17.5 C
Athens
Δευτέρα 28 Απριλίου 2025

«Η Γυναίκα και ο ακροβάτης» με την Αμαλία Μουτούση και τον Θανάση Δόβρη από τους «bijoux de kant»

«Στο λιμάνι μιας επαρχιακής πόλης, σε μια σοφίτα, τα φώτα ανάβουν δειλά την ώρα του δειλινού. Εκεί κατοικεί η μοναχική Ουρανία. Ένας πλανόδιος ακροβάτης με το όνομα Θόδωρας της ζητά να χρησιμοποιήσει το παράθυρο του σπιτιού της που κοιτά στην πλατεία για μια επίδειξη πετάγματος με φτερά που κατασκευάζει ο ίδιος».

***

Η Αμαλία Μουτούση και ο Θανάσης Δόβρης θα παρουσιάσουν το έργο του Μιχάλη Βιρβιδάκη «Η γυναίκα και ο ακροβάτης» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σκουρλέτη.

Η Θεατρική Ομάδα «bijoux de kant», πιστή στη σύγχρονη νεοελληνική δραματουργία, παρουσιάζει το θεατρικό έργο του Μιχάλη Βιρβιδάκη «Η γυναίκα και ο ακροβάτης».

Ο Θανάσης Δόβρης

Μια υπερρεαλιστική ιστορία για τα μικρά θαύματα που ετοιμάζει ο καθένας μας κρυφά, πίσω από τα κλειστά παράθυρα των διαμερισμάτων. Μια παράσταση για την ιερή μανία της επιθυμίας.

Εκεί στη σοφίτα του λιμανιού, το αλλόκοτο, η φαντασία και το όνειρο συναντούν τη βαθιά υπαρξιακή αγωνία του επικείμενου τέλους και η γνωριμία τους καταλήγει σε ένα ρεσιτάλ υπερρεαλισμού.

Ο Γιάννης Σκουρλέτης

Η παράσταση είναι μια ποιητική και ζωγραφική αποτύπωση του ανορθολογικού μέρους του μυαλού που δεν εφησυχάζει παρά μόνο σκαρφίζεται διαρκώς παράδοξα τεχνάσματα για να διαφύγει από τη βίαιη μοναξιά της καθημερινότητας. Ένα υπερρεαλιστικό αφήγημα που εγκωμιάζει τον ασίγαστο πόθο του ατόμου για το υπερβατικό, την αέναη ανάγκη για ελευθερία. Σε ένα τοπίο όπου οι μύχιες σκέψεις έχουν στρεβλώσει την κανονική μορφή των πραγμάτων, σε αυτό το κρυφό σπίτι καταφύγιο, μια γυναίκα και ένας άνδρας οραματίζονται το ανέφικτο.

***

Η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη του Μάνου Χατζιδάκι.

***

Σημείωμα του συγγραφέα Μιχάλη Βιρβιδάκη για τις περιπέτειες ενός κειμένου μέσα στον χρόνο

*Το έργο «Η γυναίκα και ο ακροβάτης», γραμμένο στα μέσα της δεκαετίας του ’80, αποτελεί την πρώτη μου απόπειρα να γράψω θεατρικό έργο και εμπεριέχει ίσως στα κύτταρά του πολλά από τα χαρακτηριστικά της μετέπειτα δραματουργίας μου. Αν και το έργο βραβεύθηκε το 1987 στον διαγωνισμό του Υπουργείου Πολιτισμού για Νέους Θεατρικούς Συγγραφείς, εντούτοις από μια παραξενιά της τύχης, θα ’λεγε κανείς, παρέμεινε ως χειρόγραφο στο συρτάρι μου μέχρι σήμερα και δεν γνώρισε τα φώτα της σκηνής, όπως συνέβη με τα θεατρικά έργα που ακολούθησαν.

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης

Και λέω παραξενιά της τύχης γιατί δεν ήταν λίγες οι ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν ή οι άνθρωποι που το διάβασαν όλα αυτά τα χρόνια κι είχαν να πουν έναν καλό λόγο. Απ’ όλες αυτές τις περιπέτειες του χειρογράφου θα μου επιτρέψετε ίσως να αναφερθώ εδώ σε μία μόνο που με συγκίνησε ιδιαίτερα και την ανάμνησή της την κρατώ μέσα μου ως κάτι σπάνιο και πολύτιμο. Επρόκειτο για ένα μεσημεριανό τηλεφώνημα του Μάνου Χατζιδάκι, λίγες μέρες μετά τη βράβευση που προανέφερα, ο οποίος μόλις είχε διαβάσει το έργο, και ήθελε να με πληροφορήσει πως έχει στα χέρια του ένα αντίτυπο που του έστειλαν, μετά από δική του παράκληση, από τη γραμματεία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ενδιαφέρθηκε, μου είπε, για το κείμενό μου όταν διάβασε μια περιγραφή της υπόθεσής του σε μια συνέντευξη που είχα δώσει σε κάποιο δημοσιογράφο πρωινής εφημερίδας με την ευκαιρία της βράβευσης και είχε δημοσιευτεί εκείνες τις μέρες.

