Την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου 2020 η «Πανσέληνος του Καλαμποκιού» έκανε την εμφάνισή της στον ουρανό.
Την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου το φεγγάρι θα σταθεί ακριβώς απέναντι από τον ήλιο και το θέαμα που θα προσφέρει η Πανσέληνος θα είναι οπωσδήποτε εντυπωσιακό.
Σε αυτό το ολόφωτο φεγγάρι οι ιθαγενείς της Αμερικής – σύμφωνα με τη NASA – έδωσαν το όνομα: «Πανσέληνος του Καλαμποκιού». Το «Barley Moon» ή αλλιώς το «Harvest Moon», αναφέρεται στη συγκομιδή και στο αλώνισμα του καλαμποκιού.
Στην Ευρώπη ονομάζεται «Fruit Moon», δηλαδή η Πανσέληνος των Φρούτων, επειδή είναι η εποχή της ωρίμανσης και της συγκομιδής.
***
Το θέαμα της Πανσελήνου μπορούμε να το απολαύσουμε και στο πιάτο μας με μια αγιορείτικη συνταγή.
***
«Καλαμποκόπιτα»
Υλικά:
2 ποτήρια αλεύρι από καλαμπόκι
1 ποτήρι αλεύρι
1 μπέικιν πάουντερ, προαιρετικά λίγη σόδα
3 αβγά, λίγο αλάτι, λίγη ζάχαρη
1 ποτήρι ζεστό γάλα
½ ποτήρι λαδί (μισό ελαιόλαδο, μισό σπορέλαιο)
1 ποτήρι τυρί φέτα
3 ποτήρια μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
1 γιαούρτι στραγγιστό
1 κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
1 πιπέρια κόκκινη, 1 πράσινη
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι άνηθο
Κεφαλοτύρι τριμμένο
***
Εκτέλεση:
* Σοτάρουμε τα μανιτάρια με το λάδι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
* Χτυπάμε μόνο τα αβγά στο μίξερ. Στη συνεχεία ρίχνουμε το γάλα, το γιαούρτι, το λάδι και όλα τα υπόλοιπα υλικά αφήνοντας τελευταία τα μανιτάρια και ανακατεύουμε προσεκτικά.
* Αφήνουμε το μείγμα για 10 λεπτά να φουσκώσει. Παράλληλα ζεσταίνουμε τον φούρνο.
* Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και πασπαλίζουμε την πίτα με το τριμμένο κεφαλοτύρι. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 50 με 60 λεπτά.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη…
***
Πηγή συνταγής: vimaorthodoxias.gr