16.1 C
Athens
Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Ο Δήμος και οι Ιδιώτες – “Εντοπισμός αποθήκης με κλεμμένα ανακυκλώσιμα υλικά”

H ηθοποιός και μεταφράστρια Αννίτα Δεκαβάλλα, που ζει και δημιουργεί στην περιοχή των Εξαρχείων, απαντά -και μέσω του cat is art– σε δελτίο Τύπου του Δήμου Αθηναίων που αφορά τον “εντοπισμό αποθήκης με κλεμμένα ανακυκλώσιμα υλικά”.

“Εδώ γελάνε, που έλεγαν παλιά…
Όμως τελικά είναι τόσο προκλητική και υποκριτική αυτή η ανακοίνωση που κόβεται το γέλιο.
Παρ’ όλη την καταπληκτική οργάνωση του Δήμου στον τομέα της ανακύκλωσης, κάποιοι τον κλέβουν! 
Τι λες, βρε παιδί μου…
Στα Εξάρχεια πάντως, που οι κάτοικοι είμαστε πολύ ευαισθητοποιημένοι κι έχουμε μόνοι μας φτιάξει σημεία κομποστοποίησης, και ειδικές επιτυχημένες καμπάνιες για την ανακύκλωση,  η παρουσία των μπλε κάδων είναι εντελώς συμβολική.

Υπάρχουν πολύ λιγότεροι από τους μισούς που είχαμε όταν διαμαρτυρόμασταν στην προηγούμενη δημοτική αρχή.
Το δε γυαλί, που είναι μαζί με το χαρτί τεράστιος όγκος καθημερινά, λόγω των πολλών εστιατορίων και μπαρ, το μαζεύει οργανωμένα, εν γνώσει του δήμου, ιδιωτική εταιρεία. Δηλαδή η δημοτική αρχή της το κάνει δώρο. Κι ας θυμίσω ότι, παρά τις υποσχέσεις, ποτέ δεν εφαρμόστηκε το πιλοτικό πρόγραμμα που, έπειτα από σοβαρή έρευνα, είχαμε προτείνει η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων στο δημοτικό συμβούλιο και κατόπιν στον νυν αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Βαρελά. Ο οποίος μάλιστα είχε επίσημα ανακοινώσει σε συνεδρίαση του 1ου κοινοτικού διαμερίσματος την άνοιξη του 2011, ότι τίθεται άμεσα σε λειτουργία! Έχουμε άλλωστε στείλει και επίσημη πρωτοκολλημένη επιστολή προς αυτόν και ποτέ δεν λάβαμε απάντηση.
Παρά τις εκάστοτε εξαγγελίες, η νυν δημοτική αρχή δεν έχει βάλει μπροστά ούτε το απλούστατο πρόγραμμα κομποστοποίησης των κλαδεμάτων του Δήμου.
Ούτε έβγαλε ποτέ για χρήση τους 150 ολοκαίνουργιους κάδους ανακύκλωσης γυαλιού, που μας είπε ο «αρμόδιος» αντιδήμαρχος κ. Βαρελάς, ότι είχε βρει σε αποθήκη του δήμου.
Αυτά είναι λίγα μόνον κι απλώς ενδεικτικά της κατάστασης.
Είναι γνωστό το πόσο κερδοφόρα είναι η ανακύκλωση των υλικών, γι’ αυτό άλλωστε δραστηριοποιούνται ιδιωτικές εταιρείες σ’ αυτόν τον τομέα. Δεν είναι τυχαίο ότι στις ΗΠΑ και στη Νάπολη η όλη διαχείριση των απορριμμάτων είναι στα χέρια της Μαφίας.
Ο Δήμος Αθηναίων παραχωρεί συστηματικά όλα τα κέρδη που θα είχε από τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων κι από την ανακύκλωση στους ιδιώτες. Δεν έχει κάνει την παραμικρή προσπάθεια σ’ αυτόν τον τομέα. Δεν άκουσε ποτέ τους ειδικούς.
Ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας λοιπόν διαπράττει έγκλημα απέναντι στους δημότες του -που πληρώνουν υψηλά δημοτικά τέλη- με το να αρνείται να κάνει σωστή και οργανωμένη ανακύκλωση, ιδιαίτερα τώρα με την οικονομική κρίση.
Αφήνω το οικολογικό έγκλημα…
Αφήνω και τα υπέρογκα πρόστιμα που έχει αρχίσει να πληρώνει συστηματικά η Ελλάδα στην ΕΕ επειδή ακριβώς δεν κάνει ανακύκλωση…
Αυτή η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κ. Καμίνη λοιπόν, λυπάμαι, αλλά είναι δυστυχώς επαίσχυντη.

Αννίτα Δεκαβάλλα
κάτοικος και επαγγελματίας του Κέντρου της Αθήνας”. 

To σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου Αθηναίων, με ημερομηνία  25 Ιουλίου 2012, έχει ως εξής:
 
“Με συντονισμένες ενέργειες των Διευθύνσεων Καθαριότητας και Δημοτικής Αστυνομίας, και με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 24 Ιουλίου 2012, μεγάλη επέμβαση σε παράνομη αποθήκη κλεμμένων ανακυκλώσιμων υλικών και σκραπ, στην οδό Ακομινάτου αρ. 52, στην περιοχή του Αγίου Παύλου.
Στην αποθήκη βρέθηκαν περίπου 10 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών, προϊόντα κλοπής από τους «μπλε» κάδους, ένας τόνος κλεμμένα καλώδια, και αρκετά καρότσια κλεμμένα από σούπερ μάρκετ.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης το χώρο επισκέφθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, ο οποίος διαβεβαίωσε τους κατοίκους της περιοχής ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες των υπηρεσιών του δήμου εναντίον των κυκλωμάτων που λεηλατούν τα ανακυκλώσιμα υλικά, καθώς και τον αστικό εξοπλισμό της πόλης (φρεάτια, κάγκελα κ.λπ.).
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης έγιναν 14 προσαγωγές ατόμων, από την ΕΛ.ΑΣ.”.   

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -