Cat Is Art

Oι Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ, στη Θεσσαλονίκη, φιλοξενούν ιστορίες του εικαστικού Γιώργου Ηλιάδη

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

 

Με διάθεση καλοκαιρινή οι Βιτρίνες Τέχνης του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη από τις 26 Ιουλίου 2020 φιλοξενούν την εγκατάσταση «μια φορά και έναν καιρό…» του εικαστικού Γιώργου Ηλιάδη. Και αυτή τη φορά ο καλλιτέχνης μέσα από τη ζωγραφική και τη γλυπτική αγγίζει την παιδική ψυχή. Εκφράζει με τον δικό του ιδιότυπο τρόπο, τον προβληματισμό του πάνω στην απώλεια της παιδικής αθωότητας.

Όπως σημειώνει η Ιστορικός Τέχνης Χρύσα Ξουβερούδη, «ο Ηλιάδης αφηγείται ιστορίες που συγκινούν πρώτα τον ίδιο και μπορούν εύκολα να διαβαστούν από το θεατή· κι άλλοτε απευθύνεται σε πιο υποψιασμένους κι ενεργούς δέκτες που θα θελήσουν να ερμηνεύσουν έναν κόσμο προσωπικό και απόκρυφο, έναν κόσμο που υπέρκειται της πραγματικότητας».

 

 

Με αφορμή το ομότιτλο έργο της εγκατάστασης, η Jewelry Artist Σοφία Ζαράρη εμπνέεται την ιστορία της μικρής «Πλεξούδης» και του αρκούδου της «Πάντα» και βάζει τις λέξεις να ανασαίνουν ανάμεσα στα έργα:
«Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα μικρό ξανθό κορίτσι με μάτια γαλάζια σαν της Θάλασσας. Πλεξούδη την έλεγαν και πιο πολύ στον κόσμο όλο αγαπούσε τον μικρό της αρκούδο. Παρέα πολύτιμη, όπου κι αν πήγαινε πάντα μαζί της τον έπαιρνε, ποτέ δεν τον άφηνε μόνο κι έτσι κι εκείνη δεν ένιωθε μόνη ποτέ. «Πάντα» τον είχε ονομάσει, χαιρόταν πολύ με το όνομά του ο μικρός της αρκούδος κάθε φορά να τον κρατά αγκαλιά να την ακούει να λέει «Πάντα είσαι ο καλύτερος φίλος που έχω, πάντα θα είμαι δίπλα σου, πάντα θα σε αγαπώ μικρέ μου Πάντα». Ώσπου μια μέρα σχεδόν αθόρυβα κατέβηκε από τον ουρανό ένας απρόσκλητος επισκέπτης που ζύγιζε σχεδόν όσο ζυγίζει ο άνεμος και στάθηκε δίπλα τους. Χαιρέτησε πρώτα ευγενικά την όμορφη Πλεξούδη κι ύστερα κοίταξε γεμάτος νόημα τον Πάντα στα μάτια. «Τι θα έλεγες Πάντα να αφήσεις για λίγο τη Γη και να έρθεις μαζί μου μια βόλτα στα σύννεφα; Θα σε μάθω να πετάς, να κοιτάζεις τον κόσμο από ψηλά, θα δεις θα σου αρέσει πολύ». «Με λένε Πάντα και έχω μάθει στη ζωή μου ό,τι κάνω να το κάνω για πάντα, αλλιώς δεν ζω. Μου υπόσχεσαι πως θα είσαι δίπλα μου πάντα να πετάμε μαζί;». «Δεν μπορώ να σου υποσχεθώ τίποτα, μόνο πως αν με ακολουθήσεις θα έχεις νικήσει τον φόβο και τη συνήθεια μπορώ να σου υποσχεθώ μικρέ μου Πάντα». «Αλήθεια, για πάντα;».

Μια φορά και έναν καιρό…
Βιτρίνες Τέχνης ΟΤΕ, Καρόλου Ντηλ 33, Θεσσαλονίκη
Επιμέλεια Γιάννης Αργυριάδης
Κείμενο Σοφία Ζαράρη
Διάρκεια έκθεσης 26/07/2020 έως 15/08/2020

 

 

Ο υπερρεαλιστής ζωγράφος Γιώργος Ηλιάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1960, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Η έμφυτη κλίση του στη ζωγραφική ήταν διακριτή, από την πρώιμη παιδική του ηλικία. Μέσα από την αυτοδιδαχή, οι εικαστικές του ανησυχίες βρήκαν σύντομα διεξόδους και τον οδήγησαν σε συνεχείς πειραματισμούς με σωρεία υλικών.
Στη ζωγραφική του ο Ηλιάδης προτάσσει την επιθυμία του να διεισδύσει στα μυστήρια της ύπαρξης και να ερμηνεύσει τον κόσμο, συντάσσοντας χρώματα, γραμμές και σύμβολα. Ο καλλιτέχνης σε μια διαρκή συνομιλία ανάμεσα στο φυσικό και στο μεταφυσικό, προσπαθεί να προκαλέσει τον υποψιασμένο θεατή να γίνει συμμέτοχος του έργου, συνοδοιπόρος σε μια διαδρομή αποκάλυψης της μυστικής ουσίας των πραγμάτων. Ξεφεύγοντας κάποιες φορές από τα στερεότυπα, χρησιμοποιεί σαν όχημα τα ξύλινα καλαπόδια για να τον συντροφεύουν στο εικαστικό του ταξίδι.
Παράλληλα με τη ζωγραφική δραστηριοποιείται σαν σχεδιαστής κοσμημάτων-κοσμηματοποιός και έχει διδάξει τεχνικές κατασκευής εικαστικού κοσμήματος στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Ενίοτε δημιουργεί γλυπτά μικρού μεγέθους από μέταλλο ή άλλα υλικά.
Πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση ζωγραφικής στο Παρίσι το 1991 και εξέθεσε άλλες τρεις φορές ατομικά δημιουργίες του, σε αίθουσες τέχνης της Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην πόλη του και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Έργα του ανήκουν στις συλλογές του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Μουσείου Τεχνών Κοζάνης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές (στην Ελλάδα και στο εξωτερικό).

http://eliadesart.blogspot.gr

Εκτύπωση
Ειρήνη ΑϊβαλιώτουOι Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ, στη Θεσσαλονίκη, φιλοξενούν ιστορίες του εικαστικού Γιώργου Ηλιάδη

Related Posts