25.5 C
Athens
Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022
 

Νάντια Δαλκυριάδου: Στο «Θα Βγω απ’ το Αυγό» συγκινούμαι πιο πολύ με τις μαμάδες

 

Επιμέλεια συνέντευξης: catisart.gr

Ηθοποιός, ενδυματολόγος, σκηνογράφος. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτη της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Η Νάντια Δαλκυριάδου τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται ως ηθοποιός στην Αθήνα σε παραστάσεις για ενήλικες και παιδιά. Έχει εργαστεί πολλά χρόνια ως εμψυχώτρια παιδικών θεατρικών ομάδων και ομάδων ΑΜΕΑ. Είναι ηθοποιός, συνδημιουργός και ιδρυτικό μέλος της ομάδας Anumati. Φέτος σκηνοθετεί και την παιδική παράσταση «Λευτέρης, ένα περιστέρι δίχως ταίρι» για παιδιά 18 μηνών έως και 6 ετών, η οποία ανεβαίνει στο θέατρο Άβατον. Εκτός από την ιδιαίτερη παράσταση «Θα Βγω απ’ το Αυγό», που παίζεται από το 2017, τη γνωρίζουμε επίσης από το “Nordost” (2016, Άβατον) και τη “Μαζώχτρα” (2016, 104 – Κεντρική Σκηνή).

Τα πρώτα μωρά που παρακολούθησαν το «Θα Βγω απ’ το Αυγό» είναι πλέον ολόκληρα παιδάκια. Περπατούν, μιλούν και τρέχουν. Δεν τα προλαβαίνουμε πια. Εν τω μεταξύ, άλλα μωρά ήρθαν σ’ αυτό τον κόσμο και οι συντελεστές της παράστασης είναι έτοιμοι να τα υποδεχθούν στο πορτοκαλί χαλί και τις αφράτες μαξιλάρες που θα στηθούν για τέταρτη (!) χρονιά στη σκηνή του θεάτρου Άβατον. Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2018. Πρόκειται για μια θεατρική δουλειά αποκλειστικά για βρέφη. Σ’ αυτή την παράσταση, οι θεατές θηλάζουν, ίσως δεν έχουν πει καν την πρώτη τους λέξη, μπορεί ακόμη καλά καλά να μην έχουν σταθεί στα πόδια τους. Ξέρουν όμως να ακούν, να αγγίζουν, να αισθάνονται, να εκδηλώνουν τη χαρά και τη δυσαρέσκειά τους χωρίς δεύτερες σκέψεις… Είναι το πιο απαιτητικό κοινό του κόσμου όλου. Όμως αξίζει να δώσεις τα πάντα για να τους ικανοποιήσεις!
Αυτό σκοπεύουν να κάνουν για τέταρτη χρονιά οι συντελεστές του «Θα Βγω απ’ το Αυγό», μεταξύ αυτών και η Νάντια Δαλκυριάδου, μέσα από την ειδικά σχεδιασμένη για μωρά 4 έως και 18 μηνών παράσταση.
Οι μικροί -οι πολύ μικροί- θεατές θα ταξιδέψουν σ’ έναν κόσμο παραμυθένιο, με την πολύτιμη βοήθεια του Λευτέρη, του νεογέννητου περιστεριού που κάνει τα πρώτα του φτερουγίσματα εξερεύνησης, αναζητώντας την ευτυχία και την αγάπη.
Η παράσταση έχει διάρκεια 45 λεπτών, στη διάρκεια των οποίων βρέφη και γονείς μοιράζονται μια μοναδική διαδραστική εμπειρία. Οι άρτια εκπαιδευμένοι περφόρμερ δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον για τα μωρά. Επιστρατεύουν στοχευμένα οπτικά ερεθίσματα, σχήματα, ήχους, μουσική, χρώματα και φυσικά την κίνηση, ώστε να διασκεδάσουν τους μικρούς θεατές, αλλά και να ενεργοποιήσουν τις αισθήσεις τους. Να αυξήσουν την παρατηρητικότητά τους, να διεγείρουν τη φαντασία τους, να τα βοηθήσουν να αλληλεπιδράσουν με το περιβάλλον, με το καινούργιο τους «σπίτι» που είναι απείρως μαγικότερο και σίγουρα πιο σύνθετο από τη ζεστή, οικεία κοιλιά της μαμάς τους.

“Ο Λευτέρης, ένα περιστέρι δίχως ταίρι” είναι η συνέχεια της βρεφικής παράστασης “Θα βγω από τ’ αυγό” για μεγαλύτερα παιδιά. Ο Λευτέρης, το μικρό περιστέρι που αγάπησαν μωρά και γονείς μέσα από τη βρεφική παράσταση «Θα Βγω απ’ το Αυγό», επιστρέφει ακόμη πιο ενθουσιώδης. Για μια ακόμη φορά φτερουγίζει έξω από τις σελίδες του παραμυθιού της Μαρίνας Πλεμένου «Λευτέρης, ένα περιστέρι δίχως ταίρι». Η διαφορά είναι πως πλέον συνοδοιπόροι σ’ αυτό το ταξίδι του θα είναι μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά (από 18 μηνών έως και 6 ετών). Πρώτο φτερούγισμα, την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στις 11:00, στο θέατρο Άβατον.

