18 C
Athens
Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025

Ένα μουσικό παραμύθι για τον παππού…

Του Παναγιώτη Μήλα

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει ανάγκη για παραμύθι και ο παππούς και η γιαγιά. Όταν μάλιστα το παραμύθι το λένε τέσσερεις Μάγοι που έρχονται τις γιορτινές μέρες και φέρνουν τα μουσικά τους δώρα, τότε η γιορτή της οικογένειας, των φίλων, όλου του χωριού και των επισκεπτών γίνεται ακόμη πιο λαμπρή. Αυτό θα συμβεί την Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2012, στα Σέρβια της Κοζάνης. Η εγγονή Κασσάνδρα χαρίζει στον παππού της το πιο ακριβό της δώρο: Τις μνήμες από τα τρυφερά παιδικά χρόνια… Του ανταποδίδει την αγάπη για τη μουσική που της χάρισε. Μαζί της τρεις σύγχρονοι μάγοι, ο Φίλιππος, ο Σταύρος και ο Απόστολος.
Έτσι λοιπόν ο Μορφωτικός Όμιλος Σερβίων σε συνεργασία με την Skull of Yorick Productions και το Δημοτικό Ωδείο Σερβίων παρουσιάζει την εκδήλωση “Όπερα Γκαλά” αφιερωμένη στη μνήμη του Θεόδωρου Ματάνα.
Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Σερβίων το απόγευμα στις 5.30 με ελεύθερη είσοδο.
Η εκδήλωση αφιερώνεται από την Κασσάνδρα Δημοπούλου (φωτογραφία) στη μνήμη του αείμνηστου παππού της Θεοδώρου Ματάνα, ο οποίος με πολλή αγάπη της ενέπνευσε αγάπη για το τραγούδι και τον τόπο τους.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει άριες από γνωστές όπερες του ιταλικού και γαλλικού ρεπερτορίου.
Το Όπερα Γκαλά στα Σέρβια καθώς και η παράσταση της όπερας “Οι παλιάτσοι” στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού, στις 27 Δεκεμβρίου, είναι ένα δείγμα των δραστηριοτήτων της εταιρείας Skull of Yorick Productions.
Η εταιρεία Skull of Yorick Productions, της οποίας ιδρυτικά μέλη είναι η Κασσάνδρα Δημοπούλου και ο Φίλιππος Μοδινός, ανακοίνωσε ακόμη ότι το καλοκαίρι του 2013 ξεκινά ένα νέο θεσμό στα Σέρβια, τα “Θεοδώρεια”. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ τεχνών με κύριο άξονα το τραγούδι, το οποίο θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις, όπως διεθνή σεμινάρια κλασικής μουσικής, παραστάσεις όπερας και συναυλίες κλασικής μουσικής, εκθέσεις, πολυθεάματα κ.ά. με επίκεντρο τα Σέρβια και τη γύρω περιοχή. Η εταιρεία θα συνεργαστεί με τοπικούς φορείς και συλλόγους, ώστε να επιτευχθεί η εδραίωση ενός σοβαρού καλλιτεχνικού θεσμού που θα προσδώσει κύρος, πνευματική και τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή.
Οι… τέσσερεις Μάγοι με τις άριές τους καλούν τον Δήμο Σερβίων – Βελβεντού και όλους τους τοπικούς φορείς να συνδράμουν και να στηρίξουν τις εκδηλώσεις αυτές και παράλληλα ευχαριστούν την κα Χρυσάνθη Καραγιαννίδου, πρόεδρο του ΜΟΣ, για την ευγενική της πρόσκληση και υποστήριξη της εκδήλωσης στα Σέρβια.

