Mια ιστορία από τα βάθη του Μεσαίωνα έδωσε έμπνευση στους Βύρωνα Κατρίτση και Γρηγόρη Χατζάκη για να γράψουν το θεατρικό έργο “Η Χορευτική Πανούκλα”. Η παράσταση ανεβαίνει από τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014 στο θέατρο “Άλμα” σε σκηνοθεσία Χρηγόρη Χατζάκη, σκηνικά Ζωής Αρβανίτη, κοστούμια La Reina, φωτισμούς Νύσου Βασιλόπουλου, μουσική Βύρωνα Κατρίτση και κίνηση Μαρίας Καραγεώργου. Παίζουν οι Πανάγος Ιωακείμ, Βύρων Κατρίτσης, Βάλη Μαυρίδη, Βαγγέλης Στρατηγάκος, Γρηγόρης Χατζάκης.
Η πραγματική ιστορία
Στις 14 Ιουλίου 1518, στο φθινόπωρο του Μεσαίωνα, σε ένα μικρό φτωχικό σπίτι στο Στρασβούργο, ο Herr Troffea ζητάει από τη γυναίκα του, Frau Troffea, να κάνει μία δουλειά. Εκείνη σηκώνεται, βγαίνει από το σπίτι, σταματάει κάπου στο δρόμο, κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο και αρχίζει να χορεύει. Δεν ακούγεται μουσική και δεν δείχνει κανένα σημάδι ευχαρίστησης, καθώς τα πόδια της κινούνται ασταμάτητα κάτω από τη φούστα της. Χορεύει για έξι συνεχόμενες μέρες. Κάθε τόσο πέφτει εξαντλημένη και μόλις συνέρχεται συνεχίζει τον παράφρονα χορό της. Μέσα σε λίγες μέρες, περίπου τριάντα ακόμη άνθρωποι, οδηγούμενοι από την ίδια ανάγκη, βγαίνουν στο δρόμο και χορεύουν σέρνοντας ένα παρανοϊκό, ασταμάτητο, γαϊτανάκι χορού. Μέσα σε ένα μήνα, πάνω από τετρακόσιοι άλλοι, έχουν ακολουθήσει. Η χορευτική πανούκλα, όπως ονομάσθηκε το φαινόμενο, έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλη την πόλη. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει το χορό τους. Έναν χορό, που σιγά σιγά οδηγεί τον έναν μετά τον άλλο στο θάνατο.
Σύμφωνα με τον ιστορικό John Waller – ο οποίος εδώ και χρόνια μελετά το μυστήριο της Χορευτικής Πανούκλας του 1518 – όταν μιλάμε για χορό δεν εννοούμε κάτι σαν
επιληπτική κρίση ή κρίση σπασμών από τους ανθρώπους που πάσχισαν, αλλά για πραγματικό χορό, με φιγούρες και όλα τα χαρακτηριστικά ενός γλεντιού!
Η ιστορία επί σκηνής….
Στο καπνιστήριο των Θανάτων, το ραδιόφωνο παίζει αγαπημένες επιτυχίες, στην ταβέρνα του Φραντς Τρόφεα περνάει η ώρα και… άλλοι παράξενοι πελάτες, ένας μετεωρίτης αναστατώνει την ηρεμία του χωριού, ενώ τρεις φιλόδοξοι επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν τον χορό.
Βασισμένο στα ιστορικά γεγονότα που, σύμφωνα με έρευνες, οδήγησαν στο ξέσπασμα της χορευτικής πανούκλας του 1518, το έργο είναι μία αμιγώς κωμική/σουρεαλιστική ανάγνωση της παράξενης αυτής ιστορίας. Χωρισμένο σε σκηνές στον Πάνω και τον Κάτω Κόσμο, δίνει μία απρόσμενη ερμηνεία στα αίτια της επιδημίας.
Σημείωμα του σκηνοθέτη: Επιστρέφω σε 10 λεπτά.
Πίσω από την ιστορία: οι Συντελεστές
Κείμενο: Βύρων Κατρίτσης – Γρηγόρης Χατζάκης
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης
Σκηνικά: Ζωή Αρβανίτη
Κοστούμια: La Reina
Φωτισμοί: Νύσος Βασιλόπουλος
Μουσική: Βύρων Κατρίτσης
Ειδικές Κατασκευές: Δέσποινα Μάλλη
Κίνηση: Μαρία Καραγεώργου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Michelangelo Bevilacqua
Παίζουν:
Πανάγος Ιωακείμ
Βύρων Κατρίτσης
Βάλη Μαυρίδη
Βαγγέλης Στρατηγάκος
Γρηγόρης Χατζάκης
Στοιχεία Παράστασης
Γρηγόρη Χατζάκη – Βύρωνα Κατρίτση
“Η Χορευτική Πανούκλα”
Προγραμματισμένη Πρεμιέρα: Δευτέρα 3 Νοεμβρίου
Ημέρες και Ώρες παραστάσεων: Δευτέρα -Τρίτη, 21.00
Θέατρο: “Άλμα”
Τιμή Εισιτηρίου: €10