Οι γάτες της Ανάφης όπως τις είδε ο Νίκος κιχέμ

Για παρακάτω
κοιτάς προς τα μέσα
κιχέμ

Τα σύντομα ποιήματά του έχουν συμπυκνωμένη σοφία. Ίσως χρειαστεί να τα διαβάσετε και δεύτερη και τρίτη φορά. Το σίγουρο είναι πως o καλός αναγνώστης θα εκτιμήσει τη σκέψη του. Αυθεντικός ποιητής και άνθρωπος είναι ο Νίκος κιχέμ. Ένα ακόμα πάθος του οι εικόνες, καθότι περίφημος φωτογράφος. Της απλότητας, της τέχνης και της ουσίας. Δεν αντιστέκομαι στον πειρασμό να σας παρουσιάσω, κι ας έρχονται Χριστούγεννα, τις καλοκαιρινές του φωτογραφίες με τις γάτες της Ανάφης. Απλώς γιατί είναι υπέροχες!

* Η Ανάφη διατήρησε αναλλοίωτο το όνομά της από την αρχαιότητα και μάλιστα από την αρχαία μυθολογία.

Σύμφωνα με αυτήν, οι Αργοναύτες επιστρέφοντας στη πατρίδα τους από την Κολχίδα έπεσαν σε καταιγίδα και παρασύρθηκαν στο ανοικτό πέλαγος, όπου ναυαγοί πλέον στη θάλασσα άρχισαν να εκλιπαρούν τον θεό Απόλλωνα να τους σώσει.

Ο Απόλλωνας, ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις τους, διέχυσε φως υπό μορφή κεραυνού οπότε είδαν μπροστά τους να ξεπροβάλει από τη θάλασσα ολόκληρο νησί το οποίο κατάφεραν να προσεγγίσουν.

Στο νησί αυτό οι Αργοναύτες ανήγειραν βωμό προς τιμή του Απόλλωνα του «Αιγλήτη» (= αυτού που λάμπει, Αίγλη) και ονόμασαν το νησί Ανάφη (εκ του ρήματος αναφαίνω).