Η Νάντια Δαλκυριάδου σκηνοθετεί τον “Λευτέρη”, παίζει στο “Αυγό” και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο catisart.gr μας μιλά για τις συγκινήσεις που προσφέρει το θέατρο για βρέφη και παιδιά.

 

Σε σκηνή από τη “Μαζώχτρα”

 

Νάντια, το “αυγό” συνεχίζεται για τέταρτη χρονιά! Πού οφείλεται η επιτυχία του;

* Όσοι έχουν δει την παράσταση αντιλαμβάνονται ότι όλα είναι μελετημένα, προσεγμένα και φτιαγμένα με αγάπη και γνώση. Πραγματικά, δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό και υποθέτω ότι αυτό παίζει ρόλο.

Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με το βρεφικό θέατρο;

* Το χειμώνα του 2016 συναντηθήκαμε με τη Σάρα Τοσκάνο και αποφασίσαμε ότι, με αφορμή το παραμύθι της Μαρίνας Πλεμένου, θα θέλαμε να φτιάξουμε μια παράσταση για πολύ μικρά παιδιά. Είχαμε δει και οι δύο παραστάσεις για βρέφη και ήμασταν ενθουσιασμένες. Είχαμε δουλέψει και οι δύο πολλά χρόνια με παιδιά διαφόρων ηλικιών και δεν μας ήταν άγνωστη περιοχή ο κόσμος των παιδιών. Στην ομάδα προστέθηκαν άλλες δύο έμπειρες και αξιόλογες συνεργάτιδες, η Ειρήνη Αμπουμόγλι και η Δάφνη Φαραζή. Έτσι φτιάχτηκε η ομάδα Anumati. Καταλήξαμε γρήγορα ότι θέλαμε να επικεντρωθούμε σε μια συγκεκριμένη «στιγμή» των παιδιών. Στην πρώτη επαφή τους με ερεθίσματα, να δούμε πώς μπορούμε να παίξουμε και να φτιάξουμε ιστορίες με αυτά.

Τι σας κέντρισε το ενδιαφέρον στο παραμύθι της Μαρίνας Πλεμένου ώστε αποφασίσατε να το μεταφέρετε στο θέατρο και μάλιστα με δύο διαφορετικές παραστάσεις;

* Με συγκίνησε η ιστορία του Λευτεράκη, του ήρωα του παραμυθιού, που μας θυμίζει πως όσο «μακριά και να πετάξουμε, η αγάπη θα μας φτάσει». Είναι πραγματικά ελπιδοφόρο και καθησυχαστικό μήνυμα, ότι η αγάπη υπάρχει και φτάνει σε όλους, είτε με τη μορφή της θείας Μαριγώς, είτε με τη μορφή του θείου Μένιου, είτε της Ρίτας.

 

Στην παράσταση “Nordost”

 

Στα χρόνια που ασχολείστε με το παιδικό θέατρο έχει υπάρξει κάποια αντίδραση «μικρού θεατή» που σας έχει συγκινήσει;

* Πολλές φορές έχω συγκινηθεί κατά τη διάρκεια παράστασης, ειδικά στο Αυγό, αλλά για να είμαι ειλικρινής, συγκινούμαι πιο πολύ με τις μαμάδες. Έχω την τύχη από τη «σκηνή», να βλέπω στα μάτια τους το θαυμασμό για κάτι νέο που μόλις έκανε το παιδί τους, τη συγκίνηση, τα δάκρυα, την κούραση, τη χαρά, την προσπάθεια, την αγάπη και όλα είναι σε τόσο μεγάλο βαθμό και τόσο ειλικρινή και πρωτόγνωρα, που δεν γίνεται να μείνεις ασυγκίνητη.

 

 

Τα παιδάκια που δεν έχουν παρακολουθήσει το «Θα βγω από το αυγό», μπορούν να δουν το «Λευτέρης ένα περιστέρι δίχως ταίρι»;

* Και βέβαια! Ο Λευτέρης, δεν αποτελεί τη συνέχεια της παράστασης “Θα βγω απ το Αυγό”. Είναι το παραμύθι από το οποίο εμπνευστήκαμε την παράσταση για τα βρέφη. Και τώρα το ετοιμάσαμε για παιδάκια από 18 μηνών έως 7 ετών!

Έχετε επιλέξει να συνεργάζεστε με την ίδια ομάδα. Πόσο σημασία έχει ένας σταθερός πυρήνας συνεργατών;

* Πρέπει να πω ότι δεν έχω επιλέξει μόνον εγώ τους ίδιους συνεργάτες, αλλά και οι συνεργάτες επιλέγουν να συνεργαζόμαστε ξανά και ξανά και αυτό για μένα είναι μεγάλη χαρά και τιμή. Ο σταθερός πυρήνας συνεργατών είναι μεγάλη πολυτέλεια και παρέχει μεγάλη ασφάλεια και απελευθέρωση και διαπιστώνω ότι αυτό μας πηγαίνει όλους μαζί ένα βήμα παρακάτω, μας εξελίσσει και μας κάνει χαρούμενους. Φέτος καλωσορίζουμε με χαρά τη Βασιλική Κούλη και τη Μαίρη Ξένου στην παράσταση για τα βρέφη, μιας και η Σάρα και η Ειρήνη λόγω προσωπικών υποχρεώσεων δεν θα μπορούν να συμμετέχουν!

***

Ταυτότητα παράστασης
Θα Βγω απ’ το Αυγό

Εμπνευσμένο από το παραμύθι «Ο Λευτέρης, ένα περιστέρι δίχως ταίρι» της Μαρίνας Πλεμένου
Ιδέα: Ομάδα Anumati (Ιδρυτικά μέλη: Σάρα Τοσκάνο, Ειρήνη Αμπουμόγλι, Δάφνη Φαραζή, Νάντια Δαλκυριάδου)
Μουσική: Δάφνη Φαραζή
Σκηνικά-Κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα
Φωτογραφίες-Αφίσα: Νίκος Καρανικόλας
Παίζουν: Νάντια Δαλκυριάδου, Μαίρη Ξένου, Βασιλική Κούλη

Διάρκεια παράστασης: 45’
Πρεμιέρα: Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Σάββατο στις 10:30, 12:00 και 13:30
Τιμές εισιτηρίων: 15 € (1 γονιός και 1 μωρό), 20 € (2 γονείς και 1 μωρό)
Πού: Θέατρο Άβατον, Ευπατριδών 3, Γκάζι (μετρό Κεραμεικός)
Πληροφορίες-κρατήσεις: 210- 3412689, www.theatroavaton.gr
Προβολή και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will

***

Ταυτότητα παράστασης
Λευτέρης, ένα περιστέρι δίχως ταίρι

  • Ένα παραμύθι για την αλληλεγγύη και τη διαφορετικότητα

Σε μια ταράτσα, η κυρά Μαριγώ η περιστέρα βρίσκει ένα αυγό διαφορετικό από όλα τ’ άλλα. Μοναχικό. Μα, σταθείτε! Πού ακούστηκε αυγό μοναχικό;
Κραααακ και τσουπ! Από τ’ αυγό βγαίνει ένα περιστεράκι, ο Λευτέρης.
Και τότε… Σάλος μεγάλος ξεσπά στων περιστεριών τα μέρη, τι γίνεται μ’ ένα περιστέρι που δεν έχει ταίρι;
Η Νάντια Δαλκυριάδου σκηνοθετεί μια τρυφερή παράσταση όπου μέσα από το λόγο, το χορό και τη μουσική καλεί τους μικρούς θεατές ν’ ακολουθήσουν το ταξίδι του μικρού περιστεριού στην προσπάθειά του να βρει ταίρι και μαζί του να θυμηθούν πως:

Όλοι το ξέρουμε καλά
Μέσα σ’ αυτή την πλάση
Μακριά και να πετάξουμε
Η αγάπη θα μας φτάσει!

Ο «Λευτέρης, ένα περιστέρι δίχως ταίρι» είναι μια ιστορία που μαθαίνει στα παιδιά με τρόπο διασκεδαστικό (και υπενθυμίζει και σ’ εμάς τους μεγάλους) ότι κανείς δεν είναι μόνος του. Παράλληλα, μιλά για τη δύναμη της αλληλεγγύης, την αποδοχή, τη βοήθεια, το σεβασμό στη διαφορετικότητα, τη γενναιότητα, την τρυφερότητα… Όλα αυτά δηλαδή που κάνουν τη ζωή μας ν’ αξίζει και να έχει νόημα.
Κι αν νιώσετε μόνοι σας ποτέ και δίχως ταίρι
Για σταθείτε μια στιγμή..!
Θυμηθείτε το Λευτέρη!

Συντελεστές

Κείμενο: Μαρίνα Πλεμένου
Σκηνοθεσία: Νάντια Δαλκυριάδου
Μουσική: Δάφνη Φαραζή
Σκηνικά-Κοστούμια: Βίκυ Πάντζιου
Φώτα: Γιώργος Ψυχράμης
Παίζουν: Βασιλική Κούλη, Δάφνη Μαρκάκη, Μαίρη Ξένου, Δημήτρης Τσιγκριμάνης, Δημήτρης Φουρλής
Σχεδιασμός αφίσας: Στέφανος Μιχαηλίδης
Φωτογραφίες: Αγάπη Καλογιάννη

Πού: Θέατρο Άβατον, Ευπατριδών 3, Γκάζι, www.theatroavaton.com
Πότε: Από 30 Σεπτεμβρίου και κάθε Σάββατο στις 17:00 και Κυριακή στις 11:00
Διάρκεια: 70 λεπτά με διάλειμμα
Τιμές εισιτηρίων: 8 € κανονικό, 6 € πολυτέκνων, 5 € ανέργων, ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις άνω των 10 ατόμων
Τηλέφωνα Κρατήσεων: 210 3412689 και 6944189698
Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία: επικοινωνήστε στο 6944189698

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
693ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art