35.8 C
Athens
Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Κάθε Κυριακή πρωί ο κύριος Τιμόθεος αναζητά σε πέντε πλανήτες το χαμένο πετράδι της γνώσης…

Του Παναγιώτη Μήλα
[email protected]

«Το παιδί του παιδιού μου είναι δυο φορές παιδί μου». Σίγουρα αυτή την παροιμία θα λένε πολλοί παππούδες και γιαγιάδες που φέρνουν τα εγγόνια τους κάθε Κυριακή πρωί στις 11.30 στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς.
Μια άλλη παροιμία λέει: «Αγάπα τα παιδιά σου αλλά μην τα παραχαϊδεύεις». Ίσως γι’ αυτό τον λόγο η πανέμορφη αίθουσα, για να μην παραχαϊδεύει τα παιδιά, έχει καθίσματα που σε κάνουν να στριφογυρνάς στη θέση σου μήπως και βρεις κάποια βολική στάση.
Βέβαια μπορεί να είμαι και υπερβολικός, κάνοντας αυτή την παρατήρηση, γιατί μια Κυριακή που ήμουν κι εγώ εκεί άκουσα μια μικρούλα να ισχυρίζεται πως: «Ας με βαστά η μάνα μου, κι ας είναι τα πάνω κάτω».
Έτσι ακριβώς είναι. Η θεατρική μαγεία, ο δυναμισμός και το κέφι των ηθοποιών σε κάνει να μη δίνεις σημασία σε λεπτομέρειες σαν αυτή των καθισμάτων.
Με τούτα και με κείνα όμως ξέχασα να σας πω ότι ο Στέφανος Κοσμίδης που έχει χάσει το πετράδι της γνώσης προσπαθεί να το βρει και στην προσπάθειά του αυτή έχει ως συμπαραστάτη τον κύριο Τιμόθεο (Παύλος Εμμανουηλίδης). Επειδή όμως, όπως όλοι ξέρουμε, «η καλή μάνα από το παιδί της φαίνεται», το ίδιο ισχύει και με τον κύριο Τιμόθεο και τους τρεις φίλους του (Ρόζα Κυρίου, Κωνσταντίνα Λαδοπούλου, Τάκης Παρασκευόπουλος) οι οποίοι συμμετέχουν με τον δικό τους τρόπο στην εκστρατεία αυτή.

Ίσως ακόμη να μην έχετε καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Λογικό, αφού «για το παιδί γεννήθηκε η μάνα, κι όχι η παραμάνα». Εδώ όμως θα κάνουμε μια εξαίρεση του κανόνα και θα σας εξηγήσω εγώ τα πράγματα χωρίς περιστροφές. Αρχή του παραμυθιού, λοιπόν:  Ο Τιμόθεος, πολίτης μιας χώρας που έχει ξεχάσει πως έχει ξεχάσει, δουλεύοντας για λογαριασμό του Βασιλιά της χώρας, γνωστού και ως Διάσημου Κακοποιού, μπλέκει σε μια περιπέτεια που θα τον αλλάξει.
Κατηγορείται από τον Βασιλιά της χώρας ότι έχει κλέψει το διαμάντι της γνώσης και φυλακίζεται στον χωροχρόνο. Εκεί ο Τιμόθεος πρέπει να περάσει τους πέντε πλανήτες και να βρει τον Ξιφομάχο Ίττο που θα τον οδηγήσει στην πύλη για να επιστρέψει. Οι πέντε πλανήτες έχουν δημιουργηθεί από την ενέργεια των παροιμιών που ξεχάστηκαν και ταξίδεψαν μακριά από τον κόσμο των ανθρώπων. Ο Τιμόθεος μέσα από τις παροιμίες, μέσα από τη λαϊκή σοφία, «καραμέλες σοφίας» όπως τις ονομάζει, θα βρει το θάρρος, το κουράγιο, τη γνώση να αντιμετωπίσει και να νικήσει τον Διάσημο Κακοποιό και να επιστρέψει τη γνώση στον κόσμο.
Οι παροιμίες είναι η σοφία του λαού που μεταφέρεται από στόμα σε στόμα. Είναι το κλειδί για τις σωστές επιλογές και το τίμημα που φέρουν αυτές. Τα παιδιά μέσα από την παράσταση θα μάθουν τον πλούτο της γλώσσας μας και της σοφίας που εμπεριέχεται. Θα συμμετάσχουν στην εξέλιξη του ταξιδιού ανακαλύπτοντας τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους.
Ο κύριος Τιμόθεος πολλές φορές ζητάει από τα παιδιά να του πουν όσες παροιμίες ξέρουν για να μπορέσει να βρει τις κατάλληλες λέξεις – κλειδιά που θα τον οδηγήσουν στο πετράδι της γνώσης.
Το δύσκολο και απαιτητικό κοινό των παιδιών καταφέρνουν να μαγνητίσουν με τις ερμηνείες τους όλοι οι ηθοποιοί οι οποίοι υποδύονται υποδειγματικά πολλούς ρόλους. Αν και είναι μόνο τέσσερις, πετυχαίνουν να γεμίσουν τη σκηνή με… πολλά πρόσωπα. Τους βοηθάει σε αυτό η σκηνοθετική μαεστρία του συγγραφέα Στέφανου Κοσμίδη αλλά και το εμπνευσμένο σκηνικό (Μαρία Καραθάνου, Εύα Πρωτοσύγγελου) που χρησιμοποιεί σαν βάση τη λογική του Θεάτρου Σκιών. Η μοντέρνα μουσική (Νίκος Δρογώσης) δίνει το ρυθμό και στους ηθοποιούς αλλά και στους μικρούς θεατές. Όλη η ομάδα κινείται σαν καλοκουρδισμένο ρολόι κάτω από τη διεύθυνση και διδασκαλία του εξαιρετικού και έμπειρου χορογράφου Σίμωνα Πάτροκλου.
Πρόκειται για μια παράσταση που μιμείται τον τρόπο που παίζουν τα παιδιά, τον τρόπο που δημιουργούν με τη φαντασία τους. Βασίζεται σε γνωστές και άγνωστες παροιμίες και μέσα από αυτήν οι μικροί θεατές συμμετέχουν στην εξέλιξη του παραμυθένιου ταξιδιού ανακαλύπτοντας τη δύναμη που κρύβουν οι παροιμίες.

Ο κύριος Τιμόθεος, ο πρωταγωνιστής, μιλάει στα παιδιά για το θάρρος, την αυτοεκτίμηση, τη γνώση αλλά και πώς κατατρόπωσε τον βασιλιά της χώρας του, τον Διάσημο Κακοποιό.

Όλα αυτά και πολλά ακόμη συμβαίνουν στη διάρκεια της θεατρικής παράστασης «Ο κύριος Τιμόθεος και το χαμένο πετράδι της γνώσης», που παρουσιάζει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής Texnis.
Η προφορική παράδοση και η τέχνη της εξιστόρησης βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της καλλιτεχνικής δημιουργίας, η οποία έχει και πολύτιμο εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Μια πολύ σημαντική πολιτιστική προσφορά

Να θυμίσω εδώ ότι το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς επιχειρεί να συνδέσει την προφορική σοφία του λαού και ειδικότερα τις παροιμίες, με τη θεματική των μουσείων του (μεταξιού, μαρμαροτεχνίας, υδροκίνησης, ελιάς και ελληνικού λαδιού, βιομηχανικής ελαιουργίας, αργυροτεχνίας, περιβάλλοντος, μαστίχας και πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα),  προσφέροντας σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ένα ακόμα εργαλείο για να γνωρίσουν καλύτερα το παρελθόν του τόπου μας.

* Οι φωτογραφίες είναι του catisart.gr

Στην πρώτη φωτογραφία: Ο Παύλος Εμμανουηλίδης (δεξιά) με τον Τάκη Παρασκευόπουλο. Στη δεύτερη: Ο «κύριος Τιμόθεος» με τη Ρόζα Κυρίου και τον παπαγάλο της. Στην τρίτη: Ο Παύλος Εμμανουηλίδης κρατά στο χέρι το πετράδι της γνώσης, με την Κωνσταντίνα Λαδοπούλου. Στην τέταρτη: Οι τέσσερις ηθοποιοί υποκλίνονται στο κοινό που χειροκροτεί θερμά.

* Στο τέλος της παράστασης οι συντελεστές, με μια τούρτα – έκπληξη, ευχήθηκαν χρόνια πολλά στον Παύλο Εμμανουηλίδη που είχε τα γενέθλιά του, ενώ οι μικροί θεατές τραγουδούσαν το “Happy birthday”…

Πληροφορίες για την παράσταση

Συγγραφή/ Σκηνοθεσία: Στέφανος Κοσμίδης
Σκηνικά/Κοστούμια: Μαρία Καραθάνου, Εύα Πρωτοσύγγελου
Μουσική: Νίκος Δρογώσης
Χορογραφίες: Σίμων Πάτροκλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Εύα Πρωτοσύγγελου
Παίζουν: Παύλος Εμμανουηλίδης, Ρόζα Κυρίου, Κωνσταντίνα Λαδοπούλου, Τάκης Παρασκευόπουλος
Tιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ

* Κάθε Κυριακή στις 11:30 π.μ. στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς: Καστοριάς 34-36, Βοτανικός, τηλέφωνο 210-348.00.00.

Για σχολεία, καθημερινά μετά από συνεννόηση στο Τexnis: 210 -934.53.78  και 210- 934.00.38, fax: 210- 934.08.39, e-mail: [email protected].

* Σχολικές παραστάσεις: 4 ευρώ

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -