15 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ο Νίκος Μπελογιάννης «ταξιδεύει» κοντά στον ήρωα πατέρα του και στη μητέρα του Έλλη Παππά

Το πρωί της Κυριακής 25 Οκτωβρίου 2020, πέθανε στο Λαϊκό Νοσοκομείο, ύστερα από 10 ημέρες νοσηλείας και σε ηλικία 69 ετών ο αγωνιστής της Αριστεράς, Νίκος Μπελογιάννης.

Ήταν γιος του Νίκου Μπελογιάννη και της Έλλης Παππά. Γεννήθηκε στη φυλακή τον Αύγουστο του 1951, καθώς η μητέρα του ήταν πολιτική κρατουμένη. Τον Μάρτιο του 1952, ο πατέρας του καταδικάστηκε από το στρατοδικείο και εκτελέστηκε, ενώ η μητέρα του αποφυλακίστηκε το 1964.

Ο ίδιος μεγάλωσε με τη θεία του Διδώ Σωτηρίου.

Ήταν απόφοιτος της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και εργάστηκε στα αναστηλωτικά έργα της Ακρόπολης και σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Επί πολλά χρόνια και μέχρι τη συνταξιοδότησή του, ήταν επικεφαλής του Κέντρου Λίθου (μονάδα του υπουργείου Πολιτισμού).

Συνεργάστηκε με την «Ελευθεροτυπία» και το Fragilemag, γράφοντας κείμενα που «έδεναν» την επικαιρότητα, ελληνική και διεθνή, με την Ιστορία, και στα οποία ξεχώριζαν η ευρυμάθεια, το χιούμορ, η ευφυΐα και ο ανθρωπισμός του. Παράλληλα, από την αυγή του 21ου αιώνα ασχολήθηκε με το έργο των γονιών του, καθώς και της θείας του, Διδώς Σωτηρίου, μέσω επανεκδόσεων, εκδόσεων, επιμελειών και εκδηλώσεων.

Ο ίδιος έγραψε τα βιβλία: «Σταλινισμός: Η τέταρτη μονοθεϊστική θρησκεία» (εκδόσεις Άγρα, 2012, με την Αγγελική Κώττη) και «Αυτά λοιπόν τα νέα του Αλεξάνδρου. Στιγμιότυπα της μνημονιακής εποχής δεξιάς και αριστεράς» (Εκδόσεις Άγρα, 2016).

***

Με γραπτές οδηγίες, ανέθεσε στους φίλους του την αποτέφρωση της σoρού του, ορίζοντας σαφώς πως δεν επιθυμεί να προηγηθεί ή να ακολουθήσει οποιαδήποτε τελετή.

***

*Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Νίκος Μπελογιάννης συνδέθηκε από τα πρώτα χρόνια της ζωής του με τους δημοκρατικούς αγώνες και την υπόθεση της Αριστεράς. Υπήρξε άνθρωπος αθόρυβος, με ανοιχτές ιδέες, υπήρξε συνεπής και ακούραστα μαχητικός».

*Νίκος Φίλης: «Πέθανε ο αγαπημένος μας σύντροφος. Τον γνωρίσαμε μετά τη Μεταπολίτευση στον «Ρήγα Φεραίο», ως δραστήριο μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Θούριου. Κληρονόμος μιας ιερής παράδοσης του κομμουνιστικού κινήματος, άνοιξε τη δική του περπατησιά στην κοινωνία. Ήταν σταθερή η επιλογή του να πορευθεί στην Αριστερά, αντιδογματικά και αντισταλινικά».

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -