Η Νόρα με τον Ίψεν και ο Ευριπίδης με τη Μήδεια παίρνουν το Τρένο στο Ρουφ από την «Αποβάθρα»

«Η Νόρα στο τρένο με τη Μήδεια» έρχεται για τέσσερεις βραδιές, την Τετάρτη 4, την Πέμπτη 5, την Τετάρτη 11 και την Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018 στην «Αποβάθρα» της Αμαξοστοιχίας – Θεάτρου «το Τρένο στο Ρουφ» σε μία συνδυαστική παράσταση θεάτρου και σύγχρονου χορού, βασισμένη στην τραγωδία του Ευριπίδη, «Μήδεια» και στο δράμα του Χένρικ Ίψεν, «Το κουκλόσπιτο».

To έργο παρατηρεί τη γυναικεία αφοσίωση και αυταπάρνηση, ως διαχρονική φόρμα απέναντι στο αντρικό πρότυπο. Μια διαδρομή που ξεκινά από τις αρχετυπικές μορφές και φτάνει έως τις νεότερες εκφράσεις της γυναικείας θέσης στην κοινωνία.

 

Η Μαρία Εγγλεζάκη (αριστερά) και η Μαρία Καρβουνίδου ερμηνεύουν τη Νόρα και τη Μήδεια και μας περιμένουν στην “Αποβάθρα” του Τρένου στο Ρουφ.

 

Στην πρώτη περίπτωση, η γυναίκα μακριά από την αντρική προστασία χάνει την αξία και το νόημα της ύπαρξής της. Μπαίνει στο περιθώριο της κοινωνίας, δέχεται στωικά τη νέα της θέση, ή αντιδρά στην προδοσία, επιζητώντας την εκδίκηση και την τιμωρία του άντρα προδότη. Η Μήδεια του Ευριπίδη αποτελεί, ίσως, το πιο δυνατό παράδειγμα της παγκόσμιας λογοτεχνίας στο συγκεκριμένο θέμα. Είναι η γυναίκα που δε θα διστάσει να σφάξει τα ίδια της τα παιδιά, για να πάρει εκδίκηση.

 

Η Φαίδρα Χαραλαμπίδου (αριστερά) και η Ελένη Χρυσομάλλη χορεύουν στην “Αποβάθρα” του Τρένου στο Ρουφ με τη Νόρα και τη Μήδεια.

Στη δεύτερη περίπτωση, η προδοσία δίνει την ώθηση στη γυναίκα να αναλογιστεί τη δική της θέση και να αναζητήσει την ελευθερία και την αυτονομία της. Χειραφετείται, στρέφει την πλάτη της στον άντρα προστάτη και αναλαμβάνει την ευθύνη του εαυτού της. H Nόρα, από το Κουκλόσπιτο του Ίψεν, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές μορφές της γυναικείας χειραφέτησης.

 

Επειδή η Μήδεια θα βρίσκεται στην «Αποβάθρα» του Τρένου… αφήστε τα παιδιά στο σπίτι…

 

***

 

Από αριστερά: Η Μαρία Εγγλεζάκη, η Φαίδρα Χαραλαμπίδου, η Μαρία Καρβουνίδου και η Ελένη Χρυσομάλλη έκαναν δικές τους τις ηρωίδες του Ευριπίδη και του Ίψεν.

 

***

«Η Νόρα στο τρένο με τη Μήδεια»

Κείμενο/Σκηνοθεσία: Mαρία Καρβουνίδου
Χορογραφίες: Ελένη Χρυσομάλλη
Μουσική: Θοδωρής Ζιούτος
Ερμηνεύουν
Μήδεια: Mαρία Εγγλεζάκη
Νόρα: Μαρία Καρβουνίδου
Χoρεύουν
Φαίδρα Χαραλαμπίδου
Ελένη Χρυσομάλλη
Επιμέλεια παραγωγής: Oμάδα Θεάτρου Ένα

***

Παραστάσεις

«Αποβάθρα» της Αμαξοστοιχίας – Θεάτρου «το Τρένο στο Ρουφ»
Τετάρτη 4, Πέμπτη 5, Τετάρτη 11, Πέμπτη 12 Ιουλίου στις 9.30 μ.μ.
Γενική Είσοδος 10 ευρώ, Φοιτητικό: 8 ευρώ

***

Πληροφορίες

Αμαξοστοιχία-Θέατρο «Το Τρένο στο Ρουφ»
Τηλέφωνο: 210-923.70.76 Δευτέρα – Παρασκευή 11:00 – 18:00
Το ταμείο του θεάτρου θα λειτουργεί την ημέρα της εκδήλωσης από τις 18:00 για κρατήσεις ή αγορές εισιτηρίων.
Σιδηροδρομικός & Προαστιακός Σταθμός Ρουφ. Λεωφόρος Κωνσταντινουπόλεως & Αμφιπόλεως. Δέκα (10’) λεπτά με τα πόδια από τον Σταθμό Μετρό “Κεραμεικός”. Free Wi-Fi / Δωρεάν Parking