Πώς θα βοηθήσετε τα αδέσποτα και τα οικόσιτα ζώα τον χειμώνα

Ο χειμώνας μάς δείχνει πλέον τα δόντια του και σε πολλά μέρη της Ελλάδας οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές έως πολικές. Τα αδεσποτάκια αλλά και τα οικόσιτα ζώα έχουν αυτή την εποχή περισσότερη ανάγκη από προστασία. Ας δούμε κάποια θέματα που πρέπει να γνωρίζουμε, ως φιλόζωοι και ως κηδεμόνες σκύλου.

Σκύλος στο κρύο

Σε μεγάλο μέρος της χώρας, όπως προαναφέραμε, ήδη επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και σε αρκετές περιοχές υπάρχουν πάγος και χιόνι. Για αυτό θα πρέπει να έχετε τα κατοικίδια ζώα σας ασφαλή και ζεστά και να βοηθήσετε αδέσποτα ζώα αν χρειαστεί.

Είδατε κάποιον αδέσποτο σκύλο έξω στο κρύο να τριγυρνά απροστάτευτος; Τα σκυλιά έξω στο κρύο, χωρίς στέγη και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, βρίσκονται σε κίνδυνο από υποθερμία, θάνατο και κρυοπαγήματα. Όσοι πιστεύουν το αντίθετο κάνουν λάθος. Επειδή όμως στην Ελλάδα γνωρίζουμε καλά πώς λειτουργούν τα πράγματα, κάντε εσείς ό,τι μπορείτε. Αν δεν έχετε χώρο στο σπίτι σας να φιλοξενήσετε ένα σκυλάκι του δρόμου τις πολύ παγωμένες μέρες, μπορείτε να του φτιάξετε σπιτάκι, έστω χάρτινο, και να βάλετε μέσα μια παλιά σας κουβέρτα. Είναι κάτι πολύ απλό. Το ξέρουμε ότι κάποιοι ενδέχεται να το πετάξουν. Εσείς φτιάξτε το πάλι και αναζητήστε αυτόν που το έκανε ώστε να του αναφέρετε το νόμο και να συζητήσετε μαζί του. Ναι, το γνωρίζουμε ότι μπορεί να το έχετε ήδη κάνει. Δυστυχώς θα πρέπει να το υπενθυμίζουμε.

Ενοχλήστε το δήμο

Η παραμέληση ζώου είναι αδίκημα. Ο κάθε δήμος είναι υπεύθυνος για τα αδέσποτα στην περιοχή ευθύνης του, είτε είναι σκύλοι είτε γάτες. Μην αφήνετε ανενόχλητους σε βάρος των ζώων τους πραγματικούς υπεύθυνους για τα αδέσποτα ζώα στην κάθε περιοχή. Παράλληλα επικοινωνήστε και με τη φιλοζωική της περιοχής σας ώστε να αλληλοβοηθηθείτε. Όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, οι άνθρωποι της φιλοζωικής είναι εθελοντές. Δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα, για όλα τα ζώα. Αυτά που κάνουν ήδη είναι πολλά. Για αυτό θα πρέπει να τηλεφωνούμε στους δήμους και να μην τους αφήνουμε στην ησυχία τους. Πληρώνονται για αυτό που οι εθελοντές προσφέρουν αφιλοκερδώς.

Προστασία

1. Το καθημερινό περπάτημα στο χιόνι ενδέχεται να βλάψει τις πατούσες του σκύλου σας. Για αυτό θέλει προσοχή.
2. Διατηρήστε επίσης τις πατούσες του ενυδατωμένες για προστασία από αλάτι και χημικά.
3. Βάλτε του παπουτσάκια για να ελαχιστοποιήσετε επαφές με τους επώδυνους κρυστάλλους αλατιού, με αντιψυκτικά και χημικά που χρησιμοποιούνται για λιώσιμο του πάγου.

Τα ΟΧΙ και τα ΝΑΙ

1. OXI

Μην κουρεύετε πολύ το σκύλο σας αυτή την εποχή. Το μακρύτερο τρίχωμα σημαίνει περισσότερη ζεστασιά.

2. ΝΑΙ

Στα κοντότριχα σκυλάκια βάλτε παλτό ή πουλόβερ. Πρέπει να καλύπτονται από τη βάση της ουράς και την κοιλιά για περισσότερη ζεστασιά.

Αποφύγετε τα πολλά μπάνια

Αν ο σκύλος σας πρέπει να κάνει μπάνιο, ρωτήστε τον κτηνίατρο. Μειώστε τη συχνότητα μπάνιου του όσο μπορείτε κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το στέγνωμα μπορεί να αργεί πολύ. Με το συχνό επίσης πλύσιμο καταστρέφονται τα φυσικά έλαια και δημιουργείται ξηροδερμία. Οπότε ας είμαστε προσεχτικοί.

  • Εικόνα: Franz Marc – Σκύλος στο χιόνι, 1910-1911