24.5 C
Athens
Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Ο Δημόσιος Χώρος στο Ρέθυμνο

Πάνω: Μου αρέσει

 

Oλοκληρώθηκε η συλλογή των φωτογραφιών συμμετοχής στο φωτογραφικό δρώμενο, ο Δημόσιος Χώρος στο Ρέθυμνο με θέμα «Τι σας ευχαριστεί ή σας ενοχλεί περισσότερο όταν καθημερινά κινείστε στο δημόσιο χώρο της πόλης σας;».
Το ΖΕΟΝ – ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ευχαριστεί και τους 10 συμμετέχοντες – κατοίκους του Ρεθύμνου για τις 400 φωτογραφίες που έστειλαν οι οποίες σχολιάζουν τα καλώς και τα κακώς κείμενα του δημόσιου χώρου της πόλης του Ρεθύμνου, από όλες τις πιθανές οπτικές γωνίες και με όλες τις πιθανές διαθέσεις.
Το υλικό αυτό, καθώς και τα σχόλια των συμμετεχόντων, ήδη έχουν επεξεργαστεί με σκοπό την προετοιμασία και οργάνωση της έκθεσης και των προβολών στο Figaro cafe στο Ρέθυμνο, όπως έχει ήδη προαναγγείλει το ΖΕΟΝ.

Figaro cafe, Οδός Βερνάρδου, παλαιά πόλη
6-9 Νοεμβρίου 2012
ώρες λειτουργίας: 6-9 μ.μ.
είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ

To ΖΕΟΝ κατά τα έτη 2011, 2012 και 2013 διοργανώνει τη δράση – έρευνα με τίτλο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ, σε πόλεις της Ελλάδας.
Στόχος της δράσης ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ είναι να αναδείξει μερικά τουλάχιστον από τα καθημερινά ζητήματα χρήσης του δημόσιου χώρου στις σύγχρονες πόλεις, στις σύγχρονες συνθήκες ζωής και να καταλήξει μέσα από συλλογική προσπάθεια σε απλές προτάσεις βελτίωσης της καθημερινότητάς μας.

Δράση – έρευνα με τίτλο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ – ΖΕΟΝ

Δεν μου αρέσει
Στην Αθήνα την άνοιξη του 2011, πραγματοποιήθηκε φωτογραφικό δρώμενο με θέμα: «Τι σας ευχαριστεί ή σας ενοχλεί περισσότερο όταν καθημερινά κινείστε στο δημόσιο χώρο της πόλης σας;».
Στην Αθήνα στο χώρο του ΖΕΟΝ τον Οκτώβριο 2011 πραγματοποιήθηκε εγκατάσταση-performance της Αννέττας Σπανουδάκη με τίτλο «1:1250»
Στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2012 πραγματοποιήθηκε έκθεση στον χώρο του ΖΕΟΝ. Το φωτογραφικό υλικό με θέμα «Τι σας ευχαριστεί ή σας ενοχλεί περισσότερο όταν καθημερινά κινείστε στο δημόσιο χώρο της πόλης σας;» που προέκυψε από τη δράση, κατηγοριοποιήθηκε σε τρεις θεματικές ομάδες: «μου αρέσει», «δεν μου αρέσει» και «δεν ξέρω», και παρουσιάστηκε στην έκθεση που διοργανώθηκε τον Ιανουάριο του 2012 στο χώρο του ΖΕΟΝ.
Στις 18 Ιανουαρίου του 2012 οργανώθηκε από το ΖΕΟΝ ημερίδα με θέμα ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ στο αμφιθέατρο της σχολής ΑΚΤΟ.
Τον Ιούνιο του 2012, το ΖΕΟΝ και η δράση ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ φιλοξενήθηκε από την ομάδα p_public που διοργάνωσε το ομώνυμο φεστιβάλ στα Χανιά, υπό την αιγίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων.
Τον Νοέμβριο του 2012 η ομάδα ΖΕΟΝ και το forfree.gr συμμετέχουν στην αρχιτεκτονική έκθεση «Φαντάσου την πόλη: Ρέθυμνο 2012» που παρουσιάζει πάνω από 40 αρχιτεκτονικές, πολεοδομικές και εικαστικές προτάσεις για στην πόλη του Ρεθύμνου.
Το ΖΕΟΝ και το forfree.gr, βασισμένοι στη δράση – φωτογραφικό δρώμενο του ΖΕΟΝ, ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ, θα παρουσιάσουν στο Figaro cafe από τις 6 έως τις 12 Νοεμβρίου, από κοινού, προβολές και έκθεση φωτογραφιών με θέμα: «Τι σας ευχαριστεί ή σας ενοχλεί περισσότερο όταν καθημερινά κινείστε στο δημόσιο χώρο της πόλης σας».
Οι φωτογραφίες αυτές αφορούν το υλικό περίπου τετρακοσίων φωτογραφιών που παρήχθησαν από δέκα συμμετέχοντες – κατοίκους του Ρεθύμνου, οι οποίοι αποτύπωσαν στο φακό τους όψεις της πόλης και στιγμές της καθημερινής ζωής με ποικιλότροπη και καμιά φορά αμφίσημη ερμηνεία. Τι τους αρέσει και τι δεν τους αρέσει στην πόλη τους: κτίρια, δρόμους, πεζοδρόμια, τοίχοι, πάρκα, δέντρα, παραλία, μέσα μεταφοράς ΙΧ και συγκοινωνίες, κοινωνική ζωή και άλλα.
Το όλο εγχείρημα δεν αποτελεί διαγωνισμό ούτε έκθεση φωτογραφίας αλλά αυθόρμητος και απλός σχολιασμός της κατάστασης του δημόσιου χώρου του Ρεθύμνου μέσω της φωτογραφικής κάμερας.
Για το σκοπό αυτό, οργανώθηκαν επτά κοινές φωτογραφικές εξορμήσεις στην πόλη του Ρεθύμνου ενώ επιπλέον υλικό συλλέχθη από συμμετέχοντες που κινήθηκαν και ατομικά.
Σκοπός της δράσης είναι να σκιαγραφηθούν και να αναγνωριστούν όχι μόνο τα κοινά προβλήματα στη διαχείριση του δημόσιου χώρου, αλλά και οι θετικές παρεμβάσεις στο αστικό τοπίο.
Η προσπάθεια αυτή αποτελεί μία συλλογική κίνηση και πρόταση για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας. Οι εικόνες αυτές αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα στο κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό, πολιτισμικό και πολιτιστικό περιβάλλον και θέτουν εύστοχα ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες σύγχρονης ζωής αλλά και την ανάγκη σε πολλές περιπτώσεις αναδιαμόρφωσης, επανασχεδιασμού και χρήσης εκ νέου του δημόσιου χώρου.
Οι πόλεις μας περιμένουν από εμάς φροντίδα και πρωτοβουλίες.
Οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν ότι για λόγους προώθησης της έκθεσης «Φαντάσου την πόλη: Ρέθυμνο 2012», το Imagine the city και οι διοργανωτές έχουν το δικαίωμα να αναπαράγουν υλικό, αυτούσιο ή κατά ένα μέρος, χωρίς να προσβάλλουν τα πνευματικά δικαιώματα του συμμετέχοντα. Επίσης, οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα χρήσης και αναδημοσίευσης του υλικού στο πλαίσιο της συνολικής δράσης ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ (εκθέσεις, κατάλογοι, workshops).
Το ΖΕΟΝ είναι ανοιχτό σε προτάσεις και πρωτοβουλίες που μπορούν να εμπλουτίσουν τη δράση ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ και τον όλο προβληματισμό και προσπάθεια.
Παρακαλούμε επικοινωνήστε στο [email protected].
Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ στο: www.zeon.gr
ZEON
T. +30 210 3212120
F. +30 210 3212129
K. +30 6945590964
[email protected]
www.zeon.gr              
Σαχτούρη 8-10, πλατεία Κουμουνδούρου 10553, Αθήνα, 4ος όροφος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -