33.2 C
Athens
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Νίκος Φίλης: Αναγκαία η περαιτέρω σημαντική μείωση της ανεργίας με χιλιάδες θέσεις μόνιμης εργασίας

Του Παναγιώτη Μήλα

 

Όταν υπάρχει κοινός παρονομαστής, τότε μιλάμε για ομώνυμα. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τους νόμους της Φυσικής (μαγνητισμός), «οι ομώνυμοι πόλοι απωθούνται και οι ετερώνυμοι πόλοι έλκονται».

Ο Νίκος Φίλης, ο τέως υπουργός Παιδείας, εκτός από λάτρης της ψαλτικής, υπήρξε και δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Αυγή».

Το ίδιο ακριβώς κι εγώ: και λάτρης της ψαλτικής αλλά και δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Αυγή».

Στην περίπτωση αυτή έχουμε δύο ομώνυμα τα οποία όμως, σύμφωνα με τους νόμους του πολιτικού μας πολιτισμού, δεν απωθούνται, αλλά έλκονται.

Μάλιστα η κοινή δημοσιογραφική μας προέλευση είναι τόσο συναισθηματικά δυνατή που με έκανε να βάλω το όνομα του Νίκου Φίλη στα πρώτα που επέλεξα για αυτές τις σύντομες πολιτικές συνεντεύξεις, εδώ στην πολιτιστική ιστοσελίδα του catisart.gr εν όψει των Εθνικών Εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019.

***

Έτσι είχα τη χαρά και την τιμή να συνομιλήσω μαζί του και να τον ακούσω να μιλάει για λάθη, να δηλώνει νέες κινήσεις για την επόμενη μέρα και να κάνει προτάσεις για τα αδέσποτα ζώα. Πρόκειται για μια οπωσδήποτε χρήσιμη ενημέρωση από τον κ. Φίλη.

Ας τον ακούσουμε λοιπόν…

***

*Κύριε υπουργέ, θα ήθελα να μας πείτε ποια είναι τα τρία λάθη που δεν έπρεπε να γίνουν τα προηγούμενα χρόνια (όχι απαραίτητα τα τελευταία δέκα…);

-Η λανθασμένη, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, εκτίμηση ότι οι εταίροι θα υποχωρούσαν, εύκολα ή δύσκολα, στα δίκαια αιτήματα της χώρας μας (ακύρωση μνημονίων, μείωση χρέους κ.λπ.), με αποτέλεσμα την απώλεια πολύτιμου, για την Οικονομία, χρόνου στην αρχική διαπραγμάτευση και την παράλληλη ψυχολογική ματαίωση μεγάλης μερίδας της κοινωνίας μετά το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος το καλοκαίρι του 2015 και τη μετέπειτα αναγκαστική, ρεαλιστική διαχείρισή του από την κυβέρνηση.

-Η υποτίμηση της κόπωσης και της απογοήτευσης της κοινωνίας μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και φορολογικής, και όχι μόνο, αφαίμαξης των νοικοκυριών – και ιδίως της μεσαίας τάξης.

-Φαινόμενα αλαζονείας και κυβερνητισμού που δεν ταιριάζουν στη δική μας αντίληψη για την Αριστερά και που απομακρύνουν έναν κόσμο που περιμένει από εμάς το διαφορετικό και το πραγματικά καινούργιο σε ένα παρακμασμένο πολιτικό σύστημα που απειλεί και πάλι να καταλάβει την εξουσία που απώλεσε με εκκωφαντικό τρόπο, λόγω της πλήρους και πανθολογούμενης αποτυχίας του να διαχειριστεί την Κρίση που το ίδιο δημιούργησε.

 

 

 

*Κύριε Φίλη, την επόμενη ημέρα ποιες είναι οι τρεις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα;

-Πρώτον: Η περαιτέρω σημαντική μείωση της ανεργίας μέσα από τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων μόνιμης εργασίας – με γνώμονα τη βιωσιμότητα, την «πράσινη» ανάπτυξη και το σεβασμό στο περιβάλλον, φυσικό και αστικό.

-Δεύτερον: Η ενίσχυση με κίνητρα και μέτρα άμεσης απόδοσης (φορολογικά, δημοσιονομικά, κοινωνικά) της χειμαζόμενης κοινωνίας, τόσο των πιο αδύναμων πληθυσμιακών ομάδων του όσο και της ημικατεστραμμένης από την οικονομική Κρίση μεσαίας τάξης.

-Και τρίτον: Η πιο αποτελεσματική θωράκιση της Δημοκρατίας σε επίπεδο θεσμών, δικαιοσύνης και ιδεών απέναντι στην εκ νέου επελαύνουσα Ακροδεξιά, σε όλη την Ευρώπη, και ο εξοβελισμός του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του ολοκληρωτισμού ιδίως στις νέες, και πιο ευάλωτες, γενιές.

***

Στο σημείο αυτό ας θυμηθούμε την επαγγελματική και πολιτική πορεία του Νίκου Φίλη οποίος γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα.

-Είναι δημοσιογράφος. Από το 2008-2015 ήταν διευθυντής της εφημερίδας «Η Αυγή». Διετέλεσε μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και του Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.

-Από τα μαθητικά του χρόνια συμμετείχε στα κινήματα της νεολαίας και τους δημοκρατικούς αγώνες για τον εκδημοκρατισμό της εκπαίδευσης και υπήρξε μέλος του ΚΣ της ΕΦΕΕ και της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ. Διετέλεσε γραμματέας της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, νεολαίας του ΚΚΕ εσωτερικού.

-Σήμερα είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

-Στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015, εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών και υπήρξε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

-Επανεξελέγη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και ανέλαβε Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μέχρι την αποχώρησή του στις 5 Νοεμβρίου 2016.

-Κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Παιδείας προωθήθηκαν μια σειρά αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2016 έγινε κατορθωτό ύστερα από πολλά χρόνια να ανοίξουν όλα τα σχολεία της χώρας στην ώρα τους, με τους εκπαιδευτικούς και τα βιβλία στη θέση τους. Ήταν το πρώτο κρίσιμο βήμα στο δρόμο της επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα, μετά τη μνημονιακή καταβαράθρωση.

Τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της παρουσίας του στο ΥΠ.Π.Ε.Θ ήταν:

-Η ριζική ανασυγκρότηση της Ειδικής Αγωγής, η ίδρυση νέων σχολείων και εκατοντάδων τμημάτων ένταξης. Επί υπουργίας Φίλη διπλασιάστηκαν οι διορισμοί αναπληρωτών στην Ειδική Αγωγή και έγινε πράξη η διακήρυξη ότι δεν υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού.
-Το νέο ολοήμερο δημοτικό και ο νέος τύπος ολοήμερου νηπιαγωγείου
-Ο νέος τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας του Γυμνασίου με τον δραστικό περιορισμό των εξετάσεων, την επέκταση του διδακτικού έτους και τον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων.
-Η αναμόρφωση και ο εξορθολογισμός των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών με ευθύνη του ΙΕΠ.
-Τα νέα προγράμματα στο μάθημα των Θρησκευτικών
-Η έναρξη του θεσμού των σχολικών γευμάτων
-Το νέο ΕΠΑΛ με τη γενική μόρφωση, τους τομείς και τις ειδικότητες στα τρία πρώτα χρόνια αλλά και τη νέα μεγάλη καινοτομία, τη μαθητεία σε επιχειρήσεις στο τέταρτο έτος.
-H επιστροφή της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας και η προστασία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από αυθαίρετες και καταχρηστικές απολύσεις.
-Η ολοκλήρωση του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία
-Η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων
-Ο νέος νόμος για την Έρευνα και το ΕΛΙΔΕΚ, που ήδη οδήγησε για πρώτη φορά τις δαπάνες για την έρευνα πάνω από το 1% του ΑΕΠ.

 

***

 

 

*Συνεχίζουμε, κύριε Φίλη και στο σημείο αυτό θα ήθελα μία πρότασή σας για τα αδέσποτα ζώα.

-Η στάση μας απέναντι στα άλλα νοήμονα και συναισθανόμενα ζώα είναι ασφαλές κριτήριο πολιτισμού και προοδευτικής αντίληψης μιας κοινωνίας.

Τα αδέσποτα, ένα θλιβερό «προνόμιο» της χώρας στην ΕΕ, είναι συνδυαστικό αποτέλεσμα της ανευθυνότητας μιας μερίδας πολιτών και της ανικανότητας των, κατά τον νόμο αρμόδιων, Δήμων να αντιμετωπίσουν ορθολογικά και με ενσυναίσθηση το πρόβλημα.

Ο πληθυσμός των αδέσποτων τροφοδοτείται διαρκώς από εγκαταλείψεις ανεπιθύμητων κουταβιών, προϊόν γέννας από δεσποζόμενα ζώα, αλλά και μεγαλύτερων σε ηλικία ζώων, από εγκαταλείψεις σκύλων των κυνηγών και βέβαια από την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή τους στους δρόμους.

Η λύση είναι οι μαζικές στειρώσεις με εκτεταμένα και μακροχρόνια δημοτικά προγράμματα, πάντα σε συνεργασία με τους κατά τόπους εθελοντές φιλόζωους και τα φιλοζωικά σωματεία, η πραγματική αστυνόμευση από τα αρμόδια για την εφαρμογή του νόμου όργανα, οι αυστηρές ποινές για όποιον εγκαταλείπει ζώα στο δρόμο.

Πάνω απ’ όλα ωστόσο επείγει η καλλιέργεια –με τη μόνιμη εισαγωγή της φιλοζωίας στα σχολεία και με εκτεταμένες καμπάνιες στα ΜΜΕ– μιας εντελώς διαφορετικής κουλτούρας στην κοινωνία για το μεγάλο ζήτημα των Δικαιωμάτων των Ζώων.

***

*Κλείνοντας θα ήθελα να κάνετε μια ευχή για την Ελλάδα και τους κατοίκους της.

-Η χώρα να προχωρήσει θαρραλέα σε ένα δημιουργικό μέλλον, απαλλαγμένη από τον πελατειασμό, την υποκρισία και τη φαυλότητα του παλαιού πολιτικού συστήματος, χωρίς άγονες και μισαλλόδοξες εθνικιστικές κραυγές που ενισχύουν τον απομονωτισμό και την περιχαράκωση σε μια αδιέξοδη εθνική μιζέρια, όταν το ζητούμενο είναι το άνοιγμα στη σύγχρονη, ορθολογική και προοδευτική σκέψη και το μπόλιασμα των νέων γενεών με υγιείς δημοκρατικές και προοδευτικές αντιλήψεις.

 

***

Τον Νίκο Φίλη του Αριστοτέλη

θα τον βρούμε ως

Υποψήφιο βουλευτή της Α’ Αθηνών

στο ψηφοδέλτιο:

 ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
705ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -