Επιμέλεια κειμένου: Ειρήνη Αϊβαλιώτου
Οι φήμες σχετικά με το όνομα του Δημήτρη Λιγνάδη, σε μια περίοδο που οι καταγγελίες για περιστατικά ανάρμοστων συμπεριφορών και σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο των θεαμάτων “παίρνουν φωτιά”, κι ενώ δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμία επώνυμη καταγγελία εναντίον του, ξεκίνησαν μόλις την περασμένη Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2021.
Τότε, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισε να διαδίδεται έντονα ότι «η Λίνα Μενδώνη ζήτησε την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη».
Λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Λιγνάδης εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία διέψευδε τη φημολογία περί παραίτησης.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του τόνιζε: «Σε σχέση με τις πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες, περί δήθεν παραιτήσεως ή απολύσεώς μου από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, θα ήθελα να ενημερώσω υπεύθυνα ότι ουδέποτε υπήρξε παρώθηση, πολλώ δε μάλλον άνωθεν εντολή, προς υποβολή παραιτήσεως από πλευράς μου. Δεν γνωρίζω πώς προέκυψαν αυτές οι φήμες ούτε ποιο σκοπό εξυπηρετούν. Συνεχίζω να ασκώ τα καθήκοντά μου και να λειτουργώ με σκοπό την ευόδωση των στόχων που έχει θέσει το Εθνικό Θέατρο, στις αντίξοες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία».
Στο ζήτημα παρενέβη και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, υπογραμμίζοντας μία μέρα αργότερα πως αν υπάρξει καταγγελία θα ερευνηθεί και εξηγώντας ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε επώνυμη αναφορά στο όνομα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη.
Ωστόσο, το διαζύγιο που συζητείτο έντονα τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώθηκε χθες, 6 Φεβρουαρίου, καθώς η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, έκανε δεκτή την παραίτηση που υπέβαλε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης, ενώ -να σημειωθεί- δεν υπήρξε καμία επώνυμη καταγγελία παρά μόνο μία ανώνυμη μαρτυρία ενός θύματος βιασμού σε site, η οποία δεν κατονομάζει το δράστη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Πολιτισμού έψαχνε το τελευταίο χρονικό διάστημα έναν… εύσχημο τρόπο για την απομάκρυνση του Δημήτρη Λιγνάδη, υπό το βάρος καταγγελιών εναντίον τού –τέως πλέον– διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) Σπύρος Μπιμπίλας φέρεται να έχει πάνω από δέκα γραπτές καταγγελίες που αφορούν τον κ. Λιγνάδη.
Εν τω μεταξύ, γνωστή δημοσιογράφος είχε αναρτήσει πριν από λίγες ημέρες στο Facebook την πληροφορία ότι η κ. Μενδώνη ζήτησε την παραίτηση του ηθοποιού και σκηνοθέτη. Ωστόσο τότε, τόσο το Υπουργείο, όσο κι ο κ. Λιγνάδης διέψευσαν αυτήν την πληροφορία.
«Τοξικό κλίμα φημών»
Στην επιστολή παραίτησης ο κ. Λιγνάδης αναφέρεται σε «τοξικό κλίμα φημών, υπονοούμενων, διαρροών και αναφορών γύρω από το πρόσωπό μου, χωρίς μάλιστα να υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη καταγγελία».
Προσθέτει ότι πλέον μπορεί, χωρίς να δεσμεύεται θεσμικά, να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα «εναντίον όσων επέλεξαν να με στοχοποιήσουν».
Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του Υπουργείου είχε διορίσει τον ηθοποιό και σκηνοθέτη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Οργανισμού πριν από ενάμισι χρόνο με απευθείας ανάθεση, όπως γίνεται συνήθως.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει γίνει πρόταση στην καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη να διαδεχτεί τον Δημήτρη Λιγνάδη.
Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολιάζοντας πως η παραίτηση ήρθε «ξαφνικά» και έπειτα από «μια ανώνυμη και ανατριχιαστική μαρτυρία ενός θύματος βιασμού…», προσθέτοντας πως «θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για τραγική σύμπτωση».
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
Η κα Μενδώνη για να καλύψει τον κ. Λιγνάδη είχε μιλήσει για φήμες και είχε δεσμευτεί πως θα εξετάσει κάθε ενδεχόμενο εάν υπάρξει επώνυμη καταγγελία.
Αφού για δύο εβδομάδες η κα Μενδώνη έκανε τα στραβά μάτια για την προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη, σήμερα ξαφνικά, ενώ δεν υπήρξε καμία επώνυμη καταγγελία παρά μόνο μία ανώνυμη και ανατριχιαστική μαρτυρία ενός θύματος βιασμού στο 2020mag.gr που δεν κατονομάζει το δράστη, έκανε δεκτή την παραίτησή του.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για τραγική σύμπτωση.
Περιμένουμε από την κα Μενδώνη πλήρη ενημέρωση, γιατί έκανε δεκτή την παραίτηση.
Από την πλευρά του και το ΜέΡΑ25 καλεί την υπουργό να ανακοινώσει τον «πραγματικό λόγο παραίτησης» του Δημήτρη Λιγνάδη.
Θα ανακοινώσει η κ. Μενδώνη τον πραγματικό λόγο παραίτησης του κ. Λιγνάδη;
Κυρία Μενδώνη, θα ανακοινώσετε τον πραγματικό λόγο παραίτησης του κυρίου Λιγνάδη που μέχρι και σήμερα καλύπτατε; Τι σας συμβουλεύει η Εκπρόσωπος (άκρας του) Τάφου (σιωπής);
Η απάντηση σχετικά με την πρόσληψη του αδερφού του
Την ίδια στιγμή, ο Δημήτρης Λιγνάδης κλήθηκε να απαντήσει και σε άλλα ερωτήματα, όπως η πρόσληψη του αδερφού του, Γιάννη Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου απάντησε με μια νέα ανακοίνωση στην οποία απαριθμούσε τα προσόντα του αδερφού του στην οποία κατέληγε με την επισήμανση ότι «σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να αφήνεται οποιαδήποτε υπόνοια αδιαφάνειας και εν κρυπτώ ενεργειών, όταν υπάρχουν εισηγήσεις αρμοδίων υπηρεσιών και όλες οι συμβάσεις του Εθνικού Θεάτρου αναρτώνται στη “ΔΙΑΥΓΕΙΑ”».
Ποιος είναι ο Δημήτρης Λιγνάδης
Ο Δημήτρης Λιγνάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και είναι γιος του κριτικού θεάτρου και συγγραφέα, Τάσου Λιγνάδη. Τον Αύγουστο του 2019 ορίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.
Είναι αριστούχος απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου (1985). Δίδαξε επί σειρά ετών στο Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο Ναύπλιο, σε δραματικές σχολές (Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου, Ίασμος, Θέατρο των Αλλαγών κ.ά.).
Διετέλεσε Διευθυντής της Νέας Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και αναπληρωτής Διευθυντής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ την περίοδο 2014-15 ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Θέατρο Πάνθεον.
Υπήρξε επί σειρά ετών υπεύθυνος του θεατρικού ομίλου στα Αρσάκεια Σχολεία και στο Κολλέγιο Ψυχικού.
Από το 2018 είχε αναπτύξει ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό-καλλιτεχνικό εγχείρημα, τα Μαθήματα Πολέμου, βασισμένο στο έργο του Θουκυδίδη, με σκοπό την εμπέδωση και εφαρμογή της λεγόμενης βιωματικής διδασκαλίας της Ιστορίας.
Στο Εθνικό Θέατρο, για μία δεκαετία, ερμήνευσε βασικούς ρόλους στις χειμερινές και θερινές παραγωγές του, με κορυφαίους σκηνοθέτες και ηθοποιούς (Μινωτής, Σολωμός, Ευαγγελάτος, Βογιατζής, Ντασέν, Βαλάκου, Χατζηαργύρη, Συνοδινού, Κούρκουλος κ.ά.). Ακολούθως, συνεργάστηκε με το ελεύθερο θέατρο (Θέατρο Τέχνης, Θέατρο του Νότου, Θίασος Γιώργου Κιμούλη κ.ά.).
Από το 2001 σκηνοθετεί, τόσο στο Εθνικό Θέατρο όσο και στο ελεύθερο θέατρο. Ενδεικτικές δουλειές του στο Εθνικό Θέατρο είναι: Ορέστεια, Βιομαγεία, Δόκτωρ Φάουστους και Βάτραχοι του Αριστοφάνη (Επίδαυρος 2008), Έξοδος και Έρως Θηλυκρατής (Μικρή Επίδαυρος 2005-2006) καθώς και άλλες παραγωγές μεταξύ των οποίων Ο συλλέκτης, Πέτρες στις τσέπες του, Όσκαρ (3 βραβεία θεάτρου).
Για το Φεστιβάλ Αθηνών, έχει σκηνοθετήσει τα έργα: 13 αντικείμενα, Φαίδρα, Δεσποινίς Τζούλια. Έχει επίσης σκηνοθετήσει ή πρωταγωνιστήσει στα έργα Αμαντέους, Ο άνθρωπος της βροχής, Το έπος του Διγενή, Το τέλος του παιχνιδιού, Βάκχες, Πελοποννησιακός Πόλεμος, Billy Elliot, Ριχάρδος Γ’, Αντιγόνη, Πέερ Γκυντ. Έχει επίσης εργαστεί στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.
Βραβεύτηκε με Κρατικό Βραβείο της Ένωσης Κριτικών για την παράστασή του Συμπόσιον 1-Περί Έρωτος βασισμένο στο κείμενο του Πλάτωνα και Ελλήνων ποιητών (2010, Θέατρο Θησείον του Μιχαήλ Μαρμαρινού).
Το καλοκαίρι του 2019 τον επέλεξε, στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα στην αρχαία τραγωδία, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης για το ρόλο του Οιδίποδα στον “Οιδίποδα Τύραννο”, το κατά γενική ομολογία τελειότερο έργο του Σοφοκλή.
Πριν από ένα χρόνο περίπου τον είδαμε στο ρόλο του Μακμπέθ, στο ομώνυμο δράμα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, με τη Μαρία Κίτσου στο ρόλο της Λαίδης, σε σκηνοθεσία δική του (Εθνικό Θέατρο)
Το καλοκαίρι του 2020 σκηνοθέτησε τους “Πέρσες” του Αισχύλου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.
Ο Γιάννης Λιγνάδης
Ο Γιάννης Λιγνάδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Υπήρξε μαθητής του Στ. Κουμανούδη (Ελληνική Επιγραφική Εταιρεία) και του J. Griffin (Oxford University).
Εργάζεται ως φιλόλογος στα σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσάκειο Ψυχικού). Διδάσκει Αρχαίο Δράμα και Λογοτεχνία σε ανώτερες δραματικές σχολές (Εθνικό Θέατρο, Θέατρο Τέχνης).
Έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα σε βιβλία, περιοδικά κ.ά. έντυπα. Έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης σε εκπομπές της ιδιωτικής τηλεόρασης και της κρατικής ραδιοφωνίας, και σύμβουλος υπουργού Παιδείας.
Μεταφράσεις και διασκευές του σε έργα του Αρχαίου Δράματος έχουν παρασταθεί στην ελληνική θεατρική σκηνή.
Ο εκπαιδευτικός, συγγραφέας και μεταφραστής Γιάννης Λιγνάδης ήταν ο άνθρωπος πίσω από την επιτυχημένη παράσταση «Μαθήματα Πολέμου».