Ήθελε λοιπόν να μου πει ότι το διάβαζε ως λιμπρέτο μιας τρίπρακτης όπερας, τα άλλα δύο μέρη της οποίας θα βασίζονταν σε έργα του Ζαν Κοκτώ και του Ζαν Ζενέ, για να καταλήξει πως μπορεί πολλά έργα σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων να φτάνουν στα χέρια του, όμως «πολύ λίγα είναι αυτά που μπορεί να διαβάσει εξαιτίας των ελληνικών τους».

Καθώς όλη μου την εφηβεία την είχα περάσει ακούγοντας και ξανακούγοντας τους δίσκους του ή τη φωνή του στο ραδιόφωνο ή διαβάζοντας μετά μανίας τις συνεντεύξεις του, δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι ο Μάνος Χατζιδάκις είχε πάρει ήδη μέσα μου εκείνα τα χρόνια, χωρίς ποτέ να τον συναντήσω ή μιλήσω μαζί του, τη θέση ενός αόρατου μέντορα που μ’ έναν μαγικό τρόπο καθοδηγούσε την ευαισθησία μου και καλλιεργούσε την πνευματικότητά μου.
Μπορείτε λοιπόν να φανταστείτε τη βαθύτατη επίδραση που άφησε μέσα μου εκείνο το απροσδόκητο, «εξ ουρανού» τηλεφώνημα και ασφαλώς τη συγκινησιακή φόρτιση στο άκουσμα της χαρακτηριστικής φωνής του όσην ώρα κράτησε η συνομιλία μας αλλά και πολύ αργότερα, ακόμα και σήμερα, όταν καμιά φορά ξαναφέρνω στη μνήμη μου εκείνες τις στιγμές.

Έτσι λοιπόν το έργο αυτό, ακολουθώντας τη μυστική του πορεία, έφτασε πρόσφατα στα χέρια του αγαπητού φίλου και καινοτόμου σκηνοθέτη Γιάννη Σκουρλέτη, γνωστού σε μένα από το ανέβασμα του έργου μου Περί Φύσεως τον Μάρτιο του 2015 στο θέατρο BIOS. Ήταν το τυχερό του, θα έλεγε κανείς, μετά από μια υπόγεια διαδρομή σχεδόν 40 χρόνων! Όταν μου ανακοίνωσε την επιθυμία του να το ανεβάσει, έβγαλα το έργο και το ξαναδιάβασα με τη συγκίνηση που βγάζουμε ένα πολύτιμο ρούχο από το ντουλάπι, που έχουμε να το φορέσουμε χρόνια, έκανα μερικές επεμβάσεις προσαρμόζοντάς το στη σημερινή αισθητική της γραφής μου, άλλαξα τον τίτλο του, και του το παρέδωσα έτοιμο προς χρήση.

ΜΒ – Χανιά 22.2.2025

***

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η πρώτη μορφή του έργου «Η γυναίκα και ο ακροβάτης» γράφτηκε το 1986. Βραβεύτηκε το 1987 στον διαγωνισμό του Υπουργείου Πολιτισμού για Νέους Θεατρικούς Συγγραφείς και είχε τον τίτλο «Το φεγγάρι και η λίρα». Στη σημερινή του αναθεωρημένη από τον συγγραφέα μορφή πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις της Εταιρείας Θεάτρου ΜΝΗΜΗ.

Ταυτότητα παράστασης

«Η γυναίκα και ο ακροβάτης»

Κείμενο: Μιχάλης Βιρβιδάκης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης
Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης
Κοστούμια – props: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης, Βενετία Long
Κίνηση: Διονύσης Νικολόπουλος
Φωτισμοί: Γιώργος Μαρουλάκος
Σύμβουλος δραματουργίας: Ασημένια Ευθυμίου
Βίντεο: Έλενα Παληγιάννη
Γραφιστικά: Λένα Δελλαδέτσιμα
Βοηθός σκηνοθέτη: Αλίκη Πιτσινίγκου
Διεύθυνση παραγωγής: Γιώργος Παπαδάκης
Επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας

Παίζουν: Αμαλία Μουτούση, Θανάσης Δόβρης

Η παράσταση πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού

Website:
https://www.bijouxdekant.net/
FB – bijouxdekant
Instagram – bijouxdekant

***
«bijoux de kant HOOD art space»
Πολυκλείτου 21, Μοναστηράκι
Μετρό σταθμός «Μοναστηράκι»
Τηλέφωνο 694 225 9779

Πρεμιέρα
Παρασκευή 2 Μαΐου 2025 στις 21:00
Παραστάσεις
Κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα στις 21:00, έως 2 Ιουνίου
Διάρκεια: 75 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 16 € κανονικό, 12 € μειωμένο

Προπώληση

ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ “ΚΛΙΚ”

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -