23.3 C
Athens
Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Παρίσι 2024/Ολυμπιακοί Αγώνες: «La Trêve». Μια μοναδική έκθεση αφιερωμένη στους αρχαίους Αγώνες

«La Trêve» είναι το όνομα της έκθεσης – εγκατάστασης που μας περιμένει στη Βασιλική του Καθεδρικού Ναού του Saint-Denis έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2024.
Η έκθεση αυτή μας προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι μέσα από πορτρέτα, φωτογραφικές τοιχογραφίες και κοστούμια εμπνευσμένα από τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 στο Παρίσι
Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, γνωστοί ως Αγώνες της 33ης Ολυμπιάδας και ως «Παρίσι 2024», θα είναι μία διεθνής αθλητική διοργάνωση που θα λάβει χώρα από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου 2024 στο Παρίσι και σε 16 πόλεις στη μητροπολιτική Γαλλία αλλά και στη γαλλική αποικία της Ταϊτής.

Πρόκειται για ένα ταξίδι ανακάλυψης…

Η Βασιλική του Καθεδρικού Ναού του Saint-Denis φιλοξενεί την έκθεση «La Trêve» ως γεγονός της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.
Η καλλιτέχνης Sophie Comtet Kouyaté θα κατακτήσει αυτόν τον ιστορικό χώρο και θα βυθιστεί στο πνεύμα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Μέσα από φωτογραφίες και υφάσματα, η Kouyaté δημιουργεί μια γέφυρα μεταξύ του ένδοξου παρελθόντος της Ελλάδας και του δικού μας σύγχρονου κόσμου, συντονίζοντας την αρχιτεκτονική και τις ιστορίες ενός από τα πιο εμβληματικά μνημεία της γαλλικής ιστορίας.

Τα έργα της έκθεσης δεν αποτελούν ιστορικά αντίγραφα, αλλά μια σύγχρονη και προσωπική επανερμηνεία, στην οποία κάθε κομμάτι ανακαλεί τις αξίες, τις πειθαρχίες και τα κοινωνικά πρόσωπα της αρχαίας εποχής.
Είναι μια πρόσκληση να αναλογιστούμε το πνεύμα του ανταγωνισμού, αλλά και της εκεχειρίας, όπου οι πόλεμοι έδωσαν τη θέση τους στον εορτασμό του αθλητισμού και της ανθρωπιάς.

Στα πορτρέτα και στα κοστούμια μην αναζητήσετε ιστορικά στοιχεία επειδή πρόκειται για μια ελεύθερη ερμηνεία. Τα αντικείμενα διασώζονται, ιδιοποιούνται και φαντάζονται, με κλείσιμο του ματιού, όπως τα ζώα στα πόδια των μνημειακών πορτρέτων, που θυμίζουν εκείνα στα πόδια των ξαπλωμένων μορφών.

Το έργο της Sophie Comtet Kouyaté δημιουργεί έναν ζωντανό διάλογο μεταξύ των εποχών, φέρνοντας κοντά σαράντα κατοίκους του Saint-Denis και του Aubervilliers και οκτώ Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αθλητές.
Οι τελευταίοι, όπως η Paméra Losange και ο Cédric Nankin, αναλαμβάνουν και ενσαρκώνουν τους εμβληματικούς χαρακτήρες της ελληνικής κοινωνικής ζωής, δημιουργώντας έναν ζωντανό σύνδεσμο μεταξύ του ένδοξου παρελθόντος και του παρόντος μας.

Η έκθεση αποκτά μια συμμετοχική διάσταση χάρη στα εργαστήρια που οργανώνονται με νέους από το Aubervilliers κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών, και γίνονται στιγμές ανταλλαγής, μάθησης και συλλογικής δημιουργίας. Αυτές οι στιγμές, που αποτυπώνονται σε φωτογραφίες και βίντεο, μαρτυρούν τη δυναμική της κοινότητας και τη δέσμευση των νέων που συμμετέχουν στο έργο.
Η Sophie Comtet Kouyaté επισημαίνει ότι όχι λιγότερα από 25 άτομα συμμετείχαν στη δημιουργία αυτής της έκθεσης.

Το πρώτο μέρος της έκθεσης είναι ανοικτό δωρεάν στον κυρίως ναό της Βασιλικής, επιτρέποντας σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να βυθιστούν σε αυτόν τον ονειρικό κόσμο. Δίσκοι με πορτρέτα σε κάθε πλευρά του κυρίως ναού και δύο μεγάλα πάνελ μάς αποκαλύπτονται.

Η περιπέτεια συνεχίζεται στη συνέχεια στη βασιλική νεκρόπολη, για όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν σε αυτή την πολιτιστική εμπειρία. Στην κρύπτη βρίσκουμε τις φορεσιές σε σούτου και άλλα πορτρέτα που μας βυθίζουν σε ένα εντελώς μυστικιστικό σύμπαν. Καθώς περιπλανιέστε στην έκθεση, οι κάτοικοι του Saint-Denis και του Aubervilliers θα εμπλακούν σε έναν διάλογο με τους Αρχαίους Αγώνες και τον τόπο που τους φιλοξενεί.

Η αλληλεπίδραση των έργων με την ιερή αρχιτεκτονική της βασιλικής, κυρίως μέσω τεσσάρων μνημειακών κοστουμιών που τοποθετούνται στα παρεκκλήσια της κρύπτης, ενισχύει αυτή την εμβάθυνση. Ένα από αυτά τα κοστούμια, προσιτό σε όλους, μας καλεί να μπούμε στο δέρμα ενός αθλητή της αρχαιότητας για να βυθιστούμε στον ρόλο του.

Αυτή η έκθεση δεν είναι απλώς μια καλλιτεχνική αναδρομή- είναι ένας προβληματισμός σχετικά με τις οικουμενικές αξίες της ειρήνης και της ενότητας, αρχές που είναι τόσο θεμελιώδεις τότε όσο και σήμερα.
Η επίσκεψη στην «La Trêve» σημαίνει να αφιερώσετε μια στιγμή για να αναλογιστείτε τη σημασία αυτών των ιδανικών, σε ένα περιβάλλον που είναι τόσο ιστορικό όσο και καλλιτεχνικό.

Εν ολίγοις, το «La Trêve» στη Βασιλική του Καθεδρικού Ναού του Saint-Denis είναι μια θαυμάσια ανακάλυψη, μια πρόσκληση να γυρίσετε πίσω στο χρόνο και να ανακαλύψετε εκ νέου τις διαχρονικές αξίες που ενώνουν τους ανθρώπους. Είναι μια πολιτιστική εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε, καθώς ανακαλύπτετε μια μεγαλειώδη, συμμετοχική έκθεση σε έναν ιστορικό χώρο με ένα παγκόσμιο μήνυμα για την Εκεχειρία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πηγή: www.sortiraparis.com

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -