Επίθεση ποιότητας από τους «Όρνιθες» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος στην Επίδαυρο

34

Του Παναγιώτη Μήλα

 

Ο Πεισθέταιρος και ο Έποπας, ο Ευελπίδης και ο Τριβαλλός, ο Μέτων και η Ίρις, ο Ιερέας και ο Κινησίας, ο Χρησμολόγος και οι Κήρυκες…
Οι «Όρνιθες», ο Αριστοφάνης, η Επίδαυρος, το Φεστιβάλ, ο Κάρολος Κουν, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Γιάννης Τσαρούχης…
Στη χώρα της Νεφελοκοκκυγίας λοιπόν με το βάρος της παράδοσης, τις συγκρίσεις και την προσπάθεια ή καλή πρόθεση για κάποια αλλαγή…

 

***

 

Τα παραπάνω σκεφτόμουνα καθώς πήγαινα στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου στην Πλάκα για τη συνέντευξη Τύπου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για τους «Όρνιθες» που θα παρουσιαστούν στην Επίδαυρο – στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου – την Παρασκευή 7, το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Αυγούστου 2020.

 

***

 

Περνώντας από την οδό Χαιρεφώντος έξω από τον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης (11ος αιώνας μ. Χ.) και μπαίνοντας στη Φρυνίχου είχα ήδη αποφασίσει. Πριν φθάσω στην είσοδο του θεάτρου είχα την απορία: Ποιoς ο λόγος να κάνω συνολικά 280 χιλιόμετρα; Για να δω κάτι που το ξέρω και το έχω δει σε δεκάδες παραλλαγές;

Την ίδια απορία είχε – στο βλέμμα του – και ο Κάρολος Κουν, στη φωτογραφία, δεξιά στο φουαγιέ. Προχώρησα, μπήκα στην αίθουσα και κάθισα αρκετά πίσω.

Η συνέντευξη δεν άργησε να αρχίσει και στο «πάνελ» [στην αρχική φωτογραφία] εκτός από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Νίκο Κολοβό, ήταν και ο Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Νίκος Νικολάου. Ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Ρήγας, ένας από τους μαθητές του Κουν και η Δέσποινα Ντάνη που έχει την υπογραφή της στα Κοστούμια της παράστασης. Τέλος την ομάδα συμπλήρωναν δύο φίλοι από τα παλιά που είχαν να συναντηθούν από «Μια μέρα τον Οκτώβρη» στον Εξώστη του ιστορικού «Αμόρε»: Ο Χρήστος Στέργιογλου και ο Ταξιάρχης Χάνος.

 

***

 

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Νίκος Κολοβός

 

 

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Νίκος Κολοβός, τόνισε ότι «μετά από γιγαντιαία προσπάθεια λόγω των συνθηκών, κατορθώσαμε να βρεθούμε ετοιμοπόλεμοι για μια παράσταση που χειροκροτήθηκε και υιοθετήθηκε απ’ το κοινό, πριν κατέβει στην Επίδαυρο». Επίσης αναφέρθηκε διεξοδικά στη μουσική που συνέθεσε για την παράσταση ο Γιώργος Χριστιανάκης.

Τέλος ο Νίκος Κολοβός μιλώντας για δύσκολες και επώδυνες πρόβες λόγω συνθηκών υπενθύμισε πως το ΚΘΒΕ στις μέρες της καραντίνας έκανε – παγκοσμίως – την αρχή σε πρόβες για θεατρική παράσταση. Οι πρόβες αυτές κινηματογραφήθηκαν σε ένα σύντομο βίντεο το οποίο εστάλη ως μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας στα θέατρα όλου του κόσμου. Όλοι οι παραλήπτες ανταπέδωσαν με εγκάρδιες ευχές. Αυτή η άμεση ανταπόκριση συγκίνησε και στήριξε τους δημιουργούς της φεστιβαλικής παράστασης μέχρι την ολοκλήρωσή της.

 

***

Ο Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Νίκος Νικολάου επεσήμανε ότι «οι Όρνιθες του Κορονοϊού άνοιξαν τα πολύχρωμα φτερά τους, τιτιβίζουν ωραίες μελωδίες με τις υπέροχες φωνές τους και ταξιδεύουν για να μας μεταφέρουν νοερά στην ανθρώπινη ουτοπία, στη χώρα της Νεφελοκοκκυγίας».

***

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Ρήγας.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Ρήγας ο οποίος μετείχε το 1975 στην αναβίωση της εμβληματικής παράστασης των Ορνίθων (του 1959) σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν, τόνισε μεταξύ άλλων: «Όλοι μαζί κάτω από τις φτερούγες ενός μεγάλου θεάτρου, του Κρατικού, σε δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, ανεβαίνουμε χωρίς υπεκφυγές, στη σκηνή, λέμε την ιστορία μας, γελάμε και δακρύζουμε. Πετάμε! Οι «Όρνιθες» κουβαλούν έναν γρίφο. Είναι κατά το ήμισυ μια ουτοπία και κατά το δεύτερο ήμισυ το αποτέλεσμα αυτής της ουτοπίας». Κλείνοντας τόνισε: «Η σύναξη των ανθρώπων για να ζήσουν σε ζωντανό χρόνο μια θεατρική παράσταση είναι μια σταγόνα βάλσαμο στις δυσκολίες που βιώνουμε όλοι μαζί».

***

Η Δέσποινα Ντάνη, που σχεδίασε τα κοστούμια αναφέρθηκε στις δυσκολίες και λόγω πιεσμένου χρόνου και λόγω συνθηκών, και ευχαρίστησε την ομάδα των εθελοντών του ΚΘΒΕ που ζωγράφισαν στο χέρι επί ώρες ένα ένα όλα τα φτερά των πουλιών.

***

Ο Ταξιάρχης Χάνος – ο οποίος υποδύεται τον Πεισθέταιρο – κάλεσε το κοινό να μην πάψει να ελπίζει και να ονειρεύεται. «Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς την ελπίδα, μας λένε οι Όρνιθες», είπε χαρακτηριστικά και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι ο Αριστοφάνης μέσα από τους «Όρνιθες» μας δείχνει πως «οι περιπέτειες ενώνουν τους ανθρώπους».

***

«Η συνάντησή μας είναι πάρα πολύ ωραία γι’ αυτό το έργο. Από τις πρόβες ακόμη, υπήρξε μια συνεννόηση, μια ταύτιση απόψεων και συνεχίζεται και επί σκηνής», είπε ο Χρήστος Στέργιογλου ο οποίος υποδύεται τον Έποπα. «Η παράστασή μας είναι εν εξελίξει. Πάντα διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας τον αριστοφανικό λόγο, βρίσκουμε κάτι νέο να μας συναρπάσει. Κάτι που σε ξαφνιάζει, που σε προβληματίζει ευχάριστα. Για αυτό και λέω πως δεν σταματά ποτέ ο δρόμος τούτος».
Ο Χρήστος Στέργιογλου πρόσθεσε ότι «είναι διάχυτη η συναισθηματική φόρτιση για την παράσταση και λόγω του Γιάννη Ρήγα που είναι σώμα απ’ το σώμα του Κάρολου Κουν, και λόγω του εμβληματικού κοστουμιού του Γιάννη Τσαρούχη που παραχωρήθηκε ευγενώς από το Θέατρο Τέχνης, αλλά τέλος και λόγω του Μάνου Χατζιδάκι που είναι παρών στο έργο με νότες από τη θρυλική Πάροδο και την [που, που, που, που ’ναι αυτός που μας εκάλεσε] επίθεση των πουλιών».

 

***

 

 

 

Ωραία όλα τα παραπάνω αλλά αρκούν; Μπορούν να σε πείσουν να κατέβεις στο Αρχαίο Θέατρο;
Ασφαλώς «ναι»!
Στη συνέντευξη αυτή τίποτα δεν ήταν «κλισέ». Τίποτα δεν ήταν… «μόνο λόγια».
Κάθε λέξη, κάθε φράση, κάθε ανάσα των ομιλητών – συντελεστών στηριζόταν στην αλήθεια αυτής της ομάδας. Στηριζόταν στην ψυχή που είχαν καταθέσει – και καταθέτουν – όλοι οι συντελεστές…
Κάθε λέξη, κάθε φράση, κάθε ανάσα των ομιλητών – συντελεστών αναδείκνυε το πάθος αυτής της ομάδας. Πάθος όχι για να αποδείξει κάτι αλλά για να το υπηρετήσει τον λόγο του Αριστοφάνη. Και αυτό είναι που αξίζει. Αυτό έχει ανάγκη ανταμοιβής…
Κάθε λέξη, κάθε φράση, κάθε ανάσα των ομιλητών – συντελεστών είχε χρώματα, είχε αρώματα, είχε γεύσεις, είχε μελωδίες, είχε ήχους από τις καρδιές τους… Είχε αγγίγματα…
Κάθε λέξη, κάθε φράση, κάθε ανάσα των ομιλητών – συντελεστών ήταν η πρώτη ύλη για να χτιστεί «Ένα ωραίο λαϊκό θέατρο που φτιάξαμε όλοι μαζί», όπως είπε ο Χρήστος Στέργιογλου.
Ασφαλώς «ναι» λοιπόν για τους «Όρνιθες» του ΚΘΒΕ στην Επίδαυρο.
Ασφαλώς «ναι» για τους «Όρνιθες» του Γιάννη Ρήγα και αυτό το «ναι» – όταν έβγαινα από την αίθουσα – το είδα και στο βλέμμα του Κάρολου Κουν που τώρα πια δεν είχε την αρχική απορία…

 

 

***

 

 

Ο Νίκος Κολοβός με τον Γιάννη Ρήγα.

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Όρνιθες»
Του Αριστοφάνη

Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας
Σκηνικά: Κέννυ ΜακΛέλλαν
Κοστούμια: Δέσποινα Ντάνη
Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης
Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου
Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος
Μουσική διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου
Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Κίνηση μάσκας: Σίμος Κακάλας
Βοηθός σκηνοθέτης: Μιχάλης Σιώνας
Βοηθός σκηνοθέτη: Αντρέας Κουτσουρέλης
Β΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστόφορος Μαριάδης
Βοηθοί σκηνογράφου- ενδυματολόγου: Ελίνα Ευταξία, Κέλλυ Εφραιμίδου
Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου
Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη, Μαριλύ Βεντούρη
Δημόσιες Σχέσεις: Λένα Ευαγγέλου – Μαρία Γουγουτσά

Παίζουν οι ηθοποιοί

Ελευθερία Αγγελίτσα (Τριβαλλός), Λίλα Βλαχοπούλου (Υπηρέτης του Έποπα), Ιωάννα Δεμερτζίδου (Κήρυκας, Πουλί από το Παρελθόν), Δημήτρης Διακοσάββας (Κινησίας), Αριστοτέλης Ζαχαράκης (Επιθεωρητής, Ψευδομάρτυρας), Χριστίνα Ζαχάρωφ (Ψευδομάρτυρας, Δούλος), Στεφανία Ζώρα (Β΄ Αγγελιοφόρος), Ήριννα Κεραμίδα (Ψευδομάρτυρας, Δούλος), Μαριάννα Κιμούλη (Κήρυκας), Γιώργος Κολοβός (Προμηθέας), Αναστασία – Ραφαέλα Κονίδη (Κήρυκας), Μάρα Μαλγαρινού (Κήρυκας, Πουλί Δερβίσης), Τατιάνα Μελίδου (Ψευδομάρτυρας, Βασιλεία), Χρυσή Μπαχτσεβάνη (Κήρυκας), Κλειώ – Δανάη Οθωναίου (Ίρις), Βασίλης Παπαδόπουλος (Μέτων, Ψευδομάρτυρας), Γρηγόρης Παπαδόπουλος (Ηρακλής), Θανάσης Ραφτόπουλος (Μέτων, Ψευδομάρτυρας), Θανάσης Ρέστας (Α΄ Αγγελιοφόρος, Ποσειδών), Γιάννης Σαμψαλάκης (Ευελπίδης), Περικλής Σιούντας (Συνταγματολόγος, Ψευδομάρτυρας), Κατερίνα Σισίννι (Αγγελιοφόρος), Βασίλης Σπυρόπουλος (Ιερέας), Χρήστος Στέργιογλου (Έποπας), Γιάννης Τσεμπερλίδης (Ποιητής), Ιώβη Φραγκάτου (Χρησμολόγος), Ταξιάρχης Χάνος (Πεισθέταιρος)

Χορός των πουλιών

Ελευθερία Αγγελίτσα, Λίλα Βλαχοπούλου, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Δημήτρης Διακοσάββας, Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Χριστίνα Ζαχάρωφ, Στεφανία Ζώρα, Ήριννα Κεραμίδα, Μαριάννα Κιμούλη, Γιώργος Κολοβός, Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Μάρα Μαλγαρινού, Τατιάνα Μελίδου, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Βασίλης Παπαδόπουλος, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Θανάσης Ραφτόπουλος, Θανάσης Ρέστας, Γιάννης Σαμψαλάκης, Περικλής Σιούντας, Κατερίνα Σισίννι, Βασίλης Σπυρόπουλος, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Ιώβη Φραγκάτου.

***

Επίδαυρος
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου 2020)
Παρασκευή 7, Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Αυγούστου 2020
Στις 21.00
Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

***

Εισιτήρια

Διακεκριμένη ζώνη: 50 ευρώ
Α΄ Ζώνη: 45 ευρώ
Β΄ Ζώνη: 20 ευρώ
Β΄ Ζώνη, Φοιτητικό: 13 ευρώ
Άνω Διάζωμα Γ΄ Ζώνη: 14 ευρώ
Άνω Διάζωμα Δ΄ Ζώνη: 12 ευρώ
Άνω Διάζωμα Ε΄ Ζώνη: 10 ευρώ
Άνω Διάζωμα Περιορισμένης Ορατότητας: 8 ευρώ
ΑΜΕΑ / Άνεργοι: 5 ευρώ (Στο Άνω Διάζωμα με την επίδειξη της σχετικής κάρτας)

***

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ

www.greekfestival.gr / 210 3272000
Πανεπιστημίου 39 (στοά Πεσμαζόγλου)
Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ

***

ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ «ΚΛΙΚ»

***

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΡΟΒΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