15 Μαΐου 1926. Λίβερπουλ. Η εβραϊκή οικογένεια του μεσίτη Τζακ Σάφερ και της Ρίκα Φρέντμαν αποκτά δίδυμα αγόρια. Τον Άντονι και τον Πίτερ.
Ο Άντονι ήταν δικηγόρος και διαφημιστής. Ο Πίτερ ανθρακωρύχος, υπάλληλος βιβλιοπωλείου και βοηθός βιβλιοθηκονόμου.
Και οι δύο όμως έγιναν διάσημοι θεατρικοί συγγραφείς.
Ο Πίτερ Σάφερ ήταν απόφοιτος του γυμνασίου Σεντ Πολ του Λονδίνου και σπούδασε ιστορία στο Τρίνιτι Κόλετζ του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δούλεψε ως ανθρακωρύχος και στη συνέχεια ως υπάλληλος βιβλιοπωλείου και βοηθός βιβλιοθηκονόμου, προτού τον απορροφήσει το θέατρο.
Το φάσμα των έργων του Πίτερ Σάφερ εκτείνεται από τη φάρσα ως την απεικόνιση του ανθρώπινου άγχους.
Το 1954 παρουσίασε το πρώτο του θεατρικό έργο με τίτλο «Το Αλάτι της Γης» («The Salt Land»), που ανέβηκε από το BBC. Η πρώτη του επιτυχία ήλθε με το έργο «Άσκηση πέντε δακτύλων» («Five – Finger Exercise», 1958), ένα οικογενειακό δράμα με σφιχτοδεμένη πλοκή, με το οποίο αναγνωρίστηκε το ταλέντο του ως θεατρικού συγγραφέα. Ακολούθησαν δύο μονόπρακτα, με τίτλους «Το ιδιωτικό αφτί» («The Private Ear», 1962) και «Το δημόσιο μάτι» («The Public Eye», 1962). Η επιτυχία τού συνεχίστηκε με το έργο «Το βασιλικό κυνήγι τού ήλιου» («The Royal Hunt of the Sun»,1964) με θέμα τη σύγκρουση των Ισπανών και των Ίνκας.
Το 1965 ανέβηκε το έργο του «Μαύρη Κωμωδία» («Black Comedy»), μία πνευματώδης φάρσα, ενώ το «Έκβους» («Equus», 1973), που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1977 από τον Σίντνεϊ Λιούμετ με πρωταγωνιστή τον Ρίτσαρντ Μπάρτον, κατέκτησε το κοινό και τους κριτικούς. Το έργο παρουσιάστηκε στο Λονδίνο το 1973 και κατόπιν ανέβηκε στο Μπρόντγουεϊ, όπου τιμήθηκε με Τόνι και στο Παρίσι το 1976. Ο Σάφερ εμπνεύστηκε αυτό το ψυχολογικό δράμα από ένα πραγματικό γεγονός: την ανεξήγητη πράξη ενός εφήβου, που, χωρίς προφανή λόγο, έβγαλε τα μάτια έξι αλόγων.
Το 1979 ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου το έργο του «Αμαντέους» («Amadeus») με θέμα την υποτιθέμενη διαμάχη ανάμεσα στον Μότσαρτ και τον Σαλιέρι, το οποίο δίχασε την κριτική, αλλά τελικά τιμήθηκε με το θεατρικό βραβείο «Τόνι». Η μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη από τον Μίλος Φόρμαν το 1984 εκτόξευσε τη φήμη του και του χάρισε το Όσκαρ σεναρίου.
***
Ο Πίτερ Σάφερ πέθανε στο Κορκ της Ιρλανδίας στις 6 Ιουνίου 2016, σε ηλικία 90 ετών.
***
Ο δίδυμος αδελφός του Άντονι που έγινε κυρίως γνωστός με το έργο του «Σλουθ», πέθανε σε ηλικία 75 ετών το 2001.
*
Πηγή: www.sansimera.gr