Για όσους… δεν έρθουν τους λέμε τι θα χάσουν στην «Όπερα Γκαλά» με τους Κασσάνδρα Δημοπούλου, Φίλιππο Μοδινό, Σταύρο Γιαννούλη και Απόστολο Ζωίδη:
G. Bizet: “Habanera” από την όπερα “Κάρμεν” (Κασσάνδρα Δημοπούλου)
G. Donizetti: “Una furtiva lagrima” από την όπερα “Το ελιξίριο του έρωτα” (Απόστολος Ζωίδης)
G. Puccini: “Non piangere Liu” από την όπερα “Tουραντότ” (Σταύρος Γιαννούλης)
G. Rossini: “Una voce poco fa” από την όπερα “Ο κουρέας της Σεβίλλης” (Κασσάνδρα Δημοπούλου)
W.A. Mozart: “Dalla sua pace” από την όπερα “ Δον Ζουάν” (Απόστολος Ζωίδης)
F. Cilea: “E’ la solita storia” από την όπερα “Αρλεζιάνα”  (Σταύρος Γιαννούλης)
G. Bizet: “Seguidille” από την όπερα “Κάρμεν” (Κασσάνδρα Δημοπούλου)
R. Leoncavallo: “Serenata” από την όπερα “Ι Pagliacci” (Απόστολος Ζωίδης)
R. Leoncavallo: “Recitar!…Ridi Pagliaccio” από την όπερα “Ι Pagliacci” (Σταύρος Γιαννούλης)                  
Saint-Saens: “Mon coeur s’ouvre a ta voix” από την όπερα “Σαμψών και Δαλιδά”
(Κασσάνδρα Δημοπούλου, Σταύρος Γιαννούλης)

Σερενάτα του Schubert

Κασσάνδρα Δημοπούλου – μέτζοσοπράνο, Σταύρος Γιαννούλης – τενόρος, Απόστολος Ζωίδης – τενόρος, Φίλιππος Μοδινός – πιάνο.

* Ακόμη, για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για τους Μάγους της μουσικής…

Κασσάνδρα Δημοπούλου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ήδη από πολύ νεαρή ηλικία διακρίθηκε για το ταλέντο της στη μουσική. Το 1994 πήρε δίπλωμα βιολοντσέλου από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης με “Άριστα Παμψηφεί”. Το 1996 κέρδισε Διεθνή Υποτροφία από το Associated Board of the Royal Schools of Music για σπουδές βιολοντσέλου στο Royal College of Music στο Λονδίνο. Σπούδασε κλασικό τραγούδι και βιολοντσέλο στη Γερμανία, στις Hochschule fuer Musik Detmold και Hochschule fuer Musik und Darstellende Kunst Stuttgart, από την οποία αποφοίτησε το 2003 με Δίπλωμα Μονωδίας (Εξιδίκευση στην Όπερα). Είναι υπότροφος του Ιδρύματος Βάγκνερ και έχει κερδίσει το Βραβείο Κοινού στο διεθνή διαγωνισμό Belcanto του Rossini Festival στο Bad – Wildbad.
Η καριέρα της ως λυρική τραγουδίστρια άρχισε το 2001, με τη συμμετοχή της στα διεθνή φεστιβάλ της Aix-en Provence και του “Mozart Toujours” (Salzburg). Έκτοτε έχει εμφανιστεί σε πρωταγωνιστικούς ρόλους διεθνώς, μεταξύ άλλων στο Εθνικό Θέατρο του Λουξεμβούργου, την Όπερα της Στουτγάρδης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και Αθηνών, το Teatro Real της Μαδρίτης, το Teatro Cilea του Reggio Calabria και έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τη Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, Orchestra of Rijeka Opera, Orchestre de Paris, Mahler Chamber Orchestra κ.ά.
Το καλοκαίρι του 2010 τραγούδησε το ρόλο της Contessa di Ceprano στην όπερα του G. Verdi “Rigoletto” στην παραγωγή της εταιρείας RADA Film “Rigoletto a Mantova” με πρωταγωνιστή τον Placido Domingo, υπό τη διεύθυνση του Zubin Mehta. Η παραγωγή προβλήθηκε ζωντανά σε 138 χώρες σε όλον τον κόσμο.
Για το ντεμπούτο της στην Ελλάδα στο ΜΜΘ στο ρόλο της Κλεοπάτρας (στην όπερα του G.F. Handel “Ιούλιος Καίσαρας”) απέσπασε εξαιρετκές κριτικές από τον ελληνικό και διεθνή Τύπο και βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών ως “καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη καλλιτέχνης” (2009). Το αγγλικό περιοδικό “Opera Now” την κατέταξε στους νέους ανερχόμενους λυρικούς τραγουδιστές διεθνώς.
Εκτός από τις μουσικές της σπουδές, έχει ασχοληθεί εντατικά και με το Physical Theater και το μοντέρνο χορό. Σπούδασε 2 χρόνια στη Βέρνη μοντέρνο χορό και Physical Theater με τον Thomas Mettler και έχει συμμετάσχει σε μουσικοθεατρικές παραγωγές με καταξιωμένους καλλιτέχνες στο χώρο του θεάτρου και του χορού, όπως Maurice Bejart, Marcia Haydee, Kerstie Simson, La Fura dels Baus -με τους οποίους συνεργάζεται σταθερά από το 2007.
Έχει δημιουργήσει ήδη ένα δικό της μουσικοθεατρικό κομμάτι, το “Cello Stuecke” (“Κομμάτια τσέλου”) που ανέβηκε με επιτυχία στο Karlskaserne Ludwigsburg και το teater rampe Stuttgart. Το 2011 ήτανε βοηθός σκηνοθέτη του Στάθη Λιβαθινού στην “Κάρμεν” (θέατρο ΚΑΠΠΑ, Αθήνα) και υποψήφια “Γυναίκα της Χρονιάς” από το περιοδικό “Life & Style”, στην κατηγορία “Διεθνής Ελληνίδα”.
Η Κασσάνδρα Δημοπούλου είναι ιδρυτικό μέλος της εταιρείας παραγωγής Skull of Yorick Productions, που ειδικεύεται σε παραγωγές με ανατρεπτικές ενορχηστρώσεις και σκηνοθεσίες.

Φίλιππος Μοδινός

Ο Φίλιππος Μοδινός γεννήθηκε στη Βρέμη (Γερμανία). Σπούδασε τραγούδι, πιάνο και διεύθυνση ορχήστρας/ χορωδίας στο Trinity College of Music London απ’ όπου αποφοίτησε με Bachelor Honors in Performance. 
Έχει κάνει εμφανίσεις στην Ελλάδα, Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία. Ρόλοι που έχει τραγουδήσει συμπεριλαμβάνουν τους: Pinkerton, Yamadori (Madam Butterfly), Lensky (E. Onegin), Idomeneo (Idomeneo, Re di Creta), Gabriele Adorno (Simon Boccanegra), Canio, Pepe (I Pagliacci), Alfredo (La Traviata), Radames (Aida), Creonte (Antigone), Ishmael (Nabucco), Luigi (“Il Tabarro”), Marcello (“La Boheme” του Leoncavallo) κ.α. Έχει πρωταγωνιστήσει σε διεθνή θέατρα, όπως την Εθνική Λυρική Σκηνή, Teatro della Feria Valladollid, Barbican Centre, St. John’s Smith Square, Steinway Hall, Bluthner Piano Centre και σε πολυάρθμα φεστιβάλ και ανοιχτά θέατρα στην Ελλάδα. 
Ως μαέστρος έχει διευθύνει τις όπερες “La Traviata” (G. Verdi), “I Pagliacci” (R. Leoncavallo), “Madam Butterfly” (G. Puccini), “Antigone” (T. Traetta) και το ορατόριο Messa di Gloria (G. Puccini). 
Έχει εμφανιστεί ως συνοδός – πιανίστας αλλά και ως σολίστας σε οργανώσεις όπως οι Liszt Society London και οι Alkan Society London. 
Εκτός όπερας έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο (“Μαίρη Πόππινς”), τη Θεατρική Διαδρομή (“Αι δύο ορφαναί”) και έχει υπάρξει και σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της παγκόσμιας επαναφοράς του έργου “Cardenio” του Σαιξπηρ στο King’s College London. 
Το 2011 κέρδισε την υποτροφία του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσσης και την υποτροφία Αθηνά Καρρά για την Ελληνική Eταιρεία Wagner, που συμπεριλαμβάνει τη συμμετοχή του στο διεθνή διαγωνισμό Richard Wagner στην Karlsruhe της Γερμανίας (2012).
Έχει υπάρξει καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Casa dei Mezzo στον Μακρύγυαλο Κρήτης. 
O Φίλιππος Μοδινός είναι ιδρυτικό μέλος της εταιρείας παραγωγής Skull of Yorick Productions, που ειδικεύεται σε παραγωγές με ανατρεπτικές ενορχηστρώσεις και σκηνοθεσίες.

Σταύρος Γιαννούλης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Δημοτικό Ωδείο Νεαπόλεως με το βαθύφωνο της Λυρικής Σκηνής Αχιλλέα Τσάνταλο, από τον οποίο πήρε το δίπλωμα της Μονωδίας και της Μελοδραματικής με άριστα 10 μετ’ επαίνου. Κατέχει επίσης το πτυχίο Αρμονίας με άριστα 10 από τον καθηγητή Δέλιο Θανάση. Το 2007 συμμετείχε ως σολίστ σε συναυλία αφιέρωμα του Ιωσήφ Μπενάκη. Την ίδια χρονιά εργάστηκε ως χορωδός αλλά και αναπληρωματικός σολίστ στην παράσταση “Aida” της Όπερας Θεσσαλονίκης. Την περίοδο 2009 – 2010 δούλεψε ως καλλιτεχνικό προσωπικό για λογαριασμό του Δημοτικού Ωδείου Νεαπόλεως.
Έχει συμμετάσχει ως σολίστ σε συναυλίες με το Μουσικό Εργαστήρι Άνω Πόλης υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Παναγιώτη Διαμαντή και επίσης σε φιλανθρωπικό γκαλά υπέρ των Καρκινοπαθών του συλλόγου “Ελπίζω”  της Χίου με την υποστήριξη του Σωματείου Ελλήνων Φίλων J. Carrera κατά της Λευχαιμίας όπου και συνεργάστηκε με τη διεθνούς φήμη σοπράνο κα Κατερίνα Οικονόμου. Έχει τραγουδήσει στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο σε συναυλία με τίτλο «Μητέρα Θεσσαλονίκη» κύκλο τραγουδιών του συνθέτη Σαράντη Κασσάρα. Για δύο συνεχόμενες χρονιές (2011, 2012) έλαβε μέρος στην εβδομάδα Νέων Καλλιτεχνών Θεσσαλονίκης με προσωπικά κοντσέρτα.
To Δεκέμβριο θα πρωταγωνιστήσει στην καινούργια παραγωγή της Skull of Yorick Productions,
“I Pagliacci – plugged in”, στο ρόλο του Canio/ Pagliaccio.

Απόστολος Ζωίδης

Ο τενόρος Απόστολος Ζωίδης γεννήθηκε στις Σέρρες. Είναι πτυχιούχος της ειδίκευσης Μονωδίας του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπου σπούδασε με τους καθηγητές Σοφία Κυανίδου, Σωτήριο Παπούλκα και Αγγελική Καθαρίου. Τον τελευταίο καιρό μελετά κλασικό τραγούδι με τη Χαρούλα Γκλαβοπούλου. Έχει συμμετάσχει ενεργά σε σεμινάρια με τους Άρη Χριστοφέλλη και Δημήτρη Γιάκα, την Ελένη Λιώνα, τη Χαρούλα Γκλαβοπούλου και την Cheryl Studer.
Έχει λάβει μέρος στην οπερέτα “Ο Βαφτιστικός” του Θ. Σακελλαρίδη που παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Χώρο Τεχνών Βέροιας και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ερμηνεύοντας τον ρόλο του Χαρμίδη. Έχει συμμετάσχει επίσης σε βραδιές οπερέτας στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών. To Δεκέμβριο θα πρωταγωνιστήσει στην καινούργια παραγωγή της Skull of Yorick Productions, “I Pagliacci – plugged in”, στο ρόλο του Peppe/ Arlecchino. Τέλος, είναι κάτοχος των πτυχίων Αρμονίας και Αντίστιξης με βαθμό Άριστα.

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -