«Επιστρέφει η Σωτηρία για την Πανσέληνο του Σαββάτου στο Κάστρο της Αρχαίας Ελέας στην Ήπειρο. Με τον πολυάριθμο Στρατό της, ένα κοπάδι αξιολάτρευτων σκύλων που αναπνέουν γι’ αυτή. Και τα μοναδικά Ελληνικά της, ένα κράμα δημοτικής και καθαρεύουσας».
Την είδηση ανακοίνωσε ο συγγραφέας Αντώνης Κούφαλης στο διαδικτυακό του προφίλ του σημειώνοντας:
«Άστεγη, υπερήφανη, γενναιόδωρη, σπαρακτικά μοναχική. Η Σωτηρία της Καβάλας, η κυρία Σωσώ που μαλάκωσε το δικό μας πένθος και έφερε μια ολόκληρη πόλη μπροστά σε μια συλλογική ενοχή. “Ο στρατός της Σωτηρίας” μάς άνοιξε το δρόμο για το θέατρο διάπλατα και τώρα έρχεται πάλι στη σκηνή, 17 χρόνια μετά, στα Ηπειρώτικα κάστρα, για μια νέα πορεία.
Την οδηγεί ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος του θεάτρου, ο Νίκος Αρβανίτης, που σκηνοθετεί και παίζει την λατρεμένη μας ηρωίδα. Καλή επιτυχία Νίκο. Καλώς ήρθες Σωτηρία».
ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ
Αριστούχος της Μαρασλείου, πτυχιούχος αγγλικών και γαλλικών, αστή βασιλόφρων, χριστιανή και θεατρόφιλη, γενναιόδωρη στους φτωχούς, με ένα αρχοντικό πλάι στη θάλασσα, η αινιγματική Σωτηρία του έργου τα έχει παρατήσει όλα και περιπλανιέται στους δρόμους. Φίλοι της τα αδέσποτα σκυλιά που τη συνοδεύουν – μια στρατιά.
Μια ιστορία σπαρακτική, με χιούμορ, ανατροπές και ένα φινάλε απρόσμενο. Και ένας ύμνος στους ανέστιους και τους πλάνητες της ζωής.
«Το ερέθισμα ήταν μια άστεγη», λέει ο Κωνσταντίνος Κούφαλης για τον «Στρατό της Σωτηρίας». «Εμφανίστηκε ξαφνικά, ένα καλοκαίρι, στο προαύλιο του Εργατικού Κέντρου της Καβάλας, απέναντι από το φαρμακείο μου. Χωρίς κανένας να ξέρει ούτε από πού ήρθε ούτε πού θα πάει. Εμφανιζόταν, εξαφανιζόταν… Δεν μου κίνησε την περιέργεια μέχρι που την άκουσα να μιλάει – ερχόταν στο φαρμακείο πότε – πότε να της μετρήσω την πίεση. Αυτή η γλώσσα, ένα κράμα μιας ιδιάζουσας ντοπιολαλιάς και μιας αρχαΐζουσας καθαρεύουσας που δεν ακούγεται ποτέ πια, ήταν ένα πολύ ισχυρό ερέθισμα. Που με παρότρυνε να προσπαθήσω να τη γνωρίσω καλύτερα.
Όταν άρχισα να “δουλεύω” μέσα μου ότι κάτι θα μπορούσα να γράψω, μου έγινε εμμονή. Άρχισα να την παραμονεύω – πού πήγε, γιατί δεν άνοιξε τους κάδους των σκουπιδιών, από πού πήρε τη σύνταξή της, να ρωτάω υπαλλήλους της τράπεζας… Κράτησε αρκετούς μήνες αυτό. Την άφησα όταν κατάλαβα ότι για να γράψω θέατρο πρέπει να μπω στη σύμβαση. Το κείμενο σαφώς δεν αφορά τη ζωή της. Το κείμενο είναι η κάθε Σωτηρία που για τον A ή τον B λόγο βρίσκεται άστεγη, πένης και πλάνης δίπλα μας. Έπρεπε να επινοήσουμε πια μια ιστορία για να έχει η περίπτωση της Σωτηρίας δραματουργικό ενδιαφέρον».
Και η πραγματική Σωτηρία τι απέγινε; «Εξαφανίστηκε ξαφνικά. Όπως είχε εμφανιστεί. Παραμονές Ολυμπιακών Αγώνων. Μας είχε δείξει περιχαρής ένα εισιτήριο διακεκριμένης θέσης που είχε για την Τελετή Έναρξης. Έκτοτε δεν ξαναγύρισε».
ΕΝΑΣ ΑΝΔΡΑΣ ΩΣ ΣΩΤΗΡΙΑ
Ο Νίκος Αρβανίτης είναι ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Παραμυθιά της Ηπείρου. Απόφοιτος της Σχολής Μεταλλειολόγων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αποφοίτησε επίσης από τη Δραματική Σχολή Βεάκη το 1989. Ερμήνευσε ρόλους αρχαίου δράματος, κλασικού και σύγχρονου ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. Συνέπραξε σε τουλάχιστον 50 θεατρικές παραγωγές και εμφανίστηκε σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021
Στον Αρχαιολογικό Χώρο Ελέας [Βέλιανη] το Σάββατο, 21 Αυγούστου θα φιλοξενηθεί η θεατρική παράσταση
«Ο στρατός της Σωτηρίας»
των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη
σε σκηνοθεσία-ερμηνεία Νίκου Αρβανίτη
Ώρα έναρξης: 21:30.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Σουλίου.
***
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Σουλίου. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο Ελέας από τις 19:00 έως και μισή ώρα πριν την έναρξη της παράστασης.
Μετά την έναρξη της παράστασης η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.
Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Επισημαίνεται ότι ο μέγιστος αριθμός θεατών δεν θα υπερβαίνει τα 250 άτομα.
Πηγή: Πρωινή / proininews.gr