Πάπας Φραγκίσκος: «Γάγγραινα» όσοι επιλέγουν κατοικίδια αντί να κάνουν παιδιά…

194
Πάπας Φραγκίσκος: Εγωιστές όσοι επιλέγουν κατοικίδια αντί για παιδιά. Τα κατοικίδια είναι η «γάγγραινα» των άτεκνων.

Του Παναγιώτη Μήλα

Όλα τα παρακάτω τα διαβάζουμε στις Γραφές…

«Ο Ιησούς πήγαινε στην Ιερουσαλήμ. Καθ’ οδόν μερικοί άνθρωποι ήθελαν ο Ιησούς να ευλογήσει τα παιδιά τους. Οι μαθητές είπαν στους ανθρώπους να μην ενοχλούν τον Ιησού.
Αλλά ο Ιησούς Χριστός αγαπά τα παιδιά. Είπε στους μαθητές να αφήσουν τα παιδιά να έλθουν σε Εκείνον. Ο Ιησούς είπε στους μαθητές επίσης ότι πρέπει να είναι σαν τα μικρά παιδιά. Τότε θα μπορέσουν να ζήσουν με τον Θεό στον ουρανό».
Κατά Μάρκον 10:13, 14–15

***

«Η Μαρία Μαγδαληνή είχε γίνει σύμβολο όλων των Χριστιανών, ανδρών και γυναικών επειδή αν και αμαρτωλή υπήρξε, μετανοημένη, συγχωρεμένη, αποκαταστημένη και ευλογημένη με την επιλογή του Ιησού να εμφανιστεί μόνο σε εκείνη μετά την Ανάστασή του».

***

Ο σκληρός ληστής Βαραββάς «…έλεγε προς τον Ιησούν. Μνήσθητί μου, Κύριε, όταν έλθης εν τη βασιλεία σου.
Και είπε προς αυτόν ο Ιησούς. Αληθώς σοι λέγω, σήμερον θέλεις είσθαι μετ’ εμού εν τω Παραδείσω».
Κατά Λουκά 23:42-43

***

«Ο Καλός Ποιμένας είναι αμετάβλητος και αισθάνεται το ίδιο σήμερα για την αμαρτία και τους αμαρτωλούς όπως αισθανόταν όταν περπάτησε στη γη. Δεν αποφεύγει τα πρόβατά του επειδή αμαρτάνουν, δεν μέμφεται τα απολωλότα πρόβατα, τα αποζητά και τα αποδέχεται όταν επιστρέφουν μαζί με το υπόλοιπο ποίμνιο. Και όπως ένας καλός βοσκός, ένας σωστός ποιμένας δεν ησυχάζει αν δεν βρει το χαμένο του πρόβατο έτσι και ο Ιησούς αποζητά την επιστροφή».

Το 2014, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε δηλώσει ότι «το να έχει κανείς κατοικίδια αντί για παιδιά, είναι φαινόμενο πολιτισμικής παρακμής». Εδώ ο Πάπας, προς χάριν ενός γραμματοσήμου, φωτογραφίζεται ως φιλόζωος.

***
Όσα ακολουθούν παρακάτω τα διαβάσαμε στις εφημερίδες την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με στοιχεία από: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters.

***

Πάπας Φραγκίσκος: «Εγωιστές όσοι επιλέγουν κατοικίδια αντί να κάνουν παιδιά. Μερικές φορές κάνουν ένα παιδί και σταματάνε, όμως έχουν σκύλους και γάτες που παίρνουν τη θέση των παιδιών. Αυτό μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να γελούν, αλλά είναι η αλήθεια. Η άρνηση της πατρότητας και της μητρότητας και μας εκμηδενίζει, απομακρύνει την ανθρωπιά μας. Ο πολιτισμός γερνά χωρίς ανθρωπιά, επειδή χάνουμε τον πλούτο της πατρότητας και της μητρότητας και εντέλει είναι η χώρα μας που υποφέρει».

***

Ο Πάπας Φραγκίσκος, στο Il Messagero [το 2014]: «Το να έχει κανείς κατοικίδια αντί για παιδιά, είναι άλλο ένα φαινόμενο πολιτισμικής παρακμής».

***

Πάπας Φραγκίσκος: Στο πλαίσιο της σύγχρονης κοινωνίας η καριέρα και η απόκτηση χρημάτων μπαίνει εμπόδιο για πολλούς στη δημιουργία οικογένειας. Αυτή η νοοτροπία είναι «κοινωνική γάγγραινα».

***

 

Στο σημείο αυτό αξίζει να θυμίσουμε ότι για χάρη της καριέρας ο Πάπας δια όρκου επέλεξε την άρνηση της πατρότητας…

***

Ο Πάπας Φραγκίσκος (λατινικά: Franciscus), κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1936, στο Μπουένος Άιρες [Αργεντινή]. Είναι ο 266ος Πάπας της Ρωμαιοαθολικής Εκκλησίας. Εξελέγη στις 13 Μαρτίου 2013. Το όνομα που επέλεξε ήταν προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Είναι ο πρώτος Πάπας από την Λατινική Αμερική, αλλά και από την Αμερική γενικότερα.

***

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Σχετικό με τα παραπάνω, μιας και αναφέρεται σε παιδιά είναι και το εξής δημοσίευμα του 2017:

«Ανεξάρτητη επιτροπή, που πραγματοποίησε έρευνα για τις διαστάσεις της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στους κόλπους της γαλλικής καθολικής εκκλησίας, δημοσίευσε τα πορίσματα, σύμφωνα με τα οποία περί τις 216.000 παιδιά και έφηβοι έχουν πέσει θύματα καθολικών κληρικών από το 1950.
Εάν σε αυτά προστεθούν τα άτομα που έπεσαν θύματα επιθέσεων λαϊκών που εργάζονταν στους θεσμούς της Εκκλησίας (εκπαιδευτικών, επιτηρητών, στελεχών οργανώσεων νεολαίας…) ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει στις 330.000, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Ζαν-Μαρκ Σοβέ, ανακοινώνοντας τα πορίσματα της έρευνας.

Για όλα τα παραπάνω ο Πάπας Φραγκίσκος πήρε θέση λέγοντας με αυτή τη …σκληρή δήλωση:

«Προσεύχομαι, και προσευχόμαστε όλοι μαζί. Σε σένα Κύριε η δόξα, σε μας η ντροπή. Είναι η ώρα της ντροπής. Καλώ όλους τους θρησκευτικούς αξιωματούχους να συνεχίσουν να επιστρατεύουν όλες τις προσπάθειές τους ώστε τέτοια δράματα να μην επαναληφθούν.
Επίσης καλώ τους Γάλλους καθολικούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε η Εκκλησία να είναι ένας ασφαλής οίκος για όλους».

***

Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’. Ο προκάτοχος του Πάπα Φραγκίσκου αγαπούσε τις γάτες. Τις είχε πάντα δίπλα του. Ακόμα και στο γραφείο του.

Τι να πεις για όλα τα παραπάνω; Πώς να τα σχολιάσεις;

Όλα είναι λόγια του Πάπα εντός εισαγωγικών. Δεν υπάρχει κάποια παρανόηση, ούτε και χαθήκαμε στη μετάφραση. Επίσης μέσα στις δυο ημέρες που μεσολάβησαν δεν υπήρξε διάψευση ούτε για μισή λέξη από όσα είπε ο Ποντίφηκας.

-Τι κρίμα…

-Τι ντροπή…