29.3 C
Athens
Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Off Off Athens / Ομάδα Sistaspace: Η «Ώχρα» μας, αφορά τη γυναίκα και τη βία που τής ασκείται…

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Αδιαμφισβήτητα ένα φλέγον ζήτημα της εποχής μας, αφορά τη θέση της γυναίκας, τη βία που τής ασκείται.

Στο θέμα αυτό αναφέρεται η παράσταση «Ώχρα» που θα παρουσιάσει η Θεατρική Ομάδα Sistaspace στο Off Off Athens Theatre Festival 2024, την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024.

Στο έργο «μια συγγραφέας με επιλόχειο κατάθλιψη αναγκάζεται να κάνει κούρα ανάρρωσης σε ένα εξοχικό σπίτι. Τη θεραπεία της επιλέγει ο σύζυγος και γιατρός της. Η ίδια γνωρίζει τι θα της έκανε πραγματικά καλό. Όμως ό,τι και να πει η γνώμη της πέφτει στο κενό», και από εκεί αρχίζουν τα προβλήματα…

Για την παράσταση και για την Ομάδα Sistaspace μιλήσαμε με τις ηθοποιούς Ελίνα Κολιάκη, Νάγια Ξυλά και Αγγελική Τόμπρου.

***

Το όνομα της ομάδας σας πώς προέκυψε;

*SISTASPACE: Το όνομα της ομάδας μας, SISTASPACE, που αποτελείται από τις ηθοποιούς Ελίνα Κολιάκη, Νάγια Ξυλά και Αγγελική Τόμπρου, παίζει με τον ήχο της λέξης και δηλώνει τη σύσταση ενός χώρου, όπου υπάρχει ελευθερία έκφρασης και ασφάλεια. Ταυτόχρονα αναφέρεται και στον τίτλο του βιβλίου της Audre Lorde «Sister Outsider», βιβλίο που ενέπνευσε τη συνεργασία μας.

Από πού ξεκίνησε η ιδέα της ομάδας;

*SISTASPACE: Ένα βράδυ με πανσέληνο στην Ελευσίνα μετά την παράσταση «Τα ερωτευμένα άλογα» μοιραστήκαμε τη συγκίνηση και τα όνειρά μας, πέρσι το καλοκαίρι, και φέτος έχουμε ήδη ανοίξει πανιά.

Τι είναι αυτό που σας ενώνει;

*SISTASPACE: Όρεξη, κοινές αναφορές και δράσεις (συναντηθήκαμε στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Εθνικού Θεάτρου), και κοινά προβλήματα καθώς ζούμε και οι τρεις στην Αθήνα του 2024.

Γιατί επιλέξατε να συμμετάσχετε στο φεστιβάλ Off Off Athens;

*SISTASPACE: Επιλέξαμε το φεστιβάλ OffOff Athens γιατί μας ενδιαφέρει πολύ η καλλιτεχνική ζύμωση που συντελείται σε αυτό και το γεγονός ότι αποτελεί έναν σταθερό πυρήνα στον οποίο μπορούν να απευθυνθούν οι νέοι καλλιτέχνες.

Η Νάγια Ξυλά και η Ελίνα Κολιάκη.

Η παράστασή σας τι πραγματεύεται;

*SISTASPACE: Η παράστασή μας πραγματεύεται την ιστορία μιας γυναίκας που μετά από επιλόχειο κατάθλιψη αναγκάζεται να υποβληθεί σε κούρα ανάπαυσης, μια θεραπεία που ήταν της μόδας στην Αμερική του 1870. Η ίδια γνωρίζει τι θα της έκανε πραγματικά καλό, αλλά ό,τι και να πει η γνώμη της πέφτει στο κενό. Ο σύζυγός της επιλέγει την εξοχική έπαυλη και το δωμάτιο που πρέπει να μείνει η ίδια, απομονωμένη και υπό μόνιμη επιτήρηση – «φροντίδα». Σύντομα το δωμάτιο αυτό γίνεται η φυλακή της… Η ηρωίδα μας βρίσκεται απομονωμένη στο επάνω πάτωμα, εκεί που κάποτε άφηναν τις γυναίκες που δεν συμμορφώνονταν με τις επιταγές της πατριαρχίας. Σήμερα, αυτές οι γυναίκες πού βρίσκονται;

Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που θα προτείνατε στο κοινό, ώστε να παρακολουθήσει την παράστασή σας στο Φεστιβάλ;

*SISTASPACE: Θέλουμε να διηγηθούμε την ιστορία μιας γυναίκας που έζησε δύο αιώνες πριν και παρόλα αυτά τα θέματά της είναι τόσο διαχρονικά που ταυτιζόμαστε μαζί της και στο σήμερα. Κάτι που ευελπιστούμε να συμβεί και στο κοινό μας. Μέσα από την «Ώχρα» βλέπουμε τι συμβαίνει όταν κάνουμε πάντα αυτό που μας επιβάλλεται απ’ έξω. Όραμά μας είναι η ενδυνάμωση, να μπορούμε να εμπιστευόμαστε το πραγματικό μας «θέλω» και να σεβόμαστε την εσωτερική μας φωνή που πάντα ξέρει ποιο είναι το καλύτερο για εμάς.

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας;

*SISTASPACE: Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις ένα πρόβλημα σε μία κοινωνία που είναι βυθισμένη σε ακραίες συνθήκες διαβίωσης και το κράτος δικαίου της συρρικνώνεται όλο και πιο πολύ. Αν, όμως, έπρεπε να ξεχωρίσουμε ένα πρόβλημα αυτό είναι ότι ξεχνάμε. Και μια κοινωνία που ξεχνάει είναι καταδικασμένη σε έναν φαύλο κύκλο δυστυχίας.

Έχει επηρεάσει η εποχή την παράστασή σας;

*SISTASPACE: Το θέμα της παράστασής μας είναι ένα φλέγον ζήτημα της εποχής μας, αφορά τη θέση της γυναίκας, την καταπίεση και τη βία που της ασκείται. Θέλουμε να ενδυναμωθούμε ως γυναίκες και θηλυκότητες και, χωρίς να κάνουμε spoiler για την παράσταση, θα πούμε μόνο πως δεν περιοριζόμαστε στην καταγγελία, αλλά αφηγούμαστε μια ιστορία που οδηγεί στην ανάληψη δράσης.

Τι θα θέλατε να πείτε για τη συνεργασία σας με το θέατρο Επί Κολωνώ και τους ανθρώπους του;

*SISTASPACE: Πρόκειται για μια πρόσκληση που αφήνει χώρο και χρόνο σε νέες ομάδες. Για εμάς είναι ένας δίαυλος επικοινωνίας, απαραίτητος και ελπιδοφόρος. Η συνεργασία με τους ανθρώπους του θεάτρου Επί Κολωνώ είναι εποικοδομητική και ανοίγει τον δρόμο για να «κοιτάμε ψηλά», όπως είναι και το motto του φετινού φεστιβάλ.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν καλλιτέχνη που ξεκινά τώρα το θέατρο;

*SISTASPACE: Τη συμβουλή που δίνουμε και στους εαυτούς μας, ότι εφόσον είναι πάρα πολύ δύσκολη δουλειά η υποκριτική, την επιλέγει κανείς μόνο άμα του είναι απαραίτητη όσο η αναπνοή του.

Θα θέλατε να δώσετε ένα μήνυμα στους θεατρόφιλους αναγνώστες του www.catisart.gr;

*SISTASPACE: Να συνεχίσουν να βλέπουν θέατρο, γιατί είναι η κατεξοχήν τέχνη που στηρίζεται στη ζωντανή επικοινωνία των ανθρώπων…

Ποια θα είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας βήματα;

*SISTASPACE: Σκοπεύουμε να εξελίξουμε τη συνεργασία μας. Έχουμε ήδη έτοιμη την επόμενη καλλιτεχνική μας ιδέα. Παρ’ όλα αυτά τώρα εστιάζουμε στην «Ώχρα»” μας, της οποίας το ταξίδι μόλις ξεκίνησε.

Ελίνα, Νάγια και Αγγελική σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή τη συνομιλία.

*SISTASPACE: Κι εμείς σας ευχαριστούμε.

***

 

Ταυτότητα παράστασης

«Ώχρα»

Θεατρική ομάδα: SISTASPACE
Σκηνική σύνθεση: SISTASPACE
Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Ελίνα Κολιάκη, Νάγια Ξυλά, Αγγελική Τόμπρου
Δραματουργία: SISTASPACE
Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Μανώλης Μαυροματάκης
Σκηνογραφία: SISTASPACE
Ενδυματολογία: Ξένια Σοφιανάτος, Υρώ Γώγου
Φωτισμοί: Γιώργος Αντωνόπουλος
Μουσική σύνθεση και επιμέλεια: Γιώργος Αντωνόπουλος, Τάσος Αντωνίου
Μουσική διδασκαλία: Μάιρα Μηλολιδάκη
Κίνηση: Ευαγγελία Χατζητζάνου
Σχεδιασμός αφίσας: SISTASPACE
Φωτογραφίες: Θωμάς Μάνθιος

Ερμηνεύουν: Ελίνα Κολιάκη, Νάγια Ξυλά, Αγγελική Τόμπρου

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

Προπώληση

ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ “ΚΛΙΚ”

Πέμπτη 27 Ιουνίου στις 20:15 & Παρασκευή 28 Ιουνίου στις 22:00

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -