35.8 C
Athens
Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

“Εβίβα!”, το θεατρικό ταξίδι δύο γυναικών με το Τρένο στο Ρουφ

Πάνω: Βασιλική Σαραντοπούλου

 

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Σφυρίζει το τρένο στο σταθμό του Ρουφ και η νυχτερινή ομίχλη καλύπτει αργά και απαλά την αποβάθρα του θεάτρου. Μα η παράσταση που μόλις έφυγε έγινε δικιά μας και δεν θέλουμε να την αφήσουμε. Το χαμόγελο και το δάκρυ λάμπουν ταιριαστά. Χειροκροτούμε ξανά και ξανά τη Χριστίνα Λυκοτσέτα και τη Βασιλική Σαραντοπούλου που μας χάρισαν με τις ερμηνείες τους μια υπέροχη εμπειρία. Σε μιαν ατμόσφαιρα λεπτή, ακαθόριστη και φθινοπωρινή σφίξαμε τα χέρια μας και νιώσαμε ζεστά τις μνήμες μας αντάμα να ανεμίζουν. “Εβίβα!”, φωνάξαμε, ένα επιφώνημα χαράς – μια ευχή για πρόποση, απολαμβάνοντας αυτή την πρωτότυπη θεατρική performance στην Αμαξοστοιχία – θέατρο Τρένο στο Ρουφ.
Το θέμα της παράστασης καταγράφει την εποχή που η γενιά των γιαγιάδων μας έζησε και δεν θέλησε να την αποδεχθεί, παλεύοντας για ζωή, δικαιώματα και ελευθερίες. Υπόσχεται όμως και εκείνον τον άλλο κόσμο στον οποίο οφείλουμε να πιστέψουμε, να ονειρευτούμε και να τον στήσουμε στα πόδια του.
Δύο νεαρές γυναίκες κοιτάζουν τη ζωή τους μέσα από ένα τρένο που ταξιδεύει. Από τη μια, η δεκαετία του ’30, ο πόλεμος και η Κατοχή της δεκαετίας του ’40, και από την άλλη το σήμερα και η οικονομική κρίση. Οι ιστορίες τους, σε μια παράλληλη αφήγηση, είναι μαγευτικές. Μας μαγνητίζουν, μας ταξιδεύουν, μας συγκινούν, μας ενώνουν. Η μία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της άλλης. Παρά τις έκδηλες διαφορές μεταξύ τους, μέσα από τη διαφορετικότητά τους, μέσα από το χάσμα των εποχών, αλληλοσυμπληρώνονται, ονειρεύονται και οι δύο, φτιάχνουν κόσμους ονειρικούς, ιδανικούς, όπου ζωή κι ελευθερία συναντιούνται και πηγαίνουν χέρι χέρι. Δύο άξιες ηθοποιοί, δύο κούκλες σε ανθρώπινο μέγεθος, ένα βαγόνι τρένου και το παραμύθι γίνεται αληθινό. Οι νεανικές αποκοτιές, τα όνειρα, οι δυσκολίες αλλά και οι ελπίδες της κάθε εποχής συναντιούνται και συνομιλούν μέσα από τις αναμνήσεις των δύο γυναικών, που βρέθηκαν άλλοτε να ταξιδεύουν με το ίδιο τρένο. Το θέατρο μεταγγίζεται στη ζωή και η ζωή στο θέατρο. Μια ιδέα, μια έμπνευση, μια σύλληψη που έδωσε φτερά σε δημιουργικές καλλιτέχνιδες. Μια παράσταση για την αισιοδοξία, τη δύναμη και το κέφι για ζωή, όπου η Βέμπο συναντάει την Αρλέτα και την Gloria Gaynor, το λικέρ τσέρι το μοχίτο και το ζαχαροπλαστείο των Εξαρχείων το roof garden του «Χίλτον». Η συντροφιά, η προσπάθεια και το «εβίβα» είναι πάντα εκεί αντίδοτο στην απόγνωση κάθε γενιάς.

Χριστίνα Λυκοτσέτα

Το “Εβίβα!” της Μελίνας Σκούφου μεταφέρει ένα λυρικό ρίγος, αλλοτινό και σύγχρονο. Σε κάνει να φαντάζεσαι πως όλα, ακόμα και τα πιο σπάνια πράγματα, ακόμη και τα πιο παράξενα και τα πιο ανατρεπτικά, μπορούν να συμβούν σε ένα παλιό, ποτισμένο με ενέργεια και ομορφιά, βαγόνι. Tο τρένο άλλωστε δεν είναι απλώς ένα μέσο μεταφοράς αλλά και χώρος γνωριμιών και επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους. Τα τρένα πάντα κουβαλούν μια αύρα μυστηρίου και μια αίσθηση αναμονής. Προσδοκίες, λαχτάρες, περιπέτειες, εξομολογήσεις, συναντήσεις, εντυπώσεις, φευγαλέα αρώματα και σκέψεις είναι συχνά η περιβάλλουσα ατμόσφαιρα στα ταξίδια με τρένο.
Σ’ αυτό το ταξίδι η καθεμιά από τις ηρωίδες θα μπορούσε να είχε ζήσει αλλιώς, με άλλες ποιότητες και σαφώς με άλλες προτεραιότητες. Ζουν όμως αυτό που τους δόθηκε από τις συγκυρίες κι αυτό που θέλουν το αφηγούνται στο κοινό. Ο λόγος σαρωτικός, σφριγηλός, σαφής, καθαρός, σπινθηρίζων. Η πένα ευαίσθητη, συμπονετική, γεμάτη κατανόηση για τη γυναικεία φύση. Η παράσταση λιτή, ονειροπόλα και νοσταλγική. Εκτός από παραμύθι, το έργο, που μοιάζει με υλικό ημερολογίου, θα μπορούσαμε να το θεωρήσουμε και παραβολή ή αλληγορία.
Έξοχες οι δύο ηθοποιοί έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, με τεχνική υπερ-επάρκεια, απόλυτο έλεγχο των εκφραστικών τους μέσων και πειθαρχία σε ένα απολύτως εναρμονισμένο σύνολο με τις κούκλες της Γεωργίας Μπούρδα και τη μουσική του Ανδρέα Σκούφου. Η μεν Χριστίνα Λυκοτσέτα μοιάζει με τις γλυκές, θερμές μορφές που συναντάμε στα παλιά φιγουρίνια. Η δε Βασιλική Σαραντοπούλου είναι σαν να βγήκε από πίνακα του Μοντιλιάνι. Είναι συναρπαστικές. 
Ο σκηνικός χώρος και τα κοστούμια συνέβαλαν τα μάλα στην ενίσχυση της θεατρικής ψευδαίσθησης. Καλογραμμένο κι απολύτως ρεαλιστικό, χωρίς να γίνεται ποτέ καθημερινό και τετριμμένο το κείμενο που υπογράφει Μελίνα Σκούφου σε ιδέα και σύλληψη δική της και της Γεωργίας Μπούρδα. Οι φωτισμοί της Χριστίνας Καμμά έδεναν αρμονικά σε μια υψηλών αισθητικών προδιαγραφών νεανική θεατρική παραγωγή.
Εφευρετικό έργο, αναφέρεται με κομψότητα, χάρη αλλά και σύγχρονη ορμή στη φιλία, την αγάπη, τον πόλεμο, την τρέλα και την ομορφιά. Ιδανική παράσταση για να παρουσιαστεί στους επιβάτες μιας αμαξοστοιχίας της ΤΡΕΝΟΣΕ σε ένα ταξίδι στην ελληνική περιφέρεια.
Σκέπτομαι ότι στις ράγες της Αμαξοστοιχίας – θέατρο Τρένο στο Ρουφ συγκλίνουν, κοπιάζουν και δημιουργούν χρόνια τώρα πάμπολλοι καλλιτέχνες και χρόνια τώρα επίσης ξεδιψούν και δροσίζονται όσοι θεατές λαχταρούν αληθινό θέατρο. Αυτό γίνεται και φέτος με το «Εβίβα!». Όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα «όλα μπορούν να αλλάξουν όσο είμαστε μαζί!», θα έλεγα, δανειζόμενη μια φράση από την παράσταση.

* Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε στο 4ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 κουπέ» στον ιδιαίτερο χώρο ενός κουπέ τρένου, όπου σημείωσε μεγάλη επιτυχία και ξεχώρισε για την πρωτότυπη θεματολογία, τις ερμηνείες και την ευρηματικότητά της. «Καμιά φορά, γίνονται μεγάλα θαύματα σε μικρά βαγόνια, που δεν έχουν ψεγάδι. Συμβαίνει κι αυτό καμιά φορά…», έγραψε η Niemands Rose.
Παρουσιάζεται ξανά σε μια εκτενέστερη εκδοχή, στο θεατρικό βαγόνι της Αμαξοστοιχίας – θέατρο Τρένο στο Ρουφ.

Συντελεστές

Ιδέα – σύλληψη: Μπούρδα Γεωργία – Μελίνα Σκούφου
Σκηνοθεσία – δραματουργία: Μελίνα Σκούφου
Κείμενο του θιάσου σε επιμέλεια Μελίνας Σκούφου
Σκηνογραφικά αντικείμενα – κοστούμια – κούκλες: Γεωργία Μπούρδα
Μουσική: Αντρέας Σκούφος
Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Καμμά
Ερμηνεύουν οι: Χριστίνα Λυκοτσέτα, Βασιλική Σαραντοπούλου

Πληροφορίες

Κάθε Τρίτη και Τετάρτη στις 21.00
Έως 10 Δεκεμβρίου
Με τη χορηγία του ομίλου Therasys
Αμαξοστοιχία – Θέατρο «Το Τρένο στο Ρουφ», τηλ.: 210 5298922 / 6937 604988, καθημερινά εκτός Δευτέρας 10.00–14.00 και 18.00–22.00
Σιδηροδρομικός και Προαστιακός Σταθμός Ρουφ, επί της Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως, 10’ με τα πόδια από το μετρό Κεραμεικός, δωρεάν parking – Free Wi-FI

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -