29.5 C
Athens
Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Η Μαρία Ηλιού στο Μουσείο Μπενάκη μας ξεναγεί στην Παλιά Αθήνα που δεν γνωρίσαμε αλλά αγαπάμε

Εντυπωσιακή έκθεση φωτογραφίας με σπάνιες γκραβούρες και φωτογραφίες της Αθήνας, λειτουργεί στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Μπενάκη στο Κολωνάκι.

Πρόκειται για εικόνες ξεχασμένες σε «κλειστά» αρχεία -70 το σύνολο- τα οποία εντόπισε και αξιοποίησε η σκηνοθέτις Μαρία Ηλιού με τους συνεργάτες της, ύστερα από έξι χρόνια έρευνας στην Αμερική και τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Παράλληλα στο αμφιθέατρο του Μουσείου θα προβάλλεται έως τις 26 Απριλίου 2020 το διαρκείας 90 λεπτών ιστορικό ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού «Η Αθήνα από την Ανατολή στη Δύση 1821-1896».

 

***

 

Η οδός Σταδίου – Στα τέλη του 19ου αιώνα.

 

 

Η σκηνοθέτις – σεναριογράφος Μαρία Ηλιού και ο επιστημονικός σύμβουλος του ντοκιμαντέρ, ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ, που είχαν παρουσιάσει το 2012 στο Μουσείο Μπενάκη το «Σμύρνη – η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900 – 1922», επιστρέφουν αυτή τη φορά με το πρώτο, από τα συνολικά πέντε, ντοκιμαντέρ που ετοιμάζουν για την Αθήνα, με σκοπό να διατρέξουν 200 χρόνια ιστορίας της πρωτεύουσας και των ανθρώπων της, από τις αρχές του 19ου στον 20ό αιώνα έως και τις μέρες μας.

Το μεγαλόπνοο πρότζεκτ, ταινίες και εκθέσεις, η σκηνοθέτις το αφιερώνει στον Άγγελο Δεληβοριά, αφού ήταν εκείνος που την παρότρυνε να αφοσιωθεί στη μελέτη της ιστορίας της Αθήνας, συνυφασμένης με την Ιστορία όλης της Ελλάδας.

 

***

 

Ο ποταμός Ιλισός, η γέφυρα και το Πανόραμα του Θων. – Στις αρχές του 20ου αιώνα.

 

Στην έκθεση θα δούμε φουστανελάδες με φέσια, κυρίους ντυμένους με κοστούμια και ευρωπαϊκά μπομπέ καπέλα να περπατούν στην Αθήνα. Ακόμη στην έκθεση «συμμετέχει» ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης που δεν ήταν αθλητής αλλά νερουλάς.

Στις ίδιες αίθουσες, αστική τάξη και φτωχολογιά, εικόνες αντιφατικές μιας πόλης που πριν από την Επανάσταση μετρούσε 8.000 κατοίκους (το 1/3 μουσουλμάνοι), στη συνέχεια άγρια πολιορκημένη και κατεστραμμένη (οι ξένοι περιηγητές περιγράφουν έναν «σωρό ερείπια») πριν αρχίσει να χτίζεται αδιάκοπα για να μεταμορφωθεί ως τα τέλη του 19ου αιώνα, σε μια πόλη νεοκλασική, ιδιότυπα ευρωπαϊκή μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Με βάση το σπάνιο οπτικό υλικό της έρευνάς της και με υψηλή αισθητική, η Μαρία Ηλιού δίνει τη δική της εκδοχή για τη μεταμόρφωση της Αθήνας και της κοινωνίας της, στη διάρκεια των 70 χρόνων (1821-1896).
Για την ηχητική μπάντα της ταινίας, η μοντέρ Αλίκη Παναγή χρησιμοποίησε ήχους εποχής, προκειμένου να ζωντανέψει η ιστορία της πόλης, ενώ ο μουσικός Νίκος Πλατύραχος βασίστηκε σε μουσική και τραγούδια από την Αθήνα και επιτυχίες της εποχής, καθώς και σε δική του μουσική για να συνθέσει την πρωτότυπη μουσική του.

 

***

 

Ομιλητές στο ντοκιμαντέρ είναι ο Αλέξανδρος Κιτροέφ, ο αρχαιολόγος Jim Wright, ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος, καθώς και οι ιστορικοί Λεωνίδας Εμπειρίκος, Χριστίνα Κουλούρη, Sir Michael Llewellyn Smith και Ελένη Μπαστέα.

 

***

 

Ένας τσολιάς και ένας αστός συζητούν μπροστά στους στύλους του Ολυμπίου Διός – Τέλη 19ου, αρχές 20ου αιώνα.

 

 

***

 

Μουσείο Μπενάκη
Οδός Κουμπάρη 1
Αθήνα 106 74
Μετρό σταθμός «Σύνταγμα»
Τηλέφωνο: 210-367.1000
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή & Σάββατο 10:00-18:00 | Πέμπτη:10:00-24:00 | Κυριακή: 10:00-16:00 Τρίτη: Κλειστά

 

***

 

Στη βασική φωτογραφία: Το μνημείο των Αέρηδων (Ωρολόγιο του Κυρρήστου) – Δεκαετία 1760/ Χαλκογραφία / Copper engraving, Έργο των / Work of: J. Stuart & Ν. Revett

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -