34 C
Athens
Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Off Off Athens / Ομάδα Αίσα: Το «Σαν τα Δελφίνια» φωτίζει πολλές σκοτεινές πτυχές της έμφυλης βίας

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

«Η βία αποτελεί ένα διαχρονικό και πολυπρόσωπο φαινόμενο. Συχνά δεν την αναγνωρίζουμε ή δεν την παραδεχόμαστε κάτι που συμβαίνει και στην ηρωίδα της θεατρικής μας παράστασης “Σαν Τα Δελφίνια’” που παρουσιάζουμε στο πλαίσιο του Off Off Athens Theatre Festival 2024 στο Θέατρο Επί Κολωνώ».

Αυτό μας είπαν τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας Αίσα, η Κατερίνα Μπουλούμη και ο  Κλαούντιο Κάγια, στη συνομιλία που είχαμε μαζί τους με αφορμή «Τα Δελφίνια».

Στην παράσταση αυτή παρακολουθούμε μία γυναίκα εγκλωβισμένη σε έναν τοξικό γάμο. Όλα φαντάζουν ιδανικά για εκείνη: ο σύζυγος, τα παιδιά, η άνετη ζωή. Η βία αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς της, όμως το μόνο που θέλει είναι να κρατήσει αυτό το γάμο πάση θυσία. Θα καταφέρει άραγε να ξεφύγει;

Το έργο του Γιώργου Ηλιόπουλου είναι τόσο επίκαιρο που κανείς δεν θα περίμενε να ταιριάζει τόσο πολύ με τα γεγονότα των ημερών.
Το φανταζόταν;

Τι θα γίνει λοιπόν με τους πρωταγωνιστές αυτού του τοξικού γάμου; Θα τα καταφέρουν ή θα πεθάνουν μαζί, αγκαλιασμένοι «Σαν Τα Δελφίνια»;

Την απάντηση θα την πάρουμε όταν θα παρακολουθήσουμε την παράσταση, την Τετάρτη 26 και την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024.

Περισσότερα όμως θα μάθουμε εδώ, στη συνέντευξη με τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας Αίσα.

Το όνομα της ομάδας σας πώς προέκυψε;

*Ομάδα Αίσα: Σκοπός μας ήταν να βρούμε ένα όνομα για την ομάδα μας που θα είχε και κάποιο νόημα για μας. Ξεκινήσαμε να κοιτάμε ονόματα στη μυθολογία και κάποια στιγμή διαβάσαμε για την Αίσα, που στην αρχαία ελληνική θρησκεία ήταν «σύνθρονη» του Διός και θεά της τύχης, κάποιοι τη θεωρούσαν και σα θεά ανθρώπινης μοίρας. Και εμείς θα συμπληρώσουμε και θα πούμε. Ποιος δεν θέλει την «Τύχη» με το μέρους του;

Από πού ξεκίνησε η ιδέα της ομάδας;

*Ομάδα Αίσα: Η γνωριμία μας έγινε πριν από τέσσερα χρόνια σε ένα σεμινάριο υποκριτικής και καταλάβαμε από την πρώτη στιγμή ότι καλλιτεχνικά έχουμε τις ίδιες απόψεις και ταιριάζουμε πολύ. Το είχαμε συζητήσει ότι κάποια στιγμή θα θέλαμε να συνεργαστούμε και να κάνουμε κάτι όμορφο και δημιουργικό. Ακούσαμε λοιπόν για το φεστιβάλ και έτσι ενωθήκαμε, φτιάξαμε την ομάδα μας, και μέσω του Φεστιβάλ Off Off που διοργανώνει το θέατρο Επί Κολωνώ μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε την πρώτη μας θεατρική παράσταση, την «Σαν Τα Δελφίνια» του Γιώργου Ηλιόπουλου, την οποία σκηνοθετούμε αλλά και παίζουμε ταυτόχρονα.

Τι είναι αυτό που σας ενώνει;

*Ομάδα Αίσα: Μας ενώνει κυρίως η αγάπη που έχουμε για την υποκριτική, αλλά και ο κοινός μας στόχος να δείξουμε τη γυμνή αλήθεια, να προβληματίσουμε, ακόμα και να σοκάρουμε αν είναι αναγκαίο το κοινό που θα έρθει να μας δει, με απώτερο σκοπό πάντα την κάθαρση του θεατή.

Γιατί επιλέξατε να συμμετάσχετε στο φεστιβάλ Off-Off Athens;

*Ομάδα Αίσα: Η θεατρική μας ομάδα επέλεξε το Φεστιβάλ Off Off Athens στο θέατρο Επί Κολωνώ, διότι θεωρούμε πως είναι ο κατάλληλος τρόπος να δείξουμε τη δουλειά μας ως νέοι καλλιτέχνες-δημιουργοί. Σκοπός μας είναι να προβάλουμε τις νεωτεριστικές μας ιδέες στο θεατρικό σανίδι ενώπιον κοινού και κριτικών, σε ένα φεστιβάλ όπου συμμετέχουν και άλλοι καλλιτέχνες, δίνοντας έτσι και εμείς το δικό μας νέο στίγμα στα θεατρικά δρώμενα.

Η παράστασή σας τι πραγματεύεται;

Ομάδα Αίσα: Η παράστασή μας έχει ως επίκεντρο την έμφυλη βία και καθώς βρισκόμαστε δυστυχώς σε μία εποχή που οι γυναικοκτονίες, αλλά και η βία γενικότερα προς το συνάνθρωπο έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, θεωρούμε υποχρέωσή μας να θίξουμε το συγκεκριμένο ζήτημα και να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία της οποίας αποτελούμε ενεργό μέλος της. Θέλουμε να πούμε ότι η βία δεν έχει πρόσωπο ούτε όμως και φύλο και πόσο μάλλον ηλικία.

Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που θα προτείνατε στο κοινό, ώστε να παρακολουθήσει την παράστασή σας στο Φεστιβάλ;

*Ομάδα Αίσα: Ο ένας και μοναδικός κύριος λόγος που θα προτείναμε στο κοινό να έρθει να μας παρακολουθήσει είναι γιατί μέσω της αμφίδρομης και διαδραστικής επικοινωνίας ηθοποιού και θεατή ο οποίος είναι και ο τελικός αποδέκτης της παράστασης, θέλουμε ο θεατής να προβληματιστεί για ένα φαινόμενο που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις τον τελευταίο καιρό, αυτό της έμφυλης βίας και μέσω αυτής της παράστασης να ευαισθητοποιηθεί ουσιαστικά για αυτό το ζήτημα.

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας;

*Ομάδα Αίσα: Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας είναι ότι έχει χαθεί η ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, λόγω των social media αλλά και άλλων νέων παραμέτρων που έχουν εισβάλει στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να αυξάνεται η βία και το bulling. Η βία αποτελεί ένα διαχρονικό και πολυπρόσωπο φαινόμενο. Συχνά δεν την αναγνωρίζουμε ή δεν την παραδεχόμαστε κάτι που συμβαίνει και στην ηρωίδα της θεατρικής μας παράστασης «Σαν Τα Δελφίνια» του Γιώργου Ηλιόπουλου. Η ίδια δεν παραδέχεται και δεν αντιλαμβάνεται τη βία που βιώνει καθημερινά, αλλά έχει αποδεχτεί αυτή τη βίαιη συμπεριφορά ως δεδομένη και αναμενόμενη. Η βία είναι αυτή που δυστυχώς θα προκαλέσει σε ένα άτομο αισθήματα αδυναμίας και ανισότητας.

Έχει επηρεάσει η εποχή την παράστασή σας;

*Ομάδα Αίσα: Φυσικά και την έχει επηρεάσει καθώς όπως είπαμε παραπάνω η έμφυλη βία μαστίζει στην εποχή μας και θεωρούμε υποχρέωσή μας να θίξουμε ένα τέτοιο ζήτημα.

Τι θα θέλατε να πείτε για τη συνεργασία σας με το θέατρο Επί Κολωνώ και τους ανθρώπους του;

*Ομάδα Αίσα: Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που θα συνεργαστούμε με ένα θέατρο όπως το Επί Κολωνώ που αγκαλιάζει νέους καλλιτέχνες, και από την πρώτη στιγμή οι άνθρωποί του είναι δίπλα μας, στηρίζοντας αυτό το νέο μας εγχείρημα στο θεατρικό σανίδι και μας έχουν κάνει να νιώσουμε ιδιαίτερα οικεία σε ένα θέατρο όπως το Επί Κολωνώ που έχει τεράστια ιστορία επιτυχημένων θεατρικών παραστάσεων.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν καλλιτέχνη που ξεκινά τώρα το θέατρο;

*Ομάδα Αίσα: Θα του δίναμε τη συμβουλή ότι παρά τις αντιξοότητες και δυσκολίες που μπορεί να βρει κάποιος στο ξεκίνημά του ως ηθοποιός, αξίζει να βγει μπροστά με νέες καλλιτεχνικές ιδέες γιατί θεωρούμε ότι η γενιά μας έχει να δώσει πολλά σε αυτό το ρεαλιστικό αλλά και μαγικό επαγγελματικό χώρο, αυτό του θεάτρου.

Θα θέλατε να δώσετε ένα μήνυμα στους θεατρόφιλους αναγνώστες του www.catisart.gr;

*Ομάδα Αίσα: Θα θέλαμε να τους πούμε να είναι πιστοί στα όνειρά τους και να μην παρεκκλίνουν από αυτά, παρά τις δυσκολίες που βιώνουμε όλοι καθημερινά. Και ότι το πιο όμορφο συστατικό που λύνει τα πάντα στη ζωή μας είναι η αγάπη, η οποία νικά και κάθε μορφή βίας.

Ποια θα είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας βήματα;

*Ομάδα Αίσα: Απώτερος σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα θέατρο για τον άνθρωπο που μέσω της σκέψης και της ανταλλαγής συναισθημάτων, να καθιερωθούμε και εμείς με το δικό μας ξεχωριστό τρόπο μελλοντικά και εφόσον το κοινό και οι κριτικοί του φεστιβάλ αγκαλιάσουν το καλλιτεχνικό μας δημιούργημα, απόρροια μιας συνεχούς έκρηξης ιδεών και ενός πνεύματος ανησυχίας της πανανθρώπινης πορείας, θα είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες και χαρούμενοι να συνεργαστούμε μαζί τους για τη συνέχεια των παραστάσεών μας στο θέατρο Επί Κολωνώ.

Κατερίνα και Κλαούντιο, σας ευχαριστώ πολύ!

*Ομάδα Αίσα: Κι εμείς σας ευχαριστούμε για τη φιλοξενία.

Ταυτότητα παράστασης

«Σαν τα δελφίνια»

Θεατρική ομάδα: Αίσα
Συγγραφέας: Γιώργος Ηλιόπουλος
Σκηνοθεσία: Κλαούντιο Κάγια, Κατερίνα Μπουλούμη
Σκηνογραφία: Κλαούντιο Κάγια
Eνδυματολογία: Κατερίνα Μπουλούμη
Φωτισμοί: Κλαούντιο Κάγια
Μουσική σύνθεση και επιμέλεια: Κατερίνα Μπουλούμη, Κλαούντιο Κάγια
Κίνηση: Κλαούντιο Κάγια
Σχεδιασμός αφίσας: Κλαούντιο Κάγια
Φωτογραφίες: Κλαούντιο Κάγια
Σκηνοθεσία/Μοντάζ Trailer: Κλαούντιο Κάγια

Ερμηνεύει: Κατερίνα Μπουλούμη
Ειδική Συμμετοχή: Κλαούντιο Κάγια

Τετάρτη 26 Ιουνίου στις 20:15 & Πέμπτη 27 Ιουνίου στις 22:00

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

Προπώληση

ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ “ΚΛΙΚ”

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -