22.5 C
Athens
Κυριακή 4 Ιουνίου 2023

O Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου αντιστέκεται, που θα πει δημιουργεί

Με την πίστη ότι το θέατρο μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, εν καιρώ κρίσης, προσκαλεί καλλιτέχνες -σκηνοθέτες και ηθοποιούς- εμπλουτίζοντας το ήδη έμπειρο και αξιόλογο «υλικό» του πάντα με στόχο να δημιουργήσει παραστάσεις υψηλής αισθητικής που θα αποτελέσουν τροφή για σκέψη και προβληματισμό.
Σε ένα μεταβαλλόμενο σκηνικό, με ανεξέλεγκτες συνέπειες -αναπόφευκτες της οικονομικής κρίσης, ο ΘΟΚ με σύνθημα «αντιστέκομαι θα πει δημιουργώ», με ρεαλισμό και δύναμη καλείται να πρωταγωνιστήσει στην καλλιτεχνική – θεατρική δημιουργία επιλέγοντας ρεπερτόριο και καλλιτέχνες που θα φέρουν το κοινό αντιμέτωπο με τα μεγάλα ερωτήματα.

Το νέο ιδιόκτητο θέατρο -μόλις μερικών μηνών- με δύο σκηνές, αίθουσες δοκιμών, γραφεία, εργαστήρια, ο νέος διευθυντής με βασικά συστατικά το όραμα και τη θέληση, το ταλέντο των ηθοποιών του αλλά και η εμπειρία των ανθρώπων που στελεχώνουν τον ΘΟΚ, αποτελούν λόγους αισιοδοξίας και δημιουργούν υψηλές προσδοκίες, πάντα μέσα από την επιλογή ενός ρεπερτορίου που αρμόζει στους καιρούς και απευθύνεται στον κάθε πολίτη.
Οι σκηνοθέτες Εύης Γαβριηλίδης, Διαγόρας Χρονόπουλος, Δημήτρης Λιγνάδης, Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, Δέσποινα Γκάτζιου, Λέα Μαλένη, Παναγιώτης Λάρκου, Γιώργος Μουαϊμης και Αλίκη Δανέζη Κνούτσεν είναι κάποιες από τις φετινές συνεργασίες για τις οποίες ο ΘΟΚ μπορεί, μέσα από το αποτέλεσμα της δουλειάς τους, να υπερηφανεύεται. Τα έργα που παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή όπως η «Φιλονικία» του Pierre de Marivaux στην κεντρική σκηνή (σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης), η «Γεθσημανή» του David Hare στη Νέα Σκηνή (σκηνοθεσία Αλίκη Δανέζη Κνούτσεν) και το «Μπουφάν της Χάρλεϋ ή πάλι καλά…» του Βασίλη Κατσικονούρη στον εξωτερικό χώρο του θεάτρου-πρόσοψη (σκηνοθεσία Γιώργος Μουαϊμης) αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Ιδιαίτερη στιγμή στη φετινή χρονιά αποτέλεσε και η παράσταση το «Ξύπνημα της άνοιξης» του Frank Wedekind στη Νέα Σκηνή (σκηνοθεσία Δημήτρης Λιγνάδης). Επιπλέον, μεγάλη επιτυχία σημειώνουν και οι παραστάσεις του έργου «Τρελλαντώνης» της Πηνελόπης Δέλτα που παρουσιάζει η Σκηνή 018 του ΘΟΚ σε σκηνοθεσία Βασίλη Μυριανθόπουλου.
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου έχοντας ως βασική αρχή την επικοινωνία με το κοινό έχει καθιερώσει, για κάθε του παράσταση, συναντήσεις μεταξύ κοινού, σκηνοθέτη και ηθοποιών αλλά και ακαδημαϊκές διαλέξεις εμπνευσμένες από τη θεματολογία του κάθε έργου σε μια προσπάθεια μέσα από το διάλογο να τεθούν σκέψεις και προβληματισμοί.
Επιπρόσθετα, εγκαινιάστηκε για τη σεζόν 2012-2013 για όλες τις παραγωγές του ΘΟΚ θεσμός αγγλικών και ελληνικών υπέρτιτλων με στόχο τη προσέγγιση ενός ευρύτερου κοινού.
Όλα τα πιο πάνω αποτελούν τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα για μια ανανεωμένη και πολλαπλά ωφέλιμη πορεία. Σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές που περνάει το νησί, ο Θεατρικός οργανισμός Κύπρου «διαδηλώνει» δημιουργικά -επί σκηνής. Αντιστέκεται στην όποια κρίση μέσα από την τέχνη του θεάτρου.
Όπως πολύ εύστοχα αναφέρεται στην ανατριχιαστικά επίκαιρη “Γεθσημανή” της Νέας Σκηνής: «Γεθσημανή είναι όταν περνάς μια “νύχτα αμφιβολίας” αλλά τελικά αποφασίζεις να συνεχίσεις. Δεν τα παρατάς».

Ρεπερτόριο

* Η «Φιλονικία» του Pierre de Marivaux
Μέχρι τις 28 Μαΐου 2013
Η «Φιλονικία» του Μαριβώ ακροβατεί ανάμεσα στο σκοτεινό παραμύθι και την κωμωδία. Έργο γοητευτικό και παράξενο, με δροσερούς χαρακτήρες, γεμάτο συναισθηματικές αποχρώσεις, ρεαλιστικούς διαλόγους και μια λεπτή ειρωνεία που διέπει πάντα το έργο του Μαριβώ. Τέσσερις νέοι ανακαλύπτουν την ομορφιά, την αφοσίωση, την αστάθεια και φυσικά την έλξη προς το άλλο φύλο. Αρχικά ερωτεύονται το πρώτο άτομο του άλλου φύλου που συναντούν, αλλά σύντομα προκύπτει και η απιστία…
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης

* «Γεθσημανή»  του David Hare
Μέχρι τις 7 Ιουνίου 2013
Η «Γεθσημανή» του γνωστού Άγγλου συγγραφέα Ντέιβιντ Χέαρ, που ανέβηκε για πρώτη φορά από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας το 2008, διαπραγματεύεται την εμπλοκή των μέσων μαζικής ενημέρωσης και του επιχειρηματικού κόσμου με την πολιτική. Χαρακτήρες του έργου η Υπουργός Εσωτερικών, η έφηβη κόρη της, ο Πρωθυπουργός της Χώρας, ένας δημοσιογράφος, ένας δημόσιος υπάλληλος με την ιδεολόγο καθηγήτρια σύζυγό του και ο αδίστακτος «συνεργάτης» του Πρωθυπουργού που εξασφαλίζει χρηματοδότηση για το κόμμα. Μια ευφυής και έξοχα προκλητική ιστορία για τον ανελέητο κόσμο της πολιτικής που σπρώχνει τον ένα χαρακτήρα μετά τον άλλο στην προσωπική του Γεθσημανή.
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Αλίκη Δανέζη-Knutsen

* «Το Μπουφάν της Χάρλεϋ ή Πάλι Καλά…» του Βασίλη Κατσικονούρη
Καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Κύπρο
Ένας εύζωνας στην πλατεία Συντάγματος, παγιδευμένος ακροατής μιας μάνας που εξομολογείται τις δυσκολίες μιας ζωής που δεν έζησε. Συμβιβασμοί και χαμένα όνειρα σ’ ένα συγκλονιστικό κείμενο του Βασίλη Κατσικονούρη («Το γάλα»), που ακροβατεί ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα, την τρυφερότητα και την απόγνωση. Ένα έργο για τη ζωή που χάνεται και ακυρώνεται αλλά και την αίσθηση του «…πάλι καλά», σανίδα σωτηρίας μιας ζωής που συνεχίζεται παρόλες τις όποιες «απώλειες».
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουαΐμης
Ερμηνεύει η Αννίτα Σαντοριναίου

* «Τρελαντώνης» της Πηνελόπης Δέλτα
Καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Κύπρο
Ο «Τρελαντώνης» της Πηνελόπης Δέλτα, ένα από τα δημοφιλέστερα παιδικά αναγνώσματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, αφηγείται το συναρπαστικό καλοκαίρι που έζησαν η Πηνελόπη Δέλτα και τα αδέλφια της, στο σπίτι του θείου Ζωρζή και της θείας Μαρριέτας στον Πειραιά. Τέσσερα μικρά παιδιά θα φέρουν τα πάνω κάτω και θα κλονίσουν την ισορροπία των ενηλίκων, με την αφέλεια και τις αταξίες τους. Κι ανάμεσά τους ο Αντώνης, που κατορθώνει με τη ζωηράδα του, τις σκανδαλιές του και το ταμπεραμέντο του να κάνει την κάθε μέρα τους ξεχωριστή: περίπατοι στη θάλασσα, επεισοδιακά μαθήματα αγγλικών, ζημιές, καβγάδες, τιμωρίες.
Σκηνοθεσία – Κίνηση: Βασίλης Μυριανθόπουλος

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
705ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art