30.2 C
Athens
Τρίτη 9 Αυγούστου 2022
 

«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»: Αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή με 140 εκδηλώσεις

Για τρίτη χρονιά, ο θεσμός του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», παρουσιάζει από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου ένα σύνολο πολιτιστικών εκδηλώσεων στο κοινό όλης της χώρας, με θέμα την επέτειο μνήμης και τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, σε μοναδικά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Το φετινό πρόγραμμα, με 140 εκδηλώσεις σε 66 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία, καλύπτει όλο το πολιτιστικό φάσμα έκφρασης του θεσμού μέσα από διαφορετικές μορφές τέχνης: το θέατρο, τη μουσική, τον χορό, τις εικαστικές τέχνες – περφόρμανς, τις παραστάσεις / δράσεις για παιδιά και εφήβους και το μουσικό θέατρο.

Η επιτροπή αξιολόγησης των προτάσεων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3028/2002, επέλεξε τους αρχαιολογικούς χώρους παρουσίασης των παραγωγών, από όλες τις Περιφέρειες της Χώρας.

Οι φετινές 70 παραγωγές, με 140 εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, είναι συνολικού προϋπολογισμού 2.232.000 ευρώ, εκ των οποίων για το θέατρο δίνονται 779.800 ευρώ, για τη μουσική 595.200 ευρώ, για τις παραστάσεις δράσεις για παιδιά και εφήβους 334.800 ευρώ, για το χορό 223.200 ευρώ, για τις εικαστικές τέχνες-περφόρμανς 186.000 ευρώ και για το μουσικό θέατρο 93.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα

Οι καλλιτέχνες και οι φορείς που επελέγησαν για το φετινό πρόγραμμα θα παρουσιάσουν τη δική τους ανάγνωση πάνω στο θεματικό άξονα της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως και στις προηγούμενες δύο διοργανώσεις του θεσμού, οι παραγωγές ανήκουν στους καλλιτέχνες και τις ομάδες που τις δημιούργησαν. Όπως επανέλαβαν η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης, μετά από το πέρας των εκδηλώσεων του «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» οι καλλιτέχνες θα τις έχουν στη διάθεσή τους ώστε να τις διαχειριστούν όπως εκείνοι νομίζουν.

Οι βασικοί συντελεστές όλων των εκδηλώσεων είναι πολλοί, γνωστοί και δημοφιλείς καλλιτέχνες, που θα ταξιδέψουν σε όλη τη χώρα για να επικοινωνήσουν τη σύγχρονη καλλιτεχνική τους ματιά, για μια επέτειο σύγχρονου πολιτισμού, βασισμένη στην ιστορία και στην παράδοση.

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και η σκηνοθέτις Μαριάννα Κάλμπαρη, το Θέατρο Νέου Κόσμου και ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, η ομάδα bijoux de kant και ο σκηνοθέτης Γιάννης Σκουρλέτης, η σκηνοθέτις και ηθοποιός Ρούλα Πατεράκη, ο σκηνοθέτης Νίκος Διαμαντής, ο σκηνοθέτης Γιάννης Αναστασάκης, ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Χατζής και η σκηνοθέτις Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, οι ηθοποιοί Φιλαρέτη Κομνηνού, Δήμητρα Χατούπη, Ελένη Ουζουνίδου, Ελένη Κοκκίδου, Γεράσιμος Γεννατάς, Θανάσης Ευθυμιάδης, Αντώνης Καφετζόπουλος, Νάντια Μουρούζη, Μανώλης Μαυροματάκης, και ο Σωτήρης Ταχτσόγλου, οι ερμηνευτές Μαρία Φαραντούρη, Νένα Βενετσάνου, Σαβίνα Γιαννάτου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γλυκερία, Δημήτρης Κοντογιάννης, Σοφία Παπάζογλου, Μαρίνα Σάττι, Θοδωρής Κοτονιάς, ο συνθέτης και σολίστ κιθάρας Γιώργος Μουλουδάκης, ο συνθέτης Παναγιώτης Καλαντζόπουλος και η σκηνοθέτις και χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη είναι, μεταξύ άλλων, μερικοί από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στις παραγωγές του φετινού προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

Από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου, το φετινό πρόγραμμα, με 140 εκδηλώσεις σε 66 αρχαιολογικούς χώρους, καλύπτει όλο το πολιτιστικό φάσμα έκφρασης του θεσμού μέσα από διαφορετικές μορφές τέχνης: το θέατρο, τη μουσική, τον χορό, τις εικαστικές τέχνες – περφόρμανς, τις παραστάσεις / δράσεις για παιδιά και εφήβους και το μουσικό θέατρο.
Είκοσι οκτώ νέοι αρχαιολογικοί χώροι έχουν ενταχθεί στο φετινό πρόγραμμα με ακτίνα δράσης από την Αρχαία Ζώνη της Αλεξανδρούπολης έως τον Προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, από την Αρχαία Πλευρώνα Μεσολογγίου έως το Καβείριο της Λήμνου και από τη Μυκηναϊκή Ακρόπολη Τίρυνθας έως τη Σπιναλόγκα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.

Οι φετινές 70 παραγωγές, με 140 εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, είναι συνολικού προϋπολογισμού 2.232.000,00 ευρώ. Η κατανομή τους ανά μορφή τέχνης έχει ως εξής: Θέατρο: 23 παραγωγές, συνολικού κόστους 799.800,00 ευρώ. Μουσική: 18 παραγωγές, συνολικού κόστους 595.200,00 ευρώ. Παραστάσεις / δράσεις για παιδιά και εφήβους: 14 παραγωγές, συνολικού κόστους 334.800,00. Χορός: 6 παραγωγές, συνολικού κόστους 223.200,00 ευρώ. Εικαστικές τέχνες – Περφόρμανς: 6 παραγωγές, συνολικού κόστους 186.000,00 ευρώ. Μουσικό θέατρο: 3 παραγωγές, συνολικού κόστους 93.000,00 ευρώ.

***

Στο Θέατρο βρίσκουμε ιστορίες που παρουσιάζουν…

*Το Αϊβαλί της πρώτης δεκαετίας του 20ού αιώνα. Τη Σμύρνη, το διαμάντι της Ανατολής, με τα θραύσματα της ιστορίας, ως πολύτιμους λίθους στον λαιμό της. Το μαύρο ταξίδι ενός νεαρού Έλληνα που στρατολογήθηκε για να συμμετάσχει στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου του ’22, στην παραλία της Σμύρνης και μια σκέψη που σε κυνηγά. «Τι καταφέρνει να σώσει κάποιος από μια πόλη που καίγεται;»
*Το ταξίδι του πλοίου Mimosa και τη ναύλωση ενός Αμερικανού πολίτη, που μεταφέρει 2.000 Έλληνες της Μικράς Ασίας στον Πειραιά. Την υποδοχή 7.000 προσφύγων και την ενσωμάτωση όσων παρέμειναν στα νησιά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Τη δημιουργία του προσφυγικού συνοικισμού για τη στέγαση των προσφύγων στον Βόλο του 1923 και την ίδρυση ενός αθλητικού συλλόγου που θυμίζει την πατρίδα, της Νίκης Βόλου.
*Τη μετεγκατάσταση των νεαρών γυναικών που αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία του προσφυγικού πληθυσμού. Τις νεαρές χήρες, ανύπαντρες και ορφανές Μικρασιάτισσες, στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν επαγγελματική και προσωπική «αποκατάσταση» στην πατριαρχική Ελλάδα του ’22. Διαλογικά «επεισόδια» που δραματοποιούν τη φρίκη του πολέμου, την κατάρρευση της Μεγάλης Ιδέας. Μονολόγους που διηγούνται αθροιστικά, με επική κανονικότητα, την ίδια σχεδόν επαναληπτική ιστορία. Τις πληθυσμιακές ανταλλαγές που άλλαξαν τη ζωή και την ιστορία των κατοίκων της Κρήτης, Μια συρραφή από τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού, τουρκικού και κυπριακού τύπου από το 1922 μέχρι σήμερα. Τη δίκη των έξι, την καταδίκη σε θάνατο και την εκτέλεσή τους στο Γουδί, ως κύριους υπαίτιους της Μικρασιατικής Καταστροφής.

***

Στη Μουσική υπάρχουν ήχοι, νότες και τραγούδια που ανακαλύπτουμε από την αρχή…

*Μουσικές που εμπνέονται από τη λογοτεχνία και εκφράζουν την ευτυχία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας πριν την Καταστροφή, αλλά και την τραγωδία του ξεριζωμού. Ο ιστορικός / παραδοσιακός αμανές. Η συνεργασία, η καλλιτεχνική συνύπαρξη ενός θεάτρου σκιών με μια μουσική κομπανία, που παρουσιάζουν τη μουσική και τη χορευτική παράδοση της Μικράς Ασίας.
*Φωνές, χορωδοί, μουσικοί αφηγούνται, ως επιβάτες μιας βάρκας που πλέει στο Ανατολικό Αιγαίο προς τις ελληνικές ακτές, μνήμες από το παρελθόν και τις πατρίδες τους. Μουσικά ηχοχρώματα παραδοσιακών συγκροτημάτων θυμίζουν την αύρα και τον πολιτισμό της Σμύρνης που άνθισε, καρποφόρησε, καταστράφηκε και οι κάτοικοί της έδωσαν ένα μάθημα επιβίωσης ξαναφτιάχνοντας τη ζωή τους από την αρχή σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Η Σμύρνη, με τη θρυλική ομορφιά και την τραγική της κατάληξη. Η «Σμύρνη», χρόνια αργότερα, υποδέχεται στο φτωχικό πια σπίτι της, κάπου στην Κοκκινιά του 1930, έξι πλανόδιους μουσικούς για να ανασύρουν μαζί και να ανασκευάσουν πολύτιμες στιγμές από την πολύβουη ζωή της…
*Μονοπάτια της Ανατολής. Από τη θάλασσα της Σμύρνης έως την Κωνσταντινούπολη και τον Βόσπορο κι από την αγορά της Καππαδοκίας έως τα ελληνικά λιμάνια και την ηπειρωτική χώρα, όπου κατέφθασαν ως πρόσφυγες σπουδαίοι Μικρασιάτες συνθέτες με τα τραγούδια τους. Η ανθρώπινη αλληλεγγύη, που μπορεί να μετριάσει τον πόνο του «Ξένου», ακόμα και να τον μεταμορφώσει σε ελπίδα και αισιοδοξία.
*Μια ορχήστρα Βιολιώνε, σχήματα με τοξωτά έγχορδα, ρομαντισμός στον ήχο και μια συγκινητική περιπλάνηση στον ευρύτερο χώρο της Μικράς Ασίας. Τραγούδια αφιέρωμα στη μυθική Μαρίκα Παπαγκίκα, την πρώτη ανάμεσα σε άλλες σημαντικές Ελληνίδες τραγουδίστριες της Αμερικής που η φήμη της έφτασε σε διαστάσεις πραγματικού θρύλου. Μουσική και ποίηση και η μοναδική σχέση του μεγάλου Σμυρνιού Καλομοίρη με τον Παλαμά, δύο κορυφαίων εκπροσώπων του ελληνικού πνεύματος.
*Ιστορίες, τραγούδια, φωτογραφίες και ευρύτερο υλικό από τον τοπικό πληθυσμό του νησιού των Κυθήρων, από την εγκατάσταση του ποντιακού προσφυγικού πληθυσμού στην Κέρκυρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη Συνθήκη της Λωζάννης. Ένα ταξίδι, δεκαετίες μετά τον ξεριζωμό, στην Ελλάδα του 1950, μέσα σε ένα κουπέ τρένου όπου συναντιούνται πρόσφυγες από διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Καππαδοκίας και αρχίζουν να αφηγούνται ιστορίες τόσο από την πατρίδα τους πριν τη Μεγάλη Φυγή όσο και από τις περιπέτειες της εγκατάστασής τους στην Ελλάδα.

***

Στον Χορό υπάρχουν μνήμες που μόνο ένα σώμα μπορεί να ανακαλέσει…

*Η απόγνωση, η θλίψη, ο τρόμος, η οδύνη και ο αγώνας επιβίωσης και ενσωμάτωσης των Μικρασιατών, μέσα από χορογραφίες σύγχρονου χορού, οι οποίες εμπλουτίζονται με σύγχρονες μουσικές συνθέσεις και τραγούδια που συνυφαίνουν ηλεκτρονικά ηχοτοπία με μικρασιάτικους μουσικούς δρόμους και ρυθμούς.
*Οι κινήσεις του σύγχρονου χορού που αντλούν την πρώτη ύλη τους από συνεντεύξεις, με κεντρικό άξονα τη λειτουργία της μνήμης, στη διαμόρφωση των εικόνων με προέλευση το μικρασιατικό ιδίωμα. Οι εννοιολογικές διαστάσεις του ξεριζωμού, της αποδοχής, της ενσωμάτωσης και κατ’ επέκταση του σεβασμού της διαφορετικότητας. Μια σειρά από σώματα που αναλαμβάνουν να απαντήσουν. Πώς θα ήταν η ζωή αν δεχόμασταν τα βιώματα του διπλανού μας; Πού βασίζεται ο φόβος μας για το άλλο, τον ξένο; Οι τελετουργικές μνήμες της αρχαιότητας και η μυστηριακή λατρεία των Καβείρων στη Λήμνο. Η Φωτιά, το στοιχείο που καταστρέφει αλλά και αναγεννά και γίνεται το νήμα που συνδέει διαχρονικά τους Έλληνες με το Φως και τη μεγαλοσύνη του Σύμπαντος. Η σχέση ανάμεσα στην αναπηρία και την προσφυγιά, μέσα από τις επίκαιρες διαστάσεις των φαινομένων και την καταπίεση που βιώνουν για την ενσωμάτωσή τους στον κοινωνικό ιστό.

*Στο Μουσικό Θέατρο υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που ενώνουν τα είδη μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν κάτι καινούριο…

*Μια συνομιλία ανάμεσα στην ψηφιακή ζωγραφική και τις τοιχογραφίες-πομπές προσφύγων.
*Μια μουσικοεικαστική καντάτα που φωτίζει στιγμές από τη ζωή των Κουταλιανών, όπως ονομάστηκαν οι Μικρασιάτες μασίστες σε διάφορες ιστορικές περιόδους: από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τη μεταπολεμική περίοδο. Η ιστορία μιας πόλης. Η καταστροφή του «λίκνου του πολιτισμού». Η Τροία που ακόμα καίγεται…
*Στις Παραστάσεις / Δράσεις για Παιδιά και Εφήβους υπάρχουν προτάσεις που οδηγούν τις ιστορικές μνήμες στις νεότερες γενιές…
*Καταγραφές και μαρτυρίες πραγματικών προσώπων που έζησαν στη Μικρά Ασία, εκεί όπου η Ανατολή και η Δύση συνυπήρχαν αρμονικά. Παραμύθια για τη φιλία ανάμεσα σε πρίγκιπες και φτωχούς που χωρίζονται βίαια και ξανασμίγουν σ’ ένα ταξίδι αναζήτησης μιας μεγάλης Ιδέας. Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από τη ζωοφιλία, τον έρωτα, τη γαστρονομία ή τις οικογενειακές αναμνήσεις. Όλα όσα σημάδεψαν τον γελαστό κι ευγενικό λαό της Ιωνίας απ’ τις ευτυχισμένες μέρες της ζωής της Μικράς Ασίας ως το αναγκαστικό του ρίζωμα στους προσφυγικούς συνοικισμούς, μέσα από τα μάτια δύο δίδυμων κοριτσιών. Ιστορίες με ενήλικες γάτες που βλέπουν μόνο προβλήματα, και μικρότερες που βλέπουν μόνο πλούτο και μοναδικά δώρα.

***
Στις Εικαστικές Τέχνες – Performance, οι κατασκευές και οι εγκαταστάσεις αναδεικνύουν αφηγήσεις και μνήμες και κόσμους ολόκληρους…

*«Δεν υπάρχει θάλασσα χωρίς στεριά» και «Δεν υπάρχει στεριά χωρίς θάλασσα», το μήνυμα μιας εγκατάστασης νέον μεγάλων διαστάσεων. Ιστορίες του μεσοπολέμου, ιστορικές στιγμές της αρμενικής κοινότητας σε 150 μοναδικές εικόνες από το φωτογραφικό αρχείο του περιοδικού Αρμενικά και μια συνεύρεση των οργάνων duduk με την κλασική κιθάρα, με τη συνδρομή της φωνής. Εξιστορήσεις απογόνων από δεκαεπτά προσφυγικούς οικισμούς της Βόρειας Εύβοιας και αρχειακό φωτογραφικό υλικό με τη ζωντανή παρουσίαση πρωτότυπων συνθέσεων στους ρυθμούς και τις μελωδίες των περιοχών καταγωγής τους.

***
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
από 15 Ιουλίου έως 15 Σεπτεμβρίου 2022
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

***
Πρόγραμμα εκδηλώσεων Ιουλίου

15 & 16 Ιουλίου
• Η Ανατολή | Θέατρο | Αρχαιολογικός χώρος Μυκηναϊκής Ακρόπολης Τίρυνθας | Θέατρο του Νέου Κόσμου | Σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου
• Μικρά Ασία: όλα εδώ υπάρχουν για να θυμίζουν | Χορός | Κάστρο Λαμίας | Σε δραματουργία και σκηνοθεσία Σέβης Δημητριάδου
• Ίχνη | Χορός | Αρχοντικό Τσιατσιαπά, Καστοριά | Σε χορογραφία Δροσιάς Τριαντάκη

17 & 18 Ιουλίου
• Οι ήχοι της Αιολικής Γης | Μουσική | Φρούριο Παλαμηδίου, Ναύπλιο | Με τη διεθνή ερμηνεύτρια Ερήνη

19 & 20 Ιουλίου
• Κύθηρα – Αυστραλία | Μουσική | Αρχαίο Θέατρο Γυθείου | Από την ομάδα OPER(o)
• Πολύχρωμη Μικρά Ασία | Παραστάσεις / Δράσεις για παιδιά και εφήβους | Γεφύρι Άρτας | Από την ομάδα Ονειρόδραμα

20 & 21 Ιουλίου
• Ο μικρός Ασίκης | Παραστάσεις / Δράσεις για παιδιά και εφήβους | Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης, Πρέβεζα | Σε σκηνοθεσία της Μαρίνας Μέργου
• 2291 | Εικαστικά – Περφόρμανς | Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης | Του Βασίλη Μπαλάσκα
Εικαστική εγκατάσταση: έως 15 Σεπτεμβρίου

21 & 22 Ιουλίου
• Γυναίκα πρόσφυγας | Μουσική | Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων, Ηγουμενίτσα | Με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας
• Οι παστρικές | Θέατρο | Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, Ιωάννινα | Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν | Σε κείμενο και σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη

22 & 23 Ιουλίου
• Της καρδιάς και του νου | Μουσική | Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών | Με αφήγηση από τη Νένα Βενετσάνου

25 & 26 Ιουλίου
• Ο γιατρός Ινεότης | Θέατρο | Αρχαιολογικός χώρος Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου, Δεσκάτη | Σε κείμενο Γιώργου Χειμωνά και σκηνοθεσία Κώστα Κουτσολέλου και Δώρας Στυλιανέση

26 & 27 Ιουλίου
• Η μικρή Ασία | Παραστάσεις / Δράσεις για παιδιά και εφήβους | Αρχαιολογικός χώρος Κορίνθου | Βασισμένο στο νέο ομώνυμο έργο του Ανδρέα Φλουράκη και σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη

27 & 28 Ιουλίου
• Ιστορίες από το Γαχουτάν: Ίδια έχουμε μαμά | Παραστάσεις / Δράσεις για παιδιά και εφήβους | Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής Κοζάνης | Σε σκηνοθεσία Koldo Vio, πάνω στο ομώνυμο παραμύθι της Στέλλας Μιχαηλίδου

28 & 29 Ιουλίου
• Σμυρνέικο Μινόρε | Μουσική | Αρχαία Ευρωπός, Κιλκίς | Με τη Γλυκερία και τον Δημήτρη Κοντογιάννη

29 & 30 Ιουλίου
• Το μαύρο ταξίδι | Θέατρο | Αρχαίο Θέατρο Αίγειρας, Αχαΐα | bijoux de kant | Σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη
• Prunus Armeniaca / Μια διαχρονική αφήγηση μέσα από εικόνες και ήχους | Εικαστικά – Περφόρμανς | Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας | Από το Εργαστήριο Φιλοσοφίας και Φωτογραφίας σε σύμπραξη με τον Σύλλογο «Αζαταμάρντ»
Διάρκεια έκθεσης: 26/7 – 28/10/2022 (εντός του Αρχαιολογικού Μουσείου Φλώρινας)
Μουσική περφόρμανς: 29/7 και 30/7/2022 (στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Φλώρινας)

30 & 31 Ιουλίου
• Το σπίτι | Θέατρο | Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου | Σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπαμπίλη
• Απέναντι | Μουσική | Ναός Απόλλωνα, Καρδίτσα | Της Μαρίνας Σάττι, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παναγόπουλου
***
Πρόγραμμα εκδηλώσεων Αυγούστου

1 & 2 Αυγούστου
• Ενθύμιον Σμύρνης… | Μουσική | Αρχαίο Θέατρο Δίου, Πιερία | Με την Ορχήστρα και Χορωδία Ιωνία

2 & 3 Αυγούστου
• Camp 22 | Παραστάσεις / Δράσεις για παιδιά και εφήβους | Βυζαντινά Τείχη Δράμας | Σε πρωτότυπα κείμενα και στίχους Θοδωρή Γκόνη
• Από τη Μικρά Ασία στη Βόρεια Εύβοια | Εικαστικά – Περφόρμανς | Οικία Βλαχοθανάση, Βόρεια Εύβοια | Σε σύλληψη της Τέσης Γιαννακίνα και σκηνοθεσία-μοντάζ Αλέξανδρου Βοζινίδη

3 & 4 Αυγούστου
• Σκηνή 22 | Θέατρο | Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος, Βόλος | Σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσιάμη

4 & 5 Αυγούστου
• Η ιστορία ενός αιχμαλώτου ή Πώς πέρασα τα σύνορα | Παραστάσεις / Δράσεις για παιδιά και εφήβους | Ζιντζιρλί Τζαμί, Σέρρες | Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στρατή Δούκα και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ράπτη και Φώτη Δούσου

5 & 6 Αυγούστου
• Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη | Θέατρο | Κάστρο Αγίου Γεωργίου, Αργοστόλι | Σε σύνθεση κειμένου και σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη
• Πάροδος | Θέατρο | Αρχαίο Θέατρο Απτέρας, Χανιά | Βασισμένη στο εμβληματικό ομώνυμο κεφάλαιο από το μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη Στου Χατζηφράγκου και σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη

6 & 7 Αυγούστου
• Περιοδεύων θίασος – Μια σκοτεινή κωμωδία | Θέατρο | Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου | Σε σκηνοθεσία Ελεάνας Γεωργούλη

7 & 8 Αυγούστου
• Κοινός τόπος – Αυτοί που έφυγαν, αυτοί που ήρθαν | Θέατρο | Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου | Σε σκηνοθεσία Κατερίνας Δαμβόγλου
• Limen – Μια μουσική performance για τη μνήμη του μέλλοντος | Θέατρο | Θαλάσσιο Φρούριο Ενετικού Λιμένος Ηρακλείου (Κούλες) | Σε σκηνοθεσία Ρίας Μεντηλίδου
• Η μνήμη του νερού | Παραστάσεις / Δράσεις για παιδιά και εφήβους | Κάστρο Μυτιλήνης | Σε σκηνοθεσία Μάρθας Μπουζιούρη

8 & 9 Αυγούστου
• «Θα γίνει Ανταλλαγή» | Θέατρο | Αρχαία Ολυμπία, Γυμνάσιο | Σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη

10 & 11 Αυγούστου
• Ξένος | Θέατρο | Αρχαιολογικός χώρος Γόρτυνας, Ηράκλειο | Σε σκηνοθεσία Ελεάννας Αποστολάκη
• Αποτύπωμα | Χορός | Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας | Σε χορογραφία Χριστίνας (Αριάνθης) Μερτζάνη

12 & 13 Αυγούστου
• As Above So Below| Χορός | Αρχαιολογικός χώρος Ιερού Καβείρων, Λήμνος | Σε σκηνοθεσία και χορογραφία Αποστολίας Παπαδαμάκη

17 & 18 Αυγούστου
• Οι βάρδιες των πουλιών | Θέατρο | Κάστρο Χίου | Βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Γιάννη Μακριδάκη, σε σκηνοθεσία Σταύρου Γιαννουλάδη
• Πατρίδα λέω τα τραγούδια | Μουσική | Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου Σάμου (Ξύλινο) | Με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και την Ελένη Κοκκίδου
• Η πολιτεία ψηλά | Παραστάσεις / Δράσεις για παιδιά και εφήβους | Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Πέλλας | Σε σκηνοθεσία Άννας Μαρίας Ιακώβου

18 & 19 Αυγούστου
• Παράλληλα κείμενα ή Οι επισκέπτριες | Παραστάσεις / Δράσεις για παιδιά και εφήβους | Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας | Σε σκηνοθεσία Βάσιας Ατταριάν και Μυρτώς Μακρίδη

19 & 20 Αυγούστου
• Ελευθερία εις θάνατον | Θέατρο | Επταπύργιο Θεσσαλονίκης | Σε σύλληψη και σκηνοθεσία Ηλέκτρας Ελληνικιώτη
• Η τελετουργία του αμανέ | Μουσική | Αρχαία Άβδηρα | Σε ιδέα και σύνθεση Ευγένιου Βούλγαρη | Με τη Σαβίνα Γιαννάτου

20 & 21 Αυγούστου
• Τ’ απολύτως απαραίτητα | Θέατρο | Αρχαία Μεσσήνη | Των Λυδίας Βύρλα και Πέτρου Μάλαµα
• Το Αϊβαλί η πατρίδα μου | Θέατρο | Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας | Βασισμένη στην ομώνυμη συλλογή διηγημάτων του Φώτη Κόντογλου
• In the Presence of Absence | Χορός | Αρχαίο Θέατρο Μήλου | Σε χορογραφία και σκηνοθεσία Αθανασίας Κανελλοπούλου

23 & 24 Αυγούστου
• Μνήμη και βαθιά σημάδια | Μουσική | Κάστρο Τρικάλων (23/8), Αύλειος χώρος Βυζαντινού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαμπάκας (24/8) | Βασισμένη στα έργα Βυζαντινός Εσπερινός και Μικρά Ασία του Απόστολου Καλδάρα
• Ammophila vol.3: There was land here before | Εικαστικά – Περφόρμανς | Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης Βοιών | Σε επιμέλεια της Ammophila
Διάρκεια έκθεσης σύγχρονης τέχνης: 18-28/8/2022 (Σχολείο Ελαφονήσου, Ελαφόνησος, Λακωνία)
Μουσική παράσταση: 23/8 και 24/8/2022 (Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης Βοιών, Λακωνία)

24 & 25 Αυγούστου
• Καντάδα Πόντου – ΤΕΤΤΤΙΞ | Μουσική | Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας | Από το σύνολο σύγχρονης μουσικής ΤΕΤΤΤΙΞ

25 & 26 Αυγούστου
• Νίκη | Θέατρο | Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος | Σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Χατζάκη

26 & 27 Αυγούστου
• Θυμάμαι | Θέατρο | Αρχαία Μεσσήνη | Σε κείμενα Σάκη Σερέφα και σκηνοθεσία Όλγας Ποζέλη

27 & 28 Αυγούστου
• Το ρόδον της Ανατολής | Μουσική | Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης | Με τους «Εν Χορδαίς» και σολίστ τη Μαρία Φαραντούρη
• Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά | Παραστάσεις / Δράσεις για παιδιά και εφήβους | Αρχαία Ζώνη, Αλεξανδρούπολη | Σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα και Ιωάννας-Μαρκέλλας Χαλκιά

Το ρόδον της Ανατολής
28 & 29 Αυγούστου
• Εν Σμύρνη γεννηθέντες (1883-1903) | Μουσική | Αρχαίο Θέατρο Μαντινείας, Αρκαδία | Με τους Alcedo Folk Band

30 & 31 Αυγούστου
• Έξοδος | Μουσικό θέατρο | Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης | Σε μουσική, σύλληψη, ερμηνεία Φένιας Παπαδόδημα
***

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Σεπτεμβρίου

1 & 2 Σεπτεμβρίου
• ΣΥΝ-ΠΑΡΟΥΣΙΑ | Εικαστικά – Περφόρμανς | Προμαχώνας Αγίου Γεωργίου Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου | Των Χριστίνας Νάκου και Άννας Παγκάλου
Περφόρμανς: 1 & 2 Σεπτεμβρίου, στις 20.30 – Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων
Ωράριο λειτουργίας έκθεσης: 15 Ιουλίου – 2 Σεπτεμβρίου, κάθε Κυριακή & Τρίτη, 9.30 – 17.00 – Είσοδος ελεύθερη

2 & 3 Σεπτεμβρίου
• Ορχήστρα Βιολιώνε για Άρωμα Σμύρνης | Μουσική | Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας | Σε μουσική διεύθυνση Γιάννη Ζαρία
• Κουταλιανοί ή Το βάρος της ιστορίας | Μουσικό θέατρο | Αρχαιολογικός Χώρος Ανακτορούπολης, Καβάλα | Από την Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή σε συνεργασία με το Oros Ensemble
• Πριν Τώρα Μετά | Εικαστικά – Περφόρμανς | Αρχαιολογικό Μουσείο Λέρου | Σε σύλληψη, χορογραφία, έρευνα, ερμηνεία Πολένας Κόλια Πέτερσεν και Χλόης Αλιγιάννη

3 & 4 Σεπτεμβρίου
• Ο μεγάλος αποχαιρετισμός | Παραστάσεις / Δράσεις για παιδιά και εφήβους | Βυζαντινό Μουσείο Άργους, Αργολίδα | Σε σκηνοθεσία Πάρη Μαντόπουλου

5 & 6 Σεπτεμβρίου
• Ισλαχανέ | Θέατρο | Πολυχώρος Πολιτισμού «Ισλαχανέ», Θεσσαλονίκη | Σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή

6 & 7 Σεπτεμβρίου
• emigranti: τραγούδια, λέξεις και εικόνες του Νότου και του Νόστου | Μουσική | Αρχαία Πλευρώνα, Μεσολόγγι| Από τους encardia

7 & 8 Σεπτεμβρίου
• Πρωτοσέλιδα | Θέατρο | Μετοχιακό Συγκρότημα Νέων Φλογητών, Χαλκιδική | Σε δραματουργία και σκηνοθεσία Ηλία Βογιατζηδάκη, Θεανώς Μεταξά και Ιωάννας Νασιοπούλου
• Σκοτεινή πλευρά της μνήμης / Η προκυμαία | Μουσική | Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας, Αρέθουσα | Σε σχεδιασμό, κείμενα και μουσική Γιώργου Μουλουδάκη
• ΕKABH / S.T.R.I.N.G.S – Χαμένες Τροίες | Μουσικό θέατρο | Ρωμαϊκή Αγορά Δελφών | Σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή και μουσική Γιώργου Ταμιωλάκη | Με τη Σοφία Χιλλ

8 & 9 Σεπτεμβρίου
• Σαν σμίγουνε καρσί Ανατολή και Δύση… | Μουσική | Αρχαίο Θέατρο Λάρισας Β΄ | Με το Θέατρο Σκιών του Άθου Δανέλλη και τη μουσική κομπανία του Κυριάκου Γκουβέντα

10 & 11 Σεπτεμβρίου
• Ίβαλα ίβαλα, ω, πάμε γιαλό γιαλό | Θέατρο | Κάστρο Ζακύνθου | Σε σκηνοθεσία Μαρίας Λουίζας Παπαδοπούλου
• Σμύρνη αιώνια | Μουσική | Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων | Πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του έργου Μνήμες του Χρήστου Σαμαρά
• ξεριζωμός ΣΑΝ ΧΘΕΣ, 1922-2022| Παραστάσεις / Δράσεις για παιδιά και εφήβους | Ρωμαϊκό Ωδείο Κω | Σε σκηνοθεσία Εμμανουέλας Καποκάκη

Catch (19)22
14 & 15 Σεπτεμβρίου
• Ωκεανός | Θέατρο | Σπιναλόγκα, Άγιος Νικόλαος | Σε σκηνοθεσία Γιώργου Σαχίνη
• Διά πυρός… | Χορός | Φορτέτζα, Ρέθυμνο | Σε χορογραφία Γιώργου Χρηστάκη
• Με το παιχνίδι στις γειτονιές της Μικρασίας | Παραστάσεις / Δράσεις για παιδιά και εφήβους | Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών | Σε σκηνοθεσία Γιάννας Δεληγιάννη
• Catch (19)22 | Παραστάσεις / Δράσεις για παιδιά και εφήβους | Αύλειος χώρος Βασιλικών Τάφων Αιγών | Σε σκηνοθεσία Αθηνάς Χατζηαθανασίου

***
Χρήσιμες πληροφορίες

Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στην ειδική πλατφόρμα του ΥΠΠΟΑ, για όλες τις εκδηλώσεις.

Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο, όπου αυτό υπάρχει.

Αναλυτικές πληροφορίες, πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων και προκρατήσεις θέσεων στην ιστοσελίδα:

https://digitalculture.gov.gr

Δείτε το τρέιλερ του «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022» εδώ:

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
693ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art