Ο διάσημος dj Avicii αποκτά μετά θάνατον το δικό του Μουσείο ενώ η Μαρία Κάλλας ακόμα περιμένει…

Ασφαλώς και ο τίτλος, και ο πρόλογος είναι λάθος. Κυρίως επειδή «μπλέκω» την είδηση με το σχόλιο. Επίσης ένα άλλο βασικό λάθος είναι το γεγονός ότι αυθαίρετα κάνω σύγκριση δύο ανόμοιων προσώπων. Σύγκριση δύο διαφορετικών εποχών. Σύγκριση δύο διαφορετικών αντιλήψεων για τον πολιτισμό και – για να το πω κυνικά – σύγκριση δύο διαφορετικών πολιτιστικών προϊόντων. Όμως εκ του αποτελέσματος είναι σαφές ότι χάσαμε πριν καν αρχίσει ο αγώνας…
Ο διάσημος Σουηδός dj Avicii πέθανε το 2018, σε ηλικία 28 ετών και ύστερα από 2 χρόνια η πατρίδα του τον τιμά με τη δημιουργία ενός Μουσείου.
Η παγκόσμια Diva Μαρία Κάλλας πέθανε το 1977, σε ηλικία 54 ετών και ύστερα από …43 χρόνια η πατρίδα της, την έχει ολοσχερώς ξεχάσει.

Παν. Μήλας

***

Ας έρθω τώρα στην είδηση έτσι όπως τη μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:

***

Μουσείο προς τιμήν του αείμνηστου DJ Avicii πρόκειται να ανοίξει τις πύλες στη γενέτειρά του τη Στοκχόλμη, στη Σουηδία το καλοκαίρι του 2021.
Ο διάσημος dj Avicii βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο του Ομάν τον Απρίλιο του 2018. Τώρα το «Avicii Experience» θα επιτρέψει στους επισκέπτες να έχουν πρόσβαση σε ακυκλοφόρητη μουσική του DJ και παραγωγού, το πραγματικό όνομά του οποίου ήταν Τιμ Μπέργκλινγκ, καθώς και φωτογραφίες, αναμνηστικά και άλλα.
«Θα υπάρξει μια ιστορία για τη ζωή του Τιμ», δήλωσε ο Περ Σουντίν, διευθύνων σύμβουλος της Pophouse Entertainment, «από το δωμάτιο των παιδικών του χρόνων, όπου έπαιζε World of Warcraft με τους φίλους του, τα πρώτα του τραγούδια, τα πρώτα demos».
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τη δημιουργική διαδικασία και τις πολλές συνεργασίες του Avicii με μουσικούς καλλιτέχνες.
Το Μουσείο θα στεγαστεί στο κέντρο ψηφιακού πολιτισμού Space και είναι από κοινού συνεργασία της Pophouse Entertainment Group και του Ιδρύματος Τιμ Μπέργκλινγκ, που δημιούργησαν οι γονείς του, Κλας Μπέργκλινγκ και Άνκι Λιντέν, με στόχο την ευαισθητοποίηση για την ψυχική υγεία και την αποτροπή αυτοκτονιών.
Ο Avicii θεωρούνταν ένας από τους καλύτερους DJ του κόσμου και είχε γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό κυρίως με το τραγούδι «Wake me up» του 2013 στο οποίο συνεργάστηκε με τον Aloe Blacc.
Στην καριέρα του είχε συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου όπως με τη Μαντόνα και το συγκρότημα Coldplay.
Τα τελευταία χρόνια ο Σουηδός δεν είχε κρύψει τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η υγεία του, όπως η παγκρεατίτιδα που είχε πάθει εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.
Το 2014 είχε αναγκαστεί να ακυρώσει τις εμφανίσεις του για να αφαιρέσει τη χολή του και τη σκωληκοειδίτιδα.
Ο Avicii πέθανε το 2018 σε ηλικία 28 ετών.
Ο θάνατός του αποδόθηκε σε αυτοκτονία, ενώ το άλμπουμ του, TIM, κυκλοφόρησε μετά θάνατον.

Ένα ίδρυμα για την ψυχική υγεία

Ο πατέρας του Avicii, Κλας Μπέργκλινγκ, δημιούργησε το Ίδρυμα Tim Bergling, το οποίο φέρει το πραγματικό όνομά του γιου του.
«Θα επικεντρωθούμε στην ψυχική υγεία και θα αποτρέψουμε την αυτοκτονία, αυτός είναι ο σκοπός του Ιδρύματος», εξήγησε ο Κλας Μπέργκλινγκ. «Η επιθυμία μου είναι να υπάρξει αλλαγή, οι νέοι μπορούν να έχουν βοήθεια πολύ νωρίς, όταν τα προβλήματα είναι μικρά», επισήμανε.
Για τον θάνατο του γιου του είπε: «Η θεωρία μας είναι ότι δεν σχεδίαζε την αυτοκτονία – περισσότερο ότι ήταν σαν ένα τροχαίο δυστύχημα. Πολλά πράγματα συνέβησαν και συσσωρεύτηκαν και τον έβγαλαν εκτός ελέγχου».
«Ως DJ ή καλλιτέχνης πρέπει να κάνεις πολλά πράγματα που δεν θέλεις να κάνεις, (και) στο τέλος σου παίρνει ένα κομμάτι του εαυτού σου», είπε ο πατέρας του Avicii. «Παίρνουν ένα κομμάτι από αυτούς τους ανθρώπους – τα ταξίδια, η αναμονή στα αεροδρόμια, τα ξενύχτια», παρατήρησε.