«Οι Ναυαγοί» αναζητούν τη σωτηρία τους από την Ηρώ Μπέζου

91

Του Παναγιώτη Μήλα

«Δεν σκέφτομαι να σκηνοθετήσω, δεν νομίζω ότι είναι κάτι που με απασχολεί, νομίζω ότι είναι ένα ειδικό ταλέντο αυτό. Είναι κάτι που το θαυμάζω πάρα πολύ. Μου φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο. Νομίζω ότι οι σκηνοθέτες βλέπουν τον κόσμο με άλλη ματιά».

Την παραπάνω απάντηση είχε δώσει η Ηρώ Μπέζου στην Ειρήνη Αϊβαλιώτου, σε συνέντευξη για το Catisart, στην ερώτηση: «Σκέφτεσαι ποτέ να σκηνοθετήσεις;»

Αυτή την άλλη ματιά θα έχουμε την ευκαιρία να χαρούμε στο έργο «Οι Ναυαγοί», που είναι το πρώτο θεατρικό έργο που έγραψε η Ηρώ Μπέζου αλλά και το πρώτο που θα σκηνοθετήσει.

Στη συνέχεια στην ερώτηση: «Ποια είναι τα ελαττώματά σου;» η Ηρώ Μπέζου απάντησε:

«Είμαι ίσως πιο ενεργητική από όσο θα έπρεπε και δεν αφήνω τα πράγματα να έχουν το χώρο που τους χρειάζεται. Ίσως δεν έχω την εμπιστοσύνη που θα έπρεπε στα πράγματα ώστε να κάνω λιγότερα και να αφεθώ περισσότερο, αλλά το παλεύω».

Εδώ, πιστεύω πως η Ηρώ κάνει λάθος: Αυτό που περιγράφει δεν είναι ελάττωμα αλλά – για έναν δημιουργό – είναι κορυφαίο προτέρημα.

Τέλος στη συνέχεια και στην ερώτηση: «Ποια θεωρείς ότι είναι τα προτερήματά σου;» είχε δώσει την παρακάτω απάντηση:

«Τα προτερήματά μου νομίζω ότι είναι πως μου αρέσει να δουλεύω πολύ. Είμαι συγκεντρωμένη απόλυτα όταν δουλεύω. Έχω μια αίσθηση υπευθυνότητας και προσπαθώ να συνδυάσω τη μεγάλη μου αγάπη γι’ αυτό που κάνω και τον ενθουσιασμό μου με μια συγκρότηση και με μια συγκέντρωση του συνόλου».

Σε 5 από αυτές τις 45 λέξεις της παραπάνω απάντησης κρύβεται όλη η δύναμη που έχει η Ηρώ Μπέζου: Υπευθυνότητα, Συγκρότηση, Συγκέντρωση, Ενθουσιασμός, Δουλειά…
Αποτέλεσμα αυτής της δύναμης είναι «Οι Ναυαγοί», το πρώτο θεατρικό έργο της Ηρώς Μπέζου που θα παρουσιαστεί στο ιστορικό Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης.

Αυτοί «Οι Ναυαγοί» που βρίσκονται σε ένα απομονωμένο σπίτι αναζητούν τη σωτηρία ώστε να βγουν στη ζωή…

«Γράφουμε ένα έργο για τα λόγια, που δεν αρκούν, κι όμως μόνο τα λόγια έχουμε», λέει η Ηρώ Μπέζου και συνεχίζει: «Λέξεις πάνω σε χαρτί, λέξεις στον αέρα. Τρεις άνθρωποι-άλλωστε πάντα τρεις είναι οι άνθρωποι-παλεύουν να κοιταχτούν, να αγαπήσουν, να «βγουν στην ζωή». Η μοναξιά τους είναι η γέφυρα που τους ενώνει. Τι άλλο; Ένα παιχνίδι με χαρτιά, ένα ποτήρι κρασί. Μια παιδική ζωγραφιά»

***

Ένας νεαρός δημοσιογράφος επισκέπτεται το απομονωμένο σπίτι ενός καταξιωμένου συγγραφέα με σκοπό να του πάρει συνέντευξη. Σύντομα οι δύο άνδρες αντιλαμβάνονται ότι έχουν ασκήσει καθοριστική επίδραση ο ένας στην ζωή του άλλου. Στο σπίτι όμως δεν είναι μόνοι. Μαζί με τον οικοδεσπότη ζει και η ανήλικη κόρη του. Ο έρωτας ανάμεσα στον νέο και το κορίτσι γεννήθηκε πολύ πριν γνωριστούν και οι τρεις ήρωες θα βρεθούν σε ένα χρωματιστό λούνα παρκ με τις ίδιες τους τις λέξεις για παιχνίδια.

***

Η Σοφία Κόκκαλη, ο Γιάννος Περλέγκας και ο Μιχάλης Τιτόπουλος.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Οι Ναυαγοί»
Της Ηρώς Μπέζου
Σκηνοθεσία: Ηρώ Μπέζου, Γιάννης Παπαδόπουλος
Σκηνικά-κοστούμια: Εύα Γουλάκου
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Φωτογραφίες: Γιάννης Μακρογιαννέλης
Εκτέλεση παραγωγής: TooFarEast Productions

Παίζουν: Σοφία Κόκκαλη, Γιάννος Περλέγκας, Μιχάλης Τιτόπουλος

Πρεμιέρα: 18 Οκτωβρίου 2021
Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη: 21.00
Διάρκεια: 1 ώρα και 45 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 15 ευρώ, Μειωμένο: 10 ευρώ

Προπώληση

ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ «ΚΛΙΚ»

***
Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν-Υπόγειο
Διεύθυνση: Πεσμαζόγλου 5
Μετρό, σταθμός «Πανεπιστήμιο»
Τηλέφωνο: 2103228706, 2103222760