Του Παναγιώτη Μήλα
Το 2007, στις 11 Σεπτεμβρίου στη Μαδρίτη, ο Νίκος Γκάλης έγινε ο πρώτος Έλληνας καλαθοσφαιριστής που εντάχθηκε στο Hall of Fame της FIBA.
Έπειτα από 10 χρόνια, στις 8 Σεπτεμβρίου του 2017 στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, ο Νίκος Γκάλης έγινε ο πρώτος Έλληνας καλαθοσφαιριστής που εντάχθηκε στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame, περνώντας έτσι στο «πάνθεον» του παγκοσμίου μπάσκετ, στο ΝΒΑ.
Δεκαέξι […16] χρόνια, μετά τη FIBA και έξι χρόνια μετά το ΝΒΑ ωρίμασε το θέμα και ήρθε η στιγμή να τιμηθεί ο Νίκος Γκάλης ΚΑΙ από την Ελλάδα [!!!], συγκεκριμένα από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης…
Την Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023 σε τιμητική εκδήλωση – που έγινε πριν από τον φιλικό αγώνα της εθνικής Ελλάδος με τη Σλοβενία – αναρτήθηκε η φανέλα του Γκάλη, με το Νο 4, στην οροφή του κλειστού γηπέδου μπάσκετ.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο «Κλειστό» γήπεδο μπάσκετ του ΟΑΚΑ δόθηκε το όνομα «Κλειστό του ΟΑΚΑ» προς τιμήν του Νίκου Γκάλη.
Ασφαλώς στις χιλιάδες λέξεις που γράφτηκαν και ειπώθηκαν για την εκδήλωσε ΠΟΥΘΕΝΑ δεν διαβάσαμε, ούτε ακούσαμε ότι στο κλειστό έχει δοθεί το όνομα «Νίκος Γκάλης»
Θυμίζουμε ότι στις 14 Ιουνίου του 2016, ημέρα κατά την οποία συμπληρώθηκαν 29 χρόνια από την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ 1987 από την Εθνική Ελλάδος το κλειστό του ΟΑΚΑ μετονομάστηκε σε «Κλειστό Γυμναστήριο Νίκος Γκάλης».
Βέβαια η τιμητική αυτή ονομασία έχει και κάποιες υποσημειώσεις: Η αίθουσα θα ονομάζεται «Νίκος Γκάλης» ΜΟΝΟ όταν παίζει εκεί η εθνική ομάδα. Όταν παίζει ο Παναθηναϊκός – στον οποίο επίσης διέπρεψε ο Γκάλης – η αίθουσα θα παίρνει άλλο όνομα, θα λέγεται «Κλειστό του ΟΑΚΑ».
Οπωσδήποτε αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν…
Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας ονομάστηκε …ΟΑΚΑ προς τιμήν του Σπύρου Λούη, Χρυσού Ολυμπιονίκη του 1896 στον Μαραθώνιο δρόμο.
Να θυμίσουμε ότι το Ολυμπιακό Στάδιο από το 2004 που έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σκουριάζει και χορταριάζει. Αγώνες στίβου δεν γίνονται σε αυτό το περίφημο Στάδιο. Γίνονται μόνο αγώνες …αυτοκινήτου, συναυλίες και άλλα συναφή events.
Ας ελπίσουμε ότι το 2024, είκοσι χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς ίσως γίνει κάποια αθλητική συνάντηση… Αν και θα το είχαμε μάθει αν είχε προγραμματιστεί…
***
Ας επανέλθουμε όμως στον Νίκο Γκάλη. Η Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (FIBA) τον έχει αναγνωρίσει ως τον μεγαλύτερο Ευρωπαίο σκόρερ όλων των εποχών χάρη στους 24.721 πόντους και στον μέσο όρο 32,8 πόντων σε κάθε αγώνα της επαγγελματικής του καριέρας.
Ο Νίκος Γκάλης (Νικόλαος Γεωργαλής), γεννήθηκε 23 Ιουλίου 1957. Είναι η σημαντικότερη μορφή στην ιστορία του αθλήματος στην Ελλάδα και ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής της σύγχρονης εποχής.
Την 2α Μαΐου 2023 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε μία λαμπρή εκδήλωση.
Στις 7 Μαΐου του 2013 η κεντρική σάλα του «Αλεξάνδρειου» (ο αγωνιστικός χώρος) μετονομάστηκε σε «Σάλα Νίκος Γκάλης» (Nick Galis Hall), προς τιμήν του.
Πρωτοτυπία: Προς τιμήν του Σπύρου Λούη ονόμασαν …ΟΑΚΑ το Ολυμπιακό Στάδιο