18.7 C
Athens
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

“Άσκηση για Φόνο”, ένας κόσμος γεμάτος πληγές και ζωτικά ψεύδη

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Ένα έργο σκοτεινού και ανελέητου χιούμορ παρακολούθησα στη σκηνή του πολυχώρου “Αγγέλων Βήμα”, το “Άσκηση για Φόνο” του Victor Cahn. Γεμάτη παραδοξότητες και σκοτεινό χιούμορ, η παράσταση βλέπει με λοξή ματιά, σουρεαλισμό και οξυδέρκεια τις ανοιχτές πληγές του σύγχρονου ανθρώπου. Την απληστία του, τη ματαιοδοξία του, τη φιλοδοξία του.
Ο Έντριαν, γοητευτικός τυχοδιώκτης και πρωταθλητής στο σκάκι, απολαμβάνει τον πλούσιο γάμο του με τη μεγαλύτερή του, αλλά ακόμη σέξι, Τζάνις, πρώην μοντέλο και νυν ιδιοκτήτρια γιγαντιαίας αλυσίδας γυμναστηρίων. Όσο ο ένας δεν ανακατεύεται στα πόδια του άλλου, όλα στη σχέση τους μοιάζουν ρόδινα. Σχεδόν… Γιατί ο κόσμος τους είναι γεμάτος πληγές και ζωτικά ψεύδη. Η ζωή τους βρίσκεται σε μια εύθραυστη ισορροπία. Μια απρόσεκτη κίνηση και το οικοδόμημά τους καταρρέει.
Αυτό συμβαίνει όταν ξαφνικά κάνει την εμφάνισή της η Έιμι, μια προκλητική νεαρή «ρεπόρτερ» με σκοτεινό παρελθόν και ακόμη πιο σκοτεινό παρόν. Τότε τίθεται σε εφαρμογή ένα γαϊτανάκι αποκαλύψεων, σχεδίων δολοφονίας και ανατροπών και ξεκινάει μια αστεία παρτίδα φονικού σκακιού, όπου ο καθένας από τους τρεις ήρωες έχει σοβαρό λόγο να επιθυμεί ή να χρειάζεται την εξόντωση του ενός ή και των δύο άλλων. Το έργο παραπέμπει με κωμικοτραγικό τρόπο στα ακυρωμένα όνειρα. Παραπέμπει επίσης στον κυνισμό με τον οποίο αντιμετωπίζονται διαχρονικά τα ιδανικά και οι προοπτικές ζωής. Το σουρεαλιστικό αστείο προσλαμβάνει στοιχεία τραγικά, καθώς, μέσα απ’ αυτό, σκιαγραφείται η πορεία του ανθρώπου προς την αυταπάτη και την αυτοακύρωση.

Τα τρία πρόσωπα της παρτίδας δεν έχουν αναστολές. Τα ψέματα και το διπλό παιχνίδι μαζί με τον ψυχρό (και αστραπιαίο) υπολογισμό της κάθε κίνησης είναι για τον καθένα ο μόνος τρόπος επικράτησης. Το γέλιο δίνει τη θέση του στην ανατριχίλα. Αυτό που μοιάζει με παιχνίδι γρήγορα γίνεται εφιάλτης. Και, τότε, όλα συμβαίνουν στ’ αλήθεια… Αποκαλύπτονται τα κρυφά τους πάθη και οι φόβοι τους. Η μανία για ανέλιξη, εύκολο πλουτισμό, πολυτέλεια, καταναλωτισμό και κοινωνική καταξίωση, η αποξένωση και η δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις αποτελούν τα θέματα της σπαρταριστής αυτής μαύρης κωμωδίας. Το βραβευμένο έργο του Victor Cahn, παρουσιασμένο από την ομάδα Square Theatre Company, αποτελεί μια ελεγεία σάτιρας για την αστική τάξη και την ηθική της, η οποία, παράλληλα με το γέλιο, προσφέρεται για σκέψεις και ερωτήματα.
Η μετάφραση και η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Γιαμλόγλου, που μας παρασύρει εύστοχα στον αδίστακτο και σκληρό κόσμο των εύπορων τάξεων της σύγχρονης κοινωνίας. Εκδίκηση, χρήμα, πάθος και ανατροπές αναμειγνύονται σ’ ένα δηλητηριώδες νουάρ κοκτέιλ, που προσφέρεται με πικάντικη πράσινη ελιά και άφθονο τριμμένο πάγο. Τα κοστούμια της Βασιλικής Σύρμα δίνουν την αίσθηση της ακριβής μεγαλοαστικής κομψότητας και τα σκηνικά της Aιμιλίας Κακουριώτη αναπαριστούν αφαιρετικά αλλά με σαφήνεια το πάθος των ηρώων για έξυπνες επενδύσεις. Οι φωτισμοί της Μαριάννας Κοντούλη καθώς και η μουσική του Γιάννη Πλαστήρα κάνουν πιο έντονο το σασπένς της πλοκής. Τους ρόλους ερμηνεύουν με ιδιαίτερη επιτυχία οι αγαπημένοι του κοινού,  Γιάννης Λασπιάς, Δάφνη Μανούσου, Ιωάννα Σταυροπούλου. Ο Γιάννης Λασπιάς έχει κωμική ευστροφία, η Δάφνη Μανούσου σπιρτάδα και ειρωνεία, η Ιωάννα Σταυροπούλου φαντασία και ευρηματικότητα. Μια παράσταση δυνατή και χειμαρρώδης, στημένη με άφθονο σαρκασμό, επίγνωση και πληρότητα. Αξίζει να τη δείτε!

Πληροφορίες

Καλλιτεχνική Περίοδος Οκτωβρίου 2014 – Μαΐου 2015
Θεματική Ενότητα: NOIR
“Άσκηση για Φόνο”
του Victor Cahn
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γιαμλόγλου
Φωτισμοί: Μαριάννα Κοντούλη
Σκηνικά: Aιμιλία Κακουριώτη
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Γιάννης Πλαστήρας
Χορογραφία – επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Μητροπούλου
Δημιουργία trailer: Ανθή Τσιρούκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Νικολέττα Μπίσκου

* Αυτή η παράσταση στο πλαίσιο της ενότητας NOIR ανατέθηκε από το “Αγγέλων Βήμα” στην ομάδα Square Theatre Company μετά την περσινή επιτυχημένη συνεργασία με την εξαιρετική παράσταση “Camile Claude: Mudness”.

* Στην “Άσκηση για Φόνο” παίζουν με σειρά εμφάνισης οι:
Έντριαν Μπόναμ: Γιάννης Λασπιάς
Έιμι Κόρτλαντ: Δάφνη Μανούσου
Τζάνις Μπλέικ: Ιωάννα Σταυροπούλου

* Προβολή – Επικοινωνία: Γκέλλυ Σαρηγιάννη

* “Αγγέλων Βήμα”, Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -