18.3 C
Athens
Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Πώς ο «Προμηθέας Λυόμενος», το magnum opus του Carl Bloch, βρέθηκε στο Τατόι

Ήταν εξαφανισμένος από το 1932 ο «Προμηθέας Λυόμενος», τo magnum opus του Δανού ζωγράφου Carl Bloch. Ωστόσο εντοπίστηκε στο Τατόι, ανάμεσα στα έργα τέχνης της τέως βασιλικής οικογένειας. Από τις 11 Φεβρουαρίου θα εκτίθεται στην Πινακοθήκη της Δανίας.

Πανέμορφος. Μεγαλειώδης. Καθηλωτικός χαρακτηρίζεται από ειδικούς και από τον επιμελητή της έκθεσης. Λέξεις που αναβλύζουν και μόνο κοιτάζοντας μέσα από την οθόνη τον πίνακα «Προμηθέας Λυόμενος» (Prometheus Unbound) που δημιούργησε το 1864 ο ζωγράφος Carl Bloch. Oι διαστάσεις του ξεπερνούν τα τέσσερα μέτρα ύψος και τρία μέτρα πλάτος. Απεικονίζει τη στιγμή της λύτρωσης: Ο Προμηθέας επιτέλους σπάει τα δεσμά του, ο Ηρακλής τον έχει μόλις απελευθερώσει. Ο αετός που κάθε μέρα έτρωγε τα σωθικά του Προμηθέα καταρρέει στον βράχο.

Το συγκεκριμένο έργο, που ζωγράφισε ο Carl Bloch όσο βρισκόταν στη Ρώμη, ήταν μια από τις πρώτες αναθέσεις -ίσως και η πρώτη- που έκανε ο γεννημένος στη Δανία βασιλιάς Γεώργιος Ι, μόλις ανέλαβε τον θρόνο της Ελλάδας. Και μόνον με αυτόν τον πίνακα ο Bloch κατόρθωσε να αποκτήσει όχι αποκλειστικά τη φήμη, αλλά και την υστεροφημία του. Το 1865 έγινε το σύμβολο της απελευθέρωσης της Δανίας, μετά την τραυματική εμπειρία με τους Πρώσους έναν χρόνο πριν.

Προτού μεταφερθεί στην Αθήνα, εκτέθηκε για λίγο στο παλάτι Charlottenborg και μετά ταξίδεψε στην Αθήνα, όπου -σύμφωνα με πληροφορίες- εκτέθηκε σε έναν τοίχο στην κεντρική σκάλα των ανακτόρων. Το 1932 ταξίδεψε ξανά στην Κοπεγχάγη, και πάλι για μια έκθεση στο Charlottenborg. Eκείνη την εποχή τα έργα του Bloch δεν αντιμετωπίζονταν ως το ίδιο συναρπαστικά. Θεωρούνταν παλιομοδίτικα και χρειάστηκε να μπούμε στη δεκαετία του ’80 για να ξαναβρούν την αίγλη τους.

O πίνακας εκτίθετο στο Charlottenborg Palace στην Κοπεγχάγη το 1932 με την αναγραφή ότι ανήκει στον πρίγκιπα Γεώργιο της Ελλάδας και της Δανίας. Ο πρίγκιπας Γεώργιος έζησε για πολλά χρόνια σε Ελλάδα και Δανία και ήταν ιδιοκτήτης του μεγάρου Gurrehus στο North Zealand της Δανίας. Ο πίνακας έμεινε στην Κοπεγχάγη για μερικά χρόνια μετά το 1932, και ήταν αναρτημένος στο Παλάτι Christiansborg.

Ο «Προμηθέας Λυόμενος», έργο του 1864 / Υπουργείο Πολιτισμού Ελλάδας.

Το 1956 παρουσιάστηκε στο βιβλίο του Erik Zahle σχετικά με την τέχνη στη Δανία, με το παλάτι Christiansborg να αναγράφεται ως τοποθεσία του πίνακα. Κατά πάσα πιθανότητα, ο “Προμηθέας Λυόμενος” επέστρεψε στην Αθήνα μετά τον θάνατο του πρίγκιπα Γεώργιου το 1957, όμως δεν διαθέτουμε πληροφορίες για το πού αποθηκεύτηκε. Υποθέτουμε στο Τατόι, όπου εντοπίστηκε το 2012 από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού. Ειδικοί, ιστορικοί τέχνης, ακόμα και ντετέκτιβ τoν αναζητούσαν ματαίως. Τα ίχνη του πίνακα είχαν χαθεί. Μέχρι ένα πρωί την άνοιξη του 2022.

Ο ζωγράφος Carl Bloch – αυτοπροσωπογραφία

Καθώς η Εθνική Πινακοθήκη της Δανίας ετοίμαζε τη μεγάλη αναδρομική έκθεση για τον Carl Bloch, επικοινώνησε με το μουσείο Ribe Kunstmuseum προκειμένου να δανειστεί δύο προσχέδια του έργου «Προμηθέας Λυόμενος». Εκεί, κατά τη διάρκεια έρευνας στο αρχείο, ένας υπάλληλος ανακάλυψε μια επιστολή του 2006, από υπάλληλο της Εθνικής Πινακοθήκης της Αθήνας. Μια επιστολή που για κάποιον λόγο δεν είχε διαβάσει κανείς ως τότε. Σε αυτήν, αναφερόταν ότι ο αυθεντικός πίνακας είχε εντοπιστεί στη λίστα των αντικειμένων που η πρώην βασιλική οικογένεια της Ελλάδας επιθυμούσε να πάρει μαζί της στο Λονδίνο το 1991.

Η έκπληξη και ο ενθουσιασμός στην Εθνική Πινακοθήκη της Δανίας ήταν άνευ προηγουμένου. Ο πίνακας εντοπίστηκε. Βρισκόταν όλο αυτόν τον καιρό στην Ελλάδα, στην κατοχή του υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα με την Εθνική Πινακοθήκη της Δανίας, όλες αυτές τις δεκαετίες ο πίνακας ήταν τυλιγμένος σε ρολό μεταξύ των υπόλοιπων αντικειμένων που άφησε πίσω της η πρώην βασιλική οικογένεια στο Τατόι.

Ο πίνακας, με τη συνοδεία υπαλλήλου του υπουργείου Πολιτισμού, έχει ήδη ταξιδέψει στην Κοπεγχάγη και έχει τοποθετηθεί, καθώς η έκθεση «Seduced» με τα έργα του Carl Bloch ανοίγει για το κοινό από το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου και διαρκεί ως τα μέσα Μαΐου. Θα παρουσιαστεί στο κοινό για πρώτη φορά ύστερα από 90 χρόνια.

Ο “Προμηθέας Λυόμενος”, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ένα κορυφαίο έργο του Carl Bloch. Είναι ο πίνακας που του εξασφάλισε μεγάλη φήμη και σεβασμό καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του και τον καθιέρωσε ως τον σημαντικότερο καλλιτέχνη στη Δανία».

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ταυτόχρονα με την παρουσίαση του πίνακα, θα προβάλλεται και ένα ντοκιμαντέρ για την αξία του, τη διαδρομή του, την τεχνική του, το θρίλερ που συνδέθηκε με το όνομά του επί δεκαετίες.

Ένα ακόμα έργο του Bloch που θα παρουσιαστεί στην έκθεση. «Προετοιμασία για το καρναβάλι», 1887 /
Eric and Camille Smith, Photo: Hope Gallery Collection

Αν και ο Bloch αναζωογόνησε την ιστορία της ζωγραφικής στη Δανία και δημιούργησε πολλά σημαντικά έργα, ο “Προμηθέας Λυόμενος” παραμένει το πλέον μεγαλειώδες έργο του, το magnum opus του. Ως εκ τούτου η εξαφάνισή του για 90 χρόνια αποτελούσε σημαντική απώλεια για την Ιστορία της Τέχνης στη Δανία, τους κριτικούς, τους ιστορικούς και, φυσικά, το κοινό, που δεν μπορούσε να απολαύσει αυτό το αριστούργημα και να αξιολογήσει εκ νέου τη σημασία του.

»H ανακάλυψή του από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού εξασφάλισε μια μεγάλη αποκλειστικότητα για τη συγκεκριμένη έκθεση. Τα μέσα ενημέρωσης στη Δανία έγραψαν εκτενώς για αυτή την ανακάλυψη και οι ειδικοί αναμένουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών που με τα ίδια τους τα μάτια θα δουν αυτό το μνημείο για την ιστορία της Τέχνης της Δανίας.

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους και τα μεγαλύτερα αινίγματα της δανέζικης τέχνης, η εξαφάνιση του “Προμηθέα Λυόμενου”, λύθηκε, κι αυτό αναμφισβήτητα αυξάνει την περιέργεια και τον ενθουσιασμό του κοινού.

Ο πίνακας αναμένεται ότι σύντομα θα εκτεθεί και στην Ελλάδα. Ως εορτασμός και ως ένα σύμβολο του αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Οι προθέσεις του υπουργείου Πολιτισμού είναι ο πίνακας να εκτίθεται στο Τατόι, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης και μετατροπής του σε μουσείο, γύρω στο 2025.

•Πηγή πληροφοριών: www.iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
696ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art