17.3 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

“Η Γάζα είναι…” θέατρο ανθρωπιάς

Η παράσταση «Η Γάζα είναι… Μαθήματα επιβίωσης» σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου μας μεταφέρει σ’ ένα θέατρο πολέμου. Σε μια χώρα – υπαίθρια φυλακή για 1.500.000 Παλαιστινίους,  στην οποία πασχίζουν να ορθοποδήσουν και να επιβιώσουν.
Αγόρια και κορίτσια από τη Γάζα έγραψαν μονολόγους κατά τη διάρκεια μιας ανηλεούς στρατιωτικής επιχείρησης και πολιορκίας που διήρκεσε 22 ημέρες με 1.387 νεκρούς και 20.000 κατεστραμμένα κτήρια. Θα νόμιζε κανείς ότι αυτή η κόλαση σήμερα έχει τελειώσει. Όμως οι επιχειρήσεις συνεχίζονται ακόμα και τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές. Ο πόλεμος δεν σταματά ποτέ.
Οι μονόλογοι των παιδιών που ένιωσαν στο πετσί τους τη φρίκη και τον τρόμο αποτέλεσαν τη βάση για ένα συγκλονιστικό θεατρικό έργο. 

Βέβαια, το να νοιαζόμαστε για ξένα δεινά ίσως να μοιάζει χιμαιρικό στην εποχή της επώδυνης οικονομικής κρίσης. Το θέατρο όμως είναι έννοια πολυδύναμη με αέναη κινητικότητα. Oφείλει να μας ταρακουνάει. Δεν ωφελεί να απελπιζόμαστε. Ούτε να κρυβόμαστε στο καβούκι μας και να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην αδικία. Είναι ανάγκη να είμαστε όλοι μαζί. Να παλεύουμε για τους άλλους και για μας. Αυτά είναι αλληλένδετα. Είναι ένας τρόπος να μη χαθούμε. Να μη γονατίσουμε. Να τα καταφέρουμε. Κι όπως λέει ο Μπρεχτ, «οι εχθροί μας περιμένουν να γονατίσουμε. Οι κουρασμένοι όμως δεν κερδίζουν τη μάχη». Γι’ αυτό αξίζουν το σεβασμό μας η Μάνια Παπαδημητρίου και τα μέλη της ομάδας Familia. Γιατί παραμένουν όρθιοι ως άνθρωποι και ως καλλιτέχνες. Διεκδικούν το δικαίωμα να μιλούν για τον πόνο των άλλων και να κοιτούν όλους μας στα μάτια. Παλεύουν για το δίκαιο, για το όνειρο, για την αλήθεια και την ομορφιά. Δίχως να κουράζονται.
Η εξαιρετική παράστασή τους είναι αφιερωμένη στο σπουδαίο σκηνοθέτη Τζουλιάνο Μερκαμίς, που δολοφονήθηκε τον Απρίλιο του 2011. Καρπός του έρωτα μιας Ισραηλινής κι ενός Παλαιστινίου, ο Μερκαμίς από το 1989 έκανε στην Τζενίν θέατρο για παιδιά με παιδιά. Το 2007 ίδρυσε στην Τζενίν το Freedom Theatre, ένα θέατρο που υπήρξε σημαντικός σταθμός για αρκετούς ηθοποιούς της νεότερης γενιάς, μεταξύ των οποίων και η Βανέσα Ρέντγκρεϊβ. Ήταν ένα σύγχρονο θέατρο με τη «δυτική» έννοια, που διέθετε σκηνή όπως την ξέρουμε, αξιοποιούσε τις νέες τεχνολογίες και τα πολυμέσα και είχε δραματική σχολή. Στην παράσταση «Η Γάζα είναι… Μαθήματα επιβίωσης» έχουν ενσωματωθεί κομμάτια από το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου “Εξάντας”,  που παρουσιάζει το συγκεκριμένο θέατρο και καταγγέλλει τη δολοφονία του Μερκαμίς και τη σύλληψη του διευθυντή του θεάτρου και του βοηθού σκηνοθέτη.
Μερικοί από τους πιο αξιόλογους νέους ηθοποιούς και καλλιτέχνες ενώνονται σαν γροθιά και υψώνουν την ελεύθερη φωνή τους για να πουν μαζί με τα παιδιά της Παλαιστίνης: Stop the war. Stop the siege. Stop the occupation. Πιστεύω πως κανένας ελεύθερα σκεπτόμενος θεατής, ειδικά σήμερα, δεν πρέπει να παραλείψει από το πρόγραμμά του αυτή την παράσταση που φέρνει στο προσκήνιο τις θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες του πολιτισμού μας. Αξίζει να αναφερθούν τα ονόματα όλων των συντελεστών για την συγκλονιστική τους προσπάθεια: Μετάφραση: Ειρήνη Αμπουμόγλι, Αριστέα Βαβουγιού, Αντωνία Βασιλειάδου, Σίσυ Γρηγοριάδου, Τζένη Καραβίτη, Μαρία Καραμούτσιου, Μάρθα Κατσαρίδου, Ευάγγελος Μανιτάκης, Ευαγγελίου Μήτρου, Δάφνη Μουστακλίδου,  Ιωάννα Τότσιου, Μαρία Τσιώνα. Σκηνοθεσία: Μάνια Παπαδημητρίου. Σκηνικά: Άρτεμις Θεοδωρίδη. Κοστούμια: Έφη Μουτσιανά. Επιμέλεια κίνησης: Ειρήνη Λανάρα. Σχεδιασμός φωτισμού: Αλέκος Αναστασίου. Video – μουσική επιμέλεια: Μάτα Καστρησίου. Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Τζάνη. Φωτογραφίες: Θάνος Χόνδρος. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μάρω Αγρίτη, Μάνος Καπερώνης, Αυγουστίνος Κούμουλος, Δανάη Παπουτσή, Δήμητρα Σύρου. Μουσικός: Άννα Τσιγκούλη.
Oι παραστάσεις δίνονται από Παρασκευή έως Κυριακή στις 21.00. Η διάρκεια είναι 70 λεπτά.
Τιμές εισιτηρίων: 15, 00 € κανονικό, 10, 00 € φοιτητικό.
Θέατρο “Επί Κολωνώ” Black Box. Ναυπλίου 12 και Λένορμαν 94, Κολωνός – Αθήνα. Στάση Μεταξουργείο.

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -