29.8 C
Athens
Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

“Οιδίποδας”, σχόλιο για την εξουσία στο “Βρυσάκι”

Στο Χώρο Τέχνης και Δράσης Βρυσάκι, κάθε Δευτέρα και Τρίτη από 12 Νοεμβρίου έως 18 Δεκεμβρίου, παρουσιάζεται η σκηνική εγκατάσταση για δύο ηθοποιούς και ένα theremin “Οιδίποδας”, ένα σχόλιο για την εξουσία. Ποια είναι τα μέσα που χρησιμοποιεί ένας βασιλιάς, που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στο θρόνο του; Πώς απευθύνεται στους υπηκόους του όταν θέλει να τους γοητεύσει, να τους εμπνεύσει, να τους τρομοκρατήσει, να τους δολοφονήσει; Τι επιχειρήματα αναπτύσσει ένας άνθρωπος για να αποφύγει την αλήθεια;
Ο Οιδίποδας είναι ένα σύμβολο εξουσίας και θα καταστραφεί επί σκηνής. Η παράσταση είναι η λεπτομερής καταγραφή της πτώσης του.
Η Θήβα πλήττεται από λοιμό. Κάποιος έχει προκαλέσει την οργή των θεών. Ο λαός στρέφεται στο σοφό βασιλιά του, που παλαιότερα τους έσωσε από τη Σφίγγα και ζητάει και πάλι την πολύτιμη βοήθειά του. Εκείνος δέχεται να λύσει το πρόβλημα, αναζητώντας τον υπεύθυνο. Πλησιάζοντας προς την αλήθεια, που έμενε καιρό θαμμένη, η ευθύνη του στέμματος βαραίνει και ο βασιλιάς αρνείται να δει την επώδυνη πραγματικότητα. Ο υπεύθυνος είναι ο ίδιος. Όσο πιο βαθιά ψάχνει, τόσο περισσότερη αποστροφή του προκαλούν αυτά που ανακαλύπτει. Ο Οιδίποδας τυφλώνεται από την αρχομανία του και παραληρεί, βλέποντας παντού γύρω του συνωμότες και σφετεριστές του θρόνου του.
Δύο ηθοποιοί συνθέτουν μια δημόσια πολιτική αντιπαράθεση με κύριο άξονα τον “Οιδίποδα Τύραννο” του Σοφοκλή και εναλλάσσονται σε όλους τους ρόλους του έργου.
Γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των ηθοποιών και των θεατών είναι τα πρόσωπα του μύθου, που λειτουργούν ως οδηγός της μάχης για την εξουσία. Μια μάχη ως εσχάτων, όπου τα πάντα είναι εν δυνάμει όπλα. Το κείμενο του Σοφοκλή, η τέχνη της ρητορικής, ο χώρος, τα σώματα, η μουσική, τα φώτα, οι θεατές, λειτουργούν ως εργαλεία για την άνοδο στην εξουσία.

Συντελεστές

Διασκευή – σκηνοθεσία – ερμηνεία
Γρηγόρης Λιακόπουλος, Ντένις Μεταξάς
Live theremin – ηχητικό τοπίο
Πάνος Τσεκούρας
Παραγωγή
VoidCompAny
 
* Η VoidCompAny συστάθηκε με σκοπό τη σύμπραξη καλλιτεχνών, διαφορετικών καταβολών και τομέα ενασχόλησης. Στόχος της είναι η μελέτη νέων θεατρικών δομών, που προκύπτουν από την ερώτηση “Τι χρειάζεται το θέατρο σήμερα, για να επικοινωνήσει;”. Σε αυτή τη βάση παράγεται σύγχρονο ερευνητικό υλικό, είτε παρουσιάζοντας νέους τρόπους αντιμετώπισης γνωστών συγγραφέων – δημιουργών, είτε παράγοντας εξ ολοκλήρου νέα δρώμενα. Η λογική  της VoidCompAny, είναι αυτή της αφαίρεσης, αφήνοντας να εκφραστεί το σκηνικά αναγκαίο, χωρίς στοιχεία αποπροσανατολισμού. Ως τώρα έχουν παρουσιαστεί οι θεματικές ενότητες – project: “χωμΑτερΗ”, “3am” και “Fragments”.

Γενικές πληροφορίες παράστασης

Χώρος Τέχνης και Δράσης Βρυσάκι
Βρυσακίου 17, Πλάκα
Tηλ. 210 – 3210179
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη
από 12 Νοεμβρίου έως 18 Δεκεμβρίου
Ώρα 21.00
Γενική είσοδος: 10 ευρώ
 
 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -