Το Εθνικό Θέατρο φέρνει την «κυρία του Μαξίμ» για μια βραδιά στη σκηνή του σπιτιού μας…

Το «Εθνικό Θέατρο»… μετακομίζει από την Κεντρική του Σκηνή στη σκηνή του σπιτιού μας. Λόγω των απαγορευτικών μέτρων εξαιτίας του κορονοϊού αυτή τη φορά θα μπορέσουμε να απολαύσουμε το αριστούργημα του Ζωρζ Φεντώ, «Η κυρία του Μαξίμ», σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.
Η αρχή έγινε το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020 με την απευθείας μετάδοση από τη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του έργου της Λούλας Αναγνωστάκη «Σ΄ εσάς που με ακούτε».
Θα ακολουθήσουν οι τρέχουσες παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν προσεχώς.
Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται με αυστηρή τήρηση των κανόνων και πρωτοκόλλων υγιεινής για τους θιάσους που παίρνουν μέρος σε αυτές.

***

Λίγα λόγια για το έργο

Πολλοί είναι οι αθώοι που περνάνε διά πυρός και σιδήρου στα εξωφρενικά πεπρωμένα που επινόησε ο Φεντώ· το αρχέτυπο, ωστόσο, είναι ο δύσμοιρος ο κύριος Πετιπόν, ο οποίος ξυπνά στο σπίτι του έπειτα από ένα ξενύχτι στο καμπαρέ «Μαξίμ».
Ο ίδιος δεν θυμάται τίποτα από τη χθεσινή βραδιά, στο κρεβάτι του όμως βρίσκεται μια νεαρή χορεύτρια από τα μπαλέτα του «Μαξίμ». Η φάρσα τίθεται σε κίνηση και η ζωή του γίνεται άνω-κάτω μέσα σε ένα λεπτό. Οι άπειροι χαρακτήρες του έργου μπλέκονται σε ατελείωτες συγχύσεις, παρεξηγήσεις και αναποδιές! Λίγο πριν από την… έκρηξη, ο δαιμόνιος συγγραφέας ξεμπλέκει τις μαριονέτες του, αλλά όχι προτού ο Πετιπόν έχει υποφέρει ένα πραγματικό μαρτύριο, δυσανάλογα βαρύ για το αθώο λάθος του.

***

Το έργο έκανε την πρεμιέρα του στις 17 Ιανουαρίου 1899 στο Théâtre des Nouveautés, και σημείωσε θρίαμβο. Επισκέπτες της Διεθνούς Έκθεσης του 1900 ήρθαν στο Παρίσι τόσο για την ίδια την έκθεση όσο και για να μη χάσουν την «Κυρία του Μαξίμ».

***

 

 

Ο Θανάσης Αλευράς, με την Έμιλυ Κολιανδρή [στο κέντρο] και την Ευαγγελία Καρακατσάνη.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Η κυρία του Μαξίμ»
Του Ζωρζ Φεντώ

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Κλαίρ Μπρέισγουελ
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Κίνηση: Σοφία Πάσχου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ρωμανός Μαρούδης
Βοηθός σκηνογράφου: Έλλη Παπαδάκη
Βοηθός ενδυματολόγου: Κυράννα Γκιόκα
Επιμέλεια video διαλείμματος: Πάτροκλος Σκαφίδας
Διανομή (με αλφαβητική σειρά):
Θανάσης Αλευράς, Στέλλα Αντύπα, Αφροδίτη Αντωνάκη, Κωνσταντίνος Αρνόκουρος, Μελίνα Βαμπούλα, Ηλιάνα Γαϊτάνη, Θανάσης Δήμου, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Έμιλυ Κολιανδρή, Κώστας Κορωναίος, Αυγουστίνος Κούμουλος, Πέλλα Μακροδημήτρη, Αθηνά Μουστάκα, Ελπίδα Νικολάου, Άννα Πατητή, Πέτρος Σκαρμέας, Γιώργος Τζαβάρας, Κώστας Φιλίππογλου, Γιάννης Φιλίππου, Δημήτρης Φουρλής, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος.
Φωτογράφος παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας

***

LIVE STREAMING

Ζωντανά από την Κεντρική Σκηνή
Το Σάββατο 28 Νοεμβρίου στις 19:30
Η απευθείας μετάδοση θα είναι διαθέσιμη στη σελίδα:

www.livestream.n-t.gr

με αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου (κωδικού πρόσβασης).
Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ
Στη μετάδοση θα υπάρχει δυνατότητα επιλογής αγγλικών υποτίτλων.
Σημειώνεται ότι η παράσταση δεν θα είναι διαθέσιμη για προβολή μετά το πέρας της.