10.3 C
Athens
Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025

“Ο επιθεωρητής έρχεται”. Έναν “άγγελο από το μέλλον” σκηνοθετεί ο Μιχάλης Καλιότσος

 

Πόσο υπεύθυνος είσαι για τις πράξεις σου και πόσο αυτές επηρεάζουν τις ζωές των πιο αδύναμων κοινωνικά ανθρώπων;

Αυτό το ερώτημα θέτει το έργο “Ο επιθεωρητής έρχεται” του Τζον Πρίσλεϊ και η σκηνοθεσία του Μιχάλη Καλιότσου ο οποίος τοποθετεί σκηνικά την παράσταση ανάμεσα στους θεατές καθιστώντας τους ενεργούς μάρτυρες των γεγονότων.

«Ο επιθεωρητής έρχεται» είναι ένα από τα καλύτερα έργα του Πρίσλεϊ και από τα σημαντικότερα της αγγλικής δραματολογίας.

***

Ένας αστυνομικός επιθεωρητής καλείται, σε μια κλειστή κοινωνία του 1912, να διαλευκάνει ένα έγκλημα τονίζοντας την ανευθυνότητα των ανθρώπων που δεν νοιάζονται για τους άλλους.

***

Μια ανοιξιάτικη νύχτα στην αγγλική επαρχία του 1920 η πλούσια οικογένεια του Άρθουρ Μπέρλινγκ γιορτάζει τους αρραβώνες της κόρης τους με τον εξίσου πλούσιο νέο Τζέραλντ Κροφτ. Η εορταστική ατμόσφαιρα χαλάει από μια ξαφνική, δυσάρεστη είδηση: πρόκειται για την αυτοκτονία μιας νεαρής κοπέλας, της Εύας Σμιθ, που εργάστηκε κάποτε στην εταιρεία των Μπέρλινγκ. Ο Eπιθεωρητής Γκοούλ, ένα πρόσωπο μυστηριακό, αυταρχικό και σίγουρο στις κινήσεις του ελέγχει τις συνειδήσεις της αστικής τάξης και έρχεται αποφασιστικά για να αναγγείλει αυτή την είδηση. Ύστερα από ανάκριση, αποκαλύπτεται ότι όλα τα μέλη της οικογένειας είναι υπεύθυνα για την αυτοκτονία αυτού του κοριτσιού. Ο καθένας αντιδρά με το δικό του τρόπο, όμως στο τέλος οι απολογίες τους περνούν στην εξομολόγηση. Τα μέλη της οικογένειας πέφτουν θύματα της ακόρεστης αλαζονείας τους, της έλλειψης ηθικής, ανθρωπιάς και μέτρου. Ο συντηρητισμός και η φαινομενικά αυστηρή ηθική που αρχικά χαρακτηρίζει την οικογένεια, αποδεικνύεται πέρα για πέρα ψεύτικη. Μολονότι ποινικές ευθύνες ή διώξεις δεν προκύπτουν κατά την έρευνα, οι ηθικές κυρώσεις είναι μεγάλες.

Το έργο είναι ένα ισχυρό “κατηγορώ” απέναντι στην ανευθυνότητα του ανθρώπου προς στον συνάνθρωπό του. Παρόλο που διαθέτει όλη τη συγκλονιστική ένταση ενός αστυνομικού θρίλερ, κατά βάθος είναι ένα κοινωνικό και φιλοσοφικό έργο, το οποίο δίνει μια διαχρονική απάντηση στο ζήτημα της συλλογικότητας και της ατομικής ευθύνης σ’ έναν κόσμο που υποφέρει από τα δεινά μιας παγκόσμιας και ολέθριας αδιαφορίας και σκληρότητας.

Ο συγγραφέας τοποθετεί το έργο του στο 1912 στην ακμή του βρετανικού ιμπεριαλισμού, δύο χρόνια πριν από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθιστώντας την προφητεία του αληθινή. Δύο μεγάλοι πόλεμοι θα ακολουθήσουν. Από το μέλλον, έρχεται και ο κεντρικός ήρωας του έργου, ο Επιθεωρητής, που οι μελετητές δεν διστάζουν να τον αποκαλέσουν «άγγελο από το μέλλον», αφού ο ερχομός του, η παρουσία του και η αποχώρησή του ακολουθούν την κυκλική ροή του χρόνου.

Δείτε εδώ το τρέιλερ της παράστασης:

 

Ταυτότητα παράστασης

ΟΜΑΔΑ ΘΕΑΤ.Ο.Σ 2018

Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ

Συγγραφέας: Τζον Πρίσλεϊ

Μετάφραση έργου: Ομάδα ΘΕΑΤ.Ο.Σ

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Καλιότσος

Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Κοντοπούλου

Μουσική επεξεργασία/χειρισμός ήχου και φωτισμού: Παύλος Λάππας

Κοστούμια: Ομάδα ΘΕΑΤ.Ο.Σ

Αφίσα: Βλάσσης Χρυσόπουλος

Φωτογραφίες/τρέιλερ: Πάνος Παπασωτηρίου

Ενίσχυση σκηνικού: Τηλέμαχος Σκοτιδάκης

Παίζουν:

Γιώργος Παπαδόπουλος, Βάσω Παπασταθοπούλου, Χριστίνα Σγούρδα, Μιχάλης Καλιότσος, Γιώργος Παγώνης, Νίκος Αγαπίου, Αθηνά Κοντοπούλου

  • 1, 2, 3 Ιουνίου 2018  ώρα 20:30 μ.μ. – Θέατρο – αίθουσα Δ. Μπόγρης – Δημαρχείο Σαλαμίνας

Είσοδος ελεύθερη

* Η παράσταση θα επαναληφθεί στην Αθήνα και σε φεστιβάλ.

Βιογραφικό Σκηνοθέτη

Ο Μιχάλης Καλιότσος είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής Κ. Καζάκου και του Arts n social sciences του Glosgow University της Σκοτίας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής και σωματικού θεάτρου με τους Γ. Χατζάκη, J. Huben, Γ. Μαυραγάνη, Σοφία Βγενοπούλου, Ιωάννα Ρεμεδιάκη και στην Ακαδημία AALTO της Φιλανδίας. Ως ηθοποιός έχει παίξει με διάφορες ομάδες, το Εθνικού Θέατρο, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά κ.α. Τον περασμένο χειμώνα έπαιξε δίπλα στη Σοφία Φιλιππίδου στο έργο του Ουίλλιαμ Φώκνερ “Καθώς ψυχορραγώ”. Έχει σκηνοθετήσει και παίξει στις παραστάσεις: “Η Γουίννυ ξυπνάει” βασισμένο στις “Ευτυχισμένες μέρες” του Μπέκετ, Βαρετή ομιλία – Άντον Τσέχοφ, Υπερβολική δόση ευτυχίας (performance). Παράλληλα είναι ιδρυτής της ομάδας ΘΕΑΤ.Ο.Σ και έχει σκηνοθετήσει τα έργα: Τρεις ψηλές γυναίκες του Άλμπι, Χρωματιστές γυναίκες του Ζιώγα, Ράφτης κυριών του Φεϊντό, Ο κατά φαντασίαν ασθενής του Μολιέρου, Εκείνος και Εκείνος και Ω τι κόσμος Μπαμπά του Μουρσελά, Το κοκτέιλ των Άλπεων του Ρομπέρ Τομά και Κολόμπ του Ζαν Ανουίγ. Στον κινηματογράφο έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με τους Β. Ραίση, Κυριάκο Κατζουράκη, Μπουγιάρ Αλιμάνι, Αγγ. Κοβότσο, Δ. Αθανίτη. Φέτος θα πρωταγωνιστήσει στην ταινία της Δανέζας σκηνοθέτριας Ιben Ravn που θα έχει τον τίτλο “Triumpfs”.

Λιγα λόγια για την ομάδα ΘΕΑΤ.Ο.Σ

Η ομάδα ΘΕΑΤ.Ο.Σ ξεκίνησε από το 2007 παρουσιάζοντας πολλά έργα μέχρι τώρα ενώ έχει αποσπάσει διάφορα βραβεία σε θεατρικά φεστιβάλ εντός και εκτός Αττικής. Η ομάδα παρουσιάζει ένα έργο τον χρόνο ξεκινώντας την έρευνα και τις πρόβες από την αρχή της κάθε χρονιάς. Μότο της ομάδας είναι να μπορεί να προσελκύει όλο και περισσότερα άτομα στο θέατρο και κυρίως τα νέα παιδιά. Παρουσιάζει έργα από την παγκόσμια δραματουργία επιθυμώντας να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους πρωτίστως της Σαλαμίνας μέσα από έργα κλασικά και σύγχρονα που δύσκολα πολλοί από αυτούς λόγω διάφορων συνθηκών θα πήγαιναν στο θέατρο. Παράλληλα ο ιδρυτής της ομάδας παραδίδει κάθε χρόνο μαθήματα υποκριτικής για αρχάριους με διάφορες θεματικές ενότητες, ενώ ταυτόχρονα συντονίζει και το τμήμα “θέατρο και παιδί” για παιδιά ηλικίας από 4,5 έως 8 ετών στην Κοινότητα Σεληνίων Σαλαμίνας.

Ο Τζον Πρίσλεϊ και το έργο του

Ο John Boynton Priestley γεννήθηκε το 1894 στο Bradford της Αγγλίας. Από μικρός βρέθηκε στο δρόμο της δουλειάς σας απλός υπάλληλος. Η έφεσή του στο γράψιμο τον ώθησε στα πρώτα του άρθρα ως δόκιμος δημοσιογράφος και το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1918, τον βρίσκει στο Λονδίνο σαν ελεύθερο σημοσιογράφο. Το ταλέντο του μεγάλο, η πένα του οξύτατη, λυρική, κοινωνική και ερευνητική τον κάνει να γίνει γνωστός με κριτικές, δοκίμια, νουβέλες και διηγήματα.

Το 1932 ξεκινάει το μεγάλο θεατρικό του έργο με πρώτο δημιούργημά του την “Επικίνδυνη Στροφή”. Έργο που άρεσε στο κοινό αλλά δεν είχε καλή υποδοχή από την κριτική. Με αυτό το έργο ξεκινάνε τα περίφημα “Έργα Χρόνου” του Πρίσλεϊ. Ακολουθούν το “Εμείς και ο Χρόνος” (1937) και το “Έχω Ξαναβρεθεί Εδώ” (1937). Με τα έργα αυτά ο Πρίσλεϊ αρχίζει να μεγαλουργεί καθώς δημιουργεί σοκ στο Βρετανικό Θέατρο ξεπερνώντας τα σύνορα της χώρας του. Στη συνέχεια περνάει το έργο του και στον κινηματογράφο με σενάρια. Το 1964 προσφέρει ένα έργο πνοής για τον ίδιο, το “Ο Άνθρωπος και ο Χρόνος”. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος τον βρίσκει ανταποκριτή του BBC και μετά το 1944 εκλέγεται αντιπρόσωπος στην UNESCO. Στα δημιουργήματά του ανήκουν επίσης τα έργα: “Ο Επιθεωρητής Έρχεται” (1945), “Φλαμουριά” (1947), “Laburnum Grove” (1933), “Eden End” (1934), “Johnson Over Jordan” (1939).

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -