31.7 C
Athens
Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Περικλής Κούκος – Η ζωή και το έργο του συνθέτη σε πρώτο πρόσωπο

Το Ωδείο Αθηνών συνεχίζει την επιτυχημένη σειρά πορτρέτων επιφανών συνθετών της εποχής μας. Φέτος, ο Περικλής Κούκος παρουσιάζει σε πρώτο πρόσωπο τη ζωή και το έργο του σε συνδυασμό με ένα μουσικό πρόγραμμα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του, που επιλέγει ο ίδιος.
Στο α’ μέρος του πορτρέτου ο συνθέτης συνομιλεί για το έργο του με τον Νίκο Τσούχλο σε μια ημερίδα όπου θα ακουστούν μεταξύ άλλων ηχογραφήσεις και θα πραγματοποιηθούν προβολές βίντεο από παρουσιάσεις έργων του Περικλή Κούκου σε όλο τον κόσμο.


Στο β’ μέρος του πορτρέτου είναι μια συναυλία με σημαντικά και εξαιρετικά απαιτητικά έργα του συνθέτη με τίτλο:
«Πιανωδίες, Σκηνική Μουσική του Περικλή Κούκου για 1, 2, και 4 πιανίστες»
Θα ακουστούν τα εξής έργα:
In memoriam Y. A. Papaioannou,γιαπιάνο
Τραγούδια δίχως λόγια, για πιάνο
Ο Κονρουά και οι κόπιες του, Σουίτα για πιάνο, 4 χέρια (Επιμέλεια μεταγραφής: Δημήτρης Κούκος)
Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, Σουίτα για δύο πιάνα (Επιμέλεια μεταγραφής: Κωνσταντίνος Καρύδης, Νίκος Λαάρης)
Suiteinblue, για δύο πιάνα, 8 χέρια

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Περικλής Κούκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο με τον Τώνη Γεωργίου (πιάνο) και τον Δημήτρη Δραγατάκη (ανώτερα θεωρητικά: πτυχίο αρμονίας, αντίστιξης, ενορχήστρωσης και φούγκας – άριστα με διάκριση). Παρακολούθησε μαθήματα πιάνου στη Βιέννη με τον Βάλτερ Πάνχοφερ, ενώ παράλληλα μελέτησε σύνθεση με τον Γ.Α. Παπαϊωάννου. Με υποτροφία της R.A.M. και του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές σύνθεσης και διεύθυνσης ορχήστρας στη Βασιλική Μουσική Ακαδημία στο Λονδίνο, απ’ όπου αποφοίτησε με α΄ βραβείο, λαμβάνοντας το μεταπτυχιακό δίπλωμα σύνθεσης και το ανώτατο δίπλωμα της Βασιλικής Ακαδημίας (Dip. R.A.M.).
Έχει γράψει πέντε όπερες, δύο σκηνικές καντάτες, έργα για ορχήστρα, μουσική δωματίου, έργα για φωνή ή σόλο όργανα καθώς και σκηνική μουσική.
Έχει συνθέσει πολλά έργα κατόπιν ανάθεσης από σημαντικούς φορείς (Υπουργείο Πολιτισμού, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου, Εθνική Λυρική Σκηνή, Εθνικό Θέατρο, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, Ινστιτούτο Γκαίτε, Βρετανικό Συμβούλιο κλπ.) και από ορχήστρες (ΚΟΑ, ΚΟΘ, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής κ.ά.).
Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε φημισμένες αίθουσες συναυλιών σε όλο τον κόσμο (Κάρνεγκι Χολ, Κοντσέρτγκεμπαου, ΡόγιαλΦέστιβαλ Χωλ, Ουίγκμορ Χωλ, Μουζίκφεραϊν κ.ά.), καθώς και σε διάφορα φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από σημαντικές ορχήστρες όπως: ΚΟΑ, ΚΟΘ, Ορχήστρα της ΕΛΣ, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μόσχας, Φιλαρμονική του Στρασβούργου, Φιλαρμονική του Ισραήλ, Φιλαρμονική της Βαρσοβίας, Βασιλική Φιλαρμονική του Λονδίνου, Φιλαρμονική του Κιέβου, Φιλαρμονική του Ντούισμπουργκ, Φιλαρμονική της Κόνσταντς. Επίσης, από τις ορχήστρες: Συμφωνική του Λονδίνου (LSO), Συμφωνική της Οξφόρδης, Συμφωνική του Σαν Ρέμο, Συμφωνική της Κόρντομπα, Συμφωνική του Κάρλσμπαντ, Συμφωνική της Ραδιοφωνίας της Μόσχας, Συμφωνική της Ραδιοφωνίας της Πράγας, Συμφωνική της Ραδιοφωνίας της Βορειοδυτικής Γερμανίας (NDR), Συμφωνική της Ραδιοφωνίας της Φλάνδρας, Συμφωνική NHK του Τόκιο, Συμφωνική της Ραδιοφωνίας της Σόφιας, Ορχήστρα της Όπερας της Βουδαπέστης, Συμφωνική της Βασιλικής Μουσικής Ακαδημίας του Λονδίνου, Alea III της Βοστώνης, Καμεράτα Όρφεους της Νέας Υόρκης, Καμεράτα του Μονάχου και της Στουτγάρδης, Φιλαρμονική Καμεράτα της Κεντρικής Γερμανίας, Βιρτουόζοι της Πράγας, Συμφωνιέττα της Σόφιας κ.ά.
Πολλές συνθέσεις του έχουν ηχογραφηθεί και παρουσιαστεί από την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, καθώς και από Ραδιοφωνίες ξένων χωρών.
Αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στο Διεθνές Βήμα Συνθετών της UNESCO στο Παρίσι το 1987. Τον ίδιο χρόνο εκπροσώπησε τους νέους Έλληνες συνθέτες στο 1ο Συνέδριο που διοργάνωσε το Διεθνές Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Το 1989 ανακηρύχθηκε Hermes Fellow της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής του Λονδίνου. Επίσης, εκπροσώπησε την Ελλάδα στο πλαίσιο των ραδιοφωνικών ανταλλαγών της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ραδιοφωνιών στη Βουλγαρία, με το έργο του Prooimion για μεγάλη ορχήστρα, ενώ έχει συμμετάσχει στην Κοπεγχάγη – Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1996. Έργα του έχουν εκπροσωπήσει της Ελλάδα στο εξωτερικό, στο πλαίσιο των ανταλλαγών της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών (Βερολίνο, Δρέσδη, Λειψία), ενώ έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις και σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχει διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου «Μ. Καλομοίρης», αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, μέλος του Δ.Σ. και έφορος της Στέγης Καλών Τεχνών και Γραμμάτων, καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ (1997-99) και καλλιτεχνικός διευθυντής και πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας Ελληνικό Φεστιβάλ (2000-2003).
Είχε την καλλιτεχνική διεύθυνση, την καλλιτεχνική επιμέλεια και την ευθύνη της χορωδιακής επεξεργασίας του δρώμενου στην Ακρόπολη κατά τον επίσημο εορτασμό για την υποδοχή του 2000 (Millennium). Επεξεργάστηκε τον Ολυμπιακό Ύμνο για μεικτή χορωδία a capella στις επίσημες τελετές Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας ύστερα από ανάθεση της Ολυμπιακής Επιτροπής για την Ολυμπιάδα του 2004 και ανακηρύχθηκε “Artist in Residence” στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Το 2003, του απονεμήθηκε το βραβείο «Ξένιος Δίας» για την προσφορά του στη διεθνή προβολή της χώρας μας.
Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής, καθηγητής ανώτερων θεωρητικών και σύνθεσης και έφορος ανώτερων θεωρητικών του Εθνικού Ωδείου, όπως επίσης καθηγητής και έφορος ανώτερων θεωρητικών στο Ωδείο Αθηνών.

Από την Irida Classic κυκλοφορούν τα άλμπουμ:
– Orchestral Suites
– Dreams

∗∗∗

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΥΚΟΣ
Ένα Πορτρέτο του Συνθέτη

Ωδείο Αθηνών, Αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής»
Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2022
Ώρα έναρξης: 18:30 (α’ μέρος) & 20:00 (β’ μέρος)
Είσοδος Ελεύθερη

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΣΟΛΙΣΤ
Νίκος Αθηναίος
Θανάσης Αποστολόπουλος
Ανδρέας Κατσαούνης
Δημήτρης Κούκος
Στέλλα Κούκου
Νίκος Λαάρης
Μαριάννα Νικολακοπούλου

ΩΔΕΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ
Βασ. Γεωργίου B 17-19, Αθήνα
T. 21 0724 0673

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -