25.5 C
Athens
Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Αναζητώντας στην κοίτη του Ηριδανού και από εκεί στην οδό Αμερικής την “πέτρα του Βορρά”

Του Παναγιώτη Μήλα

Ίσως έχετε ακούσει για το τεράστιο υπόγειο δίκτυο ποταμών που υπάρχει κάτω από την Αθήνα. Σε αυτόν το υπόγειο κόσμο βασική αρτηρία είναι η διαδρομή από το νεκροταφείο της Καισαριανής μέχρι την περιοχή της Καλλιθέας όπου βγαίνει στην επιφάνεια η σημερινή κοίτη του Ιλισού οδεύοντας προς το Φάληρο.
Δύο μεγάλες διακλαδώσεις ξεκινούν από του Ζωγράφου (Πολυτεχνειούπολη, Άλσος Στρατού) και από τη Σχολή Χωροφυλακής (Γουδή).
Ο κλάδος (ή φάραγγα) της Καισαριανής αναφέρεται και ως Ηριδανός, παρόλο που η γνωστή από την αρχαιότητα κοίτη του αθηναϊκού Ηριδανού ξεκινούσε από το Λυκαβηττό, διέσχιζε την οδό Αμερικής και υπογείως έφτανε μέχρι τον Κεραμεικό, απ’ όπου κατέληγε επίσης στον Ιλισό.
Εκεί στην οδό Αμερικής λοιπόν και κάτω από το θέατρο «Αλίκη» υπάρχει ακόμη ένα μυστικό πέρασμα και ας το γνωρίζουν λίγοι. Βρίσκεται εκεί χρόνια τώρα. Από την αρχαιότητα μεν αλλά κυρίως -πιο γνωστό- από την εποχή του Μεσαίωνα μέχρι σήμερα. Αυτό το πέρασμα έχει και ένα μυστικό κλειδί για να μπορέσεις να το ανοίξεις.
Όμως πρέπει να είσαι παιδί για να το βρεις, όσο χρονών κι αν είσαι. Το πέρασμα σε οδηγεί σε έναν κόσμο μαγικό. Έναν κόσμο όπου τα πάντα είναι πιθανά. Όπου περίεργα πλάσματα ζουν μέσα σε πέτρες και περιμένουν να ελευθερωθούν. Όπου μπορείς να βρεθείς σε ανάποδους κόσμους με σκύλους και ποντικούς και πάπιες να εξουσιάζουν τους ανθρώπους, κατοικώντας σε πύργους γοτθικούς.
Η Δύση συναντάει την Ανατολή και ο Βορράς τον Νότο καθώς μάγοι, μάγισσες και αυτοκράτορες του ηλίου αναμετρούν τις δυνάμεις τους σε έναν πόλεμο που θα σταματήσει μόνο όταν βρεθεί «Η πέτρα του Βορρά».

Ανάμεσά τους ένα αγόρι δώδεκα χρονών. Ένα αγόρι που με μόνο όπλο του το θάρρος, κάνει από τα τέλη Οκτωβρίου ένα ταξίδι στα πέρατα του κόσμου για να βρει τον πατέρα του, τον οποίο δεν γνώρισε ποτέ. Το αγόρι αυτό που προσπαθεί να ξαναφέρει την ειρήνη είναι μόλις… 760 χρονών.
Αν θέλετε να μάθετε αλλά και να ζήσετε τη συνέχεια δεν έχετε παρά να πάτε είτε μόνοι, είτε με τα παιδιά σας, είτε με τα ανιψάκια και τα βαφτιστήρια σας στο θέατρο «Αλίκη» όπου τα Αθηναϊκά Θέατρα παρουσιάζουν στην παιδική σκηνή, το έργο του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου «Η πέτρα του Βορρά». Θυμίζω πάλι ότι για να βρεις το μυστικό κλειδί πρέπει να είσαι «παιδί», όσο χρονών κι αν είσαι…

Θεατρικό παιχνίδι από το ξεκίνημα

Η παράσταση αρχίζει πριν… ξεκινήσει. Πριν χτυπήσει το τρίτο κουδούνι στην πλατεία του θεάτρου υπάρχει μια αναστάτωση με έναν τύπο ο οποίος…παίζει κρυφτό με τα παιδιά. Ήδη στο τρίτο κουδούνι η ατμόσφαιρα έχει ζεσταθεί και όλα τρέχουν με ένα δυνατό ρυθμό. Ο αφηγητής (Γιάννης Σαρακατσάνης) έχει ήδη κεντρίσει την περιέργεια και το ενδιαφέρον των θεατών και το κυνήγι για την αναζήτηση της “πέτρας του Βορρά” βρίσκεται σε ανοικτούς αλλά και σε υπόγειους δρόμους και διαδρόμους. Οι φωτισμοί (Νίκος Βλασόπουλος) δημιουργούν το απαραίτητο περιβάλλον για δράση, αγωνία και συγκίνηση. Το μουσικό τοπίο (επιμέλεια Αλέξιος Πρίφτης) θυμίζει ταινίες δράσης, χωρίς βέβαια να λείπουν και οι κλασικές παραμυθένιες στιγμές. Τα σκηνικά και τα κοστούμια (Αθανασία Σμαραγδή) είναι εντυπωσιακά και προκαλούν το θαυμασμό. Ευρηματικά και λειτουργικά. Ένας πραγματικά από μηχανής θεός της παράστασης. Βασικός παράγοντας του έργου (ίσως από τους πιο εντυπωσιακούς) είναι και η κινησιολογία (Μανώλης Θεοδωράκης) μιας και δίνει την ευκαιρία σε όλους τους ηθοποιούς να δείξουν τον καλύτερο εαυτό τους. Από εδώ και πέρα όλα είναι τυλιγμένα σε μια κόλλα χαρτί. Το κείμενο του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου ακολουθεί πιστά τις βασικές αρχές των παραμυθιών. Ανεβάζει το ενδιαφέρον των θεατών από σελίδα σε σελίδα και με συνεχείς ανατροπές καταλήγει στο…
Καλύτερα όμως να το δείτε (μικροί και μεγάλοι) για να απολαύσετε και την κινηματογραφική σκηνοθεσία (Κατερίνα Παπαδάκη, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος) που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για χαλάρωση. Όλοι οι ρόλοι έχουν τη δική τους σημασία και συμβολή στην εξέλιξη του έργου. Όλοι οι χαρακτήρες αποκτούν τους θαυμαστές τους και φέρνουν σε πέρας την αποστολή τους με τον καλύτερο τρόπο. Όλοι οι ηθοποιοί είναι άξιοι θαυμασμού.
Φανή Αποστολίδου, στον βασικό γυναικείο ρόλο. Ένα αεικίνητο πλάσμα γεμάτο ενέργεια.
Χριστίνα Δενδρινού, λαμπερή όπως πάντα. Πολύτιμο εργαλείο για κάθε σκηνοθέτη. Στήριγμα και συνδετικός κρίκος. Δεν συνεχίζω γιατί δεν θα είμαι αντικειμενικός.
Ντένης Μακρής, το 760 ετών αγόρι που πρωταγωνιστεί και με την ομορφιά του αλλά κυρίως με την ερμηνεία του.
Τζεφ Μαράουι, φοβερή φάτσα. Αεικίνητος, ευκίνητος, εύπλαστος. Με κωμική στόφα.
Κατερίνα Παπαδάκη, η κακιά και στριμμένη. Ρόλος κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της. Εξαιρετική και τρομακτική…
Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, ο γλυκός ξανθός που είδα για πρώτη φορά στη «Νεράιδα» στη Λίμνη Βουλιαγμένης, φανερώνει εδώ μια άλλη πτυχή του ταλέντου του.
Γιάννης Πολιτάκης. Η φωνή! Και ηθοποιός και τραγουδιστής. Από τις πιο σημαντικές παρουσίες.
Γιάννης Σαρακατσάνης. Η αρχή και το τέλος της παράστασης. Ατμομηχανή. Σηκώνει όλο το βάρος με απόλυτη επιτυχία.
Σπύρος Χατζηαγγελάκης. Ο ωραίος μελαχρινός μετά το θέατρο «Επί Κολωνώ» και το «Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί» κερδίζει τις εντυπώσεις φέτος στο «Αλίκη».
Σε τελική ανάλυση ο Οδυσσέας και η ομάδα του επιβεβαιώνουν και με το δικό τους έργο πως πέρασε ανεπιστρεπτί η εποχή των φθηνών παιδικών παραστάσεων. Τώρα πλέον όλοι αναγνωρίζουν πόσο απαιτητικό είναι το νεανικό κοινό όλων των ηλικιών και φροντίζουν με κάθε τρόπο ώστε να μην το απογοητεύουν. Έτσι και τα «Αθηναϊκά Θέατρα» παρακολουθώντας τις εξελίξεις επέλεξαν άξιους, έμπειρους και νέους ηθοποιούς ώστε να προσφέρουν ποιοτικό θέαμα και στις μικρές ηλικίες.

Πληροφορίες για τους συντελεστές και την παράσταση

Κείμενο: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Παπαδάκη, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Αθανασία Σμαραγδή
Μουσική Επιμέλεια: Αλέξιος Πρίφτης
Κινησιολογία: Μανώλης Θεοδωράκης
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Φωτογραφίες: Νικόλας Κομίνης
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Αλεξάνδρα Καψή
Πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά): Φανή Αποστολίδου, Χριστίνα Δενδρινού, Ντένης Μακρής, Τζεφ Μαράουι, Κατερίνα Παπαδάκη, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Γιάννης Πολιτάκης, Γιάννης Σαρακατσάνης, Σπύρος Χατζηαγγελάκης.

Στο Θέατρο Αλίκη
Αμερικής 4
Διάρκεια: 1 ώρα και 15 λεπτά (με διάλειμμα)
Εισιτήρια: Γενική Είσοδος 10 ευρώ.
Για τηλεφωνικές κρατήσεις και εισιτήρια απευθυνθείτε στο τηλεφωνικό κέντρο 211- 1000. 365.

Φωτογραφίες

1. Η ομάδα που αναζητά την “πέτρα του Βορρά”. Κάτω: Γιάννης Σαρακατσάνης, Τζεφ Μαράουι. Στη μέση: Ντένης Μακρής και Φανή Αποστολίδου. Και επάνω: Σπύρος Χατζηαγγελάκης, Γιάννης Πολιτάκης, Χριστίνα Δενδρινού και Κατερίνα Παπαδάκη.

2. Ο Γιάννης Σαρακατσάνης με τον Ντένη Μακρή.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -