19.6 C
Athens
Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Οι “Αντιγόνες” δεν έχουν τέλος

Οι «Αντιγόνες» έχουν ως βάση τη σοφόκλεια τραγωδία που καθόρισε πρώτα ιδεολογικά και μετά αισθητικά όλο το μετέπειτα θέατρο. Αποτέλεσμα είναι να βρίσκει κάθε εποχή τη δική της «Αντιγόνη» και να καθρεφτίζει σ’ αυτήν τα δικά της αιτήματα. Οι «Αντιγόνες» αναδύονται και έρχονται στη σκηνή να μας θυμίσουν πως «ουδέν ανθρώπου δεινότερον πέλει». Η τραγωδία ξαναγεννιέται διαρκώς, οι Αντιγόνες δεν έχουν τέλος (Τ. Στάινερ), γιατί η ζωή μας δεν έχει αλλάξει: Τα άψυχα, κρεμασμένα προς παραδειγματισμόν κορμιά, είναι εδώ. Οι αδελφοκτόνες διεκδικήσεις είναι εδώ. Οι άνομοι νόμοι κυριαρχούν.
Στο ερώτημα του Ρόμπιν: Αν μπορούσες ν’ αλλάξεις ένα πράγμα στη ζωή σου, τι θ’ άλλαζες, η Αντιγόνη μάλλον θ’ απαντούσε: Τη ζωή μου, όπως ακριβώς η Γκρέις (Σάρα Κέιν, “Καθαροί πια”).

Ο Θεατρικός Οργανισμός “Εν Θεάτρω Έκφρασις” του θέατρου “Κνωσσός” θα παρουσιάσει τις «Αντιγόνες», μια σκηνική σύνθεση με κείμενα έργων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων τα οποία έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς την Αντιγόνη. Οι «Αντιγόνες» είναι μια σκηνική πρόταση σε δραματουργική επεξεργασία της Μαρίας Φραγκή, βασισμένη στο γνωστό σε όλους μύθο της τελευταίας, αυτόχειρος κόρης των Λαβδακιδών. Η σκηνική σύνθεση, που βασίζεται στα έργα των Αισχύλου, Σοφοκλή, Μπρεχτ και Ντελμπό, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Λάμπρου Τσάγκα και Μαρίας Φραγκή, υπό το φως της σύγχρονης σκηνικής γλώσσας που ανιχνεύει το τραγικό μέσα από την επαλήθευσή του στην εποχή μας. Στο ρόλο της Αντιγόνης η νεαρή και πολλά υποσχόμενη Δανάη Παπουτσή και του Κρέοντα ο Λάμπρος Τσάγκας.

Σκηνική μελέτη

Οι “Αντιγόνες” είναι μια σκηνική μελέτη, όπου συναντιέται ο γνωστός από την τραγωδία του Σοφοκλή μύθος, με νεότερες εκδοχές του. Η ηρωίδα κάνει την αναπόδραστη διαδρομή κάθε θύματος της φιλοπόλεμης κοινωνίας και της κατάχρησης εξουσίας. Αυτή η πορεία, όπου πρωταγωνιστεί η επανάληψη της μοίρας του ατόμου απέναντι στη μάζα, της ζωής απέναντι στο θάνατο, μοιάζει απαράλλακτη από το 441 π.Χ. έως το 2011 μ.Χ. Ο τραγικός χορός είναι το σύνολο που μας δίνει την ατμόσφαιρα, το γενικό τόνο του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο οι ήρωες θα δράσουν συγκεκριμένα. Οι αποφασιστικές για το δράμα πράξεις γίνονται εκτός σκηνής, είναι αόρατες για το θεατή… και για τον πολίτη. Στην προσέγγιση αυτή διερευνάται το ενδεχόμενο της αληθινής συμμετοχής του πολίτη. Ο μέχρι πριν θεατής – χορός εισβάλλει στη σκηνή. Αν ήταν στο κέντρο των γεγονότων, αν συμμετείχε στ’ αλήθεια, αν έπαιζε το ρόλο κάποιου -Κρέοντα ή Αντιγόνης- πώς θα προχωρούσε αυτός και τι θα έκανε; Η παράσταση θέτει ένα ανοιχτό ερώτημα γύρω από την ουσία της συνεχούς παρουσίας του χορού και της ευθύνης που του αποδίδει για τις δικές του αποφάσεις ο κυβερνήτης (“Και συ γε καμοί”, δηλαδή “Μαζί το αποφασίσαμε…”), επιδιώκοντας έτσι την εμπλοκή και τη συναίνεσή του. Η σκηνοθετική πρόταση θέλει το σώμα του “χορού” να μην ξεχωρίζει από τους “ρόλους” και έχει στόχο την ανάδειξη της απόλυτης συγγένειας που έχουν μεταξύ τους και την υπογράμμιση της παρουσίας του χορού ως μήτρας της τραγωδίας. Έτσι ο “θεατής – χορός” γίνεται άμεσος μέτοχος, κάνει το διαδραματιζόμενο δική του υπόθεση και μέσα από αυτό κατανοεί και τον εαυτό του. Η ηρωική παρουσία γεννιέται έτσι μέσα σε συνθήκες που όλοι αναγνωρίζουν.

Παγκόσμια δραματουργία

Η παράσταση “Αντιγόνες”,  θεατρική σύνθεση με βάση την Αντιγόνη στην παγκόσμια δραματουργία,  σε σκηνοθεσία Λάμπρου Τσάγκα παρουσιάζεται την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, ώρα 21.00,  στο Αττικό Άλσος. Πρόκειται για μια σύνθεση κειμένων από τα έργα των Σαρλότ Ντελμπό «Καλάβρυτα – Χίλιες Αντιγόνες» (Μετάφραση Μαρία Φραγκή), Μπέρτολντ Μπρεχτ «Η Αντιγόνη του Σοφοκλή» (Μετάφραση Αλέξη Σολομού), Αισχύλου «Επτά επί Θήβας» (Μετάφραση Κώστα Γρυπάρη), Σοφοκλέους «Αντιγόνη» (Μετάφραση Κ. Μύρη). Δραματουργική επεξεργασία: Μαρία Φραγκή. Σκηνοθεσία: Λάμπρος Τσάγκας (σε συνεργασία με τη Μαρία Φραγκή). Μουσική: Γιάννης Μεταλλινός. Κοστούμια: Πένυ Αμπλά. Σκηνικά: Χριστίνα Οικονόμου. Ερμηνεύουν με αλφαβητική σειρά: Μαρίτα Βλασσοπούλου, Βασίλης Ζαϊφίδης, Κωνσταντίνος Ζημιανίτης, Δανάη Καλαχώρα, Πάνος Κορδαλής, Βούλα Κώστα, Γιάννης Μπίμης, Ελισαβετ Μπούρα, Δανάη Παπουτσή, Τάσος Ράπτης, Ντομένικα Ρέγκου, Λάμπρος Τσάγκας. Είσοδος: 10 ευρώ. Διάρκεια παράστασης: 1.30′. 

* Αττικό Άλσος (Γαλάτσι). Η είσοδος στο θέατρο του Αττικού Άλσους είναι από την οδό Καρπενησιώτη επί του περιφερειακού Γαλατσίου (Τουρκοβούνια).  

* Η παράσταση παρουσιάζεται υπό την αιγίδα και με τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Αττικής.

* Το θέατρο Κνωσσός επιθυμεί να προσελκύσει τον κόσμο της εκπαίδευσης σε μια νέα προσέγγιση του αρχαίου δράματος. Ταυτοχρόνως, θέλοντας να δείξει έμπρακτα την ευαισθητοποίησή του και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, η παράσταση θα είναι δωρεάν για άτομα άνω των 60 ετών. Επίσης ισχύει ελεύθερη είσοδος για όλους τους εκπαιδευτικούς αλλά και για όλους τους ανέργους. Σε όλες τις περιπτώσεις θα επιδεικνύεται κάρτα ή ταυτότητα στο ταμείο του θεάτρου.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
706ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -