Cat Is Art

Όσα θα θέλατε να ξέρετε για τις γάτες ginger και δεν μάθατε ακόμη…

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Oι γάτες είναι υπέροχα ζώα. Η καθεμία όποια απόχρωση και αν έχει, σε όποια φυλή και αν ανήκει, είναι ξεχωριστή. Βέβαια υπάρχουν και οι προτιμήσεις. Άλλοι τρελαίνονται για τις λευκές, άλλοι για τις ασπρόμαυρες και άλλοι για τις γκρι. Τις μαύρες δυστυχώς, για λόγους προληπτικούς, δεν τις προτιμούν πολλοί. Και αυτό είναι κρίμα γιατί είναι τόσο μοναδικές και ιδιαίτερες και σε καμιά περίπτωση δεν φέρνουν κακοτυχία. Το αντίθετο μάλιστα.

Μια άλλη αγαπημένη κατηγορία είναι οι πορτοκαλιές γάτες, οι υπέροχες αυτές γατούλες που αποκαλούνται και πορτοκαλένιες και είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. Όποιος έχει μια τέτοια γάτα, όποιος σκοπεύει να υιοθετήσει μία ή όποιος απλά τρελαίνεται για αυτό το χρώμα, οι παρακάτω πληροφορίες θα του φανούν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.

 

Φωτογραφία: Anna Bulka

 

*Όλες οι πορτοκαλί γάτες είναι Tabbies

Η γάτα Τάμπι (Tabby) δεν είναι κάποια ράτσα αλλά η ονομασία έχει να κάνει με το πώς είναι το τρίχωμά της. Η γατούλα αυτή είναι ραβδωτή και ποικίλει σε σχηματισμούς. Η τιγρέ Τάμπι φέρει σειρές από οριζόντιες ραβδώσεις. Οι γάτες Τάμπι που φέρουν διάσπαρτες κηλίδες στο τρίχωμά τους είναι γνωστές με την ονομασία Τάμπι πιτσιλωτές. Χαρακτηριστικό γνώρισμά τους είναι ένα μεγάλο “Μ” στο μέτωπό τους.

Σε αντίθεση με τα άλλα χρώματα των γάτων που μπορείς να τα βρεις και ξεχωριστά, όλο μαύρη, όλο λευκή, όλο γκρι γάτα, οι πορτοκαλένιες δεν υπάρχουν μόνο σε πορτοκαλί. Είναι όλες Τάμπι. Γιατί μπορεί να μην είναι όλες οι Τάμπι γάτες πορτοκαλί, όμως όλες οι πορτοκαλί είναι Τάμπι.

*Έχουν πολλά ονόματα

Εμείς εδώ στην Ελλάδα τις αποκαλούμε πορτοκαλόγατες, πορτοκαλένιες, τζίντζερ. Στο εξωτερικό τις αποκαλούν είτε ginger cats είτε marmalade cats.

*Οι περισσότερες είναι αρσενικές

Το 80% των πορτοκαλί γάτων είναι αρσενικές. To γονίδιο που ευθύνεται για το πορτοκαλί χρώμα βρίσκεται στο χρωμόσωμα Χ. Τα θηλυκά ζώα έχουν δύο χρωμοσώματα Χ ενώ τα αρσενικά μόνο ένα, είναι δηλαδή τύπου ΧΥ. Αυτό σημαίνει ότι μια θηλυκή πορτοκαλή γάτα θα κληρονομήσει δύο πορτοκαλί γονίδια (ένα από τον κάθε γονέα) την ίδια στιγμή που μια αρσενική χρειάζεται μόνο ένα, το οποίο παίρνει από τη μητέρα του.

Με άλλα λόγια οι πορτοκαλί αρσενικές γάτες προέρχονται από μητέρες με ένα πορτοκαλί γονίδιο ενώ οι θηλυκές πορτοκαλί χρειάζονται και πατέρα με το ίδιο γονίδιο. Για αυτό ακριβώς το λόγο οι πορτοκαλιές γάτες είναι στην πλειονότητά τους αρσενικές.

*Πολλές από αυτές έχουν φακίδες

Εάν η γάτα σας έχει καφέ κηλίδες – φακίδες στο στόμα της, τα μάτια και τη μύτη, μην ανησυχείτε. Αυτές οι κηλίδες συνήθως αποδίδονται σε μια καλοήθη κατάσταση του δέρματος γνωστή ως lentigo simplex.

 

 

*Υπάρχουν πολλές διάσημες πορτοκαλιές γάτες

Πρώτος και καλύτερος ο αγαπημένος όλων Garfield. Είναι επίσης οι αγαπημένες των διαφημίσεων. Η πιο γνωστή πορτοκαλή γάτα είναι ο Morris, ο οποίος πρωταγωνιστεί σε διαφημίσεις για τροφές γάτων. Πολλές δε τέτοιες γάτες έχουν εμφανιστεί σε κινηματογραφικές ταινίες ή σειρές. Ο Σαμ του Άντι Γουόρχολ ήταν πορτοκαλής. Μάλιστα, κατ’ επανάληψη ο ίδιος ο διάσημος ζωγράφος τον είχε ζωγραφίσει.

*Γουργουρίζουν πολύ

Οι πορτοκαλιές γάτες γουργουρίζουν πολύ. Σύμφωνα με άρθρο του National Geographic, η προσωπικότητα μιας γάτας συνδέεται με το χρώμα της γούνας της. Και οι πορτοκαλιές τείνουν να είναι πιο φιλικές και να γουργουρίζουν πιο πολύ.

*Η Παναγία φίλησε μια πορτοκαλή γάτα

Σύμφωνα με την παράδοση ο Χριστός όταν ήταν μωρό, χαλάρωνε με μια πορτοκαλή γατούλα. Η μητέρα του, η Παναγία, φίλησε τη γάτα αυτή στο μέτωπο αφήνοντας το γράμμα Μ σε εκείνο το σημείο. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό το Μ που έχουν σ’ αυτό το σημείο οι γάτες είναι γι’ αυτό το λόγο.

*Είναι επιρρεπείς στην παχυσαρκία

Οι πορτοκαλένιες γατούλες είναι γνωστές για τη λαιμαργία τους και την τεμπελιά τους. Σαν αποτέλεσμα αυτών είναι συχνά παχουλές. Για αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να τους βάζουμε πρόγραμμα στο φαγητό.

*Είναι ιδιαίτερα φιλικές

Είναι επίσης γνωστές για τον πολύ φιλικό τους χαρακτήρα. Είναι χαδιάρες, αγαπησιάρες, τρυφερές, τους αρέσουν οι αγκαλιές και δεν ξεκολλάνε από πάνω σου.

  • Πίνακες: Andy Warhol
Εκτύπωση
Ειρήνη ΑϊβαλιώτουΌσα θα θέλατε να ξέρετε για τις γάτες ginger και δεν μάθατε ακόμη…

Related Posts