11.3 C
Athens
Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Με ΑΚΤΙΝΑ* δράσης τα ελευσίνια “Αισχύλεια 2012”

Στις 26 Αυγούστου τα «Αισχύλεια 2012» ανοίγουν τις πύλες τους φιλοξενώντας την πρωτοβουλία ΑΚΤΙΝΑ* στο χώρο υποδοχής του φεστιβάλ. Στην είσοδο του Παλαιού Ελαιουργείου στην παραλία της Ελευσίνας, παρουσιάζεται για πρώτη φορά ο «πράσινος» σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων και άλλων συσκευών, που χρησιμοποιεί αποκλειστικά ηλιακή ενέργεια και προσαρμόζει την αρχιτεκτονική του μορφή σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες του χρήστη. Η ιδέα της αυτόνομης και ευμετάβλητης «Αστικής Πρίζας», αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες του φεστιβάλ και εφαλτήριο για τη διεύρυνση της συζήτησης πάνω στις δυνατότητες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αξιοποίησή τους κατανεμημένα στο δημόσιο χώρο της πόλης.

Η ΑΚΤΙΝΑ* αποτελεί τη δημιουργική συνάντηση των ομάδων CITY INDEX και ENERGIZE, οι οποίες ξανασκέφτονται τον τρόπο που κατοικούμε και κινούμαστε στη σύγχρονη πόλη. Στην πρώτη τους αυτή συνεργασία, σχεδιάζουν ένα δίκτυο κοινόχρηστων και ενεργειακά αυτόνομων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων και άλλων συσκευών. Οι σταθμοί απλώνονται στην πόλη για να την εξοπλίσουν με μονάδες παραγωγής «πράσινης» ενέργειας, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των σύγχρονων κατοίκων, που επιθυμούν οι δραστηριότητές τους να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Το project θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στo πλαίσιo του φεστιβάλ Αισχυλείων της Ελευσίνας (26.08.2012-14.10.2012), με μια ενεργειακά αυτόνομη κατασκευή μικρής κλίμακας, που εξασφαλίζει ηλεκτρική ενέργεια στους χρήστες της και συλλειτουργεί με το φεστιβάλ. Οι ομάδες πρότειναν την πρώτη πιλοτική εφαρμογή, σε μια πόλη που είναι παραδοσιακά «πόλη με ποδήλατο» και στην οποία, τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιείται μια συντονισμένη προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας της καθημερινής ζωής σε πολλαπλά επίπεδα (περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, κοινωνικό). Σε αυτή την κατεύθυνση, η ΑΚΤΙΝΑ* υποστηρίζεται θερμά από την τοπική αυτοδιοίκηση και φιλοξενείται στο σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός της πόλης, δίνοντας τη δυνατότητα σε κατοίκους και επισκέπτες να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με την ιδέα μιας «αστικής πρίζας».
Το έργο τοποθετείται στην είσοδο του κύριου χώρου διεξαγωγής του φεστιβάλ Αισχυλείων (Παλαιό Ελαιουργείο, παραλία Ελευσίνας). Η δομή του είναι «ανοιχτή» και ευέλικτη, επιτρέποντας στους χρήστες να την επηρεάσουν, να τη μεταβάλουν, εντέλει να την οικειοποιηθούν. Εκτός από τη δυνατότητα φόρτισης και στάθμευσης ηλεκτρικών ποδηλάτων, προσφέρει χώρο καθιστικού για ανάπαυση και αναμονή των επισκεπτών πριν και μετά τις εκδηλώσεις, σημείο ενημέρωσης και ασύρματης σύνδεσης στο Διαδίκτυο, καθώς και δυνατότητα φόρτισης προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών (κινητά τηλέφωνα, Η/Υ). Για την ηλεκτροδότησή του, ο σταθμός χρησιμοποιεί την ενέργεια που ο ίδιος παράγει μέσω του ήλιου, παραμένοντας εξ ολοκλήρου αυτόνομος και χωρίς να επιβαρύνει τις υπάρχουσες υποδομές.
Η αρχιτεκτονική μορφή του σταθμού σχεδιάστηκε με σκοπό να συνομιλεί με το συγκεκριμένο χώρο, τις δραστηριότητες και τις ανάγκες του φεστιβάλ. Σκοπίμως, λαμβάνει χαρακτηριστικά μεταβλητότητας και ευελιξίας, προκειμένου να μπορεί, κάθε φορά, να ανταποκρίνεται στις χωρικές απαιτήσεις των δρώμενων και των επισκεπτών – χρηστών. Το γεγονός ότι η μορφή του μπορεί να μεταβάλλεται από τους χρήστες, για να εξυπηρετεί διαφορετικά σενάρια χρήσης, προκρίνει μια ευρύτερη έννοια συνεργατικής παραγωγής του δομημένου χώρου, μια ερευνητική κατεύθυνση στην οποία εστιάζει ιδιαιτέρως η ομάδα μελέτης. Η μορφή και ο τρόπος λειτουργίας του σταθμού καταδεικνύουν αυτή την πειραματική διερεύνηση εμπλοκής των χρηστών στη διαμόρφωση του αρχιτεκτονικού αποτελέσματος. Πρόκειται για μια πρόθεση, που μοιάζει να βαδίζει προς τη συμμετοχική παραγωγή του κτισμένου περιβάλλοντος και ένα διαρκή επαναπροσδιορισμό του χώρου, που αντί να παραμένει αμετάβλητος, μπορεί να καθορίζεται από τις εκάστοτε συνθήκες και επιθυμίες των χρηστών του.
Η προοπτική της πρωτοβουλίας ΑΚΤΙΝΑ* είναι η εν δυνάμει επέκτασή της στον ευρύτερο αστικό ιστό της Ελευσίνας και άλλων πόλεων, δηλαδή η δημιουργία δικτύου αυτόνομα ηλεκτροδοτούμενων σταθμών. Παράγοντες όπως η τοπογραφία της χώρας, που δεν ενθαρρύνει τη χρήση του συμβατικού ποδηλάτου, καθώς και η μεγάλη ηλιοφάνεια, προκρίνουν έργα όπως η ΑΚΤΙΝΑ* ως ιδανικές λύσεις για το ελληνικό παράδειγμα. Έτσι, προκύπτει σταδιακά η δυνατότητα επέκτασης εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δημόσιου χαρακτήρα, που κατανέμονται στον αστικό ιστό για να δημιουργήσουν προϋποθέσεις βιώσιμης κατοίκησης και αστικής αειφορίας για όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Πρωτοβουλία και υποστήριξη

Το project αποτελεί πρωτοβουλία των ομάδων CITY INDEX και ENERGIZE και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Ελευσίνας και λοιπών χορηγών και υποστηρικτών.
Η ομάδα αρχιτεκτόνων CITY INDEX ιδρύθηκε το 2006 και από τότε ασχολείται με την αρχιτεκτονική, την πόλη και τις νέες τεχνολογίες. Οι δραστηριότητές της εστιάζουν στην ενεργοποίηση σημείων του δημόσιου χώρου και ανενεργών κελυφών. Η ομάδα έχει διοργανώσει εκθέσεις, διαλέξεις και εργαστήρια, ενώ έργο της έχει παρουσιαστεί στην 6η Μπιενάλε νέων αρχιτεκτόνων της Αθήνας. Το 2007 διοργάνωσε το πανευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό συνέδριο EASA007, επίσης στην Ελευσίνα.
Η εταιρεία ENERGIZE ιδρύθηκε το 2010 και δραστηριοποιείται στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Βασικός της στόχος της είναι η διερεύνηση της δυνατότητας εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πέραν των διαδεδομένων ιδιόκτητων μονάδων, που κατανέμονται στο δημόσιο χώρο της πόλης, για να εξυπηρετούν όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -