“Στο έργο “Μυθολογία – Κίνηση – Γλώσσα”, ο λόγος, η πρωτότυπη μουσική, η κίνηση, τα σκηνικά, οι οπτικές παραστάσεις σχηματίζουν ένα αόρατο νήμα απ’ όπου ξετυλίγεται η γέννηση του κόσμου και των γραμμάτων και φτάνει έως εμάς, μέσα στον νου και στην καρδιά μας”.
Το έργο είναι μια ποιητική διασκευή του έργου «Θεογονία» του Ησιόδου, όπου περιγράφεται, με βάση τους αρχαίους ελληνικούς μύθους, η ιστορία της γέννησης του κόσμου. Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού θεάτρου αφενός γιατί ψυχαγωγεί, αφετέρου γιατί διδάσκει εμπειρικά. Μας ψυχαγωγεί, γιατί ξεδιπλώνεται μπροστά μας ολόκληρο το κοσμογονικό ταξίδι της Γης και του σύμπαντος, μέσα από τη ματιά του Ησιόδου, έτσι όπως την αποτυπώνει στο έργο του “Θεογονία”. Μας διδάσκει, γιατί οι λέξεις που εμπλέκονται σε αυτό το κοσμογονικό ταξίδι, γεννιούνται μέσα από αυτό και ξεδιπλώνονται με τον μίτο του μύθου, κουβαλώντας τη δική τους ιστορία μέσω του ήχου τους.
Η δράση χωρίζεται σε δύο μέρη: στο δίωρο προπαρασκευαστικό σεμινάριο και στην κυρίως παράσταση.
Το δίωρο προπαρασκευαστικό σεμινάριο που διεξάγεται, αφορά την ελληνική γλώσσα και την μυθολογία, με απαρχή επιλεγμένα αποσπάσματα από το έργο “Μυθολογία-Κίνηση-Γλώσσα”. Εμπεριέχει μουσική, κίνηση, λόγο, ακουστική επένδυση. Το σεμινάριο είναι ανοιχτό για κάθε ενδιαφερόμενο. Ιδιαίτερα ευπρόσδεκτα είναι παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου με τους κηδεμόνες τους, εκπαιδευτικοί, καθώς και οικογένειες επισκεπτών από το εξωτερικό, που έχουν στοιχειώδη επαφή με την ελληνική γλώσσα. Σε συνεργασία πάντοτε με τη συντονίστρια της δράσης, Ηλέκτρα Ξανθούλη, οι συμμετέχοντες κατανοούν σε βάθος και δημιουργούν νοητικές εικόνες και εμπειρίες που αφομοιώνονται και οδηγούν σε ξεκάθαρους γνωστικούς στόχους. Στόχοι που βρίσκουν την πρακτική εφαρμογή τους στην ορθογραφία, στην ορθή εκφορά των φθόγγων και στην ετυμολογία των λέξεων, καθώς και στη συνειδητοποίηση της ιστορικής εξέλιξης της ελληνικής γλώσσας από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα, με όχημα τον μύθο.
Από τα σεμινάρια επιλέγονται από 8 παιδιά τα οποία θα συμμετάσχουν στα δύο μέρη της παράστασης που ακολουθεί. Προηγείται η έγγραφη συναίνεση των κηδεμόνων τους, σύμφωνα με τις νομικές προδιαγραφές.
Στο έργο “Μυθολογία-Κίνηση-Γλώσσα”, τα παιδιά μαζί με τη δημιουργό του έργου ανεβαίνουν στη σκηνή, γίνονται πρωταγωνιστές και αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας την παράσταση, αποκτώντας την ελευθερία και την εμπιστοσύνη που τους αρμόζει.
– Σύνοψη Του Έργου:
Η εκπαιδευτική παράσταση περιλαμβάνει δύο ιστορίες που αποτελούν το πρώτο μέρος της τριλογίας του έργου “Μυθολογία-Κίνηση-Γλώσσα”.
Η 1η ιστορία έχει τίτλο: “Κοσμογονία : το Χάος, η Γη, ο Έρως, ο Κόσμος”.
Η 2η ιστορία έχει τίτλο: “Το Ωό της Γης, ο Ουρανός, τα Όρη, οι Τιτάνες”.
Πατώντας στα χνάρια της “Θεογονίας” του Ησιόδου, στην πρώτη ιστορία, παρουσιάζεται η Κοσμογονία και οι πρώτες συστατικές έννοιες του Χάους, της Γης και του Έρωτα που συστήνουν τον Κόσμο. Τα πιο βαθιά, τα ουρανικά σύμφωνα, τα Κ-Γ-Χ, συμπορεύονται με την εξέλιξη της ιστορίας.
Στη δεύτερη ιστορία, αποκαλύπτεται το Ωό της Γης που γεννάει τον Ουρανό και τα Όρη. Η Γη κι ο Ουρανός ζευγαρώνουν και γεννούν τους Τιτάνες, τους πρώτους αρχιτέκτονες του κόσμου.
Συντελεστές
Κείμενο, Κίνηση, Παρουσίαση: Ηλέκτρα Ξανθούλη
Κινησιολογική επιμέλεια: Ανθή Θεοφιλίδη
Μουσική σύνθεση: Κλέων Αντωνίου
Μουσικοί: Κλέων Αντωνίου (ηλεκτρική κιθάρα, keybords, φωνή), Θοδωρής Ρέλλος (βαρύτονο σαξόφωνο, φλάουτο), Βαγγέλης Ζήσης (ντραμς, κρουστά)
Ηχοληψία: Warehouse studio, Studio19st
Σκηνικά: Εύη Παναγιωτάκη
Οπτικές παραστάσεις: Studio 19st | Βασίλης Κουντούρης
Ώρες και μέρες σεμιναρίου και παραστάσεων:
7/5, 21/5, 4/6 ημέρα Κυριακή στις 12.00-14.00: σεμινάριο ελληνικής γλώσσας και μυθολογίας.
14/5, 28/5, 11/6 ημέρα Κυριακή στις 12.00-13.00: παράσταση του έργου “Μυθολογία-Κίνηση-Γλώσσα”
Διάρκεια σεμιναρίου: 120΄
Διάρκεια παράστασης: 60΄
Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 10 ευρώ παιδικό, ανέργων, ΑΜΕΑ, φοιτητικό 5 ευρώ
Ομαδικό άνω των 10 ατόμων 8 ευρώ
Ιστοσελίδα της Ηλέκτρας Ξανθούλη:
http://www.electraxanthouli.com/index.html
Πληροφορίες και οπτικοακουστικό υλικό του προτεινόμενου έργου:
ΕΔΩ
Trailer του έργου:
Βίντεο παρουσίασης του προτεινόμενου έργου:
Θέατρο ΜΠΙΠ
Διεύθυνση:
Αγίου Μελετίου 25 και Κυκλάδων, Κυψέλη 11361
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: beepkipseli@yahoo.com
Τηλέφωνο: 213 03 44 074
«Μυθολογία–Κίνηση–Γλώσσα»
- Το σεμινάριο είναι ανοιχτό για κάθε ενδιαφερόμενο. Ιδιαίτερα ευπρόσδεκτα είναι παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου με τους κηδεμόνες τους, εκπαιδευτικοί, καθώς και οικογένειες επισκεπτών από το εξωτερικό, που έχουν στοιχειώδη επαφή με την ελληνική γλώσσα. Σε συνεργασία πάντοτε με τη συντονίστρια της δράσης, Ηλέκτρα Ξανθούλη, οι συμμετέχοντες κατανοούν σε βάθος και δημιουργούν νοητικές εικόνες και εμπειρίες που αφομοιώνονται και οδηγούν σε ξεκάθαρους γνωστικούς στόχους.
Στόχοι που βρίσκουν την πρακτική εφαρμογή τους στην ορθογραφία, στην ορθή εκφορά των φθόγγων και στην ετυμολογία των λέξεων, καθώς και στη συνειδητοποίηση της ιστορικής εξέλιξης της ελληνικής γλώσσας από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα, με όχημα τον μύθο.
Από τα σεμινάρια επιλέγονται από 10 έως 14 παιδιά, ανάλογα με τη χωρητικότητα της σκηνής, που θα συμμετάσχουν στα δύο μέρη της παράστασης που ακολουθεί.
Προηγείται η έγγραφη συναίνεση των κηδεμόνων τους, σύμφωνα με τις νομικές προδιαγραφές.
Επιπλέον, η παράσταση συνοδεύεται από υπέρτιτλους με το κείμενο του έργου στα αγγλικά για τους ξενόγλωσσους θεατές. Με την απεικόνιση, τη σωματική αναπαράσταση και την προφορά των γραμμάτων και των λέξεων, μπορούν κι εκείνοι να ακούσουν και να καταλάβουν τον αρχαιοελληνικό ησιόδιο κοσμογονικό μύθο. Μέσω της ολιστικής προσέγγισης και παρουσίασης του έργου, οι ξενόγλωσσοι θεατές εντάσσονται ομαλά και εξοικειώνονται με τρόπο απτό και δημιουργικό με την ελληνική γλώσσα, ενώ ταυτόχρονα κατανοούν συστατικές γενεσιουργικές έννοιες που κατά βάση αποτελούν πανανθρώπινες αξίες πολιτισμού.
Πριν από κάθε παράσταση, γίνεται ένας πεντάλεπτος πρόλογος του έργου, στα ελληνικά και στα αγγλικά. Μετά τη λήξη κάθε σεμιναρίου και παράστασης, διανέμεται έντυπο ενημερωτικό υλικό με τις λέξεις και τις ετυμολογικές ρίζες που αναλύονται διεξοδικά και στις δύο δράσεις, για περαιτέρω σπουδή και εμπέδωση.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι στο έργο “Μυθολογία-Κίνηση-Γλώσσα”, τα παιδιά μαζί με τη δημιουργό του έργου ανεβαίνουν στη σκηνή, γίνονται πρωταγωνιστές και αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας την παράσταση, αποκτώντας την ελευθερία και την εμπιστοσύνη που τους αρμόζει.
Γίνονται δέκτες και ταυτόχρονα δημιουργοί, βλέπουν, ακούν, αισθάνονται και ταυτόχρονα δρουν. Με αυτόν τον τρόπο, καταργείται η απόσταση, θεατές και συμμετέχοντες εναρμονίζονται σε ένα ενιαίο οργανικό σύμπαν, πρόσφορο στο να δεχτεί τη θεατρική δράση και να αφομοιώσει τις γνωστικές πληροφορίες με τον νου και τις αισθήσεις του.
- Η Ηλέκτρα Ξανθούλη είναι πτυχιούχος της Γαλλικής και της Κλασικής Ελληνικής Φιλολογίας. Έχει σπουδάσει κλασικό και σύγχρονο χορό και συμμετάσχει σε διάφορα σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 1995, διδάσκει Γαλλικά και αργότερα Αρχαία, Νέα Ελληνικά, δίνοντας έμφαση στην ετυμολογία. Έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση γαλλικών εκδόσεων που ειδικεύονται ως επί το πλείστον στις καλές τέχνες όπως στη ζωγραφική, στην αρχιτεκτονική, στη φωτογραφία, στη χαρακτική.Τα τελευταία χρόνια, επικεντρώνεται σε μια νέα ολιστική προσέγγιση διδακτικής της Ελληνικής κυρίως Γλώσσας. Σε αυτήν περιλαμβάνεται αφενός η σωματική κίνηση, η μουσική, η εικόνα, τα σκηνικά εργαλεία και αφετέρου η ακουστική των γραμμάτων και η συστηματοποιημένη καταχώρηση των ετυμολογικών ριζών ως κώδικες αποκρυπτογράφησης των λέξεων. Στο πλαίσιο αυτό, έχει συγγράψει το έργο “Μυθολογία–Κίνηση–Γλώσσα”, εμπνευσμένο από το έργο “Θεογονία” του Ησιόδου, όπου αναφέρονται όλα τα γράμματα του αλφάβητου και οι βασικές ετυμολογικές ρίζες. Το έργο “Γλώσσα & Παιχνίδι”, γραμμένο στο ίδιο πνεύμα, είναι εργαστήρι για παιδιά Δημοτικού και παρουσιάζεται σε διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους πολιτισμού.
Εστιάζοντας στην ηχητική και ετυμολογική προσέγγιση της γλώσσας, η Ηλέκτρα Ξανθούλη παραδίδει μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών σε παιδιά και ενηλίκους καθώς και σεμινάρια σε ξένους. Τέλος, με κύριους αποδέκτες παιδαγωγούς και γονείς, δίνει διαλέξεις που αφορούν στον ετυμολογικό τρόπο ανάλυσης των λέξεων ως βασικό εργαλείο διδακτικής της ελληνικής γλώσσας.