19.6 C
Athens
Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Κόκκινο Τoyota σε μαύρα νερά

Ένας γνωστός πολιτικός συναντά σε ένα κοσμικό πάρτι μια νέα γυναίκα. Τη φλερτάρει διακριτικά κι εκείνη ανταποκρίνεται. Έπειτα από αρκετά ποτά και μια μοναχική βόλτα στην παραλία, φεύγουν απ’ το πάρτι μαζί. Στη διαδρομή ο οδηγός χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου, το οποίο πέφτει σ’ ένα σκοτεινό βάλτο και βυθίζεται στα μαύρα νερά. Εκείνος καταφέρνει να απεγκλωβιστεί. Εκείνη όχι.
Μια performance που μάς μυεί στον τρόπο που η κουλτούρα μας συνδέει την πολιτική δύναμη με το σεξ, την εξουσία με την παραπλάνηση, τη δύναμη με την εκμετάλλευση. Η performance “Όταν το κόκκινο Τoyota ξέφυγε απ’ τον δρόμο και βυθίστηκε στα μαύρα νερά” σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Όλγας Ποζέλη παρουσιάζεται από 14 Δεκεμβρίου και κάθε Παρασκευή στο θέατρο “Φούρνος”.

Συντελεστές

Σύνθεση κειμένων (στην αγγλική γλώσσα): Δημήτρης Βέργαδος, Όλγα Ποζέλη
Μετάφραση: Τζένη Γαβαλάκη
Δραματουργική σύνθεση και σκηνοθεσία: Όλγα Ποζέλη
Μουσική επιμέλεια και ηχητικό περιβάλλον: Νίκος Βίττης, Όλγα Ποζέλη
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης
Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Βέργαδος, Κατερίνα Κωνσταντοπούλου
Βοηθός παραγωγής: Ευγενία Γκρίμα
Ερμηνεύει η Όλγα Ποζέλη
Παραγωγή “Νοητή Γραμμή”
www.noitigrammi.gr

Περιοδεία 

Η παράσταση έκανε διεθνή περιοδεία το καλοκαίρι του 2012 και ταξίδεψε στα εξής φεστιβάλ:
Fundamental Monodrama Festival, Luxembourg (27/6-7/7/2012)
Global Forum of the Arts – To the Stars, Varna, Bulgaria (1-7/8/2012)
Between the Seas Festival of Mediterranean Performing Arts, New York, USA (20-26/8/2012)
Aspindys International Festival of Monoperformances, Visaginas, Lithuania (10-13/10/2012) στο οποίο έλαβε το Βραβείο κοινού.
Thespis International Monodrama Festival, Kiel, Germany (9-16/9/2012)

Πληροφορίες

Θέατρο «Φούρνος», Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια, τηλ.: 210-6460.748
Παραστάσεις: κάθε Παρασκευή στις 21:30
Από 14 Δεκεμβρίου 2012 έως 1η Μαρτίου 2013
Εισιτήρια: 10 ευρώ (γενική είσοδος)
Διάρκεια παράστασης: 50’
Έναρξη: Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2012

“Νοητή Γραμμή”

H Ομάδα Θεάτρου “Νοητή Γραμμή” ιδρύθηκε το 1999 από την Όλγα Ποζέλη. Εναρκτήρια παράσταση της ομάδας ήταν η “Μεγάλη της Ευκαιρία” του Alan Bennett και το “Κήρυγμα” του David Mamet, στον Τεχνοχώρο Υπό Σκιάν.
Ακολούθησε το “Dο You Love Me?”, μια παράσταση devised theatre βασισμένη στη ζωή και τα κείμενα του ψυχίατρου R. D. Laing, αρχικά στον Άδειο Χώρο της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου (Ιούνιος 2001) και κατόπιν στο θέατρο “Φούρνος” (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2001), στο Δημοτικό Θέατρο “Άνετον” της Θεσσαλονίκης (Φεβρουάριος 2002) και στο Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου της Τρίπολης (Ιούλιος 2002). Για το “Do You Love Me?” η Όλγα Ποζέλη ήταν υποψήφια για το βραβείο Νέου Δημιουργού της Ένωσης Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.
Το Μάρτιο του 2003 η “Νοητή Γραμμή” ανέβασε στο θέατρο “Εμπρός” το έργο του Steven Berkoff, “Kβετς”. Τον Απρίλιο του 2004, η “Νοητή Γραμμή” ανέβασε στο θέατρο “Επί Κολωνώ” το έργο “Το Πουλί της Ηδονής”, μια παράσταση devised εμπνευσμένη από το διήγημα του βραβευμένου Αυστραλού συγγραφέα Peter Carey, “Exotic Pleasures”.
Τον Μάϊο του 2007, η “Νοητή Γραμμή” ανέβασε στο θέατρο “Αργώ Studio” την παράσταση devised “Όλα όσα έχω ξεχάσει μπορούν να γεμίσουν ένα σπίτι;”, εμπνευσμένη από μια εικαστική εγκατάσταση των Peter Fischli και David Weiss και τον Δεκέμβρη του 2008 το επίσης devised “Ποτέ μην πας απ’ τις σκάλες”, με αφορμή διηγήματα του Haruki Murakami.
Τον Απρίλιο του 2010, η “Νοητή Γραμμή” ανέβασε στο θέατρο “Φούρνος” την παράσταση “Μην κρίνεις έναν άνθρωπο από την ουρά του”, με αφορμή και έμπνευση μία εικαστική εγκατάσταση του Ilya Kabakov.
Το “Μην κρίνεις έναν άνθρωπο από την ουρά του” ταξίδεψε στην Τεχεράνη όπου έλαβε μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Fadjr, ανάμεσα σε μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας σκηνής, όπως ο Peter Stein και ο Romeo Castellucci.
Στη “Νοητή Γραμμή” προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε ιδέες και συναισθήματα με ειλικρίνεια και αμεσότητα. Παίρνουμε ρίσκα, πειραματιζόμαστε και συνδυάζουμε τον λόγο, την κίνηση και τη μουσική πιστεύοντας ότι η σύγκλιση των τεχνών είναι ο καινούργιος δρόμος. Στην προσπάθειά μας να ανακαλύψουμε καινούργιους κώδικες χρησιμοποιούμε την τεχνική του devised αλλά και θεατρικά κείμενα που μας εμπνέουν.
Τις παραστάσεις της “Νοητής Γραμμής” σκηνοθετεί η Όλγα Ποζέλη και σκηνογραφεί ο Κωστής Δάβαρης.
Η “Νοητή Γραμμή” επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου από το 2001.

Όλγα Ποζέλη

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. και Θέατρο στην Δραματική Σχολή της Ρούλας Πατεράκη. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο θέατρο (ΜΑ), στο Royal Holloway and Bedford New College του Λονδίνου, με υποτροφίες του Βρετανικού Συμβουλίου και της Ακαδημίας Αθηνών.
Για την Ομάδα Θεάτρου “Νοητή Γραμμή”, της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος, σκηνοθέτησε τα έργα: “Η μεγάλη της ευκαιρία” του Α. Bennett, “Ένα κήρυγμα” του D. Mamet, “Do you love me?”, μια παράσταση βασισμένη στη ζωή και τα έργα του διάσημου αντιψυχιάτρου R. D. Laing, “Κβετς” του Steven Berkoff, “Πουλί της Ηδονής”, μία παράσταση devised theatre βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Peter Carey, “Όλα όσα έχω ξεχάσει μπορούν να γεμίσουν ένα σπίτι;”, devised, βασισμένη στην εικαστική εγκατάσταση των Peter Fischli και David Weiss με τίτλο “Questions, Ποτέ μην πας απ΄τις σκάλες”, και πάλι devised με θέμα τις συμπτώσεις και “Μην κρίνεις έναν άνθρωπο από την ουρά του”, μία παράσταση εμπνευσμένη από μία εικαστική εγκατάσταση του Ilya Kabakov.
Για το “Do you love me?” ήταν υποψήφια για το βραβείο Νέου Δημιουργού της Ένωσης Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. To “Μην κρίνεις έναν άνθρωπο από την ουρά του” ταξίδεψε στην Τεχεράνη όπου έλαβε μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Fadjr, ανάμεσα σε μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας σκηνής, όπως ο Peter Stein και ο Romeo Castellucci.
Στο Φεστιβάλ Μπέκετ στο θέατρο “Σφενδόνη” σκηνοθέτησε το μονόπρακτο “Θέατρο”. Στο θεάτρο “Επί Κολωνώ” σκηνοθέτησε 4 μονόπρακτα του David Ives με γενικό τίτλο “8 Παραλλαγές στον Θάνατο του Τρότσκι”.
Για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας σκηνοθέτησε τον “Μάγο του Οζ” και τους “Όρνιθες” σε διασκευή του Γ. Καλατζόπουλου.
Ως ηθοποιός έλαβε μέρος σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και του ελεύθερου, στη μεγάλου μήκους ταινία Έναστρος Θόλος” του Κ. Αριστόπουλου και στις τηλεοπτικές σειρές “Στον Αργαλειό του Φεγγαριού” (Κ. Ζώης) και “Αττίκ” (σκην. Κ. Αριστόπουλος).
Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΙΤΙ) από το 2006 έως το 2012.
Την περίοδο 2004-11, δίδαξε Σκηνοθεσία και Υποκριτική στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πάτρας.

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
706ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -