Από τις 25 Ιουλίου έως τις 30 Ιουλίου 2019 διοργανώνεται 5ήμερο εργαστήριο performance και δοκιμής από τη διακεκριμένη περφόρμερ, καλλιτέχνη Ραφίκα Σαουίς, σχετικά με τον τομέα της τέχνης που ονομάζεται «performance» («επιτέλεση»).
Το εργαστήριο συνολικά θα αποτελέσει πρόσκληση να τεθούν ερωτήματα και να γίνουν σκέψεις σχετικά με τη λειτουργία της performance.
Μέσα στο δάσος των Δελφών σε πλήρη ησυχία στο συγκεκριμένο εργαστήριο θα ανιχνευτούν τυχόν αλλαγές που επιφέρει στη δημιουργία της performance η θέση του θεατή έναντι του θεάματος. Το σεμινάριο έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα δυνατό σώμα, έτοιμο να αναμετρηθεί με τις προκλήσεις της performance σε πραγματικό χρόνο και σε πραγματικές performances δοκιμές και συνθήκες τόσο σε κλειστό όσο και σε δημόσιο χώρο.
Στόχος είναι επίσης να αλλάξει το σεμινάριο τον τρόπο δημιουργίας και σύνθεσης μίας performance, τοποθετώντας τον performer στη θέση του θεατή.
Σε μια προσπάθεια συνεχούς πρόκλησης και διεύρυνσης των ίδιων μας των ορίων, μεταφερόμαστε στη σχέση του ανθρώπου με τον άνθρωπο και τον χώρο, καθώς και στα συναισθήματα που προκύπτουν από τη σχέση αυτή.
Μέσα από μια σειρά συζητήσεων, ασκήσεων θεωρητικών και πρακτικών, οι συμμετέχοντες θα αντιληφθούν κατά πόσον μία performance μπορεί να αντικαθρεφτίζει τις αντιλήψεις και τις δεσμεύσεις του ίδιου του θεατή, καθώς και πώς διερευνούμε τα ίδια μας τα όρια χρησιμοποιώντας το σώμα μας.
Πληροφορίες
25 Ιουλίου – 30 Ιουλίου 2019 (Πέμπτη – Τρίτη) | 10:00 – 18:00
Κόστος: 400 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται η διαμονή και πρωινό, βραδινό). 280 ευρώ σε φοιτητές σχολών καλύπτεται μόνο η διαμονή.
_ Η πρόσκληση απευθύνεται κυρίως σε καλλιτέχνες, φοιτητές/ριες ή αποφοίτους Σχολών Καλών Τεχνών, σχολές χορού και σχολές θεάτρου ή μουσικής, χωρίς να αποκλείει άλλους ενδιαφερόμενους.
_ Απαραίτητη η αποστολή βιογραφικού σημειώματος και κειμένου στο οποίο θα εξηγούνται οι λόγοι συμμετοχής και ενδιαφέροντος στο [email protected] έως τις 20 Ιουνίου 2019. Περιορισμένος αριθμός θέσεων σε κάθε τμήμα (μέχρι 12 άτομα).
Η Ραφίκα Σαουίς έχει εγείρει με τα έργα της ερωτήματα σχετικά με το τι σημαίνει “Εθνικότητα, Πολίτης και Ανήκειν” και για τη μετα-αποικιοκρατία.
Είναι μια διακεκριμένη περφόρμερ, ηθοποιός, σκηνοθέτιδα θεάτρου, δημιουργός site-specific και μακράς διαρκείας περφόρμανς. Οι παραστάσεις της και οι μακράς διαρκείας περφόρμανς της λειτουργούν σαν ένας μεγεθυντικός φακός πάνω στην ανθρώπινη εμπειρία που αποκτά πολιτική υπόσταση ενώ ανάγεται σ’ ένα μανιφέστο ζωής.
Το τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, του περίφημου NYU καθώς και το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Πουέρτο Ρίκο έχει προσκαλέσει το 2018 και το 2019 στη Νέα Υόρκη και στο Πουέρτο Ρίκο τη διακεκριμένη καλλιτέχνιδα ώστε με μια σειρά εργαστηρίων και διαλέξεων να παρουσιάσει το συνολικό της έργο και τη διαδικασία διερεύνησης, καταγραφής και σωματοποίησης της ανθρώπινης εμπειρίας και να μιλήσει για το Θέατρο ως καταφύγιο με αφορμή τις δύο τελευταίες δουλειές της. Την περφόρμανς μακράς διαρκείας «Τρωάδες – anima captus» που παρουσίασε με την υποστήριξη του ΝΕΟΝ στο Μουσείο Μπενάκη τον Μάιο του 2018 καθώς και την περφόρμανς μακράς διαρκείας που επιτέλεσε σε δική της εγκατάσταση στο Μεξικό τον Σεπτέμβριο του 2018 με την υποστήριξη του ΕΚΟΜΕ.
Το νέο της έργο «Europeana» που έχει ήδη βραβευθεί ως δραματουργία και σύλληψη από τα Βραβεία Ίψεν, παρουσιάζεται τον Σεπτέμβριο του 2019 στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ μετά ακολουθεί περιοδεία στο εξωτερικό. Έχει επίσης κερδίσει το grant του Οργανισμού ΝΕΟΝ και το βραβείο Υποτροφίας Ίψεν.
Είναι μέλος του Directors Lab Lincoln Theater Center στη Νέα Υόρκη. H τελευταία δουλειά που παρουσίασε ήταν η περφόρμανς μακράς διαρκείας μέσα σε εγκατάσταση «Τρώες, anima captus» μαζί με τον εικαστικό Μιχάλη Αργυρού, στο Μουσείο Μπενάκη με την υποστήριξη του Οργανισμού Νέον, του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μουσείου Μπενάκη. Το επόμενο της έργο “Europeana” είναι μια συμπαραγωγή των Βραβείων Ίψεν, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής – Εναλλακτική Σκηνή και του ΜΚΕ Lineculture και θα παρουσιασθεί τον Σεπτέμβριο του 2019 στην Αθήνα.