Cat Is Art

Περί φιλοζωίας

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Υπάρχουν “ανοιχτά” ερωτήματα για το αν συγκεκριμένες συμπεριφορές και νοοτροπία ανθρώπων συνάδουν με την έννοια του φιλόζωου και τη γνησιότητά της:

  • Ο κυνηγός δεν μπορεί να είναι φιλόζωος, γιατί η ασχολία του συνδέεται άμεσα με την αφαίρεση της ζωής ζώων.
  • Εν αμφιβόλω τίθεται και η φιλοζωία των επαγγελματιών και όλων αυτών που εμπλέκονται με τα ζώα και τα εκμεταλλεύονται για εμπορικούς και οικονομικούς σκοπούς, όπως ο κάτοχος ζώων μεταφοράς, ο ιδιοκτήτης τσίρκου με ζώα. Στην ίδια κατηγορία συμπεριλαμβάνονται και οι ιδιοκτήτες αλόγων κούρσας και αυτοί που στοιχηματίζουν σε κυνοδρομίες και ιππόδρομο, με το σκεπτικό ότι η συγκεκριμένη σχέση είναι μόνο χρηστική και όχι φιλοζωική, αφού το ζώο αποτελεί για τον άνθρωπο το μέσον, το όργανο για την εξυπηρέτησή του.
  • Φιλοζωικές οργανώσεις καταδικάζουν περιπτώσεις αδιαφορίας ανθρώπων για τα αδέσποτα εξημερωμένα ζώα, ή παθητικής στάσης στην επίλυση του προβλήματος, ή συνειδητής επιλογής κατοικίδιου ράτσας αντί ενός αδέσποτου και γενικότερης αδιαφορίας για την πανίδα του πλανήτη με τo επιχείρημα ότι η απουσία φιλοζωικών συναισθημάτων αποτελεί παθητική – έμμεση κακοποίηση ζώων.
  • Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο είναι χορτοφάγοι, γιατί, όπως υποστηρίζουν, ο άνθρωπος αφενός είναι φυτοφάγος από τη φύση του και αφετέρου, με την κρεοφαγία στηρίζουν και διαιωνίζουν τη θανάτωση εκατομμυρίων ζώων καθημερινά στον πλανήτη.
  • Η κατάχρηση εξουσίας με βίαιη συμπεριφορά απέναντι στα ζώα, λένε οι ψυχολόγοι και οι φιλοζωικές οργανώσεις, δεν συνιστά φιλοζωία. Αυτός που αποκτά κατοικίδιο για να νιώθει ότι έχει ένα “κατώτερο” πλάσμα να δίνει εντολές και να το εξουσιάζει, δεν μπορεί να είναι φιλόζωος, καταγγέλλει η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.).
  • Αυτός που καμαρώνει για το μέγεθος των περιττωμάτων του σκύλου του χωρίς να καταβάλει την παραμικρή προσπάθεια να τα μαζέψει από το πεζοδρόμιο, κήπο, ή δρόμο, δεν έχει πολιτισμό. Φιλοζωία και βαρβαρότητα είναι έννοιες ασύμβατες.
  • Ούτε αυτός που “αγαπάει” το σκύλο ή τη γάτα και σιχαίνεται άλλα ζώα, όπως ακρίδα, φίδι, αράχνη, κατσαρίδα, ποντίκι κ.λπ. σκοτώνει κουνούπια, μύγες, κατσαρίδες, ποντίκια, αράχνες και μυρμήγκια ακόμα γιατί τον ενοχλούν αφόρητα, μικρόβια και βακτήρια, μπορεί να είναι φιλόζωος, παρά μόνο κυνόφιλος ή γατόφιλος.
  • Ούτε μπορεί να είναι φιλόζωος αυτός που εκλογικεύει καταρχήν και στη συνέχεια εξιδανικεύει τη σχέση του με το κατοικίδιό του, επειδή έχει αδυναμία, ή φόβο, ή ελλειμματική ικανότητα επικοινωνίας με τους ανθρώπους.
  • Ούτε είναι φιλόζωος αυτός που επιλέγει συνειδητά να έχει το σκύλο του δεμένο για να μην ενοχλείται από τις ασχολίες του.

Πηγή πληροφοριών: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

  • Εικόνα: Laerte The Greyhound by Berthe Morisot
Εκτύπωση
Ειρήνη ΑϊβαλιώτουΠερί φιλοζωίας

Related Posts