19.5 C
Athens
Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Παύλος Γιαννακόπουλος: Για κάθε τι που αξίζει, χωρίς να καθυστερήσω πάντα εγώ ανάβω το «πράσινο» φως

Του Παναγιώτη Μήλα

Την εποχή που το Διαδίκτυο δεν είχε αναπτυχθεί όσο σήμερα οι εφημερίδες ήταν το μόνο μέσο για να πληροφορήσει κάποιος τον δικό του κόσμο για κάτι πάρα πολύ σημαντικό.

Στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» ήμουν τότε αρχισυντάκτης και η λίστα με τις νέες τιμές των φαρμάκων ήταν ένα απαραίτητο εργαλείο για όσους κινούνται σε αυτόν τον χώρο.
Για να κυκλοφορήσει αυτό το αποκλειστικό θέμα της εφημερίδας χρειαζόταν ένα πολυ-πολυσέλιδο ένθετο αφιέρωμα. Το κόστος υψηλό και μόνο αν το αναλάμβανε κάποιος –ως χορηγός – θα μπορούσε να υλοποιηθεί.

Ανακατεύτηκα και τότε [ως συνήθως εκεί που δεν με σπέρνουν] και είπα σε μια σύσκεψη ότι μπορώ να βρω άκρη.
Αναζήτησα, βρήκα και κάλεσα τον Παύλο Γιαννακόπουλο στο απόρρητο κινητό του. Του είπα το θέμα και μου απάντησε:

«Για κάθε τι που αξίζει, χωρίς να καθυστερήσω ούτε λεπτό πάντα εγώ ανάβω το «πράσινο» φως»…

Στη συνέχεια μου έδωσε κάποιες συμβουλές για το πώς θα κινηθώ. Τον ευχαρίστησα. Ακολούθησα όλα όσα μου είχε πει. Μετά από λίγες ημέρες μου τηλεφώνησε ο ίδιος. Όχι η γραμματέας του… Με ρώτησε ποια ήταν η εξέλιξη… Τον στενοχώρησε το γεγονός ότι η υπόθεση αυτή – που ενδιέφερε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους – δεν προχώρησε. Το αφιέρωμα αυτό δεν δημοσιεύθηκε ποτέ… Ενώ η μια πλευρά “έτρεχε με χίλια”, η άλλη έκανε σημειωτόν και βήματα προς τα πίσω…

«Αν θέλεις να μάθεις οτιδήποτε για οποιοδήποτε φάρμακο, έναν άνθρωπο στην Ελλάδα θα ρωτήσεις: τον Παύλο Γιαννακόπουλο».

Η φράση αυτή ακολουθούσε εδώ και δεκαετίες τον γνωστό μεγαλοβιομήχανο, που μαζί με τα αδέλφια του Θανάση και Κώστα έκτισαν μια αληθινή αυτοκρατορία στο χώρο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

***

Είπα την παραπάνω ιστορία για να θυμίσω πως παραμένει πάντα στην κορυφή όποιος κρατάει το τιμόνι της επιχείρησής του και δεν το παραχωρεί “εν λευκώ” σε δήθεν ειδικούς και “στολισμένους” με ντοκτορά και μεταπτυχιακά…

***

Ο Νίκος Γκάλης την ημέρα της υπογραφής του στον Παναθηναϊκό. Αυτή τη φωτογραφία έβαλε ο ίδιος στη σελίδα του στο facebook με το παρακάτω κείμενο: “Σήμερα αποχαιρετούμε με θλίψη τον Παύλο που γνώρισα πρόεδρο, τον έκανα φίλο και τον ένιωθα πατέρα. Αγαπούσε την ομάδα του όσο κανείς και κρατούσε τον λόγο του όσο λίγοι. Θα λείψει σ’ εμένα, όπως και σε ολόκληρο τον χώρο του αθλητισμού, αλλά δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Τα βαθιά συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του”.

***

Ο κύριος Παύλος ήταν ο μεγάλος μας αντίπαλος. Με την απόκτηση του Νίκου Γκάλη, σηματοδότησε την αναγέννηση του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ και έφερε κατά καιρούς στον ΠΑΟ μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκοσμίου μπάσκετ τόσο αθλητές, όσο και προπονητές. Μερικοί από αυτούς του θρύλους: Παναγιώτης Γιαννάκης, Φάνης Χριστοδούλου, Ζάρκο Πάσπαλι, Στόγιαν Βράνκοβιτς, Μπάιρον Σκοτ, Ντίνο Ράτζα, Ντομινίκ Γουΐλκινς, Αλεξάντερ Βολκώφ, Ντέγιαν Μποντίρογκα, Ζέλικο Ρέμπρατσα, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Δημήτρης Διαμαντίδης, Ραμούνας Σισκάουσκας, Ζέλικο Ομπράντοβιτς…

Επί προεδρίας του ο Παναθηναϊκός έχει κατακτήσει μεταξύ άλλων:

Διηπειρωτικό Κύπελλο, το 1996
Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης: 1996, 2000, 2002, 2007, 2009, 2011
Πρωταθλήματα Ελλάδος: 1998, 1999, 2000, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011
Κύπελλα Ελλάδας: 1993, 1996, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2012

Το καλοκαίρι του 2012 μεταβίβασε τις μετοχές του στον γιο του και νυν πρόεδρο του Παναθηναϊκού, Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Το Σεπτέμβριο του 2015 ελήφθη απόφαση από τον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, για μετονομασία του κλειστού της Λεωφόρου Αλεξάνδρας του ιστορικού «Τάφου του Ινδού» σε γήπεδο «Παύλος Γιαννακόπουλος».

***

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος με τα αδέλφια του Κώστα (δεξιά) και Θανάση (87 ετών). Οι δύο πρώτοι “έφυγαν” μέσα σε 40 ημέρες…

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της φαρμακευτικής, όπου και ήταν ιδιοκτήτης της ΒΙΑΝΕΞ μαζί με τα δύο αδέλφια του.
Ασχολήθηκε με τα διοικητικά του «τριφυλλιού» από το 1972. Το 1973 εκλέχθηκε πρόεδρος του «Παναθηναϊκού Συναγερμού» διεκδικώντας μαζί με άλλα στελέχη την ηγεσία της ομάδας.
Όπως έχει πει χαριτολογώντας: «Από τότε που έγινα πρόεδρος σαν να… ψήλωσα και όλοι με προσέχουν»!
Από το 1987 έως το 1997 υπήρξε πρόεδρος όλων των ερασιτεχνικών τμημάτων του Παναθηναϊκού. Από το 1992 η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού αυτονομήθηκε και αυτή ως επαγγελματική ανέλαβε τη διοίκησή της σε συνεργασία με τον αδερφό του Θανάση. Το 2008 εισχώρησε στο πολυμετοχικό διοικητικό σχήμα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

***

1924: Ο μπαμπάς Δημήτρης Γιαννακόπουλος από τη Λακωνία ανοίγει για πρώτη φορά φαρμακείο, ένα από τα πρώτα στην Αθήνα, στην οδό Πειραιώς. Τα τρία αγόρια του, ο Παύλος, ο Θανάσης και ο Κώστας, μαθαίνουν τη δουλειά από τον πατέρα τους με τον Παύλο να ξεχωρίζει και να επιδεικνύει ιδιαίτερο ζήλο.
1951: Ο Παύλος Γιαννακόπουλος ιδρύει την εταιρεία ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ, η οποία σύντομα γίνεται αποκλειστικός αντιπρόσωπος όλων των μεγάλων παραγωγών φαρμάκων του εξωτερικού της εποχής.
1971: Η ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ μετατρέπεται σε ΑΕ και μετονομάζεται σε ΒΙΑΝΕΞ.
1974: Μετά την πτώση της δικτατορίας, οι αδελφοί Γιαννακόπουλου αποφασίζουν να ασχοληθούν με το εμπόριο μπανάνας, προϊόν ουσιαστικά άγνωστο στον μέσο Έλληνα εκείνη την εποχή. Η κίνηση αυτή, παρά το μεγάλο ρίσκο που εμπεριείχε, τους δικαίωσε απόλυτα.
1979: Η οικογένεια Γιαννακόπουλου δεν καταφέρνει να μπει στο χώρο του ποδοσφαίρου, αφού η οικογένεια Βαρδινογιάννη είναι αυτή που αγοράζει την ΠΑΕ.
1974: Κατασκευάζεται το πρώτο εργοστάσιο στην Εθνική Αθηνών-Λαμίας.
1983: Ο Παύλος Γιαννακόπουλος κάνει την αρχή στην αγορά φθηνών εργοστασίων από πολυεθνικές με την Winthrop-Sterling να γίνεται το νέο «μέλος» της οικογένειας.
1985: Αγοράζεται η Upjohn.

Πάντα στις εξέδρες με τον αδελφό του Θανάση. Κοντά στους φιλάθλους. Κοντά στους αθλητές.

1987-1997: Ο Παύλος Γιαννακόπουλος διατελεί πρόεδρος όλων των ερασιτεχνικών τμημάτων του Παναθηναϊκού.
1997: Αγοράζονται οι εγκαταστάσεις της Hoechst στη Βαρυμπόμπη, όπου στεγάζονται η κεντρική διοίκηση και το κέντρο διανομής.
1999: Αγοράζεται η μονάδα παραγωγής αντιβιοτικών του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας στη Βιομηχανική Ζώνη Πατρών, η οποία ανακαινίζεται και αναβαθμίζεται.
2007: Ιδρύεται η Eldrug με σκοπό την παραγωγή του πρώτου πρωτότυπου φάρμακου made in Greece.
2010: Παρά την κρίση, η ΒΙΑΝΕΞ παρείχε αυξήσεις 6% στους εργαζομένους, κίνηση που προκάλεσε αίσθηση.
2014: Το Νοέμβριο του 2014, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του προέδρου και πως μεταβιβάζει το σύνολο των μετοχών του στον Μάνο Παπαδόπουλο.

***

Σε παλιότερη συνέντευξή του ο Παύλος έλεγε ότι ως έφηβος, σπαταλούσε μεγάλο μέρος από το βδομαδιάτικο χαρτζιλίκι του για να αγοράσει με δυόμισι δραχμές ένα εισιτήριο στην κερκίδα των ορθίων και να θαυμάσει από κοντά τα ινδάλματά του: Τον Πανάκη, τον Νεμπίδη, τον Λινοξυλάκη, τον Βουτσαρά, τον Παπαντωνίου και τα υπόλοιπα αστέρια της δεκαετίας του ΄50.

***

Επίσης μιλώντας στην εφημερίδα «Το Βήμα» ερωτηθείς για το εάν αποκόμισε κάποιο οικονομικό κέρδος λόγω της ενασχόλησής του με τον Παναθηναϊκό, ήταν σαφής αναφορικά με τις οικονομικές θυσίες του ιδίου και της οικογενείας του:

30 Νοεμβρίου 1984, του Αγίου Ανδρέα. Ο Παύλος με τον γιο του Δημήτρη, την εποχή που τους γνώρισα στο σπίτι του δημοσιογράφου Ανδρέα Μπόμη, που είναι και ο νονός του Δημήτρη. (Η φωτογραφία ΔΕΝ είναι από εκείνη την ημέρα)

«Είναι η ακριβή τρέλα μου. Γιατί για μένα είναι χόμπι και όχι οικονομική επιχείρηση. Όποιος πει ότι από τα αθλήματα αυτά βγάζεις χρήματα, θα πει ψέματα. Είμαι 27 χρόνια στον Παναθηναϊκό και δυστυχώς δεν υπήρξε μια χρονιά που να είχα οικονομικό κέρδος. Εγώ έχω πελάτες 10 εκατομμύρια Έλληνες, δεν μπορώ να χρησιμοποιώ το άθλημα αυτό σαν μοχλό πίεσης. Δεν ξέρω αν κάποιος άλλος το κάνει, εγώ τουλάχιστον αυτό το απορρίπτω αναφανδόν. Δεν είχα, ούτε έκανα σκέψη ποτέ μου να χρησιμοποιήσω το άθλημα για οτιδήποτε άλλο. Με τη βοήθεια του Θεού, δεν χρειάστηκε να το κάνω».

***

Ο Παύλος με τη σύζυγό του Δέσποινα απέκτησαν έναν γιο και του έδωσαν το όνομα Δημήτρης, το όνομα του πατριάρχη της οικογένειας.

***

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος, γεννήθηκε το 1929 και έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 10 Ιουνίου 2018, μόλις 40 ημέρες μετά τον θάνατο του αδελφού του Κώστα, την Κυριακή 30 Απριλίου 2018.

Την Τετάρτη 13 Ιουνίου στις 3 μ.μ. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών θα πραγματοποιηθεί η νεκρώσιμος ακολουθία. Όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του όσοι επιθυμούν να αποδώσουν φόρο τιμής θα έχουν την ευκαιρία να τον αποχαιρετήσουν στο λαϊκό προσκύνημα στο Ναό Θεοτόκου Γοργοεπήκοου και Αγίου Ελευθερίου (εντός του περιβάλλοντος χώρου της Ιεράς Μητρόπολης Αθηνών) από τις 8 π.μ. έως και 1 μ.μ. Η ταφή θα πραγματοποιηθεί στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών σε αυστηρά οικογενειακό κύκλο

***

Δείτε εδώ με ένα “κλικ” το ντοκιμαντέρ:

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -