Του Παναγιώτη Μήλα
Καίτη Γαρμπή (ωχ…), Σταμάτης Γαρδέλης (παίζει ακόμη;), Ελένη Φουρέιρα (πού την ανακάλυψαν…). Χάνω 3-0 με γκολ από τα αποδυτήρια. Άσε το άλλο: Πρόγραμμα πολυσέλιδο, πολύχρωμο, ιλουστρασιόν, μεγάλου σχήματος. Σαν να θέλουν να μας πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Κάτι ύποπτο συμβαίνει εδώ, κι όταν λέω εδώ εννοώ το «Θέατρο Πειραιώς 131».
Αφού μπήκα δεν υπάρχει δρόμος για επιστροφή. Ό, τι κι αν είναι πρέπει να το υποστώ.
Δεκαετία του ’80 λοιπόν. Μια αδικημένη δεκαετία που έμαθε από τις κιτρινισμένες εφημερίδες για τη δεκαετία του ’50 με την ανασυγκρότηση, τις ελπίδες και τα όνειρα. Έζησε τον απόηχο της δεκαετίας του ’60 με τον ψυχρό πόλεμο, την επανάσταση στη ζωή και τους μεγάλους καλλιτέχνες. Ακολούθησε τη δεκαετία του ’70 με την απελευθέρωση σε όλους τους τομείς. Τελικά «έσκασε μύτη» η δεκαετία του ’80 κληρονομώντας το βαρύ φορτίο των τριών προηγουμένων. Πώς να τα βγάλει πέρα όμως; Με ποια προσόντα; Όλοι την αμφισβήτησαν. Όλοι τη λοιδόρησαν. Κι όμως όλοι, κρυφά, την είχαν στο εικονοστάσι της καρδιάς τους. Τη μυστική σχέση αυτής της δεκαετίας με όσους την έζησαν σίγουρα την ήξεραν οι συγγραφείς της παράστασης «80’s the Musical». Τόλμησαν λοιπόν και έκαναν το επόμενο βήμα…
Ας διαβάσω στα γρήγορα την υπόθεση πριν σβήσουν τα φώτα:
«Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας, η Σοφία, μια όμορφη κοπέλα που σπουδάζει στο Παιδαγωγικό της Αθήνας, -με κρυφό όνειρο να γίνει τραγουδίστρια. Είναι ερωτευμένη με τον Αλέξη τον «lover boy», περίφημο ραδιοφωνικό πειρατή των ερτζιανών που μαζί με τους κολλητούς του, τον Κρις τον «φραπέ» και τον Μάκη τον «sexmachine» έχουν τον πιο δημοφιλή πειρατικό ραδιοσταθμό της πόλης, τον Radio Teenagers. Εμπόδιο σε αυτή τη σχέση αποτελεί ο Κυριάκος, ο μεγάλος αδελφός και προστάτης της Σοφίας από τότε που πέθανε ο πατέρας της, ροκάς και μέλος μιας μπάντας, ο οποίος θέλει η αδελφή του να αποκατασταθεί με προξενιό και όχι με έναν γκαραζιέρη και καμικάζι πιτσιρικά. Η Μαίρη, απόφοιτη του Αμάραντου και κολλητή φίλη της Σοφίας, τον ερωτεύεται. Η Εύη, Ελληνοαμερικάνα έφηβη και τρίτη της παρέας, τα φτιάχνει με τον Μάκη τον «sexmachine».
Όλοι οι ήρωες, κάτω από τη μεθόδευση και τον καταλυτικό ρόλο της μητέρα της Εύης, Τζένη Πάππας, μεγάλης τραγουδίστριας και ντίβας της εποχής, -που ενδίδει στην πολιορκία του Κρις του «φραπέ»- ζουν παράλληλα τις δικές τους ερωτικές περιπέτειες και προσπαθούν να βοηθήσουν τη Σοφία να ξεπεράσει τις απαγορεύσεις, τα προβλήματα που προκύπτουν και τελικά να φέρουν το ζευγάρι μαζί. Έπειτα από πολλές ανατροπές, εξελίξεις και δραματικά εμπόδια, αλλά κυρίως μέσα από πολύ ζωντανή μουσική και χορό με φόντο την ντίσκο Barbarella και τον Dj Jendai, βρίσκουμε στο τέλος τους ήρωες έτσι όπως κανείς δεν θα το περίμενε. Μέσα από τη ρομαντική ιστορία και τα εμπόδια ενός νεαρού ζευγαριού και της παρέας τους, παρακολουθούμε από ένα κυρίως κωμικό πρίσμα, τα ήθη και τα έθιμα μιας ολόκληρης εποχής, όπου η διασκέδαση, τα όνειρα, οι φιλοδοξίες αλλά και η ανεμελιά, σηματοδότησαν τη μεταγενέστερη πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας μας».
Αρχίζει το μεγάλο γλέντι
Τα φώτα σβήνουν και οι πρώτες δυνατές νότες γεμίζουν την αίθουσα. Το συγκρότημα «Αλχημιστές» ανοίγει το δρόμο και το μεγάλο γλέντι αρχίζει. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα παραδοσιακό κέντημα αφού έχει σαν βάση τη δομή της παλιάς καλής κλασικής επιθεώρησης και τα υλικά της είναι χρυσές, λαμπερές και στέρεες κλωστές με τις οποίες το συγγραφικό δίδυμο Γιώργου Βάλαρη και Στέλιου Παπαδόπουλου υφαίνουν σε πρωτότυπο κείμενο μια σύγχρονη μουσική κωμωδία. Τα σκετς διαδέχονται το ένα το άλλο με κωμικά, ρομαντικά, συγκινητικά και ερωτικά στοιχεία. Όλα αυτά επενδύονται με ξένες και ελληνικές επιτυχίες της δεκαετίας του ’80. Ανάμεσά τους ακούμε: Βeat it, Like a virgin, La isla bonita, You give love a bad name, The Final Countdown, Κανένας δεν μας σταματά, I wanna dance with somebody, Total eclipse of the heart, Careless whisper και πολλά άλλα.
Διεθνών προδιαγραφών το γήπεδο στο οποίο έγινε ο αγώνας.
* Τα σκηνικά με την υπογραφή Blonde. Χωρίς ψεγάδι η εικόνα της εποχής.
* Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Όλα φτιαγμένα στην εντέλεια.
* Κοστούμια από την Αλεξάνδρα Κατσαΐτη. Θα νόμιζε κανείς πως άνοιξε το σεντούκι της γιαγιάς και του παππού της. Τέτοια επιτυχία.
* Χορογραφίες: Άννα Αθανασιάδη. Ευτυχώς που είναι ακόμη στην Ελλάδα. Δυναμική δουλειά.
* Οι συγγραφείς Γιώργος Βάλαρης και Στέλιος Παπαδόπουλος σίγουρα είναι πολύ τυχεροί με τη σύνθεση της ομάδας που ερμηνεύει τα κείμενά τους. Γιατί περί ερμηνείας πρόκειται. Δεν είναι μια απλή διεκπεραίωση. Τραγούδι, λόγια, τραγούδι, χορός, τραγούδι, ανέκδοτο… Καμία σχέση. Είναι μια μουσική παράσταση με αρχή, μέση και τέλος. Ένα ελληνικό μιούζικαλ που πολλοί θα το ζήλευαν πολύ.
Και τώρα οι ηθοποιοί
* Να πω εξαρχής ότι ΔΕΝ συμμετέχει η Καίτη Γαρμπή. Η τραγουδίστρια πρωταγωνιστεί με αξιοπρόσεκτο επαγγελματικό ήθος δίπλα στα νέα παιδιά. Χαρίζει μοναδικές στιγμές και ως τραγουδίστρια και ως ηθοποιός. Το πιο σημαντικό που χαρίζει είναι το μάθημα επαγγελματικής αρτιότητας και ευσυνειδησίας.
* Επίσης δεν ερμηνεύει ΚΑΙ ο Σταμάτης Γαρδέλης. Ο ηθοποιός μεταφέρει το κλίμα της δεκαετίας του ’80 χωρίς ίχνος έπαρσης και βεντετισμού, πράγμα που για άλλους θα ήταν αναμενόμενο. Ο Γαρδέλης σωστός στρατιώτης υπηρετεί με ακρίβεια τα πάντα: Κείμενο, χορό και τραγούδι. Με ζωντάνια πρωτοεμφανιζόμενου στη σκηνή. Παρουσιάζει δείγματα της επαγγελματικής ποιότητας της εποχής του.
* Από εκεί και πέρα τι να πρωτοθαυμάσει κανείς. Την Ελένη Φουρέιρα; Την Ήβη Αδάμου; Και οι δύο δυναμίτες! Φοβερές ικανότητες και σκηνική άνεση παράλληλα με ερμηνευτική δεινότητα, ειδικά η πρώτη μιας και ο ρόλος της έχει έντονα δραματικά στοιχεία.
* Γιάννης Χατζηγεωργίου και Αιμίλιος Ράφτης έχουν την τύχη να κάνουν ένα πολύ σημαντικό βήμα στο δρόμο που διάλεξαν. Στέκονται με άνεση δίπλα σε έμπειρους συναδέλφους τους και δεν σου δίνουν την εντύπωση του… νεοσσού.
* Κλείνω με την Ιωάννα Πηλιχού. Από τις «Μικρές ιστορίες φόνων» πέρυσι στο θέατρο Vault, φέτος σε μιούζικαλ. Όμως έχει υπηρετήσει όλα τα είδη θεάτρου και θεάματος. Πάντα με επιτυχία. Το ίδιο και φέτος με απίστευτη ενέργεια.
* Η περούκα και το ύψος παραλίγο να μου κρύψουν τον Χάρη Χιώτη και να τον ξεχάσω. Πού να φανταστώ ότι ο Ουίλιαμ Μπλορ από τις «Αλεπούδες» της Ντων Κινγκ θα μεταμορφωνόταν σε Τραβόλτα – μπρελόκ με ακρίβεια χιλιοστού. Ένα αποτελεσματικό πολυεργαλείο ο Χάρης, δίνει μια άλλη διάσταση στο ρόλο του παρουσιάζοντας κρυφές πτυχές του ταλέντου του. Είναι απολαυστικός για άλλη μια φορά.
* Τελικά το «The Musical» εκπροσωπώντας τη δεκαετία του ’80 μπορεί -όπως λέω στον τίτλο- να θέλει και πάλι να κερδίσει τις καρδιές μας, όμως το καταφέρνει άψογα και σίγουρα αποτελεί ένα από τα δυνατά χαρτιά της φετινής θεατρικής χρονιάς.
Ποιοι συμμετέχουν στο πάρτι
Κείμενο: Γιώργος Βάλαρης – Στέλιος Παπαδόπουλος
Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Βάλαρης
Μουσική ενορχήστρωση: Αλχημιστές
Σκηνικά: Blonde
Κοστούμια: Αλεξάνδρα Κατσαΐτη
Χορογραφίες: Άννα Αθανασιάδη
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Φωτογράφος: Γιώργος Καβαλλιεράκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Βασίλης Κουλακιώτης
Επί σκηνής δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους
Ελένη Φουρέιρα, Ιωάννα Πηλιχού, Ήβη Αδάμου, Γιάννης Χατζηγεωργίου, Αιμίλιος Ράφτης, Χάρης Χιώτης και ο Σταμάτης Γαρδέλης.
Φιλική συμμετοχή: Γιώργος Βάλαρης
Μαζί τους η Καίτη Γαρμπή
Μουσική ενορχήστρωση: Οι Αλχημιστές
Σε μας τους παλιότερους θύμισαν τα περίφημα μουσικά πρωινά στο Rex και στην Τερψιθέα αλλά και τα κλαμπ στην Κυψέλη, στη Λ. Αλεξάνδρας και στην Πατησίων.
Το εξαιρετικό αυτό σύνολο αποτελούν οι:
Βασίλης Παγώνης (κιθάρα – φωνή)
Βάιος Χριστοδούλου (πλήκτρα)
Βασίλης Δημούδης (φωνητικά – ηλ. μπουζούκι)
Κώστας Λαθουράς (τύμπανα)
Θάνος Ζούρας (μπάσο)
Χορεύουν και τραγουδούν
Σίγουρα χωρίς αυτά τα παιδιά η παράσταση δεν θα είχε την ίδια δροσιά και την ίδια ζωντάνια. Παρά το νεαρό της ηλικίας τους τραγουδούν και χορεύουν με σπάνια δεινότητα. Θετικό πρόσημο και για τους πέντε: Άκης Σιδέρης (Dj Jendai, Manager), Βασίλης Μεσσηνιάτης, Φένια Ζαχαρίου (γιατρός), Μαρία Δελετζέ (γυμνάστρια), Γιώργος Καΐκου.
Πληροφορίες για το Μιούζικαλ
Θέατρο Πειραιώς 131
Γκάζι
Τηλέφωνο: 210-34.50.922
Παραστάσεις: Από Τετάρτη έως και Κυριακή 8 μ.μ.
Τιμή εισιτηρίου: Από 12 έως και 25 ευρώ.
Κρατήσεις-αγορά: www.ticket365.gr
και στο 211-1000.365.
Οι φωτογραφίες
1. Όλος ο θίασος επί σκηνής. Κάτω αριστερά ο αρχηγός των “Αλχημιστών”, Βασίλης Παγώνης και δίπλα του ο εκ των συγγραφέων και σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Βάλαρης.
2. Η Τζένη Πάππας (Καίτη Γαρμπή) με τον Κρις τον «φραπέ» (Αιμίλιος Ράφτης).
3. Ο Κυριάκος (Σταμάτης Γαρδέλης) με την κομμώτρια Μαίρη (Ιωάννα Πηλιχού).
4. Η Σοφία (Ελένη Φουρέιρα) με τον Αλέξη τον «lover boy» (Γιάννης Χατζηγεωργίου).
5. Η Ελληνοαμερικάνα Εύη (Ήβη Αδάμου) με τον Μάκη τον «sexmachine» (Χάρης Χιώτης).