3.4 C
Athens
Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Το ότι είναι ένοχοι οι Χρυσαυγίτες δεν το μάθαμε με χρονοκαθυστέρηση. Είναι γνωστό από το 2012…

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» στην έκδοση του Σαββατοκύριακου 3 – 4 Οκτωβρίου 2020 έκανε ένα εξαιρετικό ειδικό πολυσέλιδο αφιέρωμα για τη δίκη των Ναζιστών της Χρυσής Αυγής (Σελ. 2, 31-36 και 69-74). Σε αυτές τις 13 σελίδες επιβεβαιώνονται απολύτως όλα όσα έχω γράψει στο κείμενο που ακολουθεί με ημερομηνία 4 Σεπτεμβρίου 2020. Αν και έξω από το καθημερινό ρεπορτάζ, «έπεσα μέσα» σε όλες μου τις επισημάνσεις και χαίρομαι γι’ αυτό…

***

Φυσικά το ότι οι Χρυσαυγίτες «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ» δεν το μάθαμε με χρονοκαθυστέρηση.

Ασφαλώς το ότι οι Χρυσαυγίτες «ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΟΙ» το ξέρουμε από τις 12 Ιουνίου του 2012 όταν έκαναν την πρώτη τους δολοφονική επίθεση στο Πέραμα εναντίον των Αιγυπτίων αλιεργατών.

Επίσης το ότι οι Χρυσαυγίτες «ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΟΙ» το ξέρουμε από τις 12 Σεπτεμβρίου του 2013 όταν έκαναν τη δεύτερη δολοφονική επίθεση πάλι στο Πέραμα, αυτή τη φορά εναντίον των μελών του ΚΚΕ.

Τέλος το ότι οι Χρυσαυγίτες «ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΟΙ» το εμπεδώσαμε από τις 18 Σεπτεμβρίου του 2013 όταν δολοφόνησαν άνανδρα στο Κερατσίνι τον Παύλο Φύσσα.

Οπωσδήποτε επειδή δεν έχουμε «μνήμη χρυσόψαρου» θυμόμαστε πάρα πολύ καλά ποιοι αποφυλάκισαν τους Χρυσαυγίτες.

Θυμόμαστε ποιοι δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να επισπεύσουν τις διαδικασίες (εύρεση κατάλληλης αίθουσας, αποδέσμευση δικαστών από άλλες υποθέσεις κ.λπ.) για την ταχύτερη ολοκλήρωση της δίκης.

Τέλος δεν ξεχνάμε ότι από την 1η Ιουλίου 2019 – δηλαδή μόλις 6 ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές – έχει ισχύ ο Νέος Ποινικός Κώδικας (Νόμος 4619/2019 – ΦΕΚ Τεύχος A’ 95/11.06.2019) ο οποίος …«ρίχνει στα μαλακά» τα μέλη εγκληματικών οργανώσεων.

Αυτά τα λίγα… Προς το παρόν.

Παναγιώτης Μήλας (6 Οκτωβρίου 2020)

 

***

 

Μια τοιχογραφία για τον Παύλο Φύσσα και η απόφαση του δικαστηρίου που έρχεται έπειτα από 5,5 χρόνια…

 

Του Παναγιώτη Μήλα                                                                                                   4 Σεπτεμβρίου 2020

 

Περίπου 5,5 χρόνια μετά την έναρξη της δίκης για τη «Χρυσή Αυγή» το δικαστήριο θα ανακοινώσει την τελική ετυμηγορία του για τους 68 κατηγορούμενους της υπόθεσης. Ο 69ος κατηγορούμενος πέθανε και δεν θα ακούσει την απόφαση στις 7 Οκτωβρίου του 2020.

Η άγρια δολοφονία του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι ήταν η σταγόνα που «ξεχείλισε το ποτήρι».

Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013 η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» δημοσίευσε μια συγκλονιστική φωτογραφία στην πρώτη σελίδα της.

***

Όλες οι επιβαρυντικές [32] υποθέσεις με πρωταγωνιστές μέλη, στελέχη και βουλευτές της Χ.Α. έγιναν «πακέτο» με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί η επίσπευση της προφυλάκισης. Έτσι οκτώ ημέρες μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας, την 1η Οκτωβρίου του 2013 [από την Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά] άρχισαν μέλη, στελέχη και βουλευτές της Χ.Α. να περνούν την πύλη των Φυλακών Κορυδαλλού.
Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013 προφυλακίστηκε ο Γενικός Γραμματέας της Χ.Α. Νίκος Μιχαλολιάκος.

Οι προφυλακίσεις όλων των στελεχών που είχαν κατηγορηθεί ολοκληρώθηκαν στις 10 Ιουλίου 2014.

 

***

 

 

Η συγκλονιστική φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013. Μια φωτογραφία που δείχνει πεντακάθαρα το πρόσωπο της Χρυσής Αυγής. Μια φωτογραφία άξια για βραβείο.

 

 

Όμως λόγω παρέλευσης του χρόνου κράτησης ακολούθησαν οι αποφυλακίσεις όλων των στελεχών της Χ.Α. οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 20 Μαρτίου 2015 [επί Κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα] οπότε όταν άρχισε η δίκη τη Δευτέρα 20 Απριλίου 2015 ήταν όλοι στα σπίτια τους…
Χαλαρά, με το τηλεκοντρόλ…

 

***

 

Οι μέρες περνούσαν, οι μήνες περνούσαν, τα χρόνια περνούσαν και η απόφαση δεν φαινόταν πουθενά…
Φίλοι δικηγόροι και νομικοί με διαβεβαίωσαν ότι «αν έσπαγε η υπόθεση και ξεχώριζαν τον “Φάκελο Φύσσα” τότε όλα θα προχωρούσαν με ταχύτητα».

Καθηγητής Πανεπιστημίου με διαβεβαίωσε επίσης ότι αυτό το «σπάσιμο» είναι μια συνήθης τακτική διεθνώς σε μεγάλες υποθέσεις που όλοι θέλουν – και κυρίως η κοινή γνώμη – να υπάρξει γρήγορη λύση.

 

***

 

Δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Έτσι η δίκη προχώρησε με πολύ αργούς ρυθμούς. Πότε επειδή δεν έβρισκαν την κατάλληλη αίθουσα, πότε επειδή στους ίδιους δικαστές είχαν δοθεί και άλλες υποθέσεις, πότε επειδή οι δικηγόροι [δικαίως για θέματά τους] απεργούσαν για 4,5 μήνες…

 

***

 

Ευτυχώς το θέμα Φύσσα κρατούσε «ζεστό» η οικογένεια και οι φίλοι του με συνεχείς δράσεις.
Μια από αυτές έγινε τον Σεπτέμβριο του 2019 [από τις 13 έως και τις 15] όταν πραγματοποιήθηκε το αντιφασιστικό Φεστιβάλ «Παύλος Φύσσας Killah P» στο εργοστάσιο Καχραμάνογλου, στο Κερατσίνι. Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ το οποίο διοργάνωσε η οικογένεια και οι φίλοι του Παύλου, ξεχώρισαν οι συζητήσεις «ΜΜΕ και φασισμός» και «Η δίκη της Χ.Α. και η δράση του αντιφασιστικού κινήματος, καθοριστικοί παράγοντες στη συρρίκνωση της Χ.Α.». Επίσης πραγματοποιήθηκαν εκθέσεις αντιφασιστικού βιβλίου και φωτογραφίας, street art και προβολές αντιφασιστικών/αντιρατσιστικών ταινιών μικρού μήκους.
Την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου η οικογένεια Φύσσα διοργάνωσε τη συναυλία μνήμης «Σιγά μη φοβηθώ» ενώ την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου φορείς, συλλογικότητες, σωματεία και αντιρατσιστικές οργανώσεις έκαναν πορεία από το μνημείο του Παύλου στο Κερατσίνι και μέχρι το κέντρο του Πειραιά με βασικό σύνθημα το: «Όλοι μαζί, να σβήσουν οι ναζί».

 

***

 

Στη βασική φωτογραφία δικό μου σκίτσο – προσχέδιο – πρόταση για να γίνει τοιχογραφία στο πλαίσιο του αντιφασιστικού Φεστιβάλ «Παύλος Φύσσας Killah P», στο Κερατσίνι. Η τοιχογραφία [δυστυχώς] τελικά δεν έγινε…

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
696ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art