Cat Is Art

Μύθοι και αλήθειες για τη στείρωση των μικρών ζώων

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

 

Πολλοί κηδεμόνες προβληματίζονται αν πρέπει να στειρώσουν το κατοικίδιό τους. Αναρωτιούνται αν είναι σωστό για την υγεία του, αν είναι ηθικό, αν είναι κοινωνικώς ορθό. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν μερικούς μύθους για τη στείρωση κι ας δούμε μερικές αλήθειες κατάματα:

Arthur John Elsley (1860-1952, British)

ΜΥΘΟΣ: Είναι καλύτερα να γεννήσει μία φορά πριν στειρωθεί, για λόγους υγείας
ΑΛΗΘΕΙΑ: Από ιατρικής άποψης δεν συντρέχει κανένας λόγος μίας γέννας πριν από τη στείρωση. Αντιθέτως, όσο πιο νωρίς στειρωθεί το ζώο τόσο μειώνεται ή εξαλείφεται τελείως ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών παθήσεων, όπως ο καρκίνος του μαστού, η πυομήτρα (μόλυνση της μήτρας) και νεοπλάσματα του γεννητικού συστήματος.

Επίσης, με τη στείρωση αποφεύγεται η μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και ορμονικά νοσήματα που σχετίζονται με το γεννητικό σύστημα. Μπορεί μάλιστα να βοηθήσει στη θεραπεία και βελτίωση της κλινικής εικόνας των ζώων με πρόπτωση κόλπου και πρόπτωση μήτρας.

ΜΥΘΟΣ: Θα στερηθεί τη χαρά της μητρότητας
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η άποψη αυτή δεν είναι παρά μια προβολή της ανθρώπινης επιθυμίας. Η σκυλίτσα ή η γάτα σου δεν αντιλαμβάνεται ως πρόβλημα τη μη απόκτηση απογόνων. Αντιθέτως, οι επαναλαμβανόμενοι και ανολοκλήρωτοι οίστροι (εφόσον δεν υπάρξει εγκυμοσύνη και τοκετός) που θα βιώσει σε όλη της ζωή μπορεί να της προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

ΜΥΘΟΣ: Είναι άσκοπο να στειρώνεις τα αρσενικά ζώα
ΑΛΗΘΕΙΑ: Παρόλο που το αρσενικό ζώο δεν γεννά, μπορεί να ζευγαρώσει με έναν μεγάλο αριθμό θηλυκών, ειδικότερα στις περιπτώσεις που αφήνεται να κυκλοφορεί ελεύθερος στη γειτονιά. Έτσι, μέσα από «ανεπιθύμητες» κυήσεις, θα προκύψει ένας τεράστιος αριθμός απογόνων με αυξημένες πιθανότητες να εγκαταλειφθούν και να καταλήξουν στον δρόμο ή ακόμη και να πεθάνουν.

Με τη στείρωση το αρσενικό παύει να αναζητά ταίρι, με αποτέλεσμα να σταματά και η έντονη επιθυμία του να περιπλανιέται. Αυτό τον προφυλάσσει από πολλούς κινδύνους, όπως να χαθεί, να κλαπεί, να τραυματιστεί ή να δηλητηριαστεί από επιτήδειους. Επιπλέον, η στείρωση μειώνει ή εξαλείφει τελείως τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών παθήσεων όπως νεοπλάσματα του γεννητικού συστήματος, η υπερπλασία προστάτη και η προστατίτιδα. Επίσης, με τη στείρωση αποφεύγεται η μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και γίνεται καλύτερος έλεγχος ενδοκρινολογικών προβλημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

Εξάλλου, σε περίπτωση κρυψορχίας (παραμονή του ενός ή και των δύο όρχεων στην κοιλιακή κοιλότητα ή στον βουβωνικό πόρο) η στείρωση είναι απαραίτητη για την πρόληψη περεταίρω παθολογικών καταστάσεων.

ΜΥΘΟΣ: Θα χάσει τον «ανδρισμό» του
ΑΛΗΘΕΙΑ: Αυτό είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα που βασίζεται αποκλειστικά στην ανθρώπινη φύση και ιδιοσυγκρασία. Η στείρωση δεν θα αλλάζει την προσωπικότητα του κατοικιδίου σου. Και ο στειρωμένος σκύλος ή γάτος σου δεν θα υποφέρει ούτε από σύμπλεγμα κατωτερότητας ούτε από κρίση ταυτότητας.

ΜΥΘΟΣ: Μερικά σκυλιά είναι ακατάλληλα για στείρωση, π.χ. τα καθαρόαιμα
ΑΛΗΘΕΙΑ: Δεν τίθεται θέμα καταλληλότητας ή όχι του οποιουδήποτε ζώου για στείρωση. Καθαρόαιμα ή μη ζώα είναι εν δυνάμει «υποψήφια» να προξενήσουν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες ή να κυοφορήσουν κουτάβια, τα οποία επίσης θα είναι ανεπιθύμητα και -ακόμη κι αν σταθούν τυχερά και γλιτώσουν τον θάνατο- θα έχουν αυξημένες πιθανότητες να εγκαταλειφθούν και να καταλήξουν αδέσποτα.

ΜΥΘΟΣ: Θα παχύνει το κατοικίδιό μου
ΑΛΗΘΕΙΑ: Είναι γεγονός ότι η στείρωση προκαλεί ορμονικές μεταβολές που, από τη μία, επιβραδύνουν τον μεταβολισμό και, από την άλλη, αυξάνουν την όρεξη. Επομένως, το ενδεχόμενο να παχύνει το κατοικίδιό σου μετά τη στείρωση είναι υπαρκτό, αλλά μόνο αν το παραταΐζεις ή δεν του δίνεις τη σωστή τροφή ή δεν φροντίζεις ώστε να ασκείται ικανοποιητικά.

ΜΥΘΟΣ: Είναι ενάντια στη φύση
ΑΛΗΘΕΙΑ: Στην πραγματικότητα η παρέμβαση στη φύση έχει ήδη γίνει πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια με την εξημέρωση των σκύλων και των γάτων και τη μετατροπή τους σε κατοικίδια. Η στείρωση, όσο «αφύσικη» κι αν μοιάζει, δεν παύει να είναι ένας ασφαλής τρόπος να ελέγξουμε τον υπερπληθυσμό τους που οδηγεί σε πολλά αδέσποτα και αχρείαστους θανάτους. Και σίγουρα ένα ζώο που εγκαταλείπεται, πεινάει, κρυώνει και αργοπεθαίνει είναι έγκλημα κατά της φύσης.

Εκτύπωση
eirini aivaliwtouΜύθοι και αλήθειες για τη στείρωση των μικρών ζώων

Related Posts