13.3 C
Athens
Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Προσπαθώντας να κατανοήσουμε το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους

Προσεγγίζοντας την ισλαµική παράδοση µέσα από τα µάτια των ίδιων των µουσουλµάνων και δίνοντας έµφαση στη δυναµική της ιστορίας, προσπαθούμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα:

Τι είναι το Ισλάμ;

Ποιοι είναι οι Μουσουλμάνοι;

Τι πιστεύουν οι Μουσουλμάνοι;

Πώς κάποιος γίνεται Μουσουλμάνος;

Τι σημαίνει «Ισλάμ»;

Γιατί το Ισλάμ συχνά φαίνεται παράξενο;

Ποιά είναι η Κάαμπα;

Ποιος είναι ο Μωάμεθ;

Πώς ο Μωάμεθ έγινε προφήτης και αγγελιοφόρος του Θεού;

Πώς η εξάπλωση του Ισλάμ επηρέασε τον κόσμο;

Τι είναι το Κοράνι;

Με τι θέματα ασχολείται το Κοράνι;

Υπάρχουν άλλες ιερές πηγές;

Ποιοί είναι οι «Πέντε Πυλώνες» του Ισλάμ;

Το Ισλάμ ανέχεται άλλες πεποιθήσεις;

Τι πιστεύουν οι Μουσουλμάνοι για τον Ιησού;

Γιατί είναι η οικογένεια τόσο σημαντική για τους Μουσουλμάνους;

Τι γίνεται με τις Μουσουλμάνες;

Μπορεί ένας Μουσουλμάνος να έχει περισσότερες από μία γυναίκες;

Είναι ο Ισλαμικός γάμος, όπως ο Χριστιανικός γάμος;

Πώς οι Μουσουλμάνοι αντιμετωπίζουν τους ηλικιωμένους;

Πώς οι Μουσουλμάνοι βλέπουν τον θάνατο;

Τι λέει το Ισλάμ για τον πόλεμο;

Τι γίνεται με τα τρόφιμα;

Πώς το Ισλάμ εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Το Ισλάμ στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ο Μουσουλμανικός κόσμος


Τι είναι το Ισλάμ;

Το Ισλάμ δεν είναι μια νέα θρησκεία, αλλά η ίδια η αλήθεια ότι ο Θεός αποκαλύφθηκε μέσω όλων των προφητών Του σε όλους τους ανθρώπους. Για το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού, το Ισλάμ είναι τόσο μια θρησκεία όσο και ένας ολοκληρωμένος τρόπος ζωής. Οι Μουσουλμάνοι ακολουθούν μια θρησκεία της ειρήνης, του ελέους και της συγχώρεσης, και η πλειοψηφία δεν έχει τίποτα να κάνει με τα εξαιρετικά σοβαρά γεγονότα που έχουν καταλήξει να συνδέονται με την πίστη τους


Ποιοι είναι οι Μουσουλμάνοι;

Μουσουλμάνος προσεύχεται στην Ιερουσαλήμ έξω από το Τέμενος Αλ-Ακσά’ ο Θόλος του Βράχου στο παρασκήνιο.
Ένας Μαροκινός στην προσευχή.

Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι από ένα ευρύ φάσμα φυλών, εθνοτήτων και πολιτισμών σε όλο τον κόσμο – από τις νότιες Φιλιππίνες έως τη Νιγηρία – είναι ενωμένοι με την κοινή Ισλαμική πίστη τους. Περίπου το 18% ζει στον Αραβικό κόσμο η μεγαλύτερη Μουσουλμανική κοινότητα στον κόσμο είναι στην Ινδονησία, σημαντικά τμήματα της Ασίας και το μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής είναι Μουσουλμάνοι, ενώ σημαντικές μειονότητες βρίσκονται στη Σοβιετική Ένωση, την Κίνα, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική και την Ευρώπη


Τι πιστεύουν οι Μουσουλμάνοι;

Οι Μουσουλμάνοι πιστεύουν στον Ένα, Μοναδικό, Ασύγκριτο Θεός στους Αγγέλους που δημιουργούνται από τον ίδιο στους προφήτες, μέσω των οποίων οι αποκαλύψεις Του ήρθαν στην ανθρωπότητα στην Ημέρα της Κρίσεως και στην ατομική ευθύνη για τις πράξεις στην πλήρη εξουσία του Θεού πάνω στην ανθρώπινη μοίρα και στη μετά θάνατον ζωή. Οι Μουσουλμάνοι πιστεύουν σε μια αλυσίδα προφητών ξεκινώντας από τον Αδάμ και συμπεριλαμβανομένου του Νώε, του Αβραάμ, του Ισμαήλ, του Ισαάκ, του Ιακώβ, του Ιωσήφ, του Ιώβ, του Μωυσή, του Ααρών, του Δαυίδ, του Σολομώντα, του Ηλία, του Ιωνά, του Ιωάννη του Βαπτιστή, και του Ιησού (ειρήνη σε αυτούς). Αλλά το τελικό μήνυμα του Θεού στον άνθρωπο, μια επαναβεβαίωση του αιώνιου μηνύματος και μια σύνοψη των όσων έχουν γίνει πριν, αποκαλύφθηκε στον Προφήτη Μωάμεθ μέσω του Γαβριήλ.


Πώς κάποιος γίνεται Μουσουλμάνος;

Απλά λέγοντας «δεν υπάρχει θεός εκτός από τον Θεό, και ο Μωάμεθ είναι ο Αγγελιοφόρος του Θεού».

Με αυτή τη δήλωση ο πιστός (ή η πιστή) ανακοινώνει την πίστη του (ή την πίστη της) σε όλους τους αγγελιοφόρους του Θεού, και στις γραφές που έφεραν.


Τι σημαίνει «Ισλάμ»;

Η αραβική λέξη «Ισλάμ» σημαίνει απλώς «υποταγή», και προέρχεται από μια λέξη που σημαίνει «ειρήνη». Σε ένα θρησκευτικό πλαίσιο αυτό σημαίνει πλήρη υποταγή στο θέλημα του Θεού. Ο «Μωαμεθανισμός» είναι έτσι ένας λάθος χαρακτηρισμός διότι δείχνει ότι οι Μουσουλμάνοι λατρεύουν τον Μωάμεθ και όχι το Θεό. «Αλλάχ» είναι η αραβική ονομασία για τον Θεό, η οποία χρησιμοποιείται από τους Άραβες Μουσουλμάνους και τους Χριστιανούς το ίδιο.


Γιατί το Ισλάμ συχνά φαίνεται παράξενο;

Το Ισλάμ μπορεί να φαίνεται εξωτικό ή ακόμα και ακραίο στο σύγχρονο κόσμο. Ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η θρησκεία δεν κυριαρχεί στην καθημερινή ζωή στη Δύση σήμερα, ενώ οι Μουσουλμάνοι έχουν τη θρησκεία πάντοτε πρωταρχικό μέλημά τους, και δεν διαχωρίζουν μεταξύ κοσμικού και ιερού. Πιστεύουν ότι ο Θείος Νόμος, η Σαρία, θα πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη, και γι’ αυτό θέματα που σχετίζονται με τη θρησκεία είναι ακόμα τόσο σημαντικά.


Ποιά είναι η Κάαμπα;

Κάαμπα
Μέκκα, Σαουδική Αραβία

Η Κάαμπα είναι ο τόπος λατρείας που ο Θεός διέταξε τον Αβραάμ και τον Ισμαήλ να οικοδομήσουν πάνω από τέσσερις χιλιάδες χρόνια πριν. Το κτήριο κατασκευάστηκε από πέτρα σε αυτό που πολλοί πιστεύουν ότι ήταν η αρχική τοποθεσία ενός ιερού που ιδρύθηκε από τον Αδάμ. Ο Θεός πρόσταξε τον Αβραάμ να καλέσει όλη την ανθρωπότητα για να επισκεφθεί αυτό το μέρος, και όταν οι προσκυνητές πηγαίνουν εκεί σήμερα λένε «Στην υπηρεσία Σου, Κύριε», ως απάντηση στην κλήση του Αβραάμ.


Ποιος είναι ο Μωάμεθ;

Ο Μωάμεθ γεννήθηκε στη Μέκκα το έτος 570, σε μια εποχή που ο Χριστιανισμός δεν είχε ακόμη εγκαθιδρυθεί πλήρως στην Ευρώπη. Δεδομένου ότι ο πατέρας του πέθανε πριν από τη γέννησή του, και η μητέρα του λίγο αργότερα, ανατράφηκε από το θείο του από την σεβαστή φυλή Κουραΐς. Όταν μεγάλωσε, έγινε γνωστός για την εντιμότητα, τη γενναιοδωρία και την ειλικρίνειά του, έτσι ώστε να είναι περιζήτητος για την ικανότητά του να δικάζει σε διαμάχες. Οι ιστορικοί τον περιγράφουν ως ήρεμο και στοχαστικό.

Ο Μωάμεθ ήταν ένας βαθιά θρησκευτικός χαρακτήρας, και είχε μακρά απέχθεια της παρακμής της κοινωνίας του. Έγινε συνήθειά του να διαλογίζεται πότε πότε στο Σπήλαιο του Χίρα κοντά στην κορυφή του Τζαμπάλ αλ-Νουρ, του «Βουνού του Φωτός» κοντά στη Μέκκα.


Πώς ο Μωάμεθ έγινε προφήτης και αγγελιοφόρος του Θεού;

Το Τζαμί του Προφήτη, η Μεδίνα, ο τρούλος υποδεικνύει το σημείο όπου βρισκόταν το σπίτι του και όπου είναι θαμμένος.

Στην ηλικία των 40, ενώ ήταν απασχολημένος σε ένα στοχαστικό ησυχαστήριο, ο Μωάμεθ έλαβε την πρώτη αποκάλυψη από το Θεό διαμέσου του Άγγελου Γαβριήλ. Αυτή η αποκάλυψη, η οποία συνεχίστηκε για είκοσι τρία χρόνια, είναι γνωστή ως το Κοράνι.

Από τη στιγμή που άρχισε να απαγγέλλει τα λόγια που άκουσε από τον Γαβριήλ, και να κηρύσσει την αλήθεια που ο Θεός του είχε αποκαλύψει, αυτός και η μικρή ομάδα των οπαδών του υπέστη πικρή δίωξη, η οποία αυξήθηκε τόσο έντονα ώστε το έτος 622 ο Θεός τους έδωσε εντολή να μεταναστεύσουν. Το γεγονός αυτό, η Χίζρα, «μετανάστευση», κατά την οποία έφυγαν από τη Μέκκα για την πόλη της Μεδίνα περίπου 260 μίλια βόρεια, σηματοδοτεί την έναρξη του Μουσουλμανικού ημερολογίου.

Το Βουνό του Φωτός, όπου ο Γαβριήλ ήρθε στον Προφήτη Μωάμεθ.

Μετά από αρκετά χρόνια, ο Προφήτης και οι οπαδοί του μπόρεσαν να επιστρέψουν στη Μέκκα, όπου συγχώρεσαν τους εχθρούς τους και εγκαθίδρυσαν το Ισλάμ οριστικά. Πριν ο Προφήτης να πεθάνει σε ηλικία 63 ετών, το μεγαλύτερο μέρος της Αραβίας ήταν Μουσουλμανικό, και μέσα σε έναν αιώνα από το θάνατό του το Ισλάμ είχε εξαπλωθεί Δυτικά έως την Ισπανία και Ανατολικά έως την Κίνα.


Πώς η εξάπλωση του Ισλάμ επηρέασε τον κόσμο;

Ταζ Μαχάλ, στην Ινδία.

Ένας από τους λόγους για την ταχεία και ειρηνική εξάπλωση του Ισλάμ, ήταν η απλότητα του δόγματός του – το Ισλάμ καλεί για πίστη σε ένα μόνο Θεό άξιο λατρείας. Επανειλημμένα, επίσης, καθοδηγεί τον άνθρωπο να χρησιμοποιεί τις δυνάμεις του, της ευφυΐας και της παρατήρησης.

Κίνα, Hui Shen Τζαμί,
που χτίστηκε τον έβδομο αιώνα.

Μέσα σε λίγα χρόνια, μεγάλοι πολιτισμοί και πανεπιστήμια ανθούσαν, γιατί σύμφωνα με τον Προφήτη, «η αναζήτηση της γνώσης αποτελεί υποχρέωση για κάθε Μουσουλμάνο άνδρα και γυναίκα». Η σύνθεση των Ανατολικών και των Δυτικών ιδεών και των νέων σκέψεων με τις παλιές, επέφερε μεγάλες προόδους στην ιατρική, τα μαθηματικά, τη φυσική, την αστρονομία, τη γεωγραφία, την αρχιτεκτονική, την τέχνη, τη λογοτεχνία και την ιστορία. Πολλά καίριας σημασίας συστήματα, όπως η άλγεβρα, οι Αραβικοί αριθμοί, καθώς επίσης και η έννοια του μηδέν (ζωτικής σημασίας για την πρόοδο των μαθηματικών), διαδόθηκαν στη μεσαιωνική Ευρώπη από το Ισλάμ.

Αναπτύχθηκαν εξελιγμένα μέσα, τα οποία κατέστησαν εφικτά τα ευρωπαϊκά ταξίδια της ανακάλυψης, συμπεριλαμβανομένου του αστρολάβου, του τεταρτημόριου και καλών χαρτών πλοήγησης.


Τι είναι το Κοράνι;

Το Κοράνι είναι ένα αρχείο με τα ακριβή λόγια που αποκαλύφθηκαν από τον Θεό μέσω του Αγγέλου Γαβριήλ προς τον προφήτη Μωάμεθ. Απομνημονεύθηκε από τον Μωάμεθ και στη συνέχεια υπαγορεύθηκε στους Συντρόφους του, και γράφτηκε από γραφείς, οι οποίοι το διασταύρωσαν κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ούτε μία λέξη από τα 114 κεφάλαιά του, τα Σούρας, έχει αλλάξει με την πάροδο των αιώνων, έτσι ώστε το Κοράνι να είναι σε κάθε λεπτομέρεια το μοναδικό και θαυματουργό κείμενο το οποίο αποκαλύφθηκε στον Μωάμεθ δεκατέσσερις αιώνες πριν.

Αυτό το αρχικό κεφάλαιο του Κορανίου, της Φατίχα, είναι κεντρικό θέμα της Ισλαμικής προσευχής. Περιέχει την ουσία του Κορανίου και απαγγέλλεται κατά τη διάρκεια κάθε προσευχής.

 


Με τι θέματα ασχολείται το Κοράνι;

Το Κοράνι, ο τελευταίος αποκαλυπτόμενος Λόγος του Θεού, είναι η πρωταρχική πηγή της πίστης και της τακτικής κάθε Μουσουλμάνου.

Ασχολείται με όλα τα θέματα που μας αφορούν ως ανθρώπινα όντα: τη σοφία, το δόγμα, τη λατρεία, και το δίκαιο, αλλά το βασικό του θέμα είναι η σχέση μεταξύ του Θεού και των πλασμάτων Του. Ταυτόχρονα, παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για μια δίκαιη κοινωνία, σωστή ανθρώπινη συμπεριφορά καθώς και ένα δίκαιο οικονομικό σύστημα.


Υπάρχουν άλλες ιερές πηγές;

Ναι, η σούνα, η τακτική και το παράδειγμα του Προφήτη, είναι η δεύτερη αρχή για τους Μουσουλμάνους. Το χαντίθ είναι μια αξιόπιστα μεταδιδόμενη αναφορά για το τι είπε ο Προφήτης, έκανε ή ενέκρινε. Πίστη στη σούνα είναι μέρος της Ισλαμικής πίστης.

Παραδείγματα από τις ρήσεις του Προφήτη

«Ο Θεός δεν έχει κανένα έλεος για κάποιον που δεν έχει κανένα έλεος για τους άλλους.”

«Κανένας από εσάς δεν πιστεύει πραγματικά μέχρι να επιθυμήσει για τον αδελφό του, ό,τι επιθυμεί για τον εαυτό του.»

«Αυτός που τρώει και χορταίνει, ενώ ο γείτονάς του δεν έχει να φάει δεν είναι πιστός.»

«Ο ειλικρινής και αξιόπιστος επιχειρηματίας συνδέεται με τους προφήτες, τους αγίους και τους μάρτυρες.»

«Ισχυρός δεν είναι αυτός που χτυπά τον άλλον κάτω, πράγματι ισχυρός είναι αυτός που ελέγχει τον εαυτό του σε μια κρίση θυμού.»

«Ο Θεός δεν κρίνει σύμφωνα με το σώμα και την εμφάνισή σας, αλλά Αυτός σαρώνει τις καρδιές σας και εξετάζει τις πράξεις σας».
«Ένας άνδρας που περπατούσε κατά μήκος ενός μονοπατιού αισθάνθηκε πολύ διψασμένος. Όταν έφτασε σε ένα πηγάδι, κατέβηκε μέσα σε αυτό, ήπιε μέχρι να ξεδιψάσει και ανέβηκε επάνω. Τότε είδε ένα σκύλο με τη γλώσσα του να κρέμεται έξω, προσπαθώντας να γλείψει λάσπη για να σβήσει τη δίψα του. Ο άντρας είδε ότι ο σκύλος ένιωθε την ίδια δίψα που είχε νιώσει κι αυτός, έτσι κατέβηκε στο πηγάδι πάλι και γέμισε το παπούτσι του με νερό και έδωσε στο σκυλί να πιεί. Ο Θεός συγχώρεσε τις αμαρτίες του για την πράξη αυτή.» Ο Προφήτης ρωτήθηκε:
«Αγγελιοφόρε του Θεού, ανταμειβόμαστε για την καλοσύνη προς τα ζώα;» Είπε, «Υπάρχει ανταμοιβή για την καλοσύνη σε κάθε ζωντανό οργανισμό.»

Από τις συλλογές των χαντίθ του Μπουχάρι, του Μούσλιμ, του Τιρμίζι και του Μπαϊχακί


Ποιοι είναι οι «Πέντε Πυλώνες» του Ισλάμ;

Είναι το πλαίσιο της Μουσουλμανικής ζωής: η πίστη, η προσευχή, η ανησυχία για τους άπορους, ο αυτο-εξαγνισμός, και το προσκύνημα στη Μέκκα για εκείνους που είναι σε θέση.

1. ΠΙΣΤΗ

Η Σαχάντα χαραγμένη πάνω από την είσοδο στο οθωμανικό Παλάτι Τοπ Καπί (το μουσείο περιέχει έναν μανδύα που φορούσε ο Προφήτης, μεταξύ άλλων θησαυρών), στην Κωνσταντινούπολη.

“Δεν υπάρχει κανένας θεός άξιος να λατρευτεί εκτός από τον Θεό και ο Μωάμεθ είναι ο Αγγελιοφόρος του.”

Αυτή η δήλωση της πίστης καλείται Σαχάντα, ένας απλός τύπος που όλοι οι πιστοί προφέρουν. Στα αραβικά, το πρώτο μέρος είναι: La ilaha illa Llah – «Δεν υπάρχει θεός εκτός από τον Θεό» ilaha (θεός) μπορεί να αναφέρεται σε οτιδήποτε μπορούμε να μπούμε στον πειρασμό να βάλουμε στη θέση του Θεού – πλούτο, δύναμη, και τα παρόμοια. Στη συνέχεια, έρχεται illa Llah: «εκτός από τον Θεό», η πηγή όλης της Δημιουργίας.

Το δεύτερο μέρος της Σαχάντα είναι Muhammadun rasulu’Llah: «Ο Μωάμεθ είναι ο αγγελιοφόρος του Θεού.» Ένα μήνυμα καθοδήγησης έχει έρθει μέσα από έναν άνθρωπο σαν εμάς.

2. ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Σαλάτ είναι το όνομα για τις υποχρεωτικές προσευχές που εκτελούνται πέντε φορές την ημέρα, και είναι μια άμεση σχέση μεταξύ του λάτρη και του Θεού. Δεν υπάρχει ιεραρχική εξουσία στο Ισλάμ, ούτε ιερείς, έτσι οι προσευχές ηγούνται με επικεφαλή έναν μορφωμένο άτομο που γνωρίζει το Κοράνι, επιλεγμένο από το εκκλησίασμα. Αυτές οι πέντε προσευχές περιέχουν στίχους από το Κοράνι, και λέγονται στα αραβικά, τη γλώσσα της Αποκάλυψης, αλλά η προσωπική δέηση μπορεί να προσφέρεται στη μητρική γλώσσα του καθενός.

Οι προσευχές λέγονται την αυγή, το μεσημέρι, το απόγευμα, το ηλιοβασίλεμα και το σούρουπο, και ως εκ τούτου καθορίζουν το ρυθμό ολόκληρης της ημέρας. Αν και είναι προτιμότερο να προσεύχονται μαζί σε ένα τζαμί, ένας Μουσουλμάνος μπορεί να προσεύχεται σχεδόν παντού, όπως σε χωράφια, σε γραφεία, σε εργοστάσια και σε πανεπιστήμια. Οι επισκέπτες στον Μουσουλμανικό κόσμο εκπλήσσονται από την επικέντρωση των προσευχών στην καθημερινή ζωή.

 

Η μετάφραση από το Κάλεσμα για Προσευχή είναι:

Ο Αλλάχ είναι ο πιο μεγάλος. Ο Αλλάχ είναι ο πιο μεγάλος.
Ο Αλλάχ είναι ο πιο μεγάλος. Ο Αλλάχ είναι ο πιο μεγάλος.
Δηλώνω ότι δεν υπάρχει θεός εκτός από τον Αλλάχ. Δηλώνω ότι δεν υπάρχει θεός εκτός από τον Αλλάχ. Δηλώνω ότι ο Μωάμεθ είναι ο αγγελιοφόρος του Αλλάχ.
Δηλώνω ότι ο Μωάμεθ είναι ο αγγελιοφόρος του Αλλάχ.
Ελάτε στην προσευχή! Ελάτε στην προσευχή! Ελάτε στην επιτυχία (σε αυτή τη ζωή και τη μέλλουσα ζωή)!
Ελάτε στην επιτυχία!
Ο Αλλάχ είναι ο πιο μεγάλος. Ο Αλλάχ είναι ο πιο μεγάλος.
Δεν υπάρχει θεός εκτός από τον Αλλάχ.

3. Η «Ζακάτ»

Μια αγορά στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Μία από τις σημαντικότερες αρχές του Ισλάμ είναι ότι όλα τα πράγματα ανήκουν στο Θεό, και ότι τον πλούτο, επομένως, τον κατέχουν οι άνθρωποι ως καταπίστευμα. Η λέξη ζακάτ σημαίνει τόσο «καθαρισμός» όσο και «αύξηση». Τα υπάρχοντά μας καθαρίζονται βάζοντας στην άκρη ένα ποσοστό για όσους έχουν ανάγκη, και, όπως το κλάδεμα των φυτών, αυτή η περικοπή ισορροπεί και ενθαρρύνει νέα αύξηση.

Κάθε Μουσουλμάνος (ή Μουσουλμάνα) υπολογίζει τη δική του (ή τη δική της) ζακάτ ξεχωριστά. Στους περισσότερους στόχους αυτό συνεπάγεται την καταβολή κάθε χρόνο δυόμισι τοις εκατό του κεφαλαίου του καθενός (ή καθεμιάς).

Ένα ευσεβές πρόσωπο μπορεί επίσης να δώσει όσο αυτός ή αυτή έχει ευχαρίστηση ως σαντάκα, και μάλιστα το κάνει κατά προτίμηση μυστικά. Αν και αυτή η λέξη μπορεί να μεταφραστεί ως «εθελοντική φιλανθρωπία» έχει ευρύτερη έννοια. Ο Προφήτης είπε «ακόμη και η συνάντηση με τον αδελφό σου έχοντας ένα χαρούμενο πρόσωπο είναι φιλανθρωπία».

Ο Προφήτης είπε:

«Η φιλανθρωπία είναι μια αναγκαιότητα για κάθε Μουσουλμάνο.» Ρωτήθηκε: «Τι θα συμβεί αν ένα άτομο δεν έχει τίποτα;» Ο Προφήτης απάντησε: «Θα πρέπει να εργαστεί με τα χέρια του προς όφελός του και στη συνέχεια να δώσει κάτι από αυτά τα κέρδη σε φιλανθρωπία.» Οι Σύντροφοι ρώτησαν: «Τι κι αν ο ίδιος δεν είναι σε θέση να εργαστεί;» Ο Προφήτης είπε: «Θα πρέπει να βοηθήσει τους φτωχούς και άπορους ανθρώπους.» Οι σύντροφοι ρώτησαν περαιτέρω «Τι θα συμβεί αν δεν μπορεί να κάνει ακόμη και αυτό;» Ο Προφήτης είπε: «Θα πρέπει να παροτρύνει κι άλλους να κάνουν το καλό.» Οι σύντροφοι είπαν: «Τι κι αν δεν έχει ούτε αυτό επίσης;» Ο Προφήτης είπε: «Θα πρέπει να ελέγξει τον εαυτό του από το να κάνει κακό. Αυτό είναι επίσης φιλανθρωπία.»

4. Η νηστεία

Κάθε χρόνο κατά το μήνα του Ραμαζανιού, όλοι οι Μουσουλμάνοι νηστεύουν από το πρώτο φως μέχρι τη δύση του ηλίου, απέχοντας από φαγητό, ποτό, και σεξουαλικές σχέσεις. Σε εκείνους που είναι άρρωστοι, ηλικιωμένοι, ή ταξιδιώτες, και στις γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουσες επιτρέπεται να σπάσουν τη νηστεία και να αναπληρώσουν ισάριθμες ημέρες αργότερα μέσα στο έτος. Αν είναι φύσει αδύνατον να το κάνουν αυτό, θα πρέπει να θρέφουν ένα άπορο άτομο για κάθε χαμένη μέρα. Τα παιδιά αρχίζουν να νηστεύουν (και να τηρούν την προσευχή) από την εφηβεία, αν και πολλοί αρχίζουν νωρίτερα.

Αν και η νηστεία είναι ό,τι πιο ευεργετικό για την υγεία, θεωρείται κυρίως ως μέθοδος αυτοκαθαρισμού. Με την απομάκρυνσή του από κοσμικές ανέσεις, ακόμη και για ένα μικρό χρονικό διάστημα, το άτομο που νηστεύει αποκτά πραγματική συμπάθεια για εκείνους που πεινούν, καθώς και εξέλιξη στην πνευματική του ζωή.

5. ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ (Χάτζ)

προσκυνητές προσεύχονται στο τζαμί στη Μέκκα.

Το ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα – το Χάτζ – είναι μια υποχρέωση μόνο για όσους είναι σωματικά και οικονομικά σε θέση να το εκτελέσουν. Παρ’ όλ’ αυτά, πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι πηγαίνουν στη Μέκκα κάθε χρόνο από κάθε γωνιά του πλανήτη παρέχοντας μια μοναδική ευκαιρία για όσους είναι από διαφορετικά έθνη να γνωριστούν μεταξύ τους. Παρά το γεγονός ότι η Μέκκα είναι πάντα γεμάτη από επισκέπτες, η ετήσια Χάτζ αρχίζει τον δωδέκατο μήνα του Ισλαμικού έτους (το οποίο είναι σεληνιακό, όχι ηλιακό, έτσι ώστε το Χάτζ και το Ραμαζάνι να πέφτουν μερικές φορές το καλοκαίρι, και μερικές φορές το χειμώνα). Οι προσκυνητές φορούν ειδικά ρούχα: απλά ενδύματα που εξαλείφουν τις διακρίσεις της κλάσης και της καλλιέργειας, έτσι ώστε όλοι να στέκονται ίσοι ενώπιον του Θεού.

Τέντες για προσκυνητή.

Οι τελετές του Χάτζ, που πηγάζουν από τον Αβραάμ, περιλαμβάνουν το κύκλωμα της Κάαμπα επτά φορές, και την πορεία επτά φορές ανάμεσα στα βουνά της Σαφά και του Μαρούα όπως έκανε η Χάγκαρ κατά την αναζήτησή της για νερό. Στη συνέχεια, οι προσκυνητές στέκονται μαζί στην μεγάλη πεδιάδα του Αραφάτ και συμμετάσχουν στις προσευχές για τη συγχώρεση από τον Θεό, σε ό,τι θεωρείται συχνά ως μια εικόνα της Ημέρας της Κρίσεως.

Σε προηγούμενους αιώνες το Χάτζ ήταν μια επίπονη επιχείρηση. Σήμερα, ωστόσο, η Σαουδική Αραβία παρέχει εκατομμύρια ανθρώπων με νερό, σύγχρονες μεταφορές και τις πιο εκσυγχρονισμένες υγειονομικές εγκαταστάσεις.

Η λήξη του Χάτζ χαρακτηρίζεται από ένα φεστιβάλ, το Ιντ αλ-Αντά, το οποίο γιορτάζεται με προσευχές και την ανταλλαγή δώρων στις Μουσουλμανικές κοινότητες παντού. Αυτό, και το Ιντ αλ- Φιτρ, μια ημέρα τσιμπουσιού όπου τιμάται το τέλος του Ραμαζανιού, είναι τα κύρια φεστιβάλ του Μουσουλμανικού ημερολόγιου.


Το Ισλάμ ανέχεται άλλες πεποιθήσεις;

Το Κοράνι λέει:

Δεν σας απαγορεύει ο ΑΛΛΑΧ να συμπεριφέρεστε με καλοσύνη και δίκαια μ’ αυτούς που δεν σας πολεμούν για την Πίστη (σας), κι ούτε σας βγάζουν από τα σπίτια σας. Γιατί ο ΑΛΛΑΧ αγαπά όσους συμπεριφέρονται δίκαια

(Κοράνιο 60: 8)

Είναι μια λειτουργία του Ισλαμικού νόμου για την προστασία του προνομιακού καθεστώτος των μειονοτήτων, και αυτός είναι ο λόγος που οι μη Μουσουλμανικοί τόποι λατρείας έχουν ακμάσει σε όλο τον Ισλαμικό κόσμο. Η ιστορία παρέχει πολλά παραδείγματα Μουσουλμανικής ανοχής έναντι άλλων θρησκειών: όταν ο Χαλίφης Ομάρ μπήκε στην Ιερουσαλήμ το έτος 634, το Ισλάμ χορήγησε ελευθερία λατρείας σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες της πόλης. Ο Ισλαμικός νόμος επιτρέπει επίσης οι μη Μουσουλμανικές μειονότητες να δημιουργήσουν τα δικά τους δικαστήρια, τα οποία εφαρμόζουν οικογενειακούς νόμους καταρτισμένους από τις μειονότητες τις ίδιες.


Τι πιστεύουν οι Μουσουλμάνοι για τον Ιησού;

Οι Μουσουλμάνοι σέβονται και τιμούν τον Ιησού, και περιμένουν τη Δευτέρα Παρουσία. Τον Θεωρούν έναν από τους μεγαλύτερους αγγελιοφόρους του Θεού στην ανθρωπότητα. Ένας Μουσουλμάνος δεν αναφέρεται ποτέ σε αυτόν απλώς ως «Ιησούς», αλλά προσθέτει πάντα τη φράση «σ ‘αυτόν να είναι η ειρήνη». Το Κοράνι επιβεβαιώνει την παρθενική γέννησή του (ένα κεφάλαιο του Κορανίου φέρει τον τίτλο «Μαίρη»), και η Μαρία θεωρείται η πιο αγνή γυναίκα σε όλη τη δημιουργία. Το Κοράνιο περιγράφει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου ως εξής:

“Κοίτα!” Οι άγγελοι είπαν: “Ο ΑΛΛΑΧ σε διάλεξε και σ’ εξάγνισε, προτιμώντας σε ανάμεσα απ’ όλες τις γυναίκες των εθνών. Ω Μαριάμ! Ο ΑΛΛΑΧ σου αναγγέλλει ευχάριστα νέα μ’ ένα Λόγο του, το όνομά του θα είναι Μεσσίας Ιησούς (Χριστός Ιησούς), το παιδί της Μαριάμ, θα τύχει δε μεγάλης τιμής σ’ αυτόν τον κόσμο και στο μελλοντικό, και σύντροφος μ’ εκείνους που βρίσκονται πολύ κοντά στον ΑΛΛΑΧ. Θα μιλάει στους ανθρώπους απ’ τη παιδική του ηλικία κι όταν γίνει ώριμος ( άνδρας ). Και θα ανήκει στην συντροφιά εκείνων που κάνουν το καλό”.

Κι εκείνη ρώτησε: “Ω! Κύριέ μου! Πώς είναι δυνατό ν’ αποχτήσω παιδί, ενώ κανείς άνδρας δεν με πλησίασε;” Είπε: “Έτσι θα γίνει, ο ΑΛΛΑΧ δημιουργεί ό,τι θελήσει. Όταν σχεδιάσει κάτι, διατάζει και λέγει, “Γεννηθήτω” και γίνεται. ”

(Κοράνιο 3: 42-47)

Ο Ιησούς γεννήθηκε ως εκ θαύματος μέσα από την ίδια δύναμη που είχε φέρει τον Αδάμ στην ύπαρξη χωρίς πατέρα:

Πραγματικά, η κατάσταση του Ιησού μπροστά στον ΑΛΛΑΧ είναι όμοια μ’ εκείνη του Αδάμ, που τον έπλασε από χώμα και έπειτα του είπε: “Γενηθήτω” κι έγινε.

(Κοράνι 3:59)

Κατά τη διάρκεια της προφητικής του αποστολής ο Ιησούς έκανε πολλά θαύματα. Το Κοράνι μας λέει ότι είπε:

‘Έχω έρθει σε σας με Σημάδι απ’ τον Κύριό σας, απ’ τη λάσπη (όπως
είναι), θα φτιάξω για σας τη μορφή του πτηνού θα φυσήξω σ’ αυτό και με την άδεια του ΑΛΛΑΧ θα πάρει ζωή, θα θεραπεύσω τους εκ γενετής τυφλούς και τους λεπρούς και με την άδεια του ΑΛΛΑΧ θ’ αναστήσω τους πεθαμένους.

(Κοράνι 3:49)

Ούτε ο Μωάμεθ ούτε ο Ιησούς ήρθαν για να αλλάξουν το βασικό δόγμα της πίστης σε Έναν Θεό, που άσκησαν προηγούμενοι προφήτες, αλλά για να το επιβεβαιώσουν και να το ανανεώσουν. Στο Κοράνι ο Ιησούς αναφέρεται ότι είπε πως ήρθε:

Για να επαληθεύσω τον Νόμο που υπήρχε πριν από μένα. Και να σας επιτρέψω τη χρήση ορισμένων που πριν ήταν απαγορευμένα
για σας. Έχω έρθει σε σας με ένα Σημάδι, απ’ τον Κύριό σας. Γι’ αυτό να σέβεστε τον ΑΛΛΑΧ και να μου υπακούετε.

(Κοράνιο 3: 5Ο)

Ο Προφήτης Μωάμεθ είπε:

Όποιος πιστεύει ότι δεν υπάρχει θεός εκτός από τον Θεό, μόνος χωρίς σύντροφο, ότι ο Μωάμεθ είναι ο Αγγελιοφόρος Του, ότι ο Ιησούς είναι ο υπηρέτης και αγγελιοφόρος του Θεού, ο λόγος Του πνοή στη Μαρία και ένα πνεύμα να προέρχεται από Αυτόν, και ότι ο Παράδεισος και η Κόλαση είναι αλήθεια, θα ληφθεί από τον Θεό στον Ουρανό.

(Χαντίθ από Μπουχάρι)


Γιατί είναι η οικογένεια τόσο σημαντική για τους Μουσουλμάνους;

Η οικογένεια είναι το θεμέλιο της Ισλαμικής κοινωνίας. Η ειρήνη και η ασφάλεια που προσφέρουν μια σταθερή οικογενειακή μονάδα εκτιμούνται πολύ, και θεωρούνται απαραίτητα για την πνευματική ανάπτυξη των μελών της. Μια αρμονική κοινωνική τάξη δημιουργείται από την ύπαρξη εκτεταμένων οικογενειών τα παιδιά είναι πολύτιμα, και σπάνια φεύγουν από το σπίτι μέχρι τη στιγμή που θα παντρευτούν.


Τι γίνεται με τις Μουσουλμάνες;

Το Ισλάμ βλέπει μια γυναίκα, είτε άγαμη είτε έγγαμη, ως άτομο με τα δικά της δικαιώματα, με το δικαίωμα να κατέχει και να διαθέτει την περιουσία της και τα κέρδη της. Μια προίκα του γάμου δίνεται από τον γαμπρό στη νύφη για προσωπική της χρήση, και κρατά το δικό της οικογενειακό όνομα χωρίς να πάρει του συζύγου της.

Και οι άνδρες και οι γυναίκες αναμένεται να ντύνονται με τρόπο που να είναι ταπεινός και αξιοπρεπής οι παραδόσεις των γυναικείων φορεσιών που βρέθηκαν σε ορισμένες Μουσουλμανικές χώρες είναι συχνά η έκφραση των τοπικών εθίμων.

Ο Αγγελιοφόρος του Θεού είπε:

«Ο πιο τέλειος στην πίστη μεταξύ των πιστών είναι αυτός που είναι ο καλύτερος στη συμπεριφορά και ο πιο ευγενικός στη σύζυγό του.»


Μπορεί ένας Μουσουλμάνος να έχει περισσότερες από μία γυναίκες;

Η θρησκεία του Ισλάμ αποκαλύφθηκε για όλες τις κοινωνίες και όλες τις περιόδους και έτσι μπορεί να φιλοξενήσει πολύ διαφορετικές κοινωνικές απαιτήσεις. Οι περιστάσεις μπορούν να δικαιολογήσουν τη λήψη μιας άλλης συζύγου, αλλά το δικαίωμα αυτό χορηγείται, σύμφωνα με το Κοράνι, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι ο σύζυγος είναι σχολαστικά δίκαιος.


Είναι ο Ισλαμικός γάμος, όπως ο Χριστιανικός γάμος;

Ένας Μουσουλμανικός γάμος δεν είναι ένα «μυστήριο», αλλά μια απλή, νομική συμφωνία στην οποία και οι δύο σύντροφοι είναι ελεύθεροι να συμπεριλάβουν όρους. Συνεπώς, τα έθιμα του γάμου ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από χώρα σε χώρα. Ως αποτέλεσμα, το διαζύγιο δεν είναι συχνό, αν και δεν απαγορεύεται ως έσχατη λύση. Σύμφωνα με το Ισλάμ, κανένα Μουσουλμανικό κορίτσι δεν μπορεί να αναγκαστεί να παντρευτεί παρά τη θέλησή του: οι γονείς του απλά θα προτείνουν νεαρούς άνδρες που πιστεύουν πως μπορεί να είναι κατάλληλοι.


Πώς οι Μουσουλμάνοι αντιμετωπίζουν τους ηλικιωμένους;

Στον Ισλαμικό κόσμο δεν υπάρχουν γηροκομεία. Για κάποιον, ο κόπος της φροντίδας των γονέων του σε αυτή την πιο δύσκολη στιγμή της ζωής τους, θεωρείται τιμή και ευλογία, και μια ευκαιρία για μεγάλη πνευματική ανάπτυξη. Ο Θεός ζητά όχι μόνο να προσευχόμαστε για τους γονείς μας, αλλά και να ενεργούμε με απεριόριστη συμπόνια, θυμούμενοι ότι όταν ήμασταν αβοήθητα παιδιά προτίμησαν εμάς από τους εαυτούς τους. Οι μητέρες τιμούνται ιδιαίτερα: ο Προφήτης δίδαξε ότι «Ο Παράδεισος βρίσκεται στα πόδια της μητέρας». Όταν φτάσουν τα γηρατειά, οι Μουσουλμάνοι γονείς αντιμετωπίζονται φιλεύσπλαχνα, με την ίδια καλοσύνη και ανιδιοτέλεια.

Στο Ισλάμ, το να εξυπηρετεί κάποιος τους γονείς του είναι το δεύτερο καθήκον μετά την προσευχή, και είναι δικαίωμά τους να το περιμένουν. Θεωρείται ελεεινό να εκφράσουν κάποιον τυχόν ερεθισμό όταν, χωρίς να φταίνε οι ίδιοι, οι ηλικιωμένοι γίνονται δύσκολοι.

Το Κοράνι λέει:

“Ο Κύριός σου έχει θεσπίσει να μη λατρεύετε παρά μόνο Εκείνον και στους γονείς σας οφείλεται φιλοφροσύνη. Αν ο ένας ή και οι δύο τους φθάσουν τη μεγάλη ηλικία κατά τη ζωή σου, μην πεις σ’ αυτούς λέξη στενοχώριας κι ούτε να τους αποδιώχνεις, αλλά ν’ απευθύνεσαι σ’ αυτούς με λόγια σεβασμού.

Συμπεριφέρσου τους με ταπεινοφροσύνη και να πεις: “Κύριέ μου! Δώσε σ’ αυτούς την Ευσπλαχνία Σου καθώς μ’ έχουν αναθρέψει (με αγάπη) στην παιδική μου ηλικία”.

(Κοράνιο 17: 23-24)


Πώς οι Μουσουλμάνοι βλέπουν τον θάνατο;

Όπως οι Εβραίοι και οι Χριστιανοί, έτσι και οι Μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι η παρούσα ζωή είναι μόνο μια δοκιμαστική προετοιμασία για τo επόμενο στάδιο της ύπαρξης. Βασικά άρθρα της πίστης περιλαμβάνουν: την Ημέρα της Κρίσης, την ανάσταση, τον Παράδεισο και την Κόλαση. Όταν ένας Μουσουλμάνος (ή Μουσουλμάνα) πεθαίνει, αυτός (ή αυτή) πλένεται, συνήθως από ένα μέλος της οικογένειας, τυλίγεται σε ένα καθαρό λευκό ρούχο, και θάβεται με μια απλή προσευχή κατά προτίμηση την ίδια ημέρα. Οι Μουσουλμάνοι το θεωρούν αυτό μια από τις τελευταίες υπηρεσίες που μπορούν να κάνουν για τους συγγενείς τους, και μια ευκαιρία να θυμηθούν τη δική τους σύντομη ύπαρξη εδώ στη γη. Ο Προφήτης δίδαξε ότι τρία πράγματα μπορούν να συνεχίσουν να βοηθούν ένα άτομο, ακόμη και μετά το θάνατο η φιλανθρωπία που είχε κάνει, οι γνώσεις που είχε διδάξει και οι προσευχές για λογαριασμό τους από ένα δίκαιο παιδί.


Τι λέει το Ισλάμ για τον πόλεμο;

Όπως ο Χριστιανισμός, έτσι και το Ισλάμ επιτρέπει τις διενέξεις για αυτοάμυνα, για την υπεράσπιση της θρησκείας, ή εκ μέρους εκείνων οι οποίοι έχουν εκδιωχθεί βίαια από τα σπίτια τους. Θεσπίζει αυστηρούς κανόνες μάχης που περιλαμβάνουν απαγορεύσεις ενάντια στoν τραυματισμό αμάχων και ενάντια στην καταστροφή καλλιεργειών, δέντρων και ζώων. Όπως το βλέπουν οι Μουσουλμάνοι, η αδικία θα θριάμβευε στον κόσμο, αν οι καλοί άνθρωποι δεν ήταν διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για έναν δίκαιο σκοπό. Το Κοράνι λέει:

Και να πολεμάτε για χάρη του ΑΛΛΑΧ όσους σας πολεμούν, αλλά μην ξεπερνάτε τα όρια, γιατί ο ΑΛΛΑΧ δεν αγαπά τους παραβάτες.

(Κοράνιο 2: 190)

Κι αν (ο εχθρός) κλίνει, προς τη μεριά της ειρήνης, τότε κι εσύ να γείρεις σ’ αυτή και να βασιστείς στον ΑΛΛΑΧ. Γιατί είναι(ο Μοναδικός) που ακούει και γνωρίζει (τα πάντα).

(Κοράνιο 8:61)

Ο Πόλεμος, ως εκ τούτου, είναι η τελευταία λύση, και υπόκειται στους αυστηρούς όρους που καθορίζονται από τον ιερό νόμο. Ο όρος τζιχάντ κυριολεκτικά σημαίνει «αγώνας», και οι Μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι υπάρχουν δύο είδη τζιχάντ. Το άλλο «τζιχάντ» είναι η εσωτερική πάλη που ο καθένας αμείβεται εναντίον εγωιστικών επιθυμιών, για χάρη της επίτευξης της εσωτερικής ειρήνης.


Τι γίνεται με τα τρόφιμα;

Αν και είναι πολύ πιο απλός από τον διαιτητικό νόμο που ακολουθείται από τους Εβραίους και τους πρώτους Χριστιανούς, ο κώδικας που τηρούν οι Μουσουλμάνοι απαγορεύει την κατανάλωση χοιρινού κρέατος ή οποιουδήποτε είδους μεθυστικού ποτού. Ο Προφήτης δίδαξε ότι «το σώμα σας έχει δικαιώματα επάνω σας», και η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων και η ακολουθία ενός υγιεινού τρόπου ζωής θεωρούνται θρησκευτικές υποχρεώσεις.

Ο Προφήτης είπε:

«Ρωτήστε τον Θεό για την ασφάλεια [της πίστης] και την ευημερία μετά βεβαιότητας, σε κανέναν δε δίνεται κανένα δώρο καλύτερο από την υγεία!»


Πώς το Ισλάμ εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Η ελευθερία της συνείδησης καθορίζεται από το ίδιο το Κοράνι:

«Στη Θρησκεία δεν υπάρχει καταναγκασμός».

(Κοράνιο 2: 256)

Η ζωή και η περιουσία όλων των πολιτών σε ένα Ισλαμικό κράτος θεωρούνται ιερά είτε ένα άτομο είναι Μουσουλμάνος είτε όχι.

Ο ρατσισμός είναι ακατανόητο για τους Μουσουλμάνους, γιατί το Κοράνι μιλά για την ανθρώπινη ισότητα με τους ακόλουθους όρους:

Ω! Εσείς οι άνθρωποι! Σας έχουμε πλάσει από έναν (μόνο) άνδρα και μια (μόνο) γυναίκα, και σας κάναμε σε λαούς – “Έθνη και Φυλές για ν’ αναγνωρίζει ο ένας τον άλλο. Βέβαια ο πιο τιμημένος από σας – στα μάτια του ΑΛΛΑΧ -, είναι ο πιο ενάρετος (υπάκουος) (ανάμεσά σας). Και ο ΑΛΛΑΧ είναι Παντογνώστης και καλά πληροφορημένος (για όλα τα πράγματα).

(Κοράνιο 49:13)


Το Ισλάμ στις Ηνωμένες Πολιτείες

Νέο Μεξικό, ΗΠΑ

Είναι σχεδόν αδύνατο να γενικεύσεις για τους Αμερικανούς Μουσουλμάνους: προσηλυτίζει, μετανάστες, εργάτες εργοστασίου, γιατρούς όλοι συμβάλλουν στο μέλλον της Αμερικής. Αυτή η σύνθετη κοινότητα είναι ενωμένη με μία κοινή πίστη, στηριζόμενη από ένα δίκτυο σε εθνικό επίπεδο χιλίων τζαμιών.

Οι Μουσουλμάνοι έφτασαν νωρίς στη Βόρεια Αμερική. Μέχρι το δέκατο όγδοο αιώνα, υπήρχαν πολλές χιλιάδες από αυτούς, που εργάζονταν ως σκλάβοι στις φυτείες. Αυτές οι πρώιμες κοινότητες, αποκομμένες από την κληρονομιά τους και τις οικογένειές τους, αναπόφευκτα έχασαν την Ισλαμική τους ταυτότητα, με το πέρασμα του χρόνου. Σήμερα πολλοί Αφρο-Αμερικανοί Μουσουλμάνοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην Ισλαμική κοινότητα.

Το Ισλαμικό Πολιτιστικό Κέντρο, την Ουάσιγκτον DC.

Ο δέκατος ένατος αιώνας, όμως, είδε τις απαρχές της εισροής των Αράβων Μουσουλμάνων, οι περισσότεροι από τους οποίους εγκαταστάθηκαν στα μεγάλα βιομηχανικά κέντρα, όπου προσεύχονταν σε νοικιασμένα δωμάτια. Οι αρχές του εικοστού αιώνα είδαν την άφιξη αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων Μουσουλμάνων από την Ανατολική Ευρώπη: το πρώτο Αλβανικό τζαμί εγκαινιάστηκε στο Μέιν το 1915 κι άλλοι ακολούθησαν σύντομα, και μια ομάδα Πολωνών Μουσουλμάνων άνοιξε ένα τζαμί στο Μπρούκλιν το 1928.

Το 1947 ιδρύθηκε το Ισλαμικό Κέντρο της Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια της θητείας του Προέδρου Τρούμαν, και αρκετές σε εθνικό επίπεδο οργανώσεις ιδρύθηκαν στη δεκαετία του πενήντα. Την ίδια περίοδο ιδρύθηκαν κι άλλες κοινότητες των οποίων οι ζωές κατά πολλούς τρόπους διαμορφώθηκαν από το Ισλάμ. Πιο πρόσφατα, πολυάριθμα μέλη αυτών των ομάδων έχουν εισέλθει στο ποίμνιο της Μουσουλμανικής ορθοδοξίας. Σήμερα υπάρχουν περίπου πέντε εκατομμύρια Μουσουλμάνοι στην Αμερική.


Ο Μουσουλμανικός κόσμος

Αυλή του Μεγάλου Τζαμιού, Χεράτ, Αφγανιστάν.

Ο Μουσουλμανικός πληθυσμός του κόσμου είναι περίπου ένα δισεκατομμύριο. Το 30% των Μουσουλμάνων ζει στην Ινδική υποήπειρο, το 20% στην Υποσαχάρια Αφρική, το 17% στη Νοτιοανατολική Ασία, το 18% στον Αραβικό Κόσμο, το 10% στη Σοβιετική Ένωση και την Κίνα. Η Τουρκία, το Ιράν και το Αφγανιστάν περιλαμβάνουν το 10% της μη- Αραβικής Μέση Ανατολή. Αν και υπάρχουν Μουσουλμανικές μειονότητες σχεδόν σε κάθε περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Λατινικής Αμερικής και της Αυστραλίας, είναι πιο πολλές στη πρώην Σοβιετική Ένωση, την Ινδία και την κεντρική Αφρική. Υπάρχουν 5 εκατομμύρια Μουσουλμάνοι στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Πολιτιστική ποικιλομορφία που αντανακλάται στην Αρχιτεκτονική των Τζαμιών

Το Πανεπιστήμιο Τζαμί του Al Azhar υπήρξε κέντρο της μάθησης δεδομένου ότι το έτος 969. Οι μαθητές παρακολουθούν από διάφορες μουσουλμανικές χώρες.
Ιράν | Μάλι
Τζαμί Al Khulafa Al Rashidin
Ασμάρα Ερυθραία.
Shibam, Hadramout, Υεμένη
(Η χώρα της βασίλισσας Sheiba).

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -