Όταν ο Μίνως Βολανάκης σκηνοθετούσε τον Σον Κόνερι στην προ-Μποντ εποχή

 

Επιμέλεια κειμένου: Ειρήνη Αϊβαλιώτου

Ο Τόμας Σον Κόνερι γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου 1930 στο Εδιμβούργο από φτωχή οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν εργάτης και η μητέρα του καθαρίστρια. Εγκατέλειψε νωρίς το σχολείο, εργάστηκε ως γαλατάς στη γειτονιά του και στα 16 του έγινε δεκτός στο Πολεμικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου, από το οποίο αφυπηρέτησε τρία χρόνια αργότερα εξαιτίας ενός προβλήματος υγείας. Τότε άρχισε να εξασκείται στο μποντιμπίλντιγκ και να ποζάρει ως μοντέλο για επίδοξους ζωγράφους και σε καταλόγους ανδρικής μόδας. Διαγωνίσθηκε στα διεθνή ανδρικά καλλιστεία για τον τίτλο του «Μίστερ Κόσμος», που του άνοιξαν τον δρόμο για να εργαστεί ως κομπάρσος σε θεατρικές παραγωγές.

 

 

Το 1954 έπαιξε ένα μικρό ρόλο σε μια περιοδεύουσα παράσταση του μιούζικαλ των Ρότζερς και Χάμερστιν «South Pacific» και στην πορεία ανέλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του έργου. Ακολούθησαν ρόλοι στο θέατρο και την τηλεόραση, όπως του μποξέρ Μάουντεν Ριβέρα στην τηλεοπτική παραγωγή του BBC «Requiem for a Heavyweight» (1957).

Από μια ιστορία λίγο πολύ γνωστή για τους γνωστούς μας, πληροφορούμεθα και τη συνεργασία του αλλά και μετέπειτα φιλία του με τον Έλληνα σκηνοθέτη Μίνωα Βολανάκη.

Ο Μίνως Βολανάκης το φθινόπωρο 1954 φεύγει με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου για μαθήματα σκηνοθεσίας στο Central School of Speech and Drama του Λονδίνου. Ο Έλληνας σκηνοθέτης εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο ειδικευόμενος στη σκηνοθεσία ξεκινώντας με έργα του Πιραντέλο. Κατά την εκεί παραμονή του ανέβασε πολλά έργα αρχαίων Ελλήνων κλασικών καθώς και έργα του σύγχρονου κλασικού θεάτρου, και υπήρξε μάλιστα και πρώτος βοηθός σκηνοθέτης στο περίφημο Old Vic Theatre. Και ήταν αυτός που επέμενε να προσλάβουν τον Sean Connery.

 


Sean Connery, δεξιά, ως Pentheus στην παράσταση The Bacchae στο Oxford Playhouse (1959)

 

Ο Sean Connery ερασιτέχνης μποξέρ εκείνη την εποχή, οδηγός σε λεωφορείο, εργάτης σε οικοδομή, μοντέλο για ζωγράφους, στιλβωτής φερέτρων και παιδί για θελήματα σε παντοπωλείο που ήταν πελάτης ο Μίνως Βολανάκης, γνωρίστηκε μαζί του, για να βρεθεί μετέπειτα με ρόλους στις παραστάσεις του Old Vic Theatre “Μήδεια” το 1958 “Βάκχες” το 1959 σε σκηνοθεσία και μετάφραση στα αγγλικά του Βολανάκη και “Ορέστεια” το 1961.

 

Ο Michael David ήταν ο Διόνυσος. Ο Σον Κόνερι ο Πενθέας. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον σουρεαλιστή ζωγράφο Oscar Mellor, ο οποίος τότε εργαζόταν ως φωτογράφος

 

Διατήρησαν επαφή για πάρα πολλά χρόνια και σαν μέντορας ο Βολανάκης βάφτισε το πρώτο του παιδί με το όνομα του ρόλου που του είχε δώσει στη “Μήδεια” – Τζέισον Κόνερι. Ένα σχέδιο για μια παράσταση με τον Sean Connery “Βασιλιά Οιδίποδα” έμεινε μόνο στα χαρτιά.

Ερχόμενος στην Ελλάδα για μια perfomance στο Ηρώδειο ο Σον Κόνερι ζήτησε να επισκεφτεί με μεγάλη διακριτικότητα τον τάφο του πρώτου του δασκάλου.

Ο Βολονάκης πάντα όταν μιλούσε γι’ αυτόν τόνιζε τον ακέραιο χαρακτήρα του και το γεγονός πως ήταν από τους πιο έξυπνους ηθοποιούς που είχε συναντήσει.

  • Διαβάστε επίσης:

Σον Κόνερι. Στα 90 του η τελευταία «αποστολή